4.3
79 röster
Skapat
2012-12-07
Senast ändrat
2012-12-09
Visningar
12 587

Skaffade mig en Raspberry Pi för ett tag sedan, utan att egentligen ha någon aning om vad jag ska ha den till. Tog med den ombord förra törnen (jobbar på sjön) för att se om det gick att använda den för att skicka NMEA-data från GPS:en över nätverket. Det projektet föll tyvärr på att jag inte lyckades få usbip-modulerna att lira som de skulle av något konstigt skäl. Ska göra lite mer efterforskningar om saken när andan faller på.

Hursomhelst, när jag ändå hade den ombord, tyckte jag att jag kunde bygga en liten låda till den också. Vi har det som finns i vilken fartygsverkstad som helst; svarv, pelarborrmaskin, svetsaggregat, handverktyg hit och dit, och lite annat smått och gott. Några coola CNC-frästa grejer kan jag dock tyvärr inte bjuda på.

Det grundläggande konceptet var att jag ville ha lådan så liten som möjligt, samtidigt som en extra USB-hub jag råkade ha hemma skulle få plats i den. Jag ville också dölja det utstickande SD-kortet, för att minska risken att det bryts av vid ovarsam behandling. Utöver det skulle det gå snabbt; smackade ihop lådan under min nattvakt, då jag är ensamt befäl utan biträde i maskin, vilket gör att man har fullt upp med driften också.

Materialvalet blev ganska enkelt, både stålplåt i olika dimensioner och verktyg att bearbeta den med fanns till hands. Därav kom också det ganska ostiga namnet Panzer Pi. Det var kort sagt det första som ploppade upp i skallen på mig, och det fastnade.

Över till bilderna!

En bit tvåmillimeters stålplåt jag hittade i spillbingen, som blev utgångsmaterial för projektet.

Den gamla trotjänaren kallsågen. Egentligen är den till för kapning av rör, vinkeljärn, profiler, etc, men den funkar precis lika bra på plåt i mindre bitar. Det fina med den är att den ger väldigt rena snitt, och att det är lätt att åstadkomma räta vinklar med den.

Pi tillsammans med kortet från den USB-hub jag skrotade för att integrera i chassit. Ville ha mer än de två USB-portar Pi erbjuder själv.

Bottenplåt och topplåt tillskurna.

Pi monterad på bottenplåten.

Positionering av USB-hubben.

USB-hubben monterad i topplåten.

Now I am the mastah! Dags att svetsa ihop lite delar. Glömde visst att ta foton på tillverkningen av sidorna, men det var inga konstigheter inblande där: såga till, borra hål, och fila upp.

Två sidor fastnästade i topplåten.

USB-hubben monterad. Dessa delar kom att utgöra överdelen.

Samma grejer som förra bilden, men ovanifrån.

Två sidor till fabricerade. Samma princip här, såga ut, borra, fila till hålen vid behov.

Håller ihop hela rasket. Det börjar ta form på riktigt.

Efter att ha nästat ihop bottendelen (två sidor + bottenplåt) så visade det sig att det inte gick att montera Pi utan att ta upp hålet för 3,5mm-pluggen lite mer. Lite tråkigt. Jämför med bilden ovanför, där hålet är tight runt pluggen. Borde kort sagt ha lagt mer tid på att klura ut vilka sidor som skulle sitta ihop med botten- respektive topplåt.

Tänkte först sätta ihop botten och toppen med distanser. En bit 6mm rundjärn uppriggat för centrumborrning i svarven.

Distanserna, gängade och klara, den ena uppifrån, den andra nerifrån. Totalt onödigt arbete, dessa slopades till förmån för ett par stålbitar jag loppade fast i skalet istället.

Över och underdel. Använde USB-kabeln som följde med hubben för att koppla ihop grejorna. Passade även på att skära till skyddsmattor för kretskorten av en bit tunt packningsgummi. Inte för att de behövs men just in case.

Alltihopa ihopsatt, minus USB-hubben. Mycket fin passform.

Glömde visst att ta upp ett hål för strömförsörjningen först. Klantigt av mig, skyller på att den där lilla USB Micro-kontakten är så väldans anonym och liten där på kortet.

Dags att börja jobba på slutfinishen. Först tänkte jag ge det hela en blank yta genom att jobba mig ner genom kornstorlekarna tills jag var nere på 800, men efter att ha kört den första vändan med det grövsta pappret, tyckte jag ytan faktiskt var snygg som den var. Att det är lite rough passar konceptet, och framhäver metallen på ett trevligt sätt.

Delarna rengjorda och uppriggade för lackning med matt klarlack.

Några bilder, med och utan blixtljus på den färdiga lådan. Sanningen ligger någonstans mitt emellan, det ser inte lika grått och trist ut som det gör på bilderna utan blixtljus, men å andra sidan accentueras inte ojämnheterna lika mycket i verkligheten som i blixtljuset.

Denna bild med blixt.

Åsså en till med blixt.

Utan blixt.

Och en utan.

På det hela taget tycker jag det blev ganska bra, för att vara ett quick & dirty-projekt, utfört med ganska basic verktyg.

När jag väl satt ihop det hela och skulle provköra stötte jag på patrull. Hade klantat mig på ett tämligen amatörmässigt sätt: kollade så inte muttrarna som håller USB-hubben hade kontakt med något annat än jord på ovansidan, men bommade förstås att en av distanserna jordade +5v-linan på undersidan...

Lösningen var förstås att göra distanser av ett icke ledande material. Hittade en liten teflonbit, och slipade till ett tokvasst stickstål av en bit snabbstål. Vanliga koromantskär är inte så värst vassa, utan slliter snarare än skär bort material. Inget vidare när man jobbar med ett mjukt material som plast.

Distansen tillsvarvad. Bara att skära loss från ämnet och gänga.

Distansen klar. Bara att smälla i lådan och provköra igen. Denna gång gick det mycket bättre.

Äntligen hemma, med de tillbehör jag tänkt ha till den inkopplade och klara!

lsusb visar att USB-hubben samt tangentbord och mus som är inkopplat till den är alive and kicking.

Starta X och leka runt lite. Lite kul att chassit matchar den gamla skärmen och skrivbordslampan som står intill så bra förresten. Pi är aningens mörkare även i verkligenheten, men inte alls så markant som det ser ut på bilden.

Nu gäller det bara att komma på vad man ska med den häringa lilla leksaken till egentligen. Extremt strömsnål webserver är väl det bästa förslaget hittills, kunde ju vara trivsamt att ha någonstans att mellanlanda prylar när man är ute till sjöss.

Och därmed avslutar vi galleriet och tackar för visat intresse!

Passar på att dunka upp en bild på den färdiga Panzer Pi, så man får en lite roligare galleribild än den jag hade tidigare

[Uppdatering]

Nu är det spikat vad jag ska ha Pi till. Skulle starta den gamla VGA-moddade Xbox 1.1 jag haft som mediamaskin i här mancaven de senaste åren, i morse. Det sprakade till (ganska fascinerande ljusbågsljud för övrigt, trodde först det var "startjingeln" från boxen som börjat låta skumt av nåt skäl), och den omisskännliga lukten av teknisk rök fyllde rummet.

Öppnade upp Xboxen i hopp om att det skulle vara nätdelen eller nåt annat som går att laga, men konstaterade att tyvärr är det någonting på moderkortet som gett upp. Vila i frid Xbox, du var en bra vän så länge det varade!

Pi blir min nya mediamaskin i mancaven.