Inlägg

Inlägg som KattenMongo har skrivit i forumet
Av KattenMongo

Förstår mig inte på dem som klagar över vare sig nyheten i sig eller om man anser att inget nyhetsvärde låg i artikeln, på sweclockers som publicerar den!

Tycker att detta är en nyhet värd att rapportera!
Har varit frekvent besökare av sidan sedan tidigt 2000-tal och i och med att industrin runt hårdvara förändras så förändras nyhetsrapporteringen om detta.

I detta fallet så tror jag också att sweclockers skulle ha rapporterat liknande om situationen i det tidiga 2000-talet.

dessutom tror jag det föreligger en hel del kunskapsluckor bland vissa läsare av artikeln.
tex, kunskaper som gör att man anskaffar sig förmågan att kunna "läsa MELLAN raderna" och analysera innehåll. ( tänk om jag själv nu har fel i min analys va? )

Detta verkar vara ett försök av författaren/sweclockers att kolla läget på marknaden och i industrin om de kan tänka sig vara redo att stå upp för vissa åsikter som antagligen många av deras kunder/förväntade kundkrets verkar ha.

Av KattenMongo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Andreas D
Fast Yukon är inte avsedd för netbooks utan ultraportabla, brukar skilja en hel del i pris.

Det är ju förvisso sant men många netbooks (med atom) har ju förvånansvärt högt pris (över 4000 spänn) och då finns det flera tillverkare som valt att satsa på amd. deras marginaler att få cash kanske miskar men det verkar ju ändå funka för dem.

Tex här: http://www.crunchgear.com/2009/06/23/gateway-lt3100-netbook-f...
eller den som jag skulle kunna tänka mig här: http://www.techuna.com/medion-akoya-mini-e1312-amd-netbook.ht...

Av KattenMongo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jookeer

Se'n kan man ju undra varför AMD sitter me' armarna i kors.

Håller inte med att dem sitter med ararna i kors.
Kanske bara ena armen som fungerar dock.

För de riktigt snåla atom (z) kan de inte konkurrera med. dock på den "reguljära" netbook/top marknaden så har de yukon-plattformen med Athlon/sempron-prollar sub 15w (tom dualcore) samt g690 igp som sammanlagt drar ungefär lika med atom (n) + vanliga nordbryggan med igp.

Skall ju tilläggas att yukon-plattformen klår atom med hästlängder...

Av KattenMongo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av PeSi
Det finns förhandsinformation tillgänglig som gör gällande att RV800 kommer att tillverkas av TSMC i deras 40 nm process. CPU delen tillverkas av AMD först med deras 45 nm process och tidigast kring årsskiftet 2009/2010 i 32 nm. Att integrera CPU och GPU i samma kisel är inte kostnadseffektivt. Dessutom följer grafikprocessorer ett helt annat tidsschema än CPU:er. Valideringsprocessen för nya kretsar är tidskrävande och kostsam. På det här sättet drar man nytta av arbetet som redan gjorts för de separata CPU:erna och GPU:erna. Dessutom minskar kassationsprocenten märkbart.

Naturligtvis finns inget som hindrar att AMD ändrar sitt förfarande i framtiden men enligt förhandsinformation blir det så här. Dessutom vet ingen idag hur populära dessa nya "tingester" blir, och om den nya fabrikens produktionskapacitet är tillgänglig eller inte.

KattenMongo:
Jag trodde det var självklart vad en processorkapsel betyder. Men om du måste veta det, så är den den "där saken" som man ser med sina ögon (men kanske jag borde lägga till; under förutsättning att man tittar på "tingesten"; dessutom med sina egna ögon och inte grannens).

Man har kunnat placera olika kiselplattor i samma krets i decennier så varför skulle det nu plötsligt vara svårt.

Hare/PeSi

OJOJOJ!

Du ....
släpp den nedlåtande tonen...

Citat:

"men kanske jag borde lägga till; under förutsättning att man tittar på "tingesten"; dessutom med sina egna ögon och inte grannens)."

Jag frågar återigen vad en "Processorkapsel" är

"Tingesten" som man ser när man tittar på dagens processorer ar oftast själva chippet med en värmespridare (Eng:heatspreader) på.
En värmespridare fungerar så att den sitter över (dock med kontakt till) kärnan/orna (Eng: die/s)

Gällande övrig t som du skriver så ta du och läs om din "Förhandsinfo" så skall du se att fusion enligt de färskaste rytena kommer att tillverkas med en "half-node" teknik vilket innebär ett mellanting mellan de vanligtvis specificerade krympningarna av tillverkningstekniken.
Eg. 40nm som ligger mellan 32 och 45 nm.
Enligt samma ryten kommer fusion att basera sig på 2 st phenomkärnor och en grafikkärna med SAMMA tillverkningsteknik och på samma "die".

Nu vet jag att det finns vissa sidor som envist skriver chip istället för die, vilket kan skapa en del förvirring... Samma sak hände när ryten först började florera om quadarna gällande intels 2die on one chip design och AMD´s monolitiska "äkta" quad.

Det är inte svårt att trycka in flera "dies" i ett chip!
Intelquaden bevisar detta.
AMD-quaden bekräftar dock att de med sin monolitiska desigt satsar på att verkligen integrera olika komponenter i samma "die"

Av KattenMongo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av PeSi
Nästa år kommer AMD:s Fusion med tvåkärnig 45 nm "Phenom" med en RV800 kärna på 40 nm i samma processorkapsel.

Men...
Måste bara fråga!
Vad är en "processorkapsel"?

2 kärmor phenom och en kärna grafik med olika storlekar... jo jag tackar jag... det låter svårt att implementera på samma kiselplatta...

(en "die" med tre "kärnor" varav en är rv800 och alla gjorda med 40nm tillverkningsteknik) skall det nog vara för att bli rätt!

Av KattenMongo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Devildoll
men det är väll ändå lite speciella kort? inte några standard pci-e/agp kort precis? de skulle ju sticka ut en bit på bärbara , de som man kan sätta dit i efterhand alltså.

Som jag skrev tidigare... gör en sökning på MXM så kan du läsa själv...

Om du är för lat så kan jag upplysa om att MXM kort finns i olika storlekar, cirkus 7*7cm upp till 8*10 cm.. och alltså är de inga "monster" avsett storlek på kortet... kolla in www.alienware.com tex för att se deras laptops med mxm eller många av fujitsu siemens amilodatorer

Av KattenMongo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Devildoll
jo , den mobila varianten innefattas antagligen i kategorin Nvidia integrerat som ja skrev i samma inlägg , va jag menade var att det inte går att stoppa in grafikkort i efterhand. hade de gått så hade nog intel haft lite mindre andel där , fortfarande stor skulle jag tro , men lite mindre. + att bärbara datorer skulle vara lite större

finns säkert de som har bultnitat dit ett sådant chipp på själva moderkortet men jag skulle gissa på att det är få. Jag tror snarare att dessa "prestanda-kort" kommer i MXM-format!
EG allså borde de inte räknas som integrerade...
Detta kort och även andra typer av mobila grafikchipp som 8400gs HD2600 etc borde ju ej räknas som integrerade även om de sitter på "mobot" då "Integrerade" ju av ordet tom. tyder på att grfikkärnan är INTEGRERAT i någonting ... oftast nordbrygga!

Kan ha fel i hur de räknar på saker och ting, så rätta om fel jag har!

Ps: det går att stoppa in grafikkort i efterhand... gör en googlesökning på "MXM" så får du se...

Av KattenMongo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av nussse
Någon som vet vad dessa kommer dra?? Amd´s 4850e drar ju 45 AMD-watt vilket ju ska motsvara 25-30 intel-watt.

mig veterligen är en Watt en Watt oavsett vilket företag som spottar ut prollarna som brukar/förbrukar den

Fett me kaffe!

Av KattenMongo

Tycker att dessa siffror är intressanta som bara fan (trots att det är interna tester av ATI som ställer frågor om minnesmängd osv...)
Kollar man på upplösning och nivån av "ögongodis " verkar det riktigt lovande då just nivån "ögongodis " var något som drog ned prestanda rejält på 38xx-serien i högre upplösningar jämfört med nvidia.

Måste dock säga att hitintills så ligger det för mycket fokus på "entusiastsegmentet" då knappast den vanlige svensson-spelaren lirar i 2560 x ?? med 16xaa o 8af och whatever...

nya gen grafikkort behövs för att möta efterfrågan på prestanda i de nyaste liren visst... liren blir mer krävande, både på gott och ont för svensson-spelaren. men de flesta sitter inte på et 9800GTX. .. som "entusiaster" av hårdvara så borde vi här på swecklockers forum verka mer för att föra debatten framåt för att få speltilverkare att inte göra spel "onödigt" krävande då kärleken till hårdvaran ändå är beroende av att det finns kärlek till generellt spelande då det (i mångt och mycket) är pengar som styr och driver utvecklingen framåt... (tyvärr).

blabla...

/fett med kaffe!

Av KattenMongo

personligen tror jag stenhårt på isaiah som produkt inom sitt eget segment. konkurrent med intel Atom som också är strömsnål och i samma prestandaklass.

Atom har den nackdelen att processorn drar 2w medan styrkretsen (med int gfx) drar ca 20w... detta är inte effektivitet! (intel kommer förmodligen i framtiden lansera effektivare chipsets, men detta är ren gissning)

Om nvidia liksom sis kan lansera en krets med int gfx som osså är strömsnål så kommer både via och nvidia att ta stora marknadsandelar!

Hela historien känns väldigt välbekant då den påminner mycket om när nvidia satsade på dåvarande (och nuvarande) "underdogen" AMD och lanserade sin n-forcekrets som gjorde att folk kunde få vettig prestanda på cpu och det int gfx:ex till bra pris, något som intel inte hade någon motsvarighet till!

Mmmm ... de gamla goda athlon/xp, nforce tiderna, blir nostalgisk in i märgen nu!

Fett me öl!

Av KattenMongo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av KnightCharger
För tillfället har jag "bara" ett testsystem som jag använder. Alla kort var i BIOS inställda så likvärdigt som bara går. Men självklart ändrar man inställningar på något kort om det är rimligt.

Jag håller med om att det normalt inte skall skilja så mycket på kort med samma kretsar men det är faktiskt "bara" ett moderkort som det handlar om dvs Asus modell. Jetway är nvidias krets inte amds 780G.

Ser man till prestandan så anser jag att resultatet för Asus-modell bättre än väntat, trots att BIOS själv ville köra i 4-4-4-10 istället för 4-4-4-12 som jag ställde in. Så det kortet utmärkte sig på flera sätt (dvs jämfört med övriga 780G-kort)

Du har rätt ang kretstyp.

Men ser man till den oerhörda skillnaden så väcker den en hel del frågor speciellt då andra test av dessa kretsar visar på att nvidias krets tom. är strömsnålare!

http://www.tweaktown.com/articles/1295/nvidia_geforce_8200_pr...

http://www.bit-tech.net/hardware/2008/05/20/jetway-jnc62k-gef...

Tycker att en sådan markant skillnad borde ha utretts grundligt innan publicering och att om inget "fel" hittades att en kontakt med nvidia för att se ifall de inte kan förklara skillnaden.

Detta är en klart FÖR stor skillnad när det gäller marknadsfärdiga produkter för att smyga undan så obehindrat.
Om konsumenter får dessa kort och det är ett fel på dem så ska de få reda på detta, även om det skulle vara så att dessa kort har felaktiga "default" inställningar i bioset.

Dessutom borde likheten mellan mobon med nvidias krets och asus modell ge upphov till funderingar över varför de skiljer sig åt så pass mycket som 33% till de andra...

Fett med kaffe!

Av KattenMongo

en stor bov kan nog vara nätagget.
Fattar inte varför man kör med ett 1000w agg i ett sådant system.

Saken är den att de flesta nätagg (även highend 80+are) har svårt att nå en hög energieffektivitet vid låg belastning vilket gör att en stor del av det som dras är spill i nätagget...
Ofta är det så som jag beskrivit men det finns ju de som har stor effektivitet redan vid låg belasning (typ 40w) men det är knappast 1000w-agg som detta...

Dessutom tycker jag det är konstigt att inte frågan tas upp om vad som är fel med siffrorna för två kort som drar oerhört mycket mer än konkurrenterna i "idle"-läg ...

det verkar ju tyda på att alla inställningar inte funkar eller är inställda rätt!!!
Exempelvis kan man ju ta och kolla på "cool n quiet" och andra strömspararfunkisar så att dessa är igång.

normalt skall det ej skilja så mhycket på kort med samma kretsar.

Av KattenMongo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av -Boris-
Vad skulle utvecklas utöver värme? Lägesenergi? Rörelseenergi? Ljus?

Precis all ström (100%) som ett chip drar omvandlas till värme. Inget annat. Därmed kan du inte mäta någon sådan effektivitet.

Heh...
heh...

hell yeah...

Jag har nog inte tänkt riktigt rätt där boris!

Fett me kaffe iaf...
Skål -Boris-!

Av KattenMongo

förhoppningsvis bättre då vanligt papper inte ger många FPS i crysis... åtminstånde inte i de högre upplösningarna...

Av KattenMongo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dinoman
Vi vet redan att strömförbrukningen kommer öka med RV770. Självklart kommer den det, ATi kan inte trotsa fysikens lagar. Däremot är den förmodligen effektivare "idle" än innan.

som sagt:
" Säger ingenting om förbrukning , då de som är intresserade kan kolla upp detta själva då uppgifterna framgår tydligt av artikeln..."

Citat:

Ursprungligen inskrivet av -Boris-
Energieffektivitet?

Vad förstår du inte?

Alltså... Hur effektivt chipet (hur mycket powah) som kommer till nytta i chippet och inte utvecklas till värme , går förlorat via strömläckage osv...

(Energieffektivitet i/av grafikkort kan också räknas som hur mycket kraft chippet ger (tex: fps i crysis) per förbrukad watt... )

Av KattenMongo

"Av bilderna att döma handlar det inte om några större förändringar i kylardesignen sedan Radeon 3000-serien. Detta tyder på att strömförbrukningen inte har ökat,"

Säger ingenting om förbrukning , då de som är intresserade kan kolla upp detta själva då uppgifterna framgår tydligt av artikeln...

Strömförbrukningen är dessutom en dålig källa till att avgöra om energieffektivitet osv, dessutom har vi andra aspekter att ta hänsyn till, tex så tillverkas ATIś chip i 55nm medan nvidias i 65nm vilket kan betyda lägre strömförbrukning än nvidias tex medan de kan bli mycket varmare pga den mindre ytan att sprida värmen över...

X2-kylaren har ju här 2 st kopparflänsar, medan den i nuvarande utförande har 1alu och en koppar. Så lit varmare blir de iaf.
Dessutom ser det ut som 4650-kylaren är gjord med koppar och nuvarande standardkylning på 3650 är väl aluminium?

Fett med kaffe!

Av KattenMongo

Stämningen handlar ju bara om att Asus tycker att Gigabyte har gått ut med falssk info när de visat bider på spruckna kondensatorer som kom från en annan fabrikants kort (grfikkort dessutom).

Själva kärnan i bråket (huruvida Asus lurar kunderna med falska påståenden om deras strömspararfunktioner) har inte ens fått ett svar från Asus sida.

Det finnes många hårdvarusidor som kollat om gigabytes påståenden är sanna, och det verkar de ju vara...

Fett me kaffe!

Av KattenMongo

Som föregående talare så rätt påpekar så är detta inte någonting som är AMD's fel.

Problemet ligger i att många tillverkare skalar ned spänningsomvandlarna (eller har så få som möjligt för att spara in på kostnader.
Därmed klarar inte alla billiga 780G moderkort att ge 125W till processorn.

Tycker att det är ett litet problem då detta inte gäller alla moderkort med 780G-chipsets och andra tillverkare säkerligen kommer att fixa till detta i andra revisioner av korten.

Men klart att även om det inte är vanligt att man använder värstingmodeller av processorer med moderkort med integrerad grafik så finns det de som gör det!

Fett med kaffe!

Av KattenMongo

AMD kom nyss med någonting nytt i och med barcelona-släppet!
Att denna arkitektur stött på motgångar är en annan sak.

K8-arkitekturen är fortfarande en bra bas att bygga vidare på då denna introducerade flera "nyheter" som intel först implementerat nu, cirkus 4-5år senare.

Kan påminna dig om att tex pentium mobile som var giltig till drygt 2,5 år sedan byggde vidare på pentium pro som var en proicessor från slutet av 90-talet.

Många experter på området säger ju att det krävs en "återgång" till enklare ursprungs-arkitekturer men många kärnor av dessa för att få kraftökningen att rulla på som den gjort hitintills.

tex så visade intel upp en prolle med 80 kärnor för inte så länge sedan där varje kärna hade många likheter med den gala pentium-pro.
Kan ha fel i detta (rätta gärna). men tror att detta var fallet!

Fett med kaffe!

Av KattenMongo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av belga
Hybrid power...
Varför har jag en känsla av att det inte är det inbyggda grafikkortet som är den stora förbrukaren i jämförelse med ett ordentligt grafikkort... Så fruktansvärt onödigt.

Artikeln har felaktigheter i sig. Naturligtvis så är det som så att det det diskreta grafikkortet och inte det integrerade som klockas nedf.

Detta tycker jag är den största innovationen med denna hybridhype som blivit.

Har för mig att nvidia sagt att alla deras kommande kretsar såväl low, mainstrean som high-end kommer att ha inbyggd grafik med hybridpower-teknik så att även kraftfulla grafikkort kan klockas ned/"stängas av".

Det är ju först när detta kommer att bli tillämpbart som jag ser de stora vinsterna.. Ett highendgraffe idag kan ju dra cirkus 45W bara i idle.
AMD 3850/70 drar iofs lite mindre än nvidias motsvarigheter i idle pga redan implementerad mobil teknik i grafikkortskärnan.

Och ärligt hur många spelar dynet runt eller bryr sig om att "disconnecta" externt grafikkortsstöd när de startar datorn för att surfa, eller ens startar om datorn överhuvudtaget... Finns massor med pengar och Wh att spara.

http://www.xbitlabs.com/images/video/gainward-bliss9600gt-512...

(äldre highendgrafikkorts idle-förbrukning är oftast ännu högre.)

Längtar tills denna riktigt flexibla teknik blir tillgänglig.