Inlägg

Inlägg som fimfim har skrivit i forumet
Av fimfim

Gästnät eller ej så har alla klienter hos mig routern som dns server. Det behöver jag inte ställa in utan det görs automagiskt om routern får sköta dhcp och jag inte ställer in något annat i klienten.

Sen var routern slår upp dns-frågorna någonstans (pihole), det vet klienterna inget om. Klienterna behöver inte tillgång till pihålet.

Av fimfim

Jag har det så att alla enheter på alla nät hämtar dns från routern, alltså ”som vanligt”. Routern i sin tur slår upp dns från en pihole, men bara för att routern ska kunna svara en enhet som frågar om dns. En klient vet alltså inte att dns-svaret egentligen kommer på en pihole, klienten frågar bara routern.

Av fimfim

Nej jag får stå över den här. Tack ändå!

Av fimfim

Har du möjlighet att komma in till Norrköping med HOTASen?

Av fimfim

Jag har nämnda router i en lägenhet på ca 100 kvm med mycket betong. När routern stod i ena änden av lägenheten så hade jag ingen mottagning i andra änden. Nu har jag försökt placera så taktiskt jag kan i mitten, då täcker den hela lägenheten om än med svag signal på de värsta ställena.
Jag tror bara du blir nöjd med en accesspunkt på varje våning. Med rätt inställningar så kommer de se ut som ett stort gemensamt nätverk och dina enheter ska hoppa automagiskt till den AP med bäst signal.

Av fimfim

Självklart är det bra att få sina nyheter från flera källor, gärna några utländska också om man har den möjligheten. Ju bredare synfält desto bättre. Sedan får man naturligtvis värdera informationen och källorna.

Däremot har jag svårt att se avpixlat som en nyhetssajt. De sprider hatisk propaganda, och deras kritik mot etablerade mediers partiskhet ter sig extremt löjeväckande, när man läser deras egna artiklar. Men ja, jag läser där ibland. Inte som nyheter, utan för att få förståelse för deras tankesätt och argument. Annars går de inte att bemöta. Av samma anledning lyssnar jag på vad Åkesson säger, även om jag är en kraftfull meningsmotståndare.

Av fimfim
Skrivet av Bassen87:

Det är ju en dålig idé då du delar upp folk i olika kategorier, ser hellre att man får bort fattigdomen och ser till att alla får en bra utbildning inte bara de som skickas iväg till dyra skolor.
Inte utbildning om vad man ska tänka utan hur man ska tänka.
Dåligt IQ är inget du föds med, men gener och uppväxt spelar lika stor roll om hur du utvecklas.

Redan idag har vi ju en uppdelning i kategorier, under 18/över 18.
Jag tycker att det vore rimligare med insatt i ämnet/inte insatt.

Av fimfim
Skrivet av Hablam:

Okey kan nog erkänna att det var dåligt exempel. Men att börja förbjuda folk att rösta hur dom vill och ta bort viss demokrati för att en del man har en annan åsikt? Då tycker jag man börjar dra trådar mot diktatur, vem vet när det blir ett folkmord för att vissa inte håller med ovanstående person ifall han var politiker?

Det håller jag med om, "människors lika värde" goes both ways.

Skrivet av Bassen87:

Tror du missade delen där Aresz ville kolla upp IQ på befolkningen och förbjuda en del från att rösta, om du nu trodde att han slogs för mänskliga rättigheter och allas lika värde

Ja det gjorde jag nog, snabbläste Men om vi ändå leker med tanken, varför är rösträtten satt till en viss ålder, snarare än kunskap i ämnet man ska rösta om? För att gå tillbaka till Brexit, säg att befolkningen behövde kunna svara på tre frågor om vad EU innebär innan de får rösta för eller emot. Bra eller dålig idé? Hela tanken med en åldersgräns är ju att nå upp till en viss mognad och erfarenhet innan man får påverka politiska beslut. Vore det inte bättre att kunna slå fast mognaden och erfarenheten snarare än att tänkta "äh vi kör vid 18 års ålder, då brukar folk fatta".

Av fimfim
Skrivet av Bassen87:

Det är fel då vapenlagarna i europa är bra, vi är inte Amerika där du kan köpa ett vapen och ammunition nere på ICA fastän du är satt på någon terrorlista eller är psykiskt sjuk.

Håller med om att vi har bättre lagstiftning än USA på det området. Men vari ligger felet att få ännu striktare kontroll och ännu färre vapen ute? Polisen verkar ha uppfattningen att det skulle bidra till färre våldsbrott, och de borde väl ha erfarenhet att göra en kvalificerad bedömning? Menar du att du misstror polisens förmåga att bedöma den situationen?

Av fimfim
Skrivet av zarkov:

Det finns många exempel på hur tjänstemän på statliga myndigheter använt sitt arbete för att befästa en åsikt eller bedriva opinion. Just nu har vi tex ett antal tjänstemän på svenska Rikspolisstyrelsen som försöker förmå EU att förbjuda halvautomatiska jaktvapen med motiveringen att de använts till terrordåd (inte sant, alla terrordåd i Europa har begåtts med militära helautomater) eller Migrationsverkets påstående att en stor andel av de syriska flyktingarna är högutbildade. De allra flesta tolkar automatiskt "högutbildad" som att personerna i fråga har flerårig högskoleutbildning men riktigt så snäva ville inte MigV vara utan de satte gränsen vid sex månaders eftergymnasial utbildning (oavsett om det är koranskola, svetsutbildning eller läkarlinjen).

Att kalla sina meningsmotståndare trångsynta och verklighetsfrånvända för inte direkt debatten framåt.

Skickades från m.sweclockers.com

Utveckla gärna vad du menar är fel i exemplena ovan. Att polisen arbetar för färre vapen är ju bra? Och om migrationsverket inte påstått något felaktigt så ser jag inte nåt fel där heller?

Av fimfim

Vill gärna bli av med allt på en gång. Kom med bud, jag behöver inte få 500 för den.

Av fimfim

Rekommenderar också en NUC. Byggde precis ihop en till mina pensionerade föräldrar.
Köpte den smala varianten av i5:an, satte i en M.2 SSD på 250 GB och 8 GB RAM. Självklart skulle en i3 med 4 GB RAM räcka också.
Smidigt att sätta ihop och ett väldigt gediget intryck av NUCen måste jag säga.

Jag skruvade upp den med VESA-fästet bakom deras skärm, så den syns inte alls. De är supernöjda.

Så ett prisförslag:
2790:- Intel NUC5i3RYK http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2985515
749:- Samsung 850 EVO 120GB (M.2-varianten) http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3035424
469:- Kingston HyperX DDR3L 2x4GB http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2692562
Totalt 4008:-

Visst får man lite mer prestanda per krona om man bygger en egen burk men skillnaden är väldigt liten. Jag tycker att NUCen är svår att slå om man inte behöver plats till större komponenter. Den är extremt liten, hög kvalitet, och allt bara funkar. Trådlöst nätverk är inbyggt, inga synliga antenner.

Av fimfim

Också intressant Ge mig någon dag bara för att se om någon vill ha rubbet. Har du möjlighet att hämta i Alingsås?

Av fimfim

Billig dator och skrivare

Hej,

Säljer av en komplett dator (chassi med allt innanmäte), dock ingen skärm.
Medföljer gör ett enkelt tangentbord och en trådlös Logitech-mus.

Datorn har några år på nacken och innehåller:
Chassi: Nexus Clodius med fläktstyrning
CPU: AMD Phenom II X2 550 3,1 GHz, upplåst till fyrkärnig X4!
GPU: Radeon HD4650 1GB
Modermodem: Asus M4A78LT-M
RAM: A-Data 2 GB
HDD: Maxtor 160 GB
PSU: Ace Raw Deal 520W
Optisk: Pioneer DVR-118L

Datorn går fint och tyst. Kan köra harpan i full hd. Har installerat provversion av Windows 10 för att underlätta lite, men inte aktiverat med någon licens.

Pris för skönheten: 500 kr eller bud.
Vill bli av med en skrivare också, en HP LaserJet 1018. Går jättebra och nästan ny toner. Inga nymodigheter som nätverk, men den kan skriva ut svart text på vitt papper. Pris: 200 kr eller bud.

Prylarna finns i Alingsås hos mina föräldrar, jag finns i Norrköping. Fråga om ni undrar något.
God Jul!
/Oscar

Läs hela annonsen här

Av fimfim
Skrivet av gynszd0:

Jojo så mycket förstod jag också. Med är just det att jag inte vill ha en gigantisk bild hahaha.
Har lekt lite hemma med en gammal Sonyo PLC-XU73, och det blir bra med den dock är det inte full hd och inga hdmi/dvi portar.
Har även en liten portabel Favi Pico+ J6, den är helt okej också. Dock jävla stor bild på det avståndet och inte så jätte skarp bild tyvärr.
Så lutar lite åt att köpa W1070+ istället för W1080st+.

Edit: Vart en Benq W1070+ och är helnöjd! Grym jävla bild!

Roligt att du blev nöjd Jag fick känslan att jag ville se om alla filmer och spela om alla spel när jag skaffade proje. Helt annan känsla!

Skrivet av TiasE:

Man behöver inte betala radiotjänst för innehav av dator, de försökte sig på detta och åkte på en känga i Högsta förvaltningsdomstolen som gav "folket" rätt och gjorde Radiotjänst återbetalningsskyldiga för de som åkt på avgiften pga datorinnehav.

För att hålla mig lite till topic så köpte jag mig en Epson TW6600 i somras och är hur nöjd som helst.

Förlåt, jag lever som att det är 2013. Fint år.

Av fimfim

Att du ska sälja huset är kanske ett lite förhastat råd... Jag är i samma sits om några månader, och funderar på vad man kan deala med.
Sist så ville banken hemskt gärna att jag skulle pensionsspara hos dem och kunde justera min bolåneränta som tack. Nu för tiden när man inte kan skjuta upp skatten på samma sätt som förr så känns ju det inte lika lockande.

Jag tror att man kan tjäna på att lägga allt på rörligt bara så att du hinner kontakta andra banker och jämföra i lugn och ro. Din nuvarande bank vill väl säkert stressa på så att det inte hinns.

Skrivet av Hurtigbullen:

Tror nog du skulle behöva läsa på lite. I vårt monetära system så skapas pengar i samma ögonblick någon tar ett lån. Mao utan skuld finns inga pengar alls.

Att det kommer en ny lågkonjuktur, eller en ny kris eller bubbla av något slag är helt säkert, men att räntorna skulle gå upp till flera hundra procent är inte sannolikt.

Jag håller med dig Hurtigbullen men hen kanske menade att räntan kommer öka MED flera hundra procent? Alltså från typ 2% till 5%. Så folks räntekostnader kan ju defacto bli flera hundra procent högre om några år.

Av fimfim

Tack för era svar, men just att redigera officedokument från en mobil enhet verkar saknas i t ex Tresorit, eller om man lägger på en egen kryptering med TrueCrypt. Någon som har fått till en lösning?

Av fimfim
Skrivet av fromis:

Har själv funderat på att göra mig av med min TV flera gånger och köpa en projektor istället. Får väl se om det blir av någon gång. Visst kommer man undan (lagligt) radio- och tvavgiften med dom eller har jag fel?

Datorn som du skickar ut bilden med gör att du ändå måste betala. Sen tycker jag personligen att pengarna är väl investerade, för all kultur-, nyhets- och filmproduktion som kommer ut i andra änden. Även om jag inte nyttjar det tillräckligt själv så är jag gärna med och finansierar för resten av samhället.

Av fimfim

Säker lagring i molnet?

Hallå,

Jag vill steppa upp min datasäkerhet, när det gäller privata dokument, bilder, hobbyprojekt m.m.

Nu använder jag MS Office för iPhone/iPad flitigt, kopplat till OneDrive, och det funkar riktigt smidigt att redigera och allt synkas mellan enheter/stationära Windows- och OSX-burkar automagiskt. Så den funktionaliteten vill jag gärna behålla. Problemet uppstår när man börjar läsa mer om säkerheten på OneDrive, datan krypteras t ex inte at rest på servrarna, MS har tillgång till min data och scannar den efter sånt som de tycker är olämpligt. Nu har jag inget olagligt material, men det är själva principen att MS förbehåller sig rätten att utefter sin egen moral bestämma vad som är lämpligt.
Office-apparna kan även jobba mot ett Dropbox-konto. DB krypterar datan at rest, men det görs serverside så DB har fortfarande tillgång till datan och scannar den på liknande sätt som MS.

Det finns program som kan kryptera datan innan den skickas till OneDrive/Dropbox, men då kommer jag inte åt filerna från mina bärbara enheter.

Alternativet verkar vara tjänster som SpiderOAK eller Tresorit. Deras tjänst funkar exakt som Dropbox men är säkra. Datan krypteras lokalt och företaget kan inte göra något. Till viss del handlar det naturligtvis också om man litar på företagen, är de illasinnade så är det kört ändå.
De här tjänsterna kan dock inte kopplas till Office-apparna, och jag kan då inte redigera och synka på ett smidigt sätt.

Så vad kan man göra?
Lägga in allt på OneDrive för att det är himla smidigt att använda? Spelar säkerhetsbristerna tillräckligt stor roll för en privatperson?
Eller nöja sig med dokumenten där, och lägga alla bilder på SpiderOAK/Tresorit?
Eller bygga en egen server? Då tappar man ju också Office-kopplingen.

Övertänker jag det här?

Av fimfim

Once you go projektor..... you never go back?
Håller med Nydell att Sony-projarna är väldigt bra, sen tycker jag personligen att HW20 är för gammal. Jag köper gärna begagnat men föredrar något yngre.
Jag köpte t ex en Epson TW6600W på blocket för runt 8000 har jag för mig, nypris 15000. Just den projjen är väldigt ljusstark och passar bra om man inte kan mörklägga helt. Om du har bättre förutsättningar för mörkläggning så kommer du få bättre bild med en annan projje som kan ge dig bättre svärta.
Mitt tips: BenQ W1070+, finns ny för runt 9000 kr, mycket mindre fysisk storlek än min Epson, och verkar ge väldigt bra bild och schysst ljudnivå.

När det gäller duken kan du satsa på en billig en, pengarna som skiljer gör mycket större skillnad om du lägger dem på projektorn (eller ljudet!). Själv har jag skruvat upp en mdf-skiva och målat med en väldigt väldigt matt ljusgrå färg. Blev väldigt nöjd med bildkvalitén. Då slipper jag också att den slår sig i kanterna, som en rullduk förr eller senare gör. När jag inte använder duken så har jag ett tyg uppspänt så det blir som en stor tavla.