Inlägg

Inlägg som McZ har skrivit i forumet
Av McZ

Användare: @fredrik831
Typ av affär: Jag köpte
Tillvägagångssätt: Frakt + Swish
Produkt: Ryzen 9 3950x

Positivt:
Snabb affär, utmärkt packat, bra kommunikation

Negativt:
Inget

Slutbetyg: 5/5 Rekommenderas

Av McZ
Skrivet av Axelind:

Fick bud privat igårkväll men hade inte möjlighet dessvärre att skriva ut det förrän nu på morgonen. Ber om ursäkt för detta.

Sjukt dåligt med PM bud, jag satt och övervakade tråden och hade lätt gått upp till 4500:- för endast CPU om jag fått motbud.. men jag får väll leta vidare då, fast nån annan stans än på Sweclockers marknad..

Av McZ

ser inget sånt bud här innan söndag 21:00.. kan inte heller matcha nått bud som inte syns..

Av McZ

Jag har redan AIO kylare så det räcker med CPU. Skicka PM med swish nr samt namn för det nr, så jag kan verifiera numret när jag ska swisha.

Av McZ

Jag höjer +100 också! 3800 +frakt

Av McZ

3600 +frakt

Av McZ

spåra aktiva program vid krash?

Jag kör Debian testing branch. Det har fungerat felfritt hittils (~6 månader). Men nu, efter att jag lämnat den orörd t.ex. över natten. Helt utan anledning har låst sig med skärmsläckaren på. Det går inte att göra något annat än att trycka på reset för att starta om datorn.

Så finns det något bra sätt att spåra vilket program som kan vara boven? t.ex. logga vilka processer som körs och om nån äter onormalt med ram eller liknande.

Av McZ

ElastiFlow edgerouter

Jag har precis dragit igång ElastiFlow (docker) och aktiverat det i min router.

Nån som har nå tips på nån bra guide på hur man tolkar allt?

Det som jag har "problem" med är att mitt externa IP dyker upp..

Jag har konfigurerat min router att endast köra Ingress på min LAN port, som jag har förstått det så ska det då logga trafiken som kommer IN på den porten alltså LAN.
Men varför syns då min externa IP adress som är på min WAN port, speciellt eftersom Flow visar att den trafiken går ut på internet. Den trafiken borde inte ens passera min LAN port alls..

EDIT: Ytterligare en sak är att det är drösvis med externa IP som hamnar som klienter.. dessa borde väll inte heller synas när inte Egress är aktiverat.

Av McZ
Skrivet av Eyeless1983:

https://i.imgur.com/ecltune.jpg
Slänger med en länk på datorn också om nån är intresserad. https://imgur.com/a/Zysveza

Kunde inte låta bli att ta med min bild.. som lite kontrast till Eyeless1983 (och andras) väl tilltagna och prydligt ordnade mancaves

https://i.imgur.com/wvpVya4.jpg

Bakom skärmväggarna i bakgrunden har jag TV hörna med stereo, fotölj, PS4 samt Raspberry PI med steam-link på

Har nyligen flyttat dit mina saker i det nya rummet så det är allt annat än perfekt, kan inte bestämma mig för hur jag ska möblera än.

Totalt ca 20m2 (5.5 x 3.5m) för den som undrar

Av McZ

Vad är det du vill ändra? Minns inte exakt hur Ubuntu Mate ser ut från början..

Men jag har för mig menyn ser annorlunda ut, det går att ändra i "mate-tweaks" i inställningar har jag för mig.

Av McZ

Manjaro & steam = svart skärm

Jag har kört Manjaro ett par veckor nu (distro hoppar lite >< ) och jag har haft problem med att om datorn står orörd i flera timmar (ex. över natten) och sedan loggar man in igen (låst/skärmsläckare) så är allt bara svart förutom muspilen. Det jag noterade idag är att muspilen fortfarande beter sig som om den ser fönstren, alltså den byter pil beroende på vad som finns under.

Jag gick ur till console (ctrl+alt+F2) och loggade in, sedan började jag döda lite processer för diverse program som jag hade öppet i Xorg, som t.ex. Chrome, Spotify. Men inget hände förrens jag dödade Steam.

Så någon som haft några problem med Steam på Manjaro, eller råkat läsa något om det?

Av McZ

Tack för svar, har testat det. Men precis som du skrev så var det min login manager (lightDM) som tvingade på svenska.. fast det krävdes ett par reboots för att den skulle fatta att jag valt engelska.

Av McZ

Manjaro ändra systemspråk?

Jag har precis installerat Manjaro XFCE, men allt är på svenska.. Jag vill ha "systemspråk" på engelska. Endast tangentbordslayout och tal/datumformat ska vara svenskt.

Men hur ändrar jag det?

Jag har gått in på Inställningar -> Manjaro Settings Manager -> Språkinställningar där högerklickade jag på English och valde Välj som standard visningsspråk sedan startade jag om. Men ändå är allt på svenska, ovan inställningar säger att Engelska är visningsspråk

Av McZ

docker node-red kommer inte ihåg installerade paket

Jag har en docker node-red install

version: '3' services: node-red: image: nodered/node-red:latest container_name: node-red restart: unless-stopped environment: - TZ=Europe/Stockholm ports: - "1880:1880" # Node-Red volumes: - '/srv/nodered/data:/data'

Jag har startat den med docker-compose up -d vilket fungerar utmärkt, sedan ansluter jag med docker exec -it node-red bash och kör npm install --save node-red-dashboard därefter så fixar jag mina flows och dashbord m.m.

sedan tänkte jag fixa en traefik docker container och få den att automagiskt lägga till node-red-dashboard som /ui (utan port till node-red 1880). Men det betyder att jag var tvungen att lägga till lite rader i docker-compose filen och därmed köra den igen. Det resulterade i att node-red-dashboard inte längre finns kvar.

Varför finns inte node-red-dashboard kvar? Jag har ju definerat /data för "persistent storage".. men det värkar inte som att node-red/npm sparar informationen om att jag vill ha node-red-dashboard installerat där, hur kan jag fixa det?

Av McZ

Ubuntu Budgie & Keybinds

Jag har nyligen installerat Ubuntu Budgie 19.10 på min dator.

Men jag får det inte att fungera så bra som det borde.. Flera av mina hotkeys fungerar inte som till exempel "super+e" för att öppna filhanteraren. Default så var hotkey bunden för det, men det fungerar inte händer absolut ingenting när jag trycker "super+e". Nu har jag tagit bort den keybind för att mappa om den, men det fungerar inte.. hur mycket jag än trycker "super+e" så tar den inte emot den kombinationen för att öppna filemanager.

För att göra det hela lite mer ologiskt och konstigt, så fungerar det utmärkt att ex. mappa "super+e" för att öppna kalkylator eller något annat i början av listan.

Nästa del är att jag har ett gammalt PS/2 tangentbord, med "media keys"

https://www.itinstock.com/ekmps/shops/itinstock/images/hp-kb-013...

Eftersom tangentbordet är gammalt så följer inte dessa keys standard keycode för play/pause/next/volume osv. Men det har jag löst genom att mappa om knapparna vid boot med detta script:

#!/bin/sh ### BEGIN INIT INFO # Provides: keyremap # Required-Start: $all # Required-Stop: # Default-Start: 2 3 4 5 # Default-Stop: # Short-Description: your description here ### END INIT INFO # # File: /etc/init.d/keyremap # # Keyremapping for old HP/Compaq KB-0133 keyboard media keys # setkeycodes e023 165 # XF86AudioPrev setkeycodes e01f 164 # XF86AudioPlay/Pause setkeycodes e01a 166 # XF86AudioStop setkeycodes e01e 163 # XF86AudioNext setkeycodes e013 190 # XF86AudioMicMute setkeycodes e014 113 # XF86AudioMute setkeycodes e015 114 # XF86AudioLowerVolume setkeycodes e01b 115 # XF86AudioRaiseVolume

Men typ hälften av desas knappar fungerar inte, Mute & höja/sänka volymen fungerar utmärkt men inte play/pause osv.

Nästa sak som gör att allt är mycket konstigt är att ovan keybinds & bashfil för att mappa om mina s.k. media keys fungerar utmärkt i Ubuntu Mate 19.10 (samma xorg.conf, vilket inte borde ha någon betydelse då den bara anger standard keyboard driver).

Någon som har nått tips på vart man kan börja felsöka?

Av McZ
Skrivet av relevantia:

det här kortet är billigare ju. https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5028615&o=inkfrakt

jag hade inte valt ram med latens på 18.

är du ute efter gaming, då ska du satsa på en 144hz skärm.

Sjukt bra pris på det grafikkortet, inte värt att fundera på gtx1660ti då

Jag spelar egentligen inte så mycket, men jag har min dator många år innan jag byter.

Latency på minnen är jag ytterst tveksam till att jag kommer att märka skillnad på. Ska googla lite mer om det, nå tips på minnen?

Skickades från m.sweclockers.com

Av McZ

Byte från Intel till Ryzen 5 3600x

Någon som har något att anmärka på nedan?

https://komponentkoll.se/bild/BWDMv.png

PS. ignorera SSD som är vald, jag har en Samsung NVME som jag ska flytta över, ovan SSD ska in i min gamla dator.

EDIT: Alternativ 4k IPS skärm:

https://komponentkoll.se/bild/OwFSJ.png

Av McZ

1440p/4K 27" IPS med freesync?

För ca 3500:- finns det något vettigt? Och räcker ett GTX 1660ti till för 1440p

Annars har jag tänkt AOC C24G2U och RTX2060 (ca3700:- på Netonnet). Men jag spelar inte så mycket att jag behöver RTX2060 så det vore trevligt att uppgradera till 1440p istället

EDIT: Råkade börja titta på 4k skärmar.. dom var inte så farligt dyr men är det vettigt köp? Tänkte då 4k i windows/linux och köra spel i 1080p

Av McZ

Game streaming server?

vad behöver jag för grafikkort för att kunna streama spel till t.ex. Raspberry Pi klient?

Jag har en HP ML350p g8 server med 2st 6 core CPU i samt 64Gb ram.

Av McZ

Jag körde trådlöst en kort period, sen tog det slut på batteri och musen flög, på nått konstigt sätt, in i väggen..

Sedan köpte jag en MX518 på utförsäljning på Elgiganten

https://cdn.webhallen.com/images/product/89289?trim

Batman versionen

Skickades från m.sweclockers.com