Inlägg

Inlägg som emilv har skrivit i forumet
Av emilv
Skrivet av SebboD:

Till exempel vad? Surfplattor lider ju till exempel inte av detta problem (se iPad 3 & 4 som hade ett batteri i klass med många laptops men som ändå var mycket tunnare än en USB-port. Vore möjligtvis kylningen men nu finns ju relativt högpresterande processorer som inte behöver någon aktiv kylning.

Nu vet jag inte vilka datorer du jämför med, men glöm inte att ta batteriets spänning med i beräkningarna. Ett batteri med 7,3 V spänning ger ca dubbel energi jämfört med ett 3,7 V med samma mAh. I övrigt håller jag med om att man kan bygga datorer med passiv kylning om man väljer CPU och chipset med omsorg.

Av emilv
Skrivet av Fönstrputtsaren:

Förstår fortfarande inte varför man övergav Mini-USB som är överlägset mer stabil än Micro-USB.

För att det inte är sant. Hållbarheten innan kontakten börjar glappa är den dubbla för mikro-USB, tack vare flärpar som fungerar som fjädrar. Mikro-USB utvecklades för att livslängden på mini-USB är alldeles för kort.

Skickades från m.sweclockers.com

Av emilv

Jag har prövat eftersom de smygsläppte det idag. Det fungerade enormt bra!

De har skaffat avtal med alla Sveriges 3G- och 4G-operatörer så att de kan routa trafiken över den anslutning som fungerar bäst. De har även satt in mobilrepeterare inuti tågen så att man får full mottagning på sin egen mobila utrustning, vilket fungerade utmärkt (jag har 3). De kör även en squid-proxy på tåget så att populära bilder (och sidor) cachas lokalt på tåget.

Efter de 200 MB som ingår dras hastigheten ner till 0,5 Mbps, alltså samma hstighet som ADSL hade i Sverige i ett årtionde.

Jag är jättenöjd!

Av emilv
Skrivet av AndreaX:

lika bra, sen Opera bytte har det blivit halvt oanvändbart, och Firefox blir bara buggigare för varje uppdatering som kommer. bäst funkar numera alla plattspecifika avarter och de mer esoteriska, som Boat osv.

Opera använder fortfarande Presto. De har inte hunnit byta till Webkit ännu. Eller du kanske syftar på mobilwebbläsaren som fortfarande är i betaversion?

Av emilv

Jag har jättesvårt att förstå varför datortillverkarna bryr sig om ultrabook-märkningen. Det är ju bara ett varumärke, och ett rätt svagt sådant till på köpet. Det är uppenbart att de "anpassningar" Intel gör här är ren marknadsföring av deras egna teknologier. Trådlöst skärmgränssnitt? Är det seriöst något alla ultrabookanvändare tittar på? Även högupplösta skärmar är något jag ifrågasätter som ett krav. Vill kunderna ha dessa funktioner så kommer det inte behövas industristandarder som kräver det.

Av emilv
Skrivet av Ratatosk:

Jo det gör jag.
Bättre och mer konsekvent syntax framförallt.

Syntaxen bestäms till största delen av det skal du valt. Det vanligaste skalet är Bash som har ett öerhört kraftigt men ibland lite knökigt skal. Det finns en uppsjö andra skal du kan testa istället, kolla in den här frågan på Stack Overflow till exempel.

Jag håller med om att syntaxen i Bash ibland är lite knepig. Loopar och if-satser är rätt knökiga, och hur man gör ett funktionsanrop är inte alltid uppenbart. För att inte tala om all magi man kan göra med variabeltilldelningar. Men å andra sidan är Bash-syntaxen ett helt eget programmeringsspråk med vissa egenskaper som är särskilt anpassade till den CLI-miljö skalet erbjuder. Det är väldigt få CLI-miljöer som är så programmerbara som Bash.

Idén med Unix är att "allting är en fil". I Linux finns sökvägarna /proc och /sys där du kan läsa systemstatus som om det vore filer. Du kan få "rå" åtkomst till hårdvaran genom filerna i /dev, och så vidare. För att dra extra nytta av detta tar varje CLI-program in text på standard-in och matar ut text på standard-ut. Detta gör att man kan kombinera program och kommandon som man vill en kedjor och uppfinna nya kommandon. Skalet är därför oerhört kraftfullt. Jag jobbade ett par år som systemadministratör och nästan varje dag kombinerade jag nya kommandon med varandra för att snabbt och lätt lösa uppgifter.

Vilket CLI tycker du är bättre?

Av emilv
Skrivet av syNden:

Apple som tjänar så jävla mkt skulle kunna höja lönerna en hel del. För ett tag sen skulle dom ju ge tillbaka pengar till aktiefolk osv. Varför inte lägga pengarna på arbetarna? Utan dom skulle aldrig Apple klara sig. Iaf inte få ut så pass många enheter per dag/mån.

Foxconn har ju höjt arbetarnas löner rätt rejält senaste åren.

Aktieutdelningar är för övrigt en mycket viktig del av marknadsekonomin. Utdelningar är pengar som företaget självt inte klarar att kapitalisera optimalt så man ger tillbaka dem till företagets ägare. Ägarna investerar ofta pengarna på andra håll, till exempel i företag och projekt som kanske är mer riskfyllda men ändå värda att ge en chans.

Antag inte att pengarna går rakt ner i någon rik snubbes ficka. Det är förvisso en del av sanningen, men bara en liten del. Aktieägarna har tagit en risk och investerat sina egna pengar i företaget från början. Det är klart att de vill ha del av vinsten. Utan utdelningar skulle det inte finnas incitament att starta företag.

Av emilv
Skrivet av Zotamedu:

Nej 8 år borde räcka långt. Speciellt med tanke på att 8 år är ett worst case scenario med rätt tung belastning. Som du säger lär SSDn vara hopplöst för liten efter 8 års användande ändå.

Jag använder ca 9 GB på systemdisken på mina datorer (undantaget hemservern som bara drar 4 GB). Att storleken skulle vara ett problem om 8 år tvivlar jag starkt på. Däremot är det klart att saker går sönder ibland.

Av emilv

Kul! Det betyder att 2000 polacker nu får arbete och kan förbättra sin levnadsstandard!