Inlägg

Inlägg som Gide0n har skrivit i forumet
Av Gide0n

Macintosh SE-20 som levererades med både hårddisk (20 MB) och ljudkort

Av Gide0n

Håller med ovanstående, bättre att satsa på bra fläktar än vibrationsdämpning. Jag har själv bytt ut mina Tricool-fläktar mot ett par Noctua NF-P12 som jag kör med "Ultra low noise"-adaptrar, har till och med bättre temp då (med dem på 800 rpm) jämfört med Tricool på "low" (870 rpm) som lät betydligt mer. Tricool på "low" gick dock bra att återanvända i fronten eftersom luckan dämpar bort det mesta av det direkta ljudet från fläkten.
Jag skulle dock rekommendera att såga bort det inre (totalt onödiga) "fläktgallret" som har samma form som stagen på en tricool innan du monterar en ny fläkt i toppen. Med tricool gjorde det ingen skada eftersom det satt lika som stagen på den, men med noctuan som har sina stag i en annan vinkel får jag en tonal frekvenskomponent från när fläktbladen passerar plåtstagen (som inte fyller någon funktion annat än estetiskt).
Är det förresten någon som har något tips på hur man plockar bort dem utan att behöva såga och därmed behöver tömma chassit först? går det att komma åt med någon form av tång/plåtsax?

Chassit är i sig väldigt vibrationsdämpat, med stumma sidor (dämpande lager), vibrationsdämpade hårddiskplatser och vibrationsdämpade fötter. Dessutom får du med en massa buntband så det är också onödigt i kitet.
De enda vibrationerna jag har problem med är i toppen på lådan, där fläkten sitter monterad stumt mot taket pga att infästningen inte tillåter vibrationsdämpad montering utan modifikation av

Ljuddämpningsmattor är säkert aldrig fel, men min uppfattning är att den största delen av det störande ljudet kommer ut genom fläktöppningarna, särskilt toppfläkten när chassit står på golvet. Till viss del kommer de säkert att öka temperaturen, i alla fall i processorn om du monterar ljuddämpning på baksidan bakom moderkortet eftersom det tyvärr är så att bra ljuddämpande material även är bra termiskt isolerande material.
Om de ökar temperaturen i själva chassit vågar jag inte svara på, där är nog luftflödet av större betydelse, men sänker temperaturen gör de nog inte

Vill du ha en bra låda som är balanserad mellan ljudnivå, kylning, utrymme, byggkvalitet, praktiska funktioner och pris så tror jag att du har mycket svårt att hitta någon bättre låda än P183/P193.
Ska du ha flera diskar håller jag med om att CP-850 kan vara ett bra val, då får du mycket bra luftflöde i den nedre kanalens riktning utan att montera någon extra fläkt (som ger ljud framåt) i den främre fläktplatsen. För 1-2 diskar tror jag dock att ett vanligt nätagg med 120 mm fläkt i toppen/botten duger alldeles utmärkt. Jag kör själv med ett Corsair med 120 mm fläkt och det kyler min just nu enda disk ner till max 10-15 grader över rumstemperatur.
Ditt Corsair 550W borde därför räcka om du inte ska köra väldigt tunga grafikkort eller många diskar. Om kylning av diskar är den enda motiveringen till ett CP-850 så är det nog bättre att sätta en långsam fläkt längst fram i bottenkanalen.

Av Gide0n

Tyst dator 6-8000 kr, ej spel = integrerad grafik?

Jag håller på att bygga ihop ett datorpaket med följande krav:
- Så tyst som möjligt!
- Snygg och praktisk låda
- Behöver inte klara tung 3d, men både Windows 7 Aero Glass och uppspelning av HD-video ska fungera bra
- Gärna SSD, men inget absolut krav i dagsläget
- Att datorn klarar kraven och är prisvärd för det sin uppgift är viktigare än det absoluta priset, men budget kring 5000-8000 är rimligt (operativsystemet ska förhoppningsvis bli Win7 från MSDNAA)

Funderingarna jag har är då:
- För det första: Verkar det vara ett vettigt välbalanserat paket eller är det något som är underdimensionerat eller överdimensionerat i förhållande till det andra?
- Är det värt att köpa en annan kylare än den medföljande, eller skulle ett sådant chassi klara att man körde fläkten i mycket låg hastighet? Med 200mm-fläkten i toppen på den lådan, skulle det annars gå att köra en helt passiv processorkylare med okej temperaturer? (någon tyngre överklockning kommer det inte att bli frågan om)
- Duger moderkortets inbyggda grafik (AMD 780G/HD3200) eller ska man satsa på ett billigare moderkort + ett billigt fläktlöst instickskort?
- Finns det något vettigt alternativ till X25-M G2 i storleksordningen 50-100 GB som faktiskt går att få tag på eller är det bästa att vänta in att G2 finns för leverans?

http://img529.imageshack.us/img529/1616/magda2.png

Av Gide0n

Jag kör med ett Sapphire Toxic 1 GB som i stort sett är ett fabriksöverklockat Vapor-X (samma kylare men lite annan kapsling). Är mycket nöjd med det eftersom det både är tyst, håller bra temperatur och hittills har klarat av att driva allt jag har spelat på det i 1920x1200 med högsta eller helt klart acceptabla inställningar. Antar att man kan få i stort sett samma kort genom att överklocka ett vanligt Vapor-X lite grann också.

Av Gide0n

Har du kopplat in systemet analogt med 3 kablar eller digitalt med koax/fiberkabel? Om du har kopplat in det digitalt är det nog inte 6 ch direct som ska användas iaf.

Av Gide0n

HE QUIK BROWN FO JUPS OER HE LA DOGS

IBM SK-8820

Av Gide0n

Har precis köpt ett nytt Antec P183, men mitt gamla Antec Sonata har varit en trogen trotjänare sedan 2004, dvs 5 år

Av Gide0n

Aha, så det går inte att köpa OEM-licens av windows om man inte köper hela datorn av samma leverantör? :S
Jag trodde att begränsningen bara var att man förband sig att det enbart installeras på en dator som aldrig tidigare haft ett operativsystem...
Köper du resten av datorn på inet borde det nog gå att köpa windows OEM också ändå

Fraktkostnaden från en annan butik är det nog dessvärre svårare att komma ifrån... Jag klarade mig dock från det när jag beställde mitt kort, har fortfarande kvar mitt student-konto på Dustin Home eftersom jag pluggade i vintras

8,9 ms söktid låter som en rätt normal mekanisk hårddisk, vad var det för extra bra disk som enbart hade 4,2 ms?
Söktiden spelar främst roll när man ska ladda många små mängder data från olika delar av hårddisken, t ex vid start av operativsystemet och start av program. Som du kanske vet så är det på grund av det som SSD-diskarna är så eftertraktade som system- och programdiskar, då de har söktider som är hundradelar eller tusendelar av vad de mekaniska diskarnas söktider

Jag gjorde så att jag köpte en normal 1 TB-disk och har både systempartition och lagringspartition på den just nu. Någon gång i höst när Windows 7 har släppts och SSD-diskarna fortsatt ner i pris (går ju galet fort just nu) så blir det att sätta in en sån disk och flytta system, program och spel till den. Vad jag har läst här på forumet är det nog rätt många som har resonerat så eftersom den största skillnaden inte är mellan bra och dåliga mekaniska diskar utan mellan mekaniska diskar och SSD.

Av Gide0n
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Geohannes
Jag är ju beredd att offra lite i prestanda för att få en något tystare dator.

Ungefär så som jag brukar resonera också
Om 2-3 år så är man betydligt gladare över hundralappar man har lagt på att få datorn tyst än på hundralappar man har lagt på att få några extra procent prestanda, datorn är ändå gammal och seg men då kan man iaf trösta sig med att den inte är gammal och seg och låter som en dammsugare

EDIT: La till ett förslag på ett reviderat bygge (grafikkortet kan man dock diskutera, vet inget om ljudnivån på det men de hade inte Vapor-X på inet):

http://img151.imageshack.us/img151/5809/geohannes.png

Av Gide0n

Min intuitiva känsla (utan att ha testat det där chassit) är att det nog inte är helt lämpligt att montera ett passivt grafikkort inuti det, eftersom luftflödet främst verkar röra sig i den nedre delen av lådan. Därigenom finns det stor risk att grafikkortet bildar en barriär så att det finns en stor ficka av stillastående luft uppe vid PCI-kortplatserna och att grafikkortet därför kommer att kylas dåligt. För att kunna använda ett passivkylt grafikkort behöver du se till att du har ett bra luftflöde som passerar dess kylfläns.

Jag skulle rekommendera att du antingen väljer en annan låda eller ett grafikkort som själv fixar att transportera ut den varma luften ur lådan. Ett bra alternativ för en relativt tyst sådan kylare är Sapphires Vapor-X, som jag själv har på mitt HD4890 och är mycket nöjd med.
HD4850 1GB-varianten hittar du här:
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=448593

En annan fundering är om det är så klokt att använda den medföljande CPU-kylaren om du vill ha en tyst dator, då sådana brukar kunna ha mindre och högljudda fläktar.
En större kylare med en 120 mm-fläkt, alternativt ingen fläkt alls om chassifläkt + nätaggsfläkt ger tillräckligt med luftflöde, borde kunna ge dig både bra kylning och en låg ljudnivå.
En bra kylare är Noctua NH-U12P:
https://www.inet.se/datorkomponenter/kylning---moddning/noctua-nh-u12p-cpu-cooler--120mm-flaekt/6308506/
Thermalright Ultra-120 är annars också en bra kylare (använder den själv), som dock inte levereras med medföljande fläkt. Men det är som sagt inte helt säkert att du behöver en särskild processorfläkt om du inte ska överklocka eftersom du i det där chassit ändå kommer ha 2 st 120 mm fläktar alldeles intill cpu-kylaren.

En sista fundering kring ljudnivån för det chassit är att det verkar sakna vibrationsdämpade hårddiskplatser. För ett tyst bygge kan detta vara en avgörande punkt, då vibrationer från hårddiskarna lätt kan fortplanta sig till sidoplåtar och därmed göra hela chassit till en stor "högtalare". Allt dämpmaterial som finns i chassit kan dock vara till viss hjälp att minska problemet. Jag har inte läst någon review som tagit upp detta, men det kan vara värt att kolla upp.

Ett annat bra sätt att avhjälpa det problemet är dock att välja en SSD som systemdisk, då den helt saknar rörliga delar som kan orsaka vibrationer. Med tanke på prisutvecklingen på dem kan det dock vara en god tanke att vänta med en sådan till i höst/vinter när du ändå (antar jag) ska installera Windows 7 på datorn.

Håller med föregående post om att om du verkligen måste köpa system (vilket inte är helt nödvändigt då Win 7 RC enligt mig och många andra fungerar mycket bra just nu) bör du se till att även se till att uppgradering till Win 7 är inkluderat i priset.

Av Gide0n

Med ny dator, menar du då hela datorn inkl skärm, mus tangentbord etc? Om det dock bara är själva datorn du avser så har jag plockat ihop ett förslag som jag tror skulle kunna fungera. Jag är dock inte så väldigt insatt i vad som är mest prisvärt i det lite lägre prissegmentet så jag är öppen för andra åsikter

- Chassit är ett som jag själv var mycket nöjd med i sitt ursprungliga utförande, som både är tyst och har ett helt ok medföljande nätagg. Kanske något dyr, men jag tycker att det är värt att lägga några hundralappar extra på att minska ljudnivån.
- Moderkortet vet jag inget om, men det verkar ha det nödvändiga för ett bra pris
- Processorn är kanske något i underkant, men borde vara tillräcklig. För några extra hundralappar går det dock att få en bättre
- 4 GB minne känns rätt lagom, och Corsair brukar göra bra grejer.
- Grafikkortet tror jag helt klart är ett bra val i det prissegmentet, det går att spara lite pengar på att ta ett med 512 MB minne istället för 1 GB men det kan nog vara att dumsnåla lite, särskilt om du tänker köra spel i höga upplösningar.

http://www.acc.umu.se/~jg/swec/lezen.png

Ta det med en nypa salt och lyssna gärna in fler åsikter

Av Gide0n

Borde inte förbättringar av skärmens strömförbrukning snart göra överlägset störst skillnad för batteritiden?

Av Gide0n

Det är framför allt vid högre upplösningar som det gör skillnad, ska du köra spel i 1920x1200 rekommenderas definitivt 1GB.

Av Gide0n

Paket från Svenskt militärhistoriskt bibliotek med Empire: Total War + en bok om 1700-talets krigföring

Av Gide0n

Direktivitet för Huawei E220 mobilt bredbandsmodem

Jag skaffade precis som många andra mobilt bredband förra sommaren och fick då med ett Huawei E220 modem. När jag sitter i sommarstugan med detta modem får jag mest in EDGE (GSM)-anslutning vilket är otroligt irriterande långsamt. Ibland går det dock att få in UMTS (3G).

Är det någon som vet hur direktiviteten hos antennen i E220 ser ut? Finns det någon tydlig lobform hos antennen eller är den tämligen "omni-directional"? Har inte lyckats hitta något om det på nätet eller här på forumet...

Vore toppen om man visste vilken sida av modemet man ska rikta mot masten.

Av Gide0n

TE UIC RWN JUPS VER TE LAY DGS

KeyTronic efgoforce från 1999

Av Gide0n
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Saint25
AMD/ATi har visst stöd via mjukvaran för DX11 med sina DX10.1 grafikkort.

Det hade jag inte hört, satt nyss och beklagade mig lite över att jag köpt för tidigt. Var kan man läsa om det?

Av Gide0n

4890

Jag gjorde säkert 50 sökningar på prisjakt innan jag köpte mitt grafikkort, varav förmodligen minst 90 % var på ATI-kort eftersom dessa i de tester jag läste verkade ge mest frames för pengarna. Antar att jag har bidragit till statistiken då

Valet föll till slut för övrigt på #2 i listan (HD4890 Toxic 1GB) på grund av att det verkade vara en bra kompromiss mellan prestanda, pris och bra kylning (inkl låg ljudnivå, vilket jag värderar högt). Mycket nöjd med köpet.

Av Gide0n

Kungen av medeltida strategispel är enligt min uppfattning Medieval II: Total War. Man kan både köra en enorm turordningsbaserad kampanj där man vid strid dyker ned på slagfältet i realtid, vilket tilltalar mig mycket eftersom man både får gott om tid att finjustera sitt imperium och sina arméer och ett stort mått av action.
Alternativt kan man välja att bara ställa upp två arméer mot varandra på en mängd olika slagfält, bra om man har en stund över och vill se massiv action utan att behöva vara rädd om surt förvärvade trupper
Har dock inte testat det i multiplayer, men det borde kunna vara minst lika roligt där.