Inlägg

Inlägg som pelikan har skrivit i forumet
Av pelikan

Jag lade till ett tillägg i Chrome så är knappen tillbaka.

Google Search Maps Button kallades den.

Av pelikan

En sådan liten klass AB förstärkare på 400W lär ju brinna upp om den levererar vad den säger.
Tror inte riktigt den lilla förstärkaren kan leverera 2x200W i någon vidare hög impedans.

Köp begagnat eller en klass D förstärkare om du vill ha mycket kraft och nytt.

Jag kör yamaha wxc-50 och en XTZ edge A2-300 hemma i uterummet. Finns säkert bättre och billigare Bluetooth mottagare nuförtiden. Betalade runt 2000kr styck begagnat för dem.

Av pelikan
Skrivet av Anaii:

Det påståendet vänder jag mig emot.

Enligt min egen statistik så tjänar jag mer pengar på såld el än jag sparar på egenanvändning.
Från April fram till nu har jag varje månad sålt för mer kronor än jag sparat på att inte behöva köpa el (besparingar på elöverföring och energiskatt inräknat). Skillnad ökar när jag lägger på nätnytta som nätbolaget betalar per kWh såld el. Det som dock genererar mest pengar är skattereduktionen på 60 öre/kWh. Med undantag för förra året när elpriset gick bananas.

Exempel Juni:
Totalt tjänat/sparat: 3117 kr
Varav beräknad besparing på egenanvändning av solel (vad jag skulle betalat för elen om jag köpt den): 575 kr (239 kr + 336 kr i nätavgifter och skatt.)

Och det har varit bättre att sälja elen på dagen och ladda bilen på natten. Men jag orkar inte dra fram sifforna och ge exempel på det.

Jag tänkte mest på vart jag dra in mest per kWh inte absolutsumma. Beror på vad det är för elpris samt vad ens överföringsavgifter samt nätnytta är. Varierar beroende på nätleverantör. Jag behöver ha ca 30-40 öre billigare på natten för att de ska vara värt att skjuta upp en laddning på dagen. Under sommaren har oftast elpriset dessutom varit lägst 10-16 så varit en win/win då.
(Säljpris+påslag avtal+nätnytta+60öre) - (köppris-rabatt×1,25moms+överföring inkl moms+energiskatt inkl moms) = vinst/förlust att sälja.

Av pelikan
Skrivet av Ninotramp:

Tänkte mer på priserna. Privatpersoner sätter inte in solceller idag för att dra nytta av strömmen utan för att sälja.

Eller den klassiska "du som har solceller laddar ju bilen gratis" Inte direkt så att man laddar bilen med solceller. När solen lyser är man ju på jobbet.

Det är framförallt på egen använd el man tjänar in investeringen på. Du kan ladda elbilen på helgen eller om du arbetar hemifrån någon dag i veckan.

Av pelikan

Nu är detta lite OT.
Vill ni veta mer exakt var ni gör av med en vanlig dag så är det bästa att väga er dag 1 innan frukost.
Skriva upp allt ni äter under en vecka.
Väg er dag 8 innan frukost.

Tänk på att inte ändra kosten förmycket under tiden ni gör testet. Kolhydrater, salt och t.ex. träning påverkar vattenbalansen i kroppen. Tränar du innan dag 1 gör det även innan dag 8. Men komplicerar inte för mycket, då det är mycket annat som påverkar er energibalans.

Korrigeringsfaktorer tagna efter lite erfarenhet som dietist och personlig tränare åt anhöriga. Har ingen akademisk utbildning inom detta område.
Har ni gått upp i vikt subtrahera 9000kcal/viktuppgång i kg.
Har ni gått ner vikt addera 7000kcal/viktnedgång i kg.
Har du tränat extra under veckan som du inte gör en normal vecka.
Addera 400-600kcal/h (Om du är otränad. 400kcal om du är lätt 60kg och 600kcal om du väger 120+kg)
Addera 600-800kcal/h (Om du tränar 2-3 dagar i veckan regelbundet eller har ett fysiskt jobb.)
Addera 800-1000kcal/h (Om du tränat 3-5 dagar i veckan regelbundet i ett par år.)
Addera 1000-1200kcal/h (Om du är elitidrottare eller tränar på väldigt hög nationellnivå.)
Träningen ovan gäller om du är rejält trött efter ett träningspass och verkligen hållit igång hela tiden.

Det kanske låter komplicerat men det är rätt enkelt. Säg att du ätit 12250kcal senaste veckan gått ner 1,5kg och tränat två timmar mer än normalt. Oftast brukar inte matten vara problemet utan att man glömmer registrerar några mellanmål.

Då är ditt normala dagliga energikrav: (12250+7000*1,5+500*2)/7 = 3390 kcal ± 10%

Bäst värden får du om du är någorlunda viktstabil och äter egen lagad mat inklusive matlåda.

Ät det som passar er, men har ni ensidig kost kanske kosttillskott av någon multivitamin + mineraler vara att rekommendera. Vid strikt karnivore diet hade jag nog försökt att inte glömma att äta lite inälvsmat billigt och näringsrikt.

Av pelikan

Jag skickade ett PM @soderlund91
För transparens 1300kr + hämtar

Av pelikan
Nytt bud: 1 200 kr hämtar
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av pelikan
Nytt bud: 1 600 kr 1600 + Frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av pelikan
Skrivet av Dunde:

Frågar du mig är det dumsnålt att bara värma till 5-7 grader i ditt garage, du får ställen där du får frost, hörn under plattan t.ex. och du kan få ställen med kondens i väggar/tak.

Har bara möjlighet till 8 eller 16 grader via värmepumpen.
Men har ingen isolering under betongplattan gammalt garage samt Pe-folien ligger direkt mot varma sidan innanför isoleringen. Så ska fungera bra i mitt fall. Vill mest ha det hyfsat torrt där inne.

Av pelikan
Skrivet av Mindfighter:

Man har ju kunnat köpa miljömärkt-, vind-, vatten-, sol-producerat el o.s.v. under många år (trots att som du påpekar så är det samma el i grannens uttag som i dina), så varför inte erbjuda ful-el till lågt pris och fin-el för de där lyxiga tillfällena när man vill lyxa till det?

Lite seriösare så skulle man t.ex. kunna låta elhandlarna börja arbeta för brödfödan, de handlar upp el, får köpa billig el till en början och i takt med att den tar slut så tvingas de förstås köpa även från dyrare producenter. Kundens pris blir i slutändan vad elen kostat att producerat + elproducentens påslag + elhandlarens påslag + skatter. Istället för som nu när all el blir skitdyr och de som producerar el till låg kostnad tjänar grova pengar.

Då kommer ju bara de med billig el att höja sitt pris strax under den dyraste som får sälja. Dvs. vi hamnar på ungefär samma kostnad som idag men med mycket mer jobb då bolagen behöver anställa fler analytiker för att maxa priset varje dag. Det är företag som vill maxa sin vinst inte hålla på med välgörenhet.

Lite mer OT: Riktigt bra siffror från några av er. Själv förbrukade vi 1300kwh (exkl elbilens förbrukning) på en 240m² villa samt uppvärmt garage två portar (5-7 grader) i zon3 och var nöjda. Har 19-20 grader på plan 1 samt någon grad kallare på plan 2. Uppvärmt med golvvärme (vatten) har en gammal IVT pump (2005) till våran jordvärme. Till nästa vinter ska vi försöka styra ännu mer förbrukning mot natten och installera ackumulator tankar som batteri. Funderar även på solfångare för att värma varmvatten men har svårt att räkna hem kostnaden.
Edit: 70-tals vila så bristfällig isolering med med nya fönster runt mitten av 2000.

Av pelikan

Jag tycker också detta avdrag bör sänkas sakta i högkonjektur i samband gärna i samband med stigande bostadspriser. Men just nu med fallande bostadspriser måste man avvakta för inte dra i oss i en ännu värre konjektur framöver även om räntorna fortsatt är låga. Sen behöver vi stabilitet och klara förutsättningar över flera mandatperioder att ändra spelregler en dag från en annan är sällan bra.

De jag inte sätt nämnas är att Riksbanken drar in mer pengar i ränteinkomster vid högre reporänta och på samma sätt som Svenska kraftnät delar ut pengar till statskassan kan Riksbanken bidra med inkomster täcker såklart inte hela avdraget men kommer säkert hamna upp mot 10 miljarder kr nästa år om räntan fortsätter upp.

Av pelikan
Skrivet av liten_lemmel:

Oh, kan inte lämna några garantier på rak arm, tyvärr. Jag själv körde mer eller mindre endast WoG en kort period, det var min gamla Hotseat-bundsförvant som bokstavligen bodde i HoMM 3s modträsk.

En googling gav mig detta:
Länken till Wake of the Gods: https://heroes3wog.net/
Och en samlingshub: https://www.nexusmods.com/heroesofmightandmagiciii

Edit: Nu ljuger jag nog lite förresten. Jag har ju för tusan HoMM 3 installerat och moddat på min dator sedan något år tillbaks.
Får kolla mer noga hemma ikväll men vill tro att jag kör någon uppskalnings mod eller om den ersätter sprites....

Sist jag spelade var det Horn of the Abyss modden som var populärast. Spelet är betydligt bättre balanserat nu än för 20 år sedan.
Tror dock de pausat utvecklingen p.g.a. kriget.

Av pelikan
Skrivet av megaman01:

Fråga: Har kört ett par långresor senaste tiden med vår EV6 och har helt plötsligt inte haft över 130kW i laddning på flera olika Ionity-stationer. Fått ny mjukvara ganska nyligen och temperaturen har väl iofs sjunkit lite men ändå 15-20 grader i luften. Nån mer som märkt sämre hastigheter senaste veckorna på Ionity?

Ioniq 5 kommer få batteriuppvärmning bekräftat av kundtjänst "det är veckor bort inte månader."
Lär komma till EV6 också väldigt snart!

Av pelikan
Skrivet av snajk:

Varför i södra Sverige? Det är i norr det finns mycket älvar och lite folk så det passar mycket bättre där. Kräver investeringar i stamnätet, men det krävs oavsett vad jag förstår.

Det är svårt och dyrt att flytta el. Sen att alla kommuner har veto på vart kraftledningar ska dras gör det inte lättare att bygga nytt..

Nu jobbar jag inte längre i vattenkraftsbranchen men nuvarande älvar som det finns vattenkraft var maxade med nuvarande miljöregler (vet inte hur det ligger till just nu). Och att bygga ut fler älvar blir nog inte populärt finns en stor baksida för vattenkraft också..

Viktigaste politikerna borde göra är att göra stamnätet till en riksintresse så att kommuner, markägare, vägverket och försvaret får mindre att säga till om. Just nu tar alla byggen 5+år att genomföra p.g.a. överklagande och yttranden som inkommer under projekteringen av nya ledningar.

Av pelikan
Skrivet av Björn Endre:

Oavsett drivmedel så är infrastrukturen det absolut viktigaste. Kan man inte tanka/ladda så står man där. Och självklart har bensin/diesel fortfarande en stor fördel i att det finns tankställen typ överallt.

Men jag vet inte om jag tycker att det finns någon större anlending att vänta nu med elbil bara för att infrastrukturen inte är lika utbyggd. En snabb titt i Chargefinder så ser man ett brett nät av laddmöjligheter i södra sverige (mindre norrut förutom längs E4 så där har jag full förståelse att man väntar på en utbyggnad). Känns som det också är mkt som är på gång. T ex på gotland så byggs det ut en hel del nu och även om man var lite tagen på sängen med hur många elbilar som kom i sommar så planerades det ordentligt med laddplatser inför nästa år.

Det jag tror är lite jobbigt för många (inklusive mig) är att tänka om lite hur man reser. Jag är också en sån som utan problem kan köra 4-6 timmar i ett sträck med max ett kort tankstopp och med dricka och godis i bilen. Samtidigt får jag erkänna att på de resor där jag "tvingats" stanna till så har jag egentligen inte haft något emot det. Jag har inte heller med bensin/dielse behövt planera resan. jag har kört och när jag märkt att tanken börjar gå ner mot 20% så har jag stannat och tankat vid nästa bensinstation.

Med elbil behöver man planera mer. Det kan räcka med att mata in i navigationen på bilen så den plockar ut ställen att ladda på men om man som jag vill utnyttja ett laddstopp för att käka något så behöver man fundera på om det finns bättre ställen.

Jag hoppas att fler bensinmackar, större köpcentrum etc sen får laddstolpar så man kan känna sig säker att även om det är fullt/inte funkar på ett ställe så är det inte långt till nästa laddställe.

Min fru funderar på att ta bilen till Ängelholm på en kurs om några veckor och vi har redan nu slagit in resan i ABRP och Skodas Navi för att se hur det ska gå till. Vi har också fått fundera på hur hon ska ladda i Ängelholm (tyvärr verkar inte Lindvallen där hon ska vara ha någon laddningsmöjlighet) under de dagar hon är där och inför resan tillbaka. Med vår gamla Peugeot hade vi inte behövt tänka något. Samtidigt som hon själv säger så vill hon ju ändå stanna på vägen så t ex ett stopp i Gränna för att fika på morgonen och ladda i deras snabbladdare blir perfekt.

Helt ärlig är jag dock lite ängslig över resan och hur hon ska hantera om det är fullt/inte funkar. Det är vår första elbil så vi kommer "öva" lite innan med längre resor och ladda på vägen. Jag är också lite osäker vad för säkerhetsmarginal man ska ha. Ska man ladda vid 20%, 15%, 10% kvar ...? just nu tänkte jag lägga på lite marginal.

Har själv en Ioniq 5. Åkte ner till Stockholm - Basel och hem på semestern nu gick hur smidigt som helst. Laddstopp på 15min varje 2,5h-3h i Tyskland på vägen ner då hinner man inte mer än köpa en kaffe/macka och toapaus. Visst extra stopp krävs mot hur jag körde tidigare ner till kontinenten. Tappar ca 100km eller 1timme på en heldagskörning jämfört mot tidigare (Kia Ceed). Hem blev det ingen skillnad mot tidigare då vi tog resan i etapper och kunde komma hela vägen eller enbart ett laddstopp till nya destinationen.

Kia EV6/Hyundai Ioniq 5 samt några av Audi och Porsche-modeller fixar detta idag. Dröjer nog inte länge innan fler bilmärken hänger på. Redan idag finns kapacitet för ännu snabbare laddning och dröjer nog inte många år innan biltillverkarna är nere under 10 minuter för laddning 10%-80%.

Tyvärr saknar både Kia och Hyundai just nu fungerade batteriuppvärmning innan laddning så skulle vänta till detta är åtgärdat. Du kan se min tidigare recension av bilen efter längre vintertrip inte lika nöjd..

Av pelikan
Skrivet av snajk:

Ett tips är att köpa någon beläggning att ha på bakrutan för att minimera regn och smuts. Hört mycket bra om Rain Away men jag har inte testat. https://www.supagardshop.co.uk/rain-away/

Jag har testat detta detta men kommer för lite vinddrag på bakrutan på IONIQ 5. Kian ser ut att vara mycket bättre designat i detta avseendet.

Av pelikan
Skrivet av Woaini:

Blev lite intresserad av Kia ev6.
Ända tills jag försökte bygga en utan skinn/mocka-säten. Verkar som att det inte går(?)
Avskyr att sitta och halka runt på ett svettigt äckligt lädersäte på sommaren, respektive frysa som fan första minuterna på vintern. Kan inte fatta för en sekund varför jag nånsin skulle välja skinnsäten.

Förutom det..verkar den väl helt ok?

Nu har jag syskonet IONIQ 5 med de ventilerade stolarna är riktigt bra antar att Kia har samma.

De jag stör mig i min IONIQ advance är (400mil):
- Avsaknad av vindrutetorkare bak. Går att använda bakkamera under körning men den blir också smutsig..
- Ingen förvärmning ännu på batteriet (ska komma). Var lite frustrerande att ladda mellan 60-120kW vid våran första långresa.
- Svängradien i trånga P-garage är inte den bästa.
- Infotainmentsystem är lite långsamt vid uppstart av bilen.
- Online rutter funkade inte igår och då tog det långtid att beräkna rutten till resan.
- Man behöver använda extern programvara för att planera sin rutt när man åker längre sträckor.
- Helljuset är dåligt.

Övrigt är jag nöjd till mycket nöjd med resten av bilen. Dock har många andra haft problem med att appen laddar ut 12V-batteriet.

Mest irriterande är att långresor tar längre tid i elbil kontra fossilbil. Vi tappade en timme på våran resa som normalt tar 5timmar. Blev 6timmar med elbilen och då upplevde vi inga laddköer. Vi gör få långresor, under 4 varje år, så kommer att kunna leva med denna pucken.

Av pelikan
Skrivet av Beamy:

När bilen är vald (EV6), kommer nästa fråga!
Vad väljer ni för laddboxar? Easee, Garo, annan? Det har diskuterats en del i tråden redan, men det kan diskuteras mer

Utan att ha så mycket kunskap än, så tänker jag mig dynamisk lastbalansering (trådlös är ok) och uttag (inte fast kabel). Byta huvudsäkring, har 16A idag.

Vad mer behöver jag fundera över?

Elskåpet med mätare sitter på garageväggen och laddboxen tänkte jag ha bredvid.

Behöver du verkligen säkra upp huset? Jag har inte fått min bil än men har installerat en Easee med lastbalansering. Även nu vid minus 15grader drar huset max 3kW i mitt fall då finns det gott om ström kvar till bilens laddning. Då är det ett gammalt 70-tals hus dock uppvärmning med bergvärme men energin inkl. även garaget (+10, 2 portar) som värms med värmepump. Men så länge man inte sitter med direktverkande el eller ett stort palats borde 16A räcka gott, om man kan ladda på natten när hushållet sover.

Så kolla elmätaren ett par kvällar och räknar ut din faktiska förbrukning är innan du bestämmer att du måste byta säkring.

Av pelikan

Att Sverige inte har riksintresse för energidistribution 2021 är stort problem. De gör att de tar onödig tid och kostar mer att bygga ut kapaciteten mot söder. Men så fort Stockholm får elransonering en kall vinterdag kanske problemen tas tag i. Alla vill ha el men ingen vill föra vidare den genom sin kommun som sätter käppar i flera stora utbyggnader av elnätet.

Av pelikan
Skrivet av mastrovious:

Verkar inte gälla Tesla dock - stabila batterier.
https://www.nyteknik.se/fordon/tesla-batteriet-tappar-10-proc...

Visserligen Tesla själva men hade det varit påhitt så lär vi fått höra om det.

Denna sidan har lite info. Kia Soul 2017 och Audi A3 2017 verkar vara riktigt bra. Men man vet inte hur många bilar varje modell finns i eller hur långt resp. bil gått.
https://www.geotab.com/fleet-management-solutions/ev-battery-...