Inlägg

Inlägg som BAROKAT har skrivit i forumet
Av BAROKAT

Onödigt tjafs som bara gör att det inte får kunder tillbaka. Hoppas det går bra för dig!

Av BAROKAT
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MarkoV
Kanske inte, men det har jag och jag är glad att inte Inet gör det, varför?
Många affärer som Dustin tar in de och sedan säljer till annan kund som nytt, jag vill förfan inte ha en begagnad vara för fullpris, skulle du vilja ha det? Knappast.

Inet är väldigt trevliga och den bästa butiken enligt mig, Gryma priser, fraktfritt och väldigt shyssta. När jag beställde mina delar så fanns inte dvd läsaren inne så jag ringde och frågade om när det skulle komma eftersom det var den ända delen som fattades och de bytte direkt till en dyrare fast jag fick betala samma pris för den sämre som inte fanns i lager.

Inet <33

Du för det att låta som om du hade behållit den begagnade varan för fullpris utan att ha klagat och fått ett nytt.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Shike
TS bör få betala monteringstjänsten, eftersom att tjänster fungerar annorlunda under distansavtalslagen. Har Inet specat den tjänsten på kvittot så har dom nog rätt att dra av dom pengarna, samt även egentligen dubbla avgiften eftersom att det kommer att krävas en demontering samt rengöring osv för att återställa produkterna. Det bör dom isåfall skicka en faktura till kunden på i efterhand eller dra av på produkterna TS köpt.

Däremot har TS all rätt i världen att skicka tillbaka datorn sålänge den kan återställas till nyskick efter försiktigt användande, där har Inet ingenting att hämta egentligen så jag förstår inte varför dom tjafsar med TS överhuvudtaget, sånt skapar bara badwill när lagen klart och tydligt står på kundens sida.

Tjänster och produkter är inte samma sak. Problematiken i detta fall är att Inet har utfört arbete åt kunden och arbete kan man inte häva med distansavtalslagen såvitt jag vet i alla fall. Arbetet är ju redan utfört så att säga.. svårt att häva det, vad ska dom göra, kräva killen som utförde jobbet på lön för att täcka upp affären?

(Hade jag varit ansvarig för sånt här på Inet hade jag dock bara låtit kund häva köpet och tagit betalt för utfört arbete och sedan släppt det. Det lilla sådana här saker kostar ett företag i pengar är oftast inte några jättesummor om man ser till den större bilden. Snarare så att tjafs kostar dom mer i ren badwill) Detta är något som speciellt Dustin verkligen har fattat, där kan vi snacka om kund i fokus men samtidigt vinner dom också på det i form av ren positiv PR och återkommande kunder.

Precis vad jag tycker. Väldigt bra skrivet och tack!

Av BAROKAT

Förstår inte dessa människor som leker tuffa och hoppar på en och uttrycker sig hotfull. Beter ni er på samma sätt mot dem som har kommit på ångerrätts lagen? Har ni själva ALDRIG ångrat att ni köpt något? Skitsnack. Alla har ångrat ett köp någon gång i sitt liv.

Jag försökte inte lura någon. Nej. Jag försökte inte köpa datorn, göra något sen skicka tillbaka den. Nej, jag använde den inte för att spela Crysis: Warhead 24/7 i 10 dagar sen skicka tillbaka den - jag undersökte den försiktigt och ångrade mig. Ja - det tog lite tid men jag var upptagen med andra saker också samtidigt.

Nej. Det gick inte 14 dagar och det var inom ångerrättsramen.

Nej. Detta är ingen kamp "inet vs mig" - jag skrev ett inlägg för att få veta lite vad andra tycker och få se hur det gäller allmänt. Datorn är inte dålig, datorn är skitbra. Som sagt, detta är ingen kamp.

Vissa personer här skriver "förstår du inte innebörden av specialbeställd", som du ser så har alla olika uppfattningar om specialbeställd. Det har t.ex. jag, konsumentverket och flera andra personer här på forumet.

Som sagt - förstår inte varför alla har något emot ångerrätten! Det finns tusentals människor som varje dag ångrar varor.. grafikkort, mus, tangentbord med mera - hatar ni alla dessa människor? Har ni aldrig haft en vän eller en släkt som har ångrat något?

Tack till personer som kom med bra inlägg och inte var hotfulla.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av SAiKoU
Man kan tala illa om många butiker, men Inet är outstanding!
Gratis frakt (som annars hade varit väldigt billig iaf), extremt snabb leverans, riktigt bra paketering som skyddar ens beställning, svarar alltid snabbt på mailfrågor och ska visst ha väldigt bra telefonsupport också. (har aldrig behövt komma i kontakt med dem på telefon)

När jag mailade om ångerrätt frågor så kände jag som om de inte ville svara men som sagt, jag kände så och vet inte hundra.

Paketering jag fick hade hål och en massa andra "problem" när jag fick den. När jag handlade på Komplett så var det jävligt bra paketerat utan en andra hål eller skrynkliga sidor.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ton
Jösses vilken diskussion ni fått igång, sisådär halv två på natten:P

För att läsa lite allmänt om ångerrätt se "Om ångerrätt" tråden.

I ditt fall ser jag såhär på problemet.

Datorn bör inte betraktas som specialbeställd. För att utveckla så ska varje komponent tas i beaktning. Om någon komponent inte tillhör Inets normala sortiment så ska denna betraktas som specialbeställd och du får därför inte utnyttja din ångerrätt för denna vara. Specialbeställd är att de har beställt hem en produkt specifikt för dig och endast pga. din order. Jag har svårt att tro att så är fallet.

Problemet kan alltså liknas med att du beställt hem alla komponenter själv och byggt ihop datorn. Det finns ingenting som hindrar att dig från att utnyttja din ångerrätt i ett sådant fall.

I scenariot tillkommer dock det faktum att Inet även har byggt ihop datorn åt dig. Jag anser att du inte ska behöva betala några avgifter för montering eller demontering av datorn. Detta i analogi med de bestämmelser uttryckta i propositionen för KKöpL som säger att en näringsidkare har att stå för risken och de kostnader som uppstår i och med öppna förpackningar vid ångerrätt. Lagen anser alltså att näringsidkare har att stå för risker som faller inom ramen för konsumentens skydd. Säljer man datorer så får man stå för kostnaden om konsumenten väljer att lämna tillbaka den.

Notera att ovanstående resonemang kompliceras av att det de fakto finns en underliggandes tjänst som utförts av Inet i och med monteringen.

Frågan är:

Säljer Inet datorer

eller

Säljer Inet komponenter och erbjuder sina kunder montering som en separat service?

En sak är saker. Om datorerna ej är konfigurerbara eller är märkesdatorer så står Inet definitivt för kostnaden. I detta fall så är de dock konfigurerbara/du har fått din dator konfigurerad. Avgörandet faller dock på det faktum att Inet aldrig hänvisar till en specifik monteringskostnad. Eftersom denna kostnad ej är urskiljbar så kan konsumenten ej debiteras för monteringskostnader.

KKöpL i Sverige är oerhört stark och jag är tämligen säker på att en domstol eller ARN skulle göra samma bedömning.

Tack för detta. Väldigt bra information.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av murkaz
Måste skratta lite åt folk nu när man vaknar.

"Hoppas inet vinner"

Ovasätt om ts har rätt eller fel så får Inet räkna med att folk inte är nöjda med sina produkter och att folk lämmar tillbaka dem. Ni får det att framstå som att ts smutskastar inet, vafan, han är inte nöjd med sin produkt.
Jävligt dålig stil tycker jag, vad jag har läst håller är ts seriös nivå och kommer inte med retard argument som vissa gör här. Ge fan i att spekulera och hjälp han istället.

Sen att det står något på en datorbutiks hemsida betyder nada för mig, för nyheten som postades här på sweclockers visade att många har felaktig information.

Om jag skulle varit dig skulle jag ringt konsument verket igen, säga som det verkligen är. Hänvisa till inets användarvillkor fråga om det stämmer. Gör det det, to bad for you, stämmer det inte, kör på och få igenom detta.

Btw jag har handlat på inet och det är en bra butik och det har en bra support.

mvh

Tack. Jag ville inte dra ut på detta utan bara få lite information och veta vad andra tycker. Detta är ingen "snyft historia" heller. Jag vet att det är även dålig stil att göra detta men för fan alla har någon gång ångrat en vara och detta är min första gång...

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Kenta777
Att folk tjatar om specialbeställda delar fortfarande?
Vet vi om de är det?
Med Inet's sortiment och hemsida är det svårt att få tag i delar de normalt inte har lagt upp till försäljning. De har ju i princip allt till salu på deras hemsida.

Alltså; Troligtvis rör det sig inte om en specialbeställd vara.
Inet har således sålt en dator till kunden och enligt lagen har man 14 dagars ångerrätt på köpt vara. Dvs en komplett dator i det här fallet.
Har kunden försört varan på något sätt så får han inte lämna tillbaka den eller så får han möjligtvis mindre pengar tillbaka.

Om Inet har en tjänst där man kan välja datordelar för ihopbyggnad är det kanon - men det är fortfarane en dator han köpt.

Låt oss säga att lagen säger att det inte är en dator han köpt utan delar och tjänsten att bygga ihop delarna.

Då får han likt alla andra lämna tillbaka delarna enligt ångerrätten. Att han inte har några kartonger kvar är Inet's problem då det är dem som slängt kartongerna.
Han kan givetvis inte få pengar tillbaka för utförd tjänst och det blir svårt att lämna tillbaka CPU och CPU-fläkt.

Precis. Det är det jag menar också. Alla har sina egna definitioner på specialbeställd. Som sagt, alla delar är som vanligt med enda skillnaden en tjänst så att de montera ihop allt - man kan då tänka sig betala tillbaka tjänsten.

Av BAROKAT
Citat:

Ursprungligen inskrivet av xyllian
Datorn är använd, PUNGT.

Tro inte att du kan få tebaka pengarna bara sådär, jag hade gett dig max 50% tillbaka om jag var inet, grejerna kan man inte sälja som nya igen.

Vilken attityd då. Då bör du vara helt emot ångerrätten va? Har du aldrig själv ångrat ett köp? Det är ingen skillnad mellan mig eller de andra tusentals personer som använder ångerrätt för att ångra grafikkort köp, processor köp med mera. Försöker inte få mig själv att vara en martyr men jag tycker att det är väldigt strängt att säga så. Använd? Man får ju testa datorn enligt ångerrätten...

Av BAROKAT

Själv hade jag valt Dell 2009WA

Av BAROKAT
Citat:

Ursprungligen inskrivet av godspeed
----------------------------
Det där kan jag lätt besvara åt dig:)

Är man en van kund, så ser man DIREKT ifall en vara varit öppnad på något vis, och när det gäller datorkomponenter så är jag mer än toknoga med detta då jag själv jobbar i en datorbutik och är misstänksam om det ser ut som att det varit öppnat, då prutar jag DIREKT och omgående på priset.

Sen att allt som varit ute hos kund och används en tid, är direkt att betrakta som begagnat, du köper väl inte en sprojtans ny bil hos handlaren, kör 300 mil och sen lämnar tillbaka den och tror att du kan få säljarna där att betrakta den som ny och att du kommer få precis alla dina pengar tillbaka som du lagt ut?

Folk tror att datorer är så extremt mycket annorlunda bara för att det är elektronik inblandat verkar det som:)

Dock finns det företag som Dustinhome som gärna tar emot varor och till och med betalar frakten om de vill utnyttja ångerrätten och de har inga problem med det. Förstår inte varför det ska vara så mycket problem här - bara för att de monterade ihop det? Kan tänka sig då betala tillbaka monterings-kostnaden samtidigt kanske de kan visa lite goodwill så att man handlar från dem när man lämnat tillbaka det.

Är det samma sak med "vanlig" ångerrätt? Jag förstår nu hur du menar också men det är ju precis samma sak med vanlig ångerrätt, om du köper en grafikkort, öppnar och använder och vill utnyttja ångerrätten så blir det samma sak. Enda skillnaden här är monteringen....

MVH

Av BAROKAT
Citat:

Ursprungligen inskrivet av X64
ok men du kan ju inte räkna med att få tillbaka alla pengar, hade det vart jag hade jag dragit av 40 procent av priset du gav, dels pågrund av arbete ihop plockning och demontering, + alla komponenter som måste säljas som demo varor, nja har man köpt har man, så länge det inte är stora problem med prylarna, allt är begagnat så fort det lämnar dörren, och ingen vill betala fullpris för det eller hur!!??

Kanske inte få tillbaka alla pengar nej men tycker att 40 procent är väldigt mycket och datorn var knappast använt för hårda uppgifter så man kan inte säga att man slet komponenterna om du förstår vad jag menar... det var innan 14 dagar också.

Varför som demo varor? Nu vet jag inte vad du menar med demo varor men de har ju alla kartonger och grejer de kan lägga tillbaka i. Kan du berätta vad som utmärker demo varor?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av godspeed
-------------------------------------------
Det är lite beroende på vad det är för saker du beställt som man kan se på det litegrann olika...

Kan dra ett scenario jag själv var med om för nåt år sedan som skapade ett sjuhelvetes problem för mig bland annat.

Kund inkommer och bokar en dator tillsammans med sin son som skulle ha datorn.
Vi tror kunden att de skall ha datorn, paketet kostade runt 12 tusen kronor exklusive skärmen.
Delarna kunden ville ha var väldigt specifika och hälften av dessa komponenter hade vi inte i lager eller heller lagerförde normalt, men då vi tog kunden för en vettig person som handlat av oss tidigare utan strul så tog vi beställningen i god tro och bokade hem.

2 av delarna som kunden bokade var mycket dyra och saker vi ej sålde vanligtvis då de ej gick att betrakta som mainstream just då dels pga produkternas beskaffenhet och pga priset då det är svårsålda saker i området där vi ligger.

Kunden kommer in dagen därpå för att kolla hur lång tid det var kvar att datorn skulle levereras, och vi gav svaret att max 1 dag till då vi skulle få leveransen på eftermiddagen med det som fattades.

Notera här nu att kunden specialbeställde dessa egentligen, fast man kan tycka att det inte är specialbeställd pga det var ett helt datorpaket plus att vi skräddarsydde datorn åt kunden även om det i sig inte är ovanligt att bygga hela paket så var det special pga det ej var lagerförda varor.

Vi bygger paketet, meddelar kunden att den är klar, och dagarna flyter iväg, som väl är så hade kunden gjort en förskottsbetalning på 200kr plus skrivit under förskottsbetalningen på underlaget med specifikationen på datorn.

Dagarna går och ingen dyker upp, vi får till sist efter drygt en vecka fatt på kunden och undrar vad som står på, det var ju så bråttom innan att hämta den?
Kunden säger då -jag vill inte ha datorn, jag har köpt en annan dator så ni kan göra vad ni vill med den datorn.
Min chef blir ganska förvånad tillika ganska förbaskad och ber rätteligen att kunden skall fullfölja köpet och att han skrivit under sin beställning av datorn.
Kunden anmäler till ARN då vi skickar en kravfaktura hem till honom och karusellen är igång.

Slutet blev att kunden blev skyldig att pröjsa datorn efter att tvisten kollats på via tingsrätten pga just datorns beskaffenhet i sig påvisligen inte var av sådan art att den kunde bedömas vara enkel för oss att sälja av.
Till sist gjorde vi en uppgörelse att kunden betalade oss vår förlust i och med att grafikkortet legat så länge i lager då ingen velat köpa det (quadro fx av mycket dyr sort) plus xeon processorn dessutom, dessa fanns på vår hemsida som produkt men står som "beställningsvara" och det var det som "räddade" oss, vi hade annars nog stått med en dator vi aldrig kunnat bli av med, kunden fick köpa loss processor och grafikkort, och sonika gick allting smidigt förutom att kunden fick sig en ganska tråkig och dyrköpt affär.

Kul var det då rakt inte men det visar att man som butik faktiskt KAN hävda med laglig rätt att det är specialbeställt trots att det inte är så ovanliga saker man sålt i vissa sammanhang.

Så, TS, min fråga är exakt vad är det som du har köpt för dator?

Tack för att du tog tiden att skriva ett sådant lång inlägg för mig (oss).

Jag tycker att det är dumt att beställa något sådär att inte ens plocka det.

Min dator är en helt vanligt dator med grejer som var i lager förutom en sak men de hade redan beställt flera av de sakerna och man kunde i deras sortiment så det var inte precis något "specialbeställd" som du berättar i vad som hände med killen som ville köpa 12k dator. Med vanligt menar jag t.ex. AMD x4 955 processor eller HAF 932 chassi med mera - enkla, "mainstream" grejer som många personer använder.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av KuddZ
Jag förstår dem delvis. Inet är en bra webshop, men självklart har du rätt till ångerrätten.

Men säger som ovanstående, ~30-40% av priset får du nog räkna med. Man kan inte förvänta sig att köpa en dator, använda den i nån vecka och sen lämna tillbaka den utan att det kostar något.

Ligg på dem! och går de inte med på det ändå så anmäl till KO.

EDIT:
Ovanstående=X64

Datorn var knappast använd så att man säga att det slet på komponenterna. Men tack för att du svara. Om de är en bra webshop vet jag inte eftersom det är första gången och jag har bara haft problem med dem, tycker inte deras support är speciellt bra heller då de försöker undvika frågor om ångerrätten eller kanske de inte hade någon som tog hand om ångerrätt frågor just då, de svarade i alla fall på andra mail.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av omEn||LabZ
Oavsett vad konsumentverket säger om att du får lämna tillbaka den tycker jag det är fel.

En specialbeställd skräddarsydd produkt är inget man BARA kan ta tillbaka.
Produkter har öppnats ur sina förpackningar och är använda.

Sen beror det på hur du förklarat läget för konsumentverket. Och om dom fattar vad en skräddarsydd dator är (om det nu är det)

Butiken måste sälja dessa produkter som demo produkter eller 2nd hand produkter vilket drar ner priset. Dom har laggt ner tid på att bygga produkten vilket också kostar tid.

Som X64 säger så skulle iaf inte jag (om jag var inet) ge dig tillbaka alla pengar. Det är ingen massproducerad notebook vi talar om eller?

Du får säga vad det är du köpt. Om det är en notebook med tex extra minne bör det inte vara några större problem. Om det är en stationär dator som skräddarsytts blir det problem.

Slutkunder har imho för många lagar med sig idag. Nästa gång du köper något så impulsköp inte! Du ger oss konsumenter ett dåligt rykte...

Har förklarat precis som jag förklara här. Produkter har öppnats men de kan sättas tillbaka in i förpackningarna igen och datorn användes aldrig "rejält" dvs för att slita komponenter eller liknande och jag anmälde att jag ville utnyttja ångerrätten cirka dag 10.

Som sagt, vad menas med demo eller 2nd hand produkter? Är alla varor som kommer in pga någon använt ångerrätten, packat in allt fint som ursprungligen m.m = demo/2nd hand produkt?

Valde komponenter som processor, gpu (vanligt, som alla använder, t.ex. x4 955 processor) och dessa fanns i lager.

Tack för att du svara.

Av BAROKAT
Citat:

Ursprungligen inskrivet av skog1s
Lägger du dom 150kr på ett begagnat på Tradera så får du ett som kostat nytt 300-600kr.

Fast inte roligt att få en av någon som har käkat pizza vid datorn

Av BAROKAT

Inet.se och Ångerrätt

Jag köpte en dator hos inet någon vecka sedan och ångrade mig. Skickade ett mail till dem att jag vill skicka tillbaka det och utnyttja ångerrätten. De vägrade ta emot den eftersom de sa att den var "specialbeställd" och med det menade det att de monterade det till mig - därför blev den "specialbeställd".

Ringde konsumentverket och de sa att de inte ser detta som "specialbeställd" och att inet kan ta tillbaka datorn och bara lägga tillbaka alla komponenter i lagret igen. När jag sedan berätta till dem att konsumentverket sa så sa de hela tiden att det går inte och en massa ursäkter.

Vad tycker ni..? Tyckte de kunde vara lite snälla och ta tillbaka det, jag hade knappt använt den i 14 dagar. Blir i alla fall sista (och första) gången jag handlar på inet. Det var en rätt så dyr dator också.

Nästa gång blir det Komplett eller Dustinhome. Bara att dom är här på forumet bevisar att dom vill att alla ska vara nöjda och glada. Ett stort misstag att handla på inet...

Vad tycker ni? Finns det något man kan göra?

Av BAROKAT

Det enda jag tycker är dåligt är att ni inte har flera alternativ på Komplett PC. Skulle vara trevligt med am3, flera moderkort för i7 Komplett PC med mera.

Av BAROKAT

Jag tycker att Dustinhome är underbart. Fortsätt vara schysta mot de som köper från er så handlar vi (i alla fall jag) flera gånger hos er!

Av BAROKAT

X