Inlägg

Inlägg som Natte har skrivit i forumet
Av Natte
Skrivet av pa1983:

Jo men som sagt ska inte pilla på fel ställe för det. Fingrarna lämnar fett med vilket oxiderar vissa metaller tex koppar vilket är dåligt för kontakten osv. Men risken för ESD skador är lite om man vidtar åtgärder oavset om åtgärden är ESD armband eller tar bort dom element som primärt står för ESD så som textiler tex.

Pilla på fel ställe har jag inte gjort, undviker att röra delarna så mycket som möjligt. Så ESD skada tror jag inte att det är..

Av Natte
Skrivet av Bad Habit:

Gjorde samma grej med ett amd kort, drog på ett coolermaster v10. Datorn startade inte och var moderkortet som pajat. bara att köpa nytt, cpu är det troligen inte.

Känns som det är samma fel för mig... Vet du vad som hade hänt?

Skrivet av Alle22:

använde du enns esd band?

Självklart gjorde jag det.

Skrivet av pa1983:

ESD armband är bra speciellt om man har dyra saker säg 5K mobos osv som man inte har råd att ersätta men är man försiktig och gör som jag sitter i kalligarna med dyra grejor och ser till att gjorda sig i emellanåt mot diskkranen etc så är det mer än lungt. Ska bara låta bli att pilla på kontaktytor som minnen, cpu eller instickskort och liknande. Och så klart undvika ryamattor och annan form av textilgolv och mattor.

Dock aldrig dödat nåt med ESD och jag har hanterat en del elektronik genom åren.

Jag använder mig utav ESD band för säkerhets skull, just för att undvika sånt här..

Av Natte
Skrivet av pa1983:

borde det inte göra. Borde vara gjord. Har du inte testat moderkortet utanför datorn än? Brukar jag göra när allt annat misslyckas.

Det var det jag tänkte att det måste vara. Får ta och prova det då.

Skrivet av -=FULLMOON=-:

När saker inte funkar så sätter man igång systemet liggande på en pappskriva/träbord och sen låter det rulla startar det inte sen så är något fel.
'skruvarna' till fästet borde inte ha något med det at göra men det skadar ju inte att lägga något imellan

När du säger det så har jag en gammal dator som bråkar på liknande sätt.
tjuvstartar den med mejsel och kräv ett par försök ibland då den inte postar redigt. ibland så hänger den sig vid boot och startar om ett par gånger kan göra så ett tiotal gånger tills den fattar att den ska ladda OS'et ordentligt sen kan man använda den

Då tar jag och plockar ur allt ur chassit. Ajjöss kabeldragning, hehe Jag har tejpat imellan för och se om det var det och ingen skillnad...

Hur tjuvstartar du den? Kortsluter start pinsen?

Men hela problemet måste ju ha något med kylarbytet att göra, känns som jag missat något självklart...

Av Natte

Tänkte på en sak. Som ni ser på bilden så ligger de silverfärgade "pinnarna" emot moderkortsplåten. Tror ni det kan ha lett till kortslutning? Isåfall är det väldigt konstigt, för det är väl standard mått som följs mellan moderkort och moderkortsplåt?

http://img534.imageshack.us/img534/9831/img0323yw.jpg

Av Natte
Skrivet av Alle22:

om problemet kvarstår även om du har tagit bort processorkylaren så är det definitivt moderkotet som har problem

Har nu provat både utan och med en annan kylare. Problemet kvarstår..
Är det moderkortet eller processorn tror ni?

Av Natte
Skrivet av pa1983:

okej fick för mig jag läste att du flyttat dom pga men kanske var att nån bad dig flytta dom. Spelar ju igen roll då.

Kolla så dom verkligen sitter där i alla fall helt nere. Inte ovanligt att dom ej gör det speciellt inte sådana med massa feta kylare på sig.

Kan testa att rycka ur och stoppa I atx och 4/8 pins strömkontakten med och se om det hjälper. kan vara glapp varit med om det. Tog mig 20 försök den gången sedan gik den dator i 2 år sedan gick agget sönder hahaha. Men värt ett försök. Långskott som dom säger men har du haft ur dom så värt å testa.

Nej precis...

Hehe, det problemet hade jag när jag hade byggt ihop datorn precis, då satt inte minnena ordentligt nertryckta, så det var det första jag kollade

Det har jag gjort många gånger nu, utan resultat....

Skrivet av -=FULLMOON=-:

Hmm lite halvdåligt kort på fästet på baksidan av moderkortet.. säkert att du inte har kortis där?

Sorry, hade bara mobilen tillgänglig...
Jag har isolerat där, syns dock inte så bra på bilden, men så det borde inte vara det..

Av Natte
Skrivet av Alle22:

prova testa köra utan processorkylare och åtekom med svar

Vad borde hända?
Ska ta och skruva av kylaren nu.

Av Natte
Skrivet av pa1983:

Hum hade du prövat minnena i slot 1 och 3 den närmast processorn alltså?
Förstår att den tar i men förutom kylaren så hade du väl ändrat det för du körde väl så innan med? kan inte se varför det inte BORDE gå som det är nu men å andra sidan inget skulle förvåna mig.

Dom där putteflänsarna på ovansidan är ju inte nödvändiga ändå så är ju bara att skruva av den ena om minnet ej går under och testa.

Jag tror det går under ändå, men jag har alltid haft minnena i dessa slots så borde inte vara någon skillnad.. Men jag provar o byta när jag lyfter kylaren sen igen..

Kan verkligen inte förstå vad felet är...

EDIT: Enda skillnaden jag kan komma och tänka på är att det är en backplate till kylaren. Annars är allt på samma sätt..

Av Natte
Skrivet av pa1983:

skulle du inte posta lite bilder också eller nåt? Känns ju lite som vi fastnat här nu.

Precis, nu har jag kommit hem igen och är redo att laga datorn! Bilder kommer här.

http://img534.imageshack.us/img534/9831/img0323yw.jpg

http://img179.imageshack.us/img179/2899/img0322g.jpg

http://img535.imageshack.us/img535/1337/img0321mf.jpg

Av Natte
Skrivet av arowe17:

du har inte tillgång till en annan 1156 cpu som du kan testa med i din rigg? eller att testa din cpu på något annat 1156 mobo?

Tyvär så har jag inte det..

Av Natte
Skrivet av Gigabite:

Testa kortsluta startpinsen funkade för mig när min inte ville starta

Är det inte just vad man gör om man har en "extern" startknapp?

Skrivet av Juckpuck:

Rätta mig om ja har fel men har inte alla intels nyare stockkylare 4 pins kontakt till cpu fläkten och om man kör med en vanlig 3 pins fläkt så startar inte systemet eftersom moderkortet tror att cpu fläkten står still. Hade ett sånt problem på mitt asus p5q deluxe när ja skulle montera min thermalright 90 ultra kylare ja fick göra en fullösning genom att koppla styckkylarens fläkt till cpu fan och ha den kylaren liggandes brevid och ha 90 ultran fläkt kopplat till chassi fan tills ja kom in i bios och kunde disabla att moderkortet skulle läsa av cpu fläkten. Sen efteråt så kunde ja äntligen koppla bort stockkylaren fläkten och köra min egna 3 pins

Skrivet av pa1983:

Borde fungerar utmärkt med 3 pins. 4 pin är bara en PWM fläkt vilket betyder att fjärde kabeln är för varvtals reglering.
Men både 3 och 4 pins kan läsas av och även varvtals regleras så klart bara på olika vis.
Moderkortet borde starta med vilket som.

Skrivet av FearKill:

PWM= Pulse-width modulation. Styr du bara montorn via Frekvensen. Spelar ingen roll om den inte är igång eller inte. Så fungerar systemet. Så det problemet är borta.

Provade med en 4 pins hursomhelst, och det är som ni sa, det spelade ingen roll. Problemet är kvar.. Processorn kollad och allt såg ut att stämma under den. Kommer inte kunna greja mer ikväll eller något imorgon, fortsätter tisdag kväll. Men ge gärna mer tips! Tack!

Av Natte
Skrivet av -=FULLMOON=-:

kolla glapp i kablar.. dvs ta ur och sätta i igen

Gjort..

Skrivet av iNfragiq:

Jag hade samma problem en gång i tiden. Noctua-kylare då också, fast en NH-U12P.

Jag hade råkat fått lite kylpasta under processorn, som blockerade pinsen. Lite gnugg med tops och problemet löst.

Har kollat under processorn nu, såg ut som det ska där...

Skrivet av FearKill:

Du kan ha råkat kortslutat något på moderkortet?

Börjar bli rädd att det är så... Fast moderkortet funkar som det ska, allt startar på rätt sätt, lampor lyser osv.. Ska prova med min gamla kylare nu och se om det funkar då..

Tack för all hjälp hittills, någon som har något mer förslag?

Av Natte
Skrivet av Dracoth:

Har suttit i strömkabeln från nättagget till cpun?

Denna kontakt alltså
View Image Motherboards.org

Den sitter i!

Av Natte
Skrivet av -=FULLMOON=-:

Varit med om att datorerinte startar brukar vara många problem allt från minnes 'fel' till nätagg eller diskar som bråkar.

gör den vanliga felsökningen dra ur allt onödigt och börja sen bygga dig uppåt. om du inte få några fel. testa gärna nätagget i en annan dator med.

Hehe jo men tror det har något med kylarbytet och göra..

Av Natte
Skrivet av pa1983:

Du ska ta bort den i mitten på LGA processorer alltså intel då sockeln har en egen metal backplate.

Själv kör jag med Nocutas 1366 fäste vilket är helt i metal och har en offset ute på varje pinne så den sitter precis över sockelns backplate så den kan aldrig monteras fel. Dock levereras den bara vad jag vet med NH-U12P SE1366 kittet men fungerar fint till NH-D14 med så.

Allt står i Nocutas manual. Så svårt är det inte.

Som sagt du ska dra av gummibiten dom börjat dra av på bilden och lämna dom lägst ut kvar sedan ska den sidan vändas inåt för sockelns backplate ska passa in mellan gummidistanserna.
Licksom självförklarat varför man ska ta bort gummibiten. Ska ju inte ha nån stress på sockeln eller moderkortet för då pajar du saker och ting.

Inte bara kortis som kan uppstå utan risken vid grov felmontering av kylning är att man böjer moderkort tills lödningar och kretsar spricker och det finns gott om små sådan. Behöver inte ens synas att det hänt.

Hoppas du läste manualen före du monterade?

Gummibiten tog jag bort innan jag monterade självklart. Allt är monterat enligt manualen och på det sätt ni har beskrivit här. Inget är monterat med våld utan allt är gjort på rätt sätt. Har ingen aning om vad felet kan vara. Kan lägga upp bilder när jag kommer hem idag. Ingen som varit med om något liknande tidigare?

Av Natte
Skrivet av fluff3n:

Mina ram och cpu leds lyser alltid men min tuffar på sjukt bra :S

Konstigt.. Dock har inte jag samma tur..

Skrivet av TAG9217:

Kan inte vara så att backplaten kortsluter moderkortet på något sätt?

Jag tänkte på det, och tejpade så att de ställen som ligger emot varandra inte får någon kontakt. Det hjälpte inte.. Just nu känns det som att det är att pinsen vid processorn har böjts, men ska kolla detta ikväll.. Är det bara att böja tillbaka om det har hänt?

Av Natte
Skrivet av pa1983:

Allt ska skruva åt ordenligt med dessa kylare inget annat. Och Ordentligt betyder just ordentligt inte överdra eller inte dra hela vägen utan ordentligt.

Backplaten ska dit och plastdistanserna på och sedan på med fästena för kylare och dra dit skruvskallarna eller muttrarna då tills det tar stopp och sitter där sedan ska kylaren dras på lite på var sida i taget tills skruvarna inte kan dras lägre då är momentet rätt och fjädrarna är spänner åt lika mycket på var sida.

nocutas kylare ger bra respons när saker är dragna som det ska. Går lätt och kontinuerligt sedan tar det stop helt enkelt.

http://www.guru3d.com/imageview.php?image=21168

Glöm inte att ta bort gummi isoleringen i mitten när du kör 1156 sockel annars lär du skada moderkortet.

Jag skruvade precis så som du beskriver det. Men backplaten hade jag lite problem att få dit, den ligger och trycker mot själva moderkortsplåten. Tror ni detta kan ha någon påverkan? Tack.

Av Natte
Skrivet av Cropsgrinder:

Kolla om dom där små grejerna i CPU sockeln inte är böjda (på moderkortet) det lyckades jag fucka upp när jag skulle montera en cpu fläkt...

Tänkte kolla det sen. Är det bara att böja upp dom om så är fallet?

Av Natte
Skrivet av Fridh:

Öh, har du kopplat fläkten till cpufläkten? Alltså till pins,en där det står cpufan.

Det hade jag gjort, fläktarna snurrade som dom ska, allt i hela datorn var som vanligt.

Av Natte

Monterade NH-D14, efter det startar inte datorn.

Tjenare!

Igårkväll fick jag hem min nya NH-D14, lycklig som jag var monterade jag den genast. Efter lite krångel på olika sätt så satt kylaren där, påmonterad! Jag startar datorn och allt går igång som vanligt, förutom att datorn aldrig börjar boota. Den bara står där och snurrar.. Jag kollar på moderkortets lampor som visar vad som inte startar. Och visst, CPU lyser med röd lampa.. Fasen tänker jag, och stänger av. Jag monterar av kylaren och ser så jag inte dragit åt några skruvar för hårt eller liknande, men det tror jag inte jag hade gjort. Monterar sedan på kylaren igen och provar.. Samma sak igen...

Så nu vänder jag mig till er kära Sweclockers, är det någon som har någon idé om vad felet kan vara?

Min setup:
CPU: Intel core I5 750
Mobo: Asus Maximus 3 Formula
RAM: Corsair dominator 4 gb
Chassi: CM storm Sniper

Hoppas någon kan hjälpa! Tänkte prova montera på min gamla kylare efter jobbet och se om det funkar då.

Tack på förhand!