Inlägg

Inlägg som Iceman71 har skrivit i forumet
Av Iceman71

Finns ingen anledning att vara mer rädd för Samsungs 2TB-diskar nu än andra märken och storlekar (de gjorde en rejäl tabbe, men det är fixat nu). Själv har jag tre, varav två är nyinköpta (med ny fw). Köp HDD efter den storlek och prislapp du önskar!

Dessvärre vet jag inte hur jag ska fixa min gamla med bug i fw, för min dator hittar inte HDD:n när jag boot:ar upp i DOS (finns en boot-CD). Beror nog på att datorn är antik från den tiden när SATA var nytt (finns dock ingen anledning att byta ut den).

Tills vidare får jag använda HDD:n i ett USB-chassi, för vad jag förstått så är det bara vissa SATA-operationer som kan skapa problem, och sådana förekommer inte när man använder en SATA->USB-omvandlare.

Av Iceman71

Asus WL500W som trådlös brygga

Hallå!

Skulle vilja koppla in en digital-tv-box med ethernet-anslutning till mitt trådlösa LAN. Jag trodde att det skulle gå lätt med min gamla WL500W som ändå låg och samlade damm, men jag ser inte hur jag ska ställa in den. Det finns något som heter WDS, men det verkar vara något annat som förutsätter att båda routrar har denna funktion (vilket min "AP-router" inte har). Jag skulle bara vilja ställa in SSID och WPA-nyckel och pss låta WL500W:an agera som vilken trådlös klient som helst i nätet. Någon som vet om det går och hur man gör?

/Iceman

Av Iceman71
Skrivet av Commander:

Är just det problem som kommer att bli, ju fler som använder 4g så kommer man behöva dela prestandan med dem.

Så är det ju alltid. Till vårat hus har vi en 1Gbit fiberanslutning som alla ska dela på. Då går det inte att maxa sin 100Mbit-anslutning om grannarna också kör. Det är inget unikt för mobilt.

Av Iceman71
Skrivet av ceogar:

Inte bara pingen. 3G är inte i NÄRHETEN så stabilt som tråd heller. Kommer det vara likadant för 4G?

Jag tillhör den typ av personer som hellre har långsamare internet än ostabilt.

På den punkten är vi nog lika.

Den erfarenhet jag har av internet hemma via 3G är att det fungerar klockrent, men det beror ju förstås på vilken täckning och utrustning man har hemma. Tappar modemet uppkopplingen så kopplar routern upp igen så det är sällan man märker något (det händer inte ofta). Men visst blev jag glad när vi fick fiberanslutning istället så man tex kunde fixa bra VOIP och fimpa Telias kopparledning till telefonen. Trådlöst är bra på vissa saker, men aldrig lika snabbt och stabilt som trådat.

Vad som "kommer gälla för 4G" kan ju ingen säga idag. Hade vi haft denna diskussion för några år sedan hade folk undrat vad fan man ska med 384kbit/s till, men utvecklingen går framåt. Jag tycker 3G har tagit enorma kliv sedan dess och jag skulle minst sagt bli överraskad om 4G stannade där den är idag. Även om ni inte tycker att det är läge att byta ut xdsl idag så kan det vara helt förändrat om ett år.

Av Iceman71
Skrivet av ceogar:

Visst det kanske är nice ping nu när det är typ 500 anslutningar på en mast, hur blir det när det är 1500? 10 000?

Vem har sagt något om att det ens är "nice ping nu"? Jag förstår att många av er här är beroende av ping-tider, men det är knappast högsta prio när det gäller utbyggnad av bredband. Ni kommer få betala dyrt för era xdsl-uppkopplingar om operatörerna ska bevara kopparn pga ping. Förhoppningsvis kommer någon teknik som säkerställer bättre och jämnare ping även för mobilt bredband och med tanke på att framtida 4G-mobiler ska köra VOIP så blir ju ping viktigare även där (även om det kanske inte är lika kritiskt som för spel).

Av Iceman71
Skrivet av SysGhost:

Så snart 4G blir mer vanligt kommer etern att återigen bli igenkorkad av datorer och enheter som alla tar sin del, vilket resulterar i lägre bandbredd, högre responstider (ping) och i vissa fall i något som jag kallar för "nätverkshicka" där anslutningen titt som tätt tar längre pauser och orsakar diverse avbrott.

3G var ju det lovande när det var nytt och mobila 3G enheter inte var så många.
Idag: Försök att surfa på nätet med ett 3G modem (eller via telefonens tethering-funktion) inne i stan vid rusningstid eller runt lunchtid. Stört omöjligt enligt min mening. Jag har försökt på flera olika sätt. Får man ner en ynka liten webb-sida inom 5 minuter skall man vara glad.

Det finsn inget magiskt med 4G som kommer att fixa det problemet som finns med 3G.
Visst, bättre bandbredd och att något fler enheter kan husera inom samma zon, men i slutändan kommer problemet tillbaka.
I synnerhet när surfplattor och smartphones tar alltmer bandbredd och blir allt vanligare.

Till ämnet:
Trådlösa uppkopplingar är på inget som helst sätt en ersättare för trådbunden anslutning.
Det är mer ett komplement.
Trådad uppkoppling har bättre responstider och stabilare anslutning.
Trådlös uppkoppling är ett komplement så att man kan bli mer mobil.

Du tycks inte minnas att 3G var en flopp i början och att operatörerna hade svårt att få tillbaka de pengar som de spenderade på sina licenser. Mobilt bredband för ursprunglig 3G-standard är och var 384kbit/s och det dröjde ända till HSPA och dess efterföljare (3,6Mbit och uppåt) uppfanns innan folk blev intresserade av att surfa mobilt.

4G är i motsvarande inledande fas nu, bortsett från att det redan nu finns ett stort intresse hos kunderna (tack vare smartphones, ipads och laptops). Varför tror ni att den bandbredd som erbjuds redan nu (typ 40Mbit på strategiska platser) är den teknik som gäller om ett par år? Visst kommer antalet abb att öka, speciellt om Ericssons vision 50 miljarder uppkopplingar slår in (fat chance), men självklart kommer prestandan i näten också att öka. Redan nu byggs nät med teoretisk prestanda som överträffar era prognoser och telekom-bolagen vilar inte på hanen, tro mig:
http://www.engadget.com/2011/04/27/rogers-announces-150mbps-l...

Jag skulle aldrig påstå att trådlöst helt kan ersätta trådat, varken i hemmet eller över längre sträckor, men helt klart är det ett billigt sätt att sprida bredband till glesbygden. Man har ju redan börjat ta bort traditionella tele-linor på vissa platser för att spara pengar, så jag har svårt att tro att de skulle överleva i längden och utan koppar så blir det ingen xdsl. Man får väl hoppas att de som blir utan inte är så beroende av ping-tider.

P.S. Nu förstår jag varför det går så bra att surfa på min mobil. Det är ju för att din mobil inte lägger beslag på bandbredden utan nöjer sig med att visa websidor var 5:e minut. Tack!

Av Iceman71
Skrivet av mp5sd:

ADSL kommer nog att finnas och vara det bästa alternativet för oss som bor lite utanför storstan.

Testade vårat mobila bredband via Telia och då ligger vi på 56k-fart men bor man inne i en stad så visst lär det funka...

Kan inte låta bli att undra om du hade en riktig antenn? Den lilla som ryms i en USB-dongle får självklart problem när den befinner sig för långt bort från radiobasen. Om man funderar på att ersätta sitt fasta bredband hemma med mobilt så sitter knappast en riktig antenn i vägen. Mobiliteten hemma fixar man med Wifi.

Mot pingtider finns dock inget mirakelrecept...

Av Iceman71

I lab-miljö har man kört betydligt snabbare 4G än 100Mbit...

Av Iceman71
Skrivet av Lostmoose:

Vad tror vi om detta då?
http://svt.se/2.108068/1.2403984/snart_fyrdubbel_tackning_med...
Det här måste väl ändå tolkas som att ADSL får sig en liten knäpp på näsan?
Jag tolkar det iaf som väldigt goda nyheter för mig eftersom jag snart kommer att flytta till ett hus på vischan utan fast telelina.

Antar att det även krävs nya modem/antenner för 3G för att utnyttja 800-bandet, men det nämns det inget om.

Apropå ADSL så undrar en stadsbo som jag om man verkligen kan få det överallt på landsbyggden, med tanke på att avståndet till närmsta telestation inte får vara för långt. Där är det ju isf klar fördel för mobilt bredband och allt eftersom de skruvar upp hastigheten (hela sanningen nämns inte i denna artikel) tror jag vi kan glömma xDSL (vem minns ISDN idag?). Det är nog snarare operatörerna kostnader som styr vad som byggs ut och inte ping-tider.

Av Iceman71
Skrivet av Rba:

Om 3G är något att döma efter så tror jag det är en bit kvar, utbyggnaden är ett problem. Här där jag bor (en bit ut på landet men inte mitt inne i bushen) finns egentligen bara Telia att välja på som operatör, de andra har inte täckning för 3G här. Dessutom upplever jag uppkoppling som högst instabil och som andra nämner så är ping inte speciellt trevligt med 3G, kanske det är bättre med 4G men det är inte så utbyggt ännu. Sen den löjliga begränsningen som Telia har på 10GB gör ju inte saken bättre(jag vet det finns operatörer som inte har denna begränsningen men dom funkar inte här ute). Jag föredrar trådat nät, både hem och internet. Jag tror det kommer ta många år innan 4G är ett vettigt alternativ för mig och andra i liknande situation.

Om Telia har täckning så lär väl även Tele2 ha det då de delar nät. Tele2:s abb är mycket trevligare än Telias så där kan du säkert hitta något som passar. Dessutom bör man tänka på att en riktig antenn kan göra underverk för en permanent 3G-anslutning.

Av Iceman71

Någon som kan lite mer om Sonys nya 11.6"-are i Y-serien?

Äntligen en laptop som jag verkligen vill ha! Det blir en Sony Vaio Y, frågan är bara vilken (VPCYB1S1E/S eller VPCYA1V9E/B)?
Någon som känner till hur prestandan på ett "AMD A50M Fusion"-chipset skiljer sig från "Intel H55" (vet ännu inte vilken AMD-processor som de ska använda)?
Vilken av dessa kan tänkas vara lättast att installera Ubuntu på? AMD har väl ganska goda traditioner av Linux-support, eller minns jag fel? Jag har ratat en del andra förslag just pga speciallösningar (tex Asus multipla grafiklösningar) som kan vara svåra att få stöd för i Linux.

Har varit utan laptop så länge nu så nu vill jag verkligen slå till till såfort de finns tillgängliga...

Av Iceman71

Någon som har kört Linux på UL30VT?

Det verkar vara olika bud om vilka av grafikkretsarna som stöds. Jag vill ha fungerande HDMI ut i Linux och med tanke på att det verkar kräva Nvidea-grafik i Windows-världen så blir man ju lite orolig att detta inte stöds i Linux. Någon som har koll?

Tror Asus.David att den där kommande JT-modellen kommer att finnas i både svart och silver?

Av Iceman71

Någon som vet när det kan tänkas dyka upp en UL30 med USB3? Väntar vi på något nytt chipset eller varför dröjer det (har inte sett sådana portar på andra datorer heller än)?

Var finns info om vilka modeller som finns av tex UL30VT (bortsett från här då naturligtvis)? De där QX-suffixen ser jag inget om på Asus hemsida.