Inlägg

Inlägg som KTottE har skrivit i forumet
Av KTottE
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Nvidia mannen
söker film där de e några gangsters som står ute i öknen o ska pissa eller något i sin sletna bil, rätt sjuka typer..dem slåss på motorhuven oxå med varann på "skoj" typ skinheads, ser ut som dem från mad max.. så kommer de någon i en fin bil o bara skjuter ner dem fullständigt, händer så några gånger i filmen men kan inte komma på mer om de heller.. filmen e från 2000-talet

2006, närmare bestämt. Filmen du söker är Smokin' Aces, och pojkarna du beskriver kallas för The Tremors.

Och filmen du söker murkaz låter väldigt mycket som Mad Max 2: The Road Warrior. En svart Ford Falcon som han kör omkring med i öknen, i jakt på bensin, och blir till slut av med den.

Av KTottE
Av KTottE

Kol-14-metoden slutar vara användbart vid ca. 50 000 år, så en viss poäng hade han ju i att det finns en begränsning på hur långt tillbaka man kan gå med den.

Men man använder ju knappast kol-14-metoden för att fastställa åldern på jorden

Av KTottE
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Timpa
Någon som vet vad filmen heter där det är en kille som jobbar som lönnmördare och har ihjäl krigsherrar i något krigsdrabbat land (skulle tro att det är i bosnientrakten). Far sedan hem till usa och inte kan sluta med mördandet. Sedan tvingas den gamla gubben som har lärt upp honom att leta reda på honom och neutralisera honom...

Har fått för mig att det är Sean Connery som är den gamla gubben, men hittar ju inte den filmen i imdb när man söker på honom.

Det är nog Tommy Lee Jones du tänker på och inte Sean Connery, för det låter som du beskriver The Hunted.

Av KTottE

Museum är grymt underskattat. Livrustkammaren vid slottet, Vasamuseet, Naturhistoriska, Nordiska (beror på vilken utställning dom har), Tekniska Museet, Sjöhistoriska osv.

Av KTottE

Den första halvan av säsongen är inte alls lika stark som den andra halvan, och den stora boven i dramat är nog Fox som verkar ha insisterat på att Whedon skulle producera mer fristående avsnitt snarare än att presentera den övergripande handlingen.

Det är en hyfsat low-tech science-fiction thriller, low-tech på det viset att det inte är massor av laserskjutande robotar eller rymdstrider, och jag gillar den. Dom första avsnitten är som sagt mindre bra, men om du tycker att konceptet och handlingen verkar intressant så råder jag dig att fortsätta titta då jag tror att du inte blir besviken på dom avslutande avsnitten.

Just nu så har dom säsongsuppehåll, men förhoppningsvis så rullar dom igång med en andra säsong till hösten

Av KTottE

Du har helt rätt

Av KTottE
Citat:

Ursprungligen inskrivet av -=FULLMOON=-
Tjänstevikt, Bilen+Förare (lika med fulltankad bil + förare på 70kg) om någon undrar.
Väger man mer än 70kg så tas det från maxlasten (alltså det man får lasta i bilen).

75kg har dom faktiskt ökat till nu

Av KTottE
Citat:

Ursprungligen inskrivet av xion_drifter
Letar efter en film där ett par ungdomar/tonåringar startar upp ett eget college, vet nån vilken film jag menar?

Accepted kanske? Ganska ny.

Av KTottE
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Allexz
07-22 är väl helt OK?

06-22, på vardagar iaf. Minns inte om det är annorlunda på helger.

Av KTottE

Att han står på en parkeringsplats spelar ju ingen roll. Slår man upp sin bildörr in i en annan bil så får man ju betala trots att båda parterna står på en parkeringsplats. Vilken tomte

Av KTottE
Citat:

Ursprungligen inskrivet av belga
Visst, att förutsätta att det värsta kommer hända är en bra inställning i trafiken. Men det är inte alltid man ser att det är folk i bilar, speciellt inte bakifrån. Och oavsett vad så skulle jag säga att en dörr i nyllet är att föredra framför att bli lemlestad under en spårvagn. Och hur som helst så ignorerar du ju totalt det faktum att även om alla andra är idioter i trafiken så ger det dem inte ansvarsfrihet gällande att inte följa regler och förordningar.

Tror inte att MegaN00bie är ute efter att fria korkade bilister från ansvar, det är ju fortfarande bilisten som slår upp dörren som är ansvarig, men han menar att man som cyklist bör vara uppmärksam på den väldigt reella risken att någon slår upp en bildörr om man cyklar längs med en rad parkerade bilar för att på så sätt kunna undvika olyckan till att börja med. Även om man inte ska behöva göra det och att det fortfarande är den andres fel så kan det ju vara skönt att slippa krocka med en bildörr.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Henrik21
Cykeln _måste_ inte framföras på cykelväg som det redan konstaterats då det inte finns krav som säger att du måste om färdmålets beskaffenhet är sådant att cykelvägen är ett sämre val. Sen finns det ju inga böter eller liknande för en sådan sak.

Om man uppehåller sig där man inte ska/borde så påverkas ju ansvarsförhållandet i en eventuell olycka, så det handlar ju inte om böter eller så. Lagen säger att cyklister som väljer att inte cykla på påbjuden cykelbana måste iakta stor försiktighet.

Citat:

"Det är inte förbjudet för dig som cyklar att korsa en väg på ett övergångsställe" Detta är vad Transportstyrelsen säger om att cykla på ett ÖGS. Precis som du säger så har man inget företräde som cyklist, varken på ÖGS eller cykelöverfarter. Det är i sig väldigt ologiskt och harmoniserar inte på något sätt med många andra EU-länder. Det är varken enkelt att förstå eller räkna ut. Det farligaste stället att korsa en gata på är ju ett ÖGS.

Det är visst logiskt, läste du inte hela mitt inlägg? Det är en grym skillnad på gående som nalkas vägen i ~5 km/h och en cykel som dyker upp i 20 km/h. Även om man är väldigt nära övergångsstället så har man chans att stanna med bilen om en gående skulle få för sig att kliva ut. Kommer det en cykel istället så är det inte säkert att man ens hinner se dom innan kollisionen är ett faktum.

Jag har inga svårigheter alls i att se säkerhetstänket bakom detta.

Av KTottE
Citat:

Ursprungligen inskrivet av fastforward
Det spelar ingen roll om det hade varit en cykelväg bredvid bilvägen - en cykel är ett fordon som har precis samma rättigheter att färdas på vägen som en bil.

Detta är något som många bilister fått om bakfoten.

Det spelar visst roll om det hade varit en cykelväg bredvid bilvägen, eftersom cykeln då måste framföras på den. Det spelar visserligen ingen roll i det här fallet eftersom det inte fanns någon cykelväg, men hade det gjort det så hade bilföraren haft rätt i sak.

@Henrik21: Du får inte cykla över ett övergångsställe, nej, men om du kliver av och leder cykeln så räknas du ju som gående och har därmed företräde på oövervakade övergångsställen. Det är inte så svårt att räkna ut varför det är så här, och det är helt enkelt säkerheten det handlar om. Gående nalkas i de flesta fallen övergångsstället i gångfart (~5km/h), bilförare har gott om tid att observera dom och sänka sin fart om det behövs. En cykel kan komma farande i över 30 km/h, och ger därmed inte bilföraren någon chans att reagera innan det är för sent.

Blir en bil påkörd när den står parkerad på parkeringsförbud så är det alltid bilförarens bekymmer.

Av KTottE

Nu försvarar jag inte datormissbruk eller så, men vad är skillnaden i att vara social över VoIP och att vara social ansikte mot ansikte? Det viktiga är väl ändå innehållet i samtalet snarare än hur man håller samtalet?

Av KTottE

~15 låtar på en skiva som kostar mellan 150-200:-, blir ju ~10kr per låt. Så vill man ha 1000 låtar (lagligt) så kommer det kosta 10000 eller mer.

Det betyder ju dock inte att det är ett vettigt pris för musiken. Så mycket av pengarna försvinner ju innan det kommer fram till artisterna, så om alternativa distributionsmetoder kan leda till lägre overhead-kostnader på allting (och framförallt kanske kringgå skivbolagen) så blir det bättre för alla. Vi kan pynta 5kr per låt och artisterna kan fortfarande tjäna lika mycket eller mer.

Av KTottE

Är svårt att sätta ett enhetligt pris tycker jag. Gillar jag verkligen en låt och vill ha just bara den låten så kan jag gärna betala 10:- för den. Men man kanske vill ha ett helt album eller större delar av det, eller kanske valda låtar ur artistens katalog, och då vill det till att det blir mängdrabatt på det hela, kanske ner mot en 5:-/låt.

Av KTottE

2000kr lär inte fästa som årskostnad. Skatten lär hamna runt 1500kr och sen ska du ha trafikförsäkring på det som förmodligen inte blir billigare än ~2500, och kan bli betydligt mer om du är under 25.

Av KTottE
Citat:

Ursprungligen inskrivet av NickePicke
Hur är reglerna då? När min bror tog körkort gällde att man ska blinka när man ska ut, men man behöver inte blinka i rondellen. Ska man blinka i så ska man tamejfan blinka när man ska ut också, inte bara släppa vänsterblinken.

Du måste blinka när du ska ut ur rondellen eller när du byter fil i rondellen, men Vägverket (Transportstyrelsen) rekommenderar att du blinkar när du kör in i rondellen för att indikera vilket håll du ska i rondellen.

Detta är mailväxlingen från Januari 2008 angående det hela:

Citat:

Hej!

Detta e-postmeddelande rör ett ärende du har registrerat hos Vägverket.
Beskrivning: Hej,

jag hoppas att det här hamnar under rätt rubrik. På ett internetforum jag besöker så hamnade vi i en hetsig debatt om idioter i trafiken och allmänt trafikbeteende/trafikvett, och en av punkterna som debatterades var användningen av blinkers i rondeller.

Om vi förutsätter en enkelfilig fyrvägsrondell, är det lämpligt att innan man kör in i rondellen blinka höger respektive vänster beroende på vilket håll man skall ta vägen efter rondellen?

Jag har läst igenom trafikförordningen och er informationsbroschyr om rondellkörning, och där nämns enbart att man skall blinka (höger) när det är dags att lämna rondellen och köra ut ur den. Men jag undrar vad er rekommendation/åsikt är om att använda blinkers på ett icke föreskrivet sätt för att underlätta för andra trafikanter, framförallt då att blinka vänster om man ska åka genom hela rondellen.

Tack,
Tomas Landin

PS.
Om det går bra så vill jag gärna publicera ert svar på internetforumet, för att sätta P för debatten så att säga.

SVAR:
Om jag får ge råd om hur man bör uppträda i en cirkulationsplats så får det bli följande:

Först och främst ska vi veta att det inte finns några andra trafikregler för cirkulationsplatser än dessa: 1. att man ska köra motsols runt rondellen och 2. att man har väjningsplikt för trafik inne i cirkulationen innan man själv får köra in och 3. det är förbjudet att stanna eller parkera i cirkulationsplatsen.

I övrigt har lagstiftaren inte givit särskilda regler för hur man kör just i en cirkulationsplats. Istället får man efter bästa förstånd tillämpa de generella reglerna som gäller på alla vägar; att man ska blinka för att visa sin avsikt när man ska svänga eller byta körfält, att man ska lämna företräde innan man byter körfält eller svänger över ett annat körfält m m .

I mindre cirkulationsplatser brukar det fungera bäst att köra som i en vägkorsning. Om man ska till höger väljer man höger körfält och blinkar höger, om man ska till vänster tar man vänster körfält och blinkar vänster. Vid vänstersväng byter man lämpligen till höger strax innan man lämnar cirkulationen. Rakt fram kör man enklast och säkrast från höger körfält.

Riktigt stora cirkulationsplatser liknar inte vägkorsningar utan fungerar som en enkelriktad gata som går runt, där är det oftast bara nödvändrigt att blinka om man vill byta körfält eller när man tänker svänga ut ur cirkulationen.

Om det finns vägvisning eller körfältspilar som visar lämplig färdväg och körfältsval ska man naturligtvis följa dessa.

En cirkualtionsplats kan ju se ut nästan hur som helst så därför är det extra viktigt att tillämpa alla trafikregler med sunt förnuft och anpassning till de lokala förhållandena. Ett visst mått av ödmjukhet är också lämpligt, de som uttalar sig allra mest tvärsäkert om vad som är rätt och fel i en cirkulationsplats ska man inte alltid lita på.

Vill du publicera mitt svar på forumet är det helt OK.

Om du vill svara på detta meddelande via e-post trycker du på "svara"-knappen. Det är viktigt att du inte ändrar i rubrikraden ("Ämne") för att ditt svar ska hamna rätt.

Med vänlig hälsning

Bo Göingberg
Trafikingenjör
Vägverket
Region Stockholm
171 90 Solna
Sundbybergsvägen 1
www.vv.se
0771-119 119

Forumet som omnämns är f.ö SweC

Av KTottE

Om dom nöjde sig med att åka 5km/h under gällande så skulle jag vara glad, kan jag säga. Det händer ofta att det åks i 65-70 på 90-väg.

Av KTottE
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Olegh
Vad som är skyltat är en begränsning, på sin höjd någon slags rekommendation.
Såvida inte föraren gjorde som han gjorde bara för att jävlas eller för att han var en olämplig förare av annat skäl så ser jag inget problem.
Givetvis ska även "grottmongot" ha både vett och förmåga nog om situationen kräver det, höja farten. Exempelvis om trafiken är någorlunda intensiv.

Läste du inte mitt inlägg? Det är olagligt att köra med överdrivet låg hastighet om det inte föreligger goda skäl (dvs det är väldigt halt, dålig sikt eller liknande). Därmed betyder det att det som står på skylten inte bara är en begränsning, det är en uppmaning.

Kör man helt ensam på en väg så spelar det naturligtvis ingen roll om man kör långsamt, det är ju upp till en själv. Men så fort det finns annan trafik på vägen, framförallt bakom det långsamtgående fordonet, så måste föraren av sagda fordon göra någonting åt saken. Antingen kan han börja köra i gällande hastighet eller ta sig av vägen för att möjliggöra omkörningar.