Inlägg

Inlägg som DonLinos har skrivit i forumet
Av DonLinos
Skrivet av Ume'-Johan:

Hej,

Jag har låst upp shaders på 6950 och klockat det till 6970 frekvenser och ökat power + 20 i ccc. Dock när jag spelade BfBC2-Vietnam igår så började spelet hacka efter c:a 1 timme ungefär som fps droppade till 15. Jag klockade ner till stock frekvenserna och då fungerade det normalt igen. Temperaturerna var ok hela tiden (max 73 grader och fläkten gick aldrig över 33 %).

Någon som känner igen detta? Är det mitt kort som inte klarar av överklockningen eller spelet/drivrutinerna som kanske krånglar?

Provat köra minnes frekvensen på stock? alltså 6950 stock. Många med upplåsta 6950 som bränt minnena efter nån vecka

Av DonLinos

Där ser man, det blev två gf110 iaf

Av DonLinos
Skrivet av malici0us:

Jag betalar gärna skillnaden på ~600:- per kort för att slippa strula med flashning.

Btw, hur går det med strömförsörjningen? 6950 har ju bara 2 st 6-pin, medan 6970 har 6+8 pin.

Dude its like easy peasy. flasha i windows, reboota, funka Finns många bra instruktionsvideos på youtube typ Linus tech tips.

Av DonLinos
Skrivet av Swedish Berserk:

Anledningen till att många inte vill jämföra dual GPU mot Single GPU har antagligen att göra med att ett HD6990 normalt sett kommer gå fortare än ett GTX580. Och som vi alla vet lär inte Nvidia kunna göra en dual GPU på GF110 kretsen. Snarare på den kommande GF114 GTX560 kretsen. Men det är priset man får betala när man gör en väldigt stor single GPU som Nvidia har gjort. AMD har hållt sina kretsar små men effektiva därför kan dom släppa HD6990. Och den lär fortfarande bara ta en kortplats alltså ingen Crossfire lösning.

Så ja man kan jämföra dual GPU mot en single GPU.

Mjo det är möjligt att dom kan göra ett dual GF110 kort med hjälp av power throttling och sätter gränsen på 300w så att gpu:erna arbetar på så gott det går under begränsningen, men jag håller med om att två gf114 med lite extra minne är mer realistiskt och ekonomiskt.

Evgas kommande dual kort kommer nog ha gf114 gpus men det är inte referens design så kanske evga inte ville väntade på nvidias egna design, eller så har nvidia helt enkelt ingen egen och överlåter det till sina partners.

Av DonLinos
Skrivet av abb313j:

Verkar som man inte kan enas om mellan hur man ska jämföra olika kort med olika antal kärnor. Jag tror att anledningen till att vissa anser att man ska jämföra graffikkort med lika många GPUer är att det finns en begränsning, att man "endast" kan ha fyra kärnor, och att ibland kan komma upp till den här begränsningen.

Skillnaden mellan att jämföra två processorer och två graffikkort är att man helt enkelt endast kan ha en processor, medan man kan max ha fyra GPUer totalt. Man måste helt enkelt köpa en ny processor om man vill ha fler kärnor, men om man vill ha fler GPUer så kan man köpa fler graffikkort, men då sätter "Fyra-GPU-Gränsen" stopp för det.

Båda lägren har rätt på sätt och viss, då en prestandasystem med obegränsad budget eller väldigt hög inte bara kan gå efter vilket kort som presterar mest, utan också hur många kärnor kortet har. Man kan inte komma ifrån att fyra GTX 580 presterar (antagligen) mera än Radeon 6990.

När jag pratar om prestanda i de översta klasserna så snackar jag inte om spel, det finns andra användningsområden. Ett exempel kan vara maskiner som bara ska stå och testa lössenord, alltså försöka brutforca upp olika lås (kan vara ett dåligt exempel).

Jag tror (och hoppas) att diskussionen mellan 1 GPU vs fler GPU kort kommer att försvinna samtidigt som man lyckas övervinna gränsen för max kärnor, alternativt höjer gränsen avsevärt så att man inte kommer i närheten av den. Jag tror också att det kommer bli vanligare med fler GPUer på kort. CPUerna har ju bevisat att behovet finns ju.

Sedan så bekräftade väll EVGA att de håller på med ett dubbel GPU (NVIDIA) kort? Frågan är ju om det är referens design, eller om det är "EVGA-Only"...?

Detta är iallafall mina tankar och funderingar. Hoppas att det blev förståeligt!

Hur många gpus som stöds menar du? menar gpus har väll flera hundra cores i sig...fast det är inte samma som cpu cores...men...ja typ

Jupp Evgas non-reference kort kommer vara två gf114 (560) eftersom dom sagt kortet kommer prestera bättre än 480 och ungefär lika bra som 580. Jag trode först dom pratade om gf104 (460) men det borde vara gf114 eftersom evga inte fick avslöja gpu:erna än.

Av DonLinos
Skrivet av Songless:

Håller med angående strömförbrukningen. Den är inte lika viktig som låga temperaturer och tysta kort. Men vissa saker går väl lite hand i hand där. Prestanda och bra kylning är iaf min prio. Därför jag funderar på om man skall vänta till GTX 580 kommer med tystare och bättre kylning, eller om referenskylaren på asuskortet är bra som den är?

Jo strömförbrukning, temperaturer och ljudnivå går verkligen hand i hand. Specielt med referenskylare. Man måste börja titta på triple slot kylare eller vattenkylning om det ska va tyst å ha långa temps. Därför tycker jag det är viktigt att prestanda kort inte är nödvändigtvis strömsnåla men ström effektiva, på referenskorten. Om man vill ha mer finns ju eftermarknads kylare för dom som vill öka tdp med 25-50W och få ut 5-10fps extra. (varierar såklart på gpu/spel)

Av DonLinos
Skrivet av Tempel:

Problemet nVidia har är strömförbrukningen, skall dom göra ett dual-gpu-kort så lär det blir på gf114 och jämför man två 560 med två 6970 så lär inte nVidia-fansen bli glada.

Ja det är mycket möjligt.
Beror lite på, kan bli två nerclockade gf110 om dom behåller pcb layouten från 295 gtx single pcb versionen också. Finns en bild i omlopp på detta men vet inte om det bara är en prototyp från Nvidia eller ett non-reference kort. Tror inte dom ger sig på nån mer rear exaust design med dubbla pcb vilket är dyrare och inte kyler gpu:erna lika bra.

Gillar personligen inte 295 single pcb verionen när den då motverkar luftflödet i de flesta chassin och att den spottar ut typ 50% av värmen i burken.

Jag kan ha väldigt väldigt fel i mina speckulationer

Av DonLinos
Skrivet av Songless:

Japp, det är sant. Men det är oftast prestanda per krona som är viktigt för majoriteten, vilket är rätt uppenbart i denna tråden. Givetvis får det dock inte gå ut över ljudnivå och värmeutveckling alltför mycket, men denna kompromiss finns ju redan med i tillverkarnas ekvation.

Jo du har rätt att ekonomiska förutsättningar är grunden för majoriteten, men jag tycker det är viktigt att konsumenterna kanske lägger nån krona extra på tysta och strömsnålare kort för då ser Nvidia och ATI trenden och lägger ner mer krut på utveckla effektiva och smartare gpus/kylare.

Ett bra exempel är 480 historien vilket resulterade i 580 tack vare konsumenternas och recensenternas missnöje. Jag kan inte se det som nånting annat än ett steg i rätt riktning.

480 var som att släppa en amerikansk muskelbil från 70-talet (kolla bara kromet) 40 år för sent, visst den hade ok pris och gjorde burnouts, men var högljudd, gick varm och slukade massa soppa!

Av DonLinos
Skrivet av Songless:

En fair fight är när produkterna ligger på samma pris.

A fair fight is in the eyes of the beholder. Vissa tittar på fps/kr andra på fps/strömförbrukning, fps/dB osv osv. Och man är såklart villig betala för egenskaperna man värderar högst.

Av DonLinos

Det snackas ju om att Nvidia har ett dual gpu kort i skjortärmen i väntan på 6990, så finns ingen anledning jämföra 6990 med 580...bara att vänta... Bra tag sedan nvidia släppte 295 gtx så det kommer bli intressant.

Av DonLinos

Bara man inte ställer den på golvet, kanske folk börjar fylla den med skräp

Av DonLinos

Var sitter start/reset knapparna +usb å sånt på core 1000? fronten kanske bara är en design prototyp.

Av DonLinos

Hade Core1000 varit 25mm bredare och haft stöd för 160mm luftkylare och en bakre 120mm platts hade jag köpt den direkt.

Och djupet hade väll gått fila lite på? Menar 350mm grafikkort? det längsta på marknaden nu är väll Radeon 5970 på ca 310mm och Radeon 6990 kommer kanske hamna runt 295mm om den behåller pcb längden med design på kylkåpan från 6000-serien. Så kanske kapa 3cm där?
Minitower under 400mm är alltid mer atraktivt för dom som är ute efter just minitower.

Sedan går det ju fila bort ytligare 1,5cm genom montera moderkotet direkt mot baksidan och låta pci fästena sticka ut på utsidan, det kommer aldrig synas framifrån.

Med dessa ändringar skulle vi hamna på 375cm djup och direkt i minitower älskarnas hjärtan

Yttligare går det ju ge konsumenten valmöjligheten att byta platts på luftfiltret och fläktarna i fronten, så luftfiltret hamnar i chassiet och fläktarna utanför, innanför plastfronten. På så sätt kan chassiet göras 2-2,5cm grundare.
Detta betyder att man skulle kunna rymma ett Radeon 5970 i ett chassie på bara 350-355mm djup

Just brainstorming!

Av DonLinos

Hade Core1000 varit 25mm bredare och haft stöd för 160mm luftkylare och en bakre 120mm platts hade jag köpt den direkt.

Och djupet hade väll gått fila lite på? Menar 350mm grafikkort? Det längsta på marknaden nu är väll Radeon 5970 på ca 310mm och Radeon 6990 kommer kanske hamna runt 295mm om den behåller pcb längden med design på kylkåpan från 6000-serien. Så kanske kapa 3cm där?
Minitower under 400mm är alltid mer atraktivt för dom som är ute efter just minitowers.

Sedan går det ju fila bort ytligare 1,5cm genom montera moderkotet direkt mot baksidan och låta pci fästena sticka ut på utsidan, det kommer aldrig synas framifrån.

Med dessa ändringar skulle vi hamna på 375cm djup och direkt i minitower älskarnas hjärtan

Yttligare går det ju ge konsumenten valmöjligheten att byta platts på luftfiltret och fläktarna i fronten, så luftfiltret hamnar i chassiet och fläktarna utanför, innanför plastfronten. På så sätt kan chassiet göras 2-2,5cm grundare.
Detta betyder att man skulle kunna rymma ett Radeon 5970 i ett chassie på bara 350-355mm djup

Just brainstorming!

Av DonLinos
Skrivet av Roger W:

Mmm, jag undrar som du: exakt vad tillför ett 430 egentligen till en P55 HTPC, som den inte klarar redan? Vill man spela, så räcker det väl inte riktigt till med ett 430 iallafall? (eller?)

Håller med! P67 chipsetet och med en så vettig sockelplasering som är möjligt, kombinerat med en hyfsat påkostad drivning av cpu:n som klarar lite överklockning... och en vettig ljudkrets (gärna med bra DAC:ar) som pricken över I:t. Då skulle man bli sugen att köra Mini-ITX i nästa bygge, bara för att

... men av nån anledning är jag tveksam att vi får ett bra sånt moderkort från Zotac. Nu börjar ju dock de större aktörerna titta lite på ITX-marknaden, så man får väl hålla ögonen öppna efter alternativ från Asus, Gigabyte mfl.

Kolla in sockeln är placerad på Foxconns H67S

Av DonLinos
Skrivet av chazzi:

Borde det inte flyta på som HTPC utan extern grafik?

Synd bara att man blir så begränsad i cpu-kylare om man vill ha pcie tillgång :x

Då kanske Foxconn's H67S är nånting för dig

Av DonLinos
Skrivet av Meisam:

kan man köra 4D med den?
sajk xD

Lätt! Behöver ju bara rendera en klocka i 3d...

Av DonLinos

Synd dom fortsätter envisas sätta sockeln så nära pci-x16 expansionsplattsen

Av DonLinos
Skrivet av anon161417:

Hahah, sant!
Du har faktiskt rätt där ^^ Men sett till vad oss dödliga har råd med för kringutrustning

Hehe därav "beror jo hur man definierar maxa"

Av DonLinos
Skrivet av anon161417:

Jag definierar det som att spela med bra fps på de högsta möjliga inställningarna hur menar du?

jag kan inte göra det själv men som jag förstått i sweclockers tester när dom kör med crossfire/sli kan dom får upp emot 50-60 fps, eller? kör dom inte på högsta?

Man kan ju börja snacka om att köra tre 2560x1600 skärmar eller 3d vission suround på 3 x 1920x1080 också