Inlägg

Inlägg som roggeee har skrivit i forumet
Av roggeee

So what's the word on the new Ultrasone HFI-780???? - Head-Fi.org Community

Har här du en del att läsa! Behöver ju inte läsa varje sida men att bläddra de senaste eller rent utav regga ett konto och ställa dina frågor kan vara bra. Sidan i övrigt är ganska bra. Vet inte hur mycket audiofil du är heller, men du får ta hänsyn till att många där är sjukt petiga och vare sig det är en lur för 20k eller 2k finns det alltid fel att hitta (för dom). Den perfekta luren finns helt enkelt inte.

Sen har många butiker löjligt höga priser, lurar som är prisvärda och får bra betyg i andra länder kan bli missledande om man köper dom i Sverige. Reference Audio har 780 för 2,6k medan de finns på tyska amazon för 184 Euro(1,7k exkl frakt, blir väl 1,8-1,9k med). Detta är dock utan frakt, men blir ändå billigare. Thomann.de har de för 194 Euro + 15 Euro frakt vilket blir 209*9,1=1900 - 700kr eller $100 billigare än i Sverige!

Funderar också på att köpa lurar och rent generellt verkar Sverige ligga ljusår efter i rimlig prissättning av hifi-lurar.

Av roggeee

Är inte helt säker men har svårt att tro att den skulle kunna driva 650 full ut. Lurar som H25 kanske, men annars lär du behöva släpa på en kraftigare förstärkare av något slag.

Av roggeee

Många ljudkort har inbyggda förstärkare, dock med varierande kvalitet.
Ett alternativ som är populärt nu är Asus Essence STX.

Av roggeee

Head-Fi.org - Headphone forums and reviews for audiophiles
Är ett bra ställe att börja på!
Jag är dock ingen audiofil och ämnar inte att bli någon. Försöker dock alltid sträva efter prisvärdhet i sakerna jag köper, så kommer nog aldrig förmå mig själv att köpa riktigt dyra saker(typ lurar för 3-5k eller förstärkare för samma summor) även om de såklart låter bättre än billigare. Funderar dock på att köpa nya hörlurar och nytt ljudkort, trots att mina nuvarande lurar endast är ett par månader gamla. Måste bara försöka hitta en bra kombination, vilket kan kräva en del grävande. Men tålmodighet prisar sig (hoppas jag!). Om någon förresten har tips är det välkommet. Lurar runt 1000kr~(kan väl pusha 300kr kanske), ljudkortet får gärna ligga runt detsamma. Men om det _verkligen_ är värt det kan jag väl betala lite mer.

Var även inne på att köpa en Cowon J3/S9, men ändrade mig och drog till med en simpel SanDisk Sansa Fuze. Man får fundera väldigt mycket över ens behov över huvud taget. Med lurar hade nog prislappen varit runt 2500 - 3000kr, och att betala så mycket mer när man 'endast' (subjektivt) får bättre ljud medan man med andra liknande prylar i samma prisklass får andra roligare funktioner kändes helt enkelt inte motiverat, så bestämde mig för att köpa en av de simplare spelarna, som dock är känd för att ha hyfsat bra ljudkvalitet.

Mitt tips är att inte börja med att köpa de dyraste sakerna du kan hitta utan köra lite "gateway"-prylar in i audiofilvärlden, haha. Eller åtminstone saker som ofta kan gillas av både Average Joe och till viss del audiofilen. Eller åtminstone erkännas av audiophile-communityt som prisvärt! Vissa Sennheiser-saker med medelpris brukar låta ganska bra, åtminstone om du endast haft medföljande lurar innan. Allt beror, som du säkerligen redan fastställt, helt enkelt på dina erfarenheter. De sätter ju din standard, dina krav, dina förväntningar, allting.

Nåja, slutpladdrat. Lycka till, antar jag.

Av roggeee

Cowon har som ovan sagt väldigt bra spelare men de är lite dyrare.
Skulle rekommendera Sansa Fuze eller Sansa Clip+, även om jag inte har någondera själv. Båda är relativt små och båda är kända för att ha bra ljudkvalitet jämfört med andra spelare i samma prisklass. Eller till och med i högre prisklasser, den är numera en (billig) favorit hos audiofiler men även hos vanligt folk. Versioner med lägre minne kan vara ganska svåra att få tag på så att kolla tradera/tyska,franska eller brittiska amazon kan vara en bra idé, eller utländska butiker i allmänhet. I vissa fall blir även kostnaden lägre trots att frakten kan bli hög. AFAIK betalar vi inte moms eller tullavgift av något slag när vi handlar inom EU, så ovan nämnda förslag bör funka fint.

Samma sak gäller nästan med Cowon, vissa är sjukt svåra att få tag på så att kolla utomlands kan bli ett tips.

Recension av Fuze av anythingbutipod.com

Av roggeee
Skrivet av the squonk:

XonarDX låter extremt bra om man använder linjeutgång och kopplar det direkt till en stereo eller liknande och sen använder dess hörlursutgång, förutsatt att den är av tillräckligt hög klass. Skall man lyssna direkt i kortet med sina lurar är STX betydligt bättre eftersom det sitter en påkostad hörlursförstärkare i kortet. Men som sagt, kör man via linjeutgång är frågan om ens en extrem HiFi-tok kan höra vilket som är _bättre_ även om de kanske låter på varsitt sätt.

En varning för XonarDX är att det har rätt hög volym på linjeutgången så det kan överstyra en del sämre apparater på full volym.

Jag skall ha mina hörlurar direkt i kortet. Dock är de inte av högsta klass (Goldring DR150) och kräver antagligen ingen förstärkare. Funderar dock på att skaffa något bättre, kanske AKG K242 HD(1100~) eller något så dyrt som DT770 Pro 80 Ohm(mer lättdrivna än 250 Ohm, 1700~) och dessa lär antagligen kräva eller åtminstone låta mycket bättre med förstärkare?

Men att köpa ett ST/STX som en framtida investering är alltså smartare än att köpa ett Xonar DX för att sedan satsa på en extern lite billigare förstärkare när jag väl köper ett par dyrare lurar?

Och exakt vari består skillnaden mellan STX och ST? Hört något om PCI/PCI-E men aldrig fattat något av det.
Och är EMU-korten mer musikproduktionskort, är de jämförbara med Asus? Har dessa inbyggd hygglig förstärkare? Även sett en del rekommendera en AD/DA-omvandlare (NuForce uDAC) istället för ljudkort. Har googlat en del, men förstår inte varför de är att fördra över ett ljudkortsbyte?

Av roggeee

Kapar din tråd lite. Också tänkt köpa DX, men blir lite osäker. Även kollat på EMU 0404, men har inga dunderlurar (Goldring DR150, jmfbar m. HD555) som knappast behöver förstärkare, och har läst att EMU är bättre om man har lite "finare" saker. Mina Goldring är endast ett par månader gamla och jag är faktiskt väldigt nöjd med dom så känns dumt att så nära inpå köpa ett par lurar+förstärkare för kanske 2500~. Om jag köper nya saker lär dock budgeten ligga på det, kanske Beyerdynamics DT-770 och någon förstärkare för 1000~. Tänkt lite om man skulle köpa STX som investering men känns så onödigt när jag inte har något som kräver förstärkare i handen.

Även hört att 0404 främst lämpar sig för musikproduktion och inte -lyssning, att Asus/dylikt är lite mer allround än de ovan. Musikljudet är #1 och när det gäller spelljud är det främst positionsljud i FPS-spel som behövs. Känns dock som man kan få detta genom att vrida upp diskanten när man ska spela, även om allt annat låter hemskt då så 0404 kanske kan vara bra ändå?
För detta behövs dock någon form av mjukvara då jag inte kan göra detta i Windows av någon anledning.

Även tittat på många som rekommenderar AD/DA-omvandlare som NuForce uDAC, men vad är detta mer exakt? Kan det ersätta ljudkort på något sätt eller är det endast en del av ett ljudkort, som förstärkare (i vissa fall)?

EMU 0404
Xonar DX

Av roggeee

Kort och gott finns det en inbyggd förstärkare i STX. Som jag uppfattat det finns detta även i en del andra ljudkort, men i STX finns uppenbarligen en lite bättre variant. Förstärkare behövs om du har lite mer svårdrivna lurar, annars är det relativt onödigt.
Skall själv köpa ett Xonar DX, tror dom tar ca 800 för det på inet. STX kommer jag inte ihåg riktigt, men var nog över 1500.

Av roggeee

Om du kan få tag på - de är av någon anledning väldigt ovanliga i Sverige - skulle jag rekommendera Goldring DR150. Inte testat HD555 men har DR150 och det är ju inte dåligt ljud, och då har jag inte ens ett bra ljudkort (ännu!). Dessa lär inte kräva någon större förstärkare dock. De läcker även _VÄLDIGT_ mycket ljud, vilket dock inte stör mig men kan störa andra.

Även hört väldigt bra saker om de dyrare Beyerdynamics DT-770. Möjligen lite mer åt studiohållet, men knappast hört något dåligt från "vanliga användare". Kan med eventuell fördel beställas från thomann.de(tror det var rätt adress) där de efter frakt går av för 164 euro. Aldrig beställt från något utländskt företag förut så vet inte hur det är med tullen och moms, men om moms tillkommer tjänar du ingenting på det. Annars får du dom cirka 400~ billigare än i Sverige. Har även aldrig beställt från thomann.de och rekommenderar därför inte butiken på något sätt, men såg någon annan som hade beställt därifrån då DT-770 uppenbarligen var billigast där.
Och beroende på hur kraftig din förstärkare är kan det vara smartare att ta 80 Ohm, de är lättare att driva.

Av roggeee

Tänkte bumpa tråden, orkar inte göra ny.
Har en iriver E30 som jag är väldigt nöjd med nu, men även om jag ofta känner att jag rensar album/endast väljer det jag absolut vill ha mest känns de inte som 8GB är nog. Rips varierar, men är oftast i 192, V0 eller 320 där de två första antagligen är i majoritet. Jag älskar spelaren och det jag vill eller kräver av en ny spelare är alltså följande:

  • Mer än 8GB utrymme eller minneskortläsare

  • Möjlighet att navigera via directory, dvs mappstrukturen i spelaren som man skapat i datorn

  • Fördel, dock inte ett krav, om den kan driva AKG 518 DJ/LE. Annars blir det en liten miniförstärkare för 200~ (Fio nånting?) antar jag.

  • Interface/Menyer/GUI/whatever ska helst inte vara baserat på en massa fula ikoner, bakgrunder i ljusblåa nyanser osv. Ingen teknikmagasinet-känsla, ni fattar nog. Vill alltså helst ha det enkelt och huvudsakligen textbaserat där man mest scrollar upp/ned.

  • Får gärna vara liten. Dock inte för liten. Kollat på bilder av Clip+ och tycker skärmen är lite för liten samt att jag inte gillar hur ex. text ser ut på den.

  • Gärna väldigt simpel men samtidigt får möjligheter som bokmärkning, inspelning, inspelning av radio och justerbar EQ finnas med.

  • Gällande ljudkvalitet ska den givetvis leverera, om än i förhållande till priset. En nedgradering i ljudkvalitet är naturligtvis inte något jag söker, även om min iriver var budget.

Har kollat mycket på Clip+ och Sansa Fuze, och det jag inte gillar med Clip+ är hur själva menyerna ser ut samt att den känns så jävla liten. Sansa Fuze verkar faktiskt perfekt för mina behov, men jag oroar mig än en gång för menyerna. I E30 är det i princip bara grå bakgrund + orange text som gäller, och jag älskar fan det, för det blir så underbart simpelt. Här har jag sett att man håller på och bläddrar åt sidan och har en massa ikoner, vilket känns oskönare.

Dock har jag hört att man kan 'rockboxa' Clip+/Fuze? Kan någon förklara mer precist vad detta innebär?

Har även kollat en del på Cowons/irivers andra saker men för det första var nästan allt svårtillgängligt på olika sätt(ej i lager ofta, endast i avlägsna butiker..) och för det andra känns inte allt riktigt prisvärt, men om någon har någon rekommendation så tveka icke!

Ursäkta det långa inlägget, men vill ha det så utförligt som möjligt.

Av roggeee

Datorn fryser helt random

Ibland, vid helt slumpmässiga tillfällen, brukar min dator frysa och det börjar då surra i lurarna. Det enda som går att göra är att starta om datorn på knappen. Första gången det hände var för cirka ett halvår sedan, och då var det väldigt sällan, kanske varannan vecka. Nu har det dock blivit mycket oftare och jag har fått stå ut med det cirka 3-4 ggr/veckan. Det har alltså ökat med tiden, speciellt den senaste - varför jag gör en tråd här.

Men, vad kan problemet vara? För cirka en månad sen plockade jag ur moderkortsbatteriet och satte in det igen pga. strul med internet, men detta har hänt innan och kommer inte på något annat jag gjort eller någon slags orsak övh.

Idéer?

Av roggeee

Lite problem(?) med dualview

Har lite problem(?) med dualview, kör från PC:n>HDMI>TV. Vissa saker kanske är normala för dualview, men finns säkert lösningar på det ändå.

  • Jag kan inte se "hela bilden" på min TV.
    Edit:Testade ändra storlek på skrivbordet i Nvidia, och det har funkat okej, testar atm. Men nu har jag fått som bieffekt att texten känns väldigt oskarp, suddig på något sätt.

  • *Förut hade jag problemet att horisontella linjer i bokstäver såg feta ut, nu ser de istället suddiga ut efter att jag ändrat storlek på skrivbordet. Upplösningsproblem eller är storleken på skrivbordet inte helt rätt inställd?

  • *När jag kör CS, som har en lägre upplösning än skärmens riktiga, trycks alla program/bakgrund åt sidan till TV:n.

Har även 100HZ@skärmen vs TV:ns 60HZ om det är relevant.
Också märkt att om jag har Nvidias storleksinställningar uppe för HDTV:n och trycker på "Ändra storlek", just efter det ser texten helt normal ut i en sekund innan interface för ändringarna kommer upp. Så skumt!

Av roggeee

Medan, inte medans.

Av roggeee

Internet funkar ej efter "F2=Load Default"

EDIT: PROBLEMET LÖST! Jag plockade ur moderkortsbatteriet(självklart med datorn avstängd och alla kablar urdragna) och satte i det igen. Startade datorn och nu fungerar internet. Fanns en nätt liten guide(dock ingen svår uppgift, men bra iaf) jag kikade lite i för säkerhets skull, ifall någon annan likvärdig rookie får problem: Replacing the Motherboard Battery | Hardware Secrets

[u]Har kvar det gamla inlägget i en spoiler ifall någon med liknande problem vill kika:[/u]

Vet inte om den ska ligga här, enda andra stället jag kunde tänka på var /Windows men blev här istället.

Jag satt och surfa och tabbade upp CS. Då blev skärmen helt plötsligt svart. Efter några minuter stängde jag av datorn på knappen och satte på den strax efter. Då kom det upp F1=Setup, F2=Load Default. Det var svart bakgrund och vit text, så antar att det inte var BIOS då det är blått. Jag valde F2. Datorn startade som vanligt och jag loggade in och då funkade inte internet.

Diagnostiserade och det stod att inga drivrutiner hittades till nätverkskortet. Sedan gör jag följande utan resultat:

  • Jag systemåterställer.

  • Jag installerar drivrutiner till nätverkskortet. [b]Installationen avbryts av att det står "The Realtek Controller wasn't found. If Deep Sleep mode is enabled, please Plug the Cable." BILD:

    http://data.fuskbugg.se/skogsturken/heylol.jpg

  • Jag ställer om moderkortsinställningar till "Optimized Default" i BIOS ifall nåt knasat på den fronten

  • Jag kollar om "Onboard LAN...", dvs nätverkskortet, är "disabled" i BIOS - det är det inte. Jag ställer då om det till disabled och sedan enabled efter omstart(fick boota på knappen då den hängde sig båda gångerna ska sägas).

Ingenting har fungerat. Ingen aning om vad jag ska göra och inte haft något sådant här förut. Hjälp uppskattas enormt mycket!

Dold text
Av roggeee

Mediaextender eller HDMI, hur ska jag spela filer till TV:n?

Har skaffat en TV men är osäker på vilket sätt jag ska spela upp filer till TV:n. HDMI från dator kan man ju lätt köra , men även funderat på om jag ska pröva någon billigare mediaextender som ex. TViX N1 eller WDTV, båda runt 1000 kronor.
Men, vilka är de egentliga fördelarna? Vet knappt ens vad mediaextendern gör, är den typ som en hårddisk med mjukvara som skapar menyer i TV:n? Fungerar den lite som ett PS3, man för över filer(filmer etc), väljer att spela upp dom i meny och inget mer?

Upplys mig om mediaextenders och fördelarna versus endast HDMI-kabel(dvs använda TV:n som skärm och spela upp)!

Av roggeee

Om du har lust att beställa utomlands finns dessa:
Goldring DR150 Open Back Headphones