Inlägg

Inlägg som HansTriceps har skrivit i forumet
Av HansTriceps
Skrivet av b1ghen:

Byt leverantör

Vi brukade rekommendera Bredband2 till våra kunder men inte längre, ena anledningen:

Hade en kund som hade Bredband2 via stadsnät där 50-80% av alla TCP-paket försvann (ping-icmp fungerade) så det såg bra ut när man körde pingtester men var oanvändbart så fort man använde TCP vilket ju är 95% av allt du gör på nätet.
Bredband2 kunde inte lösa det på månader med tekniker på plats flera gånger (kunden fick köra på kass 4G så länge), vi fick byta till Telia via samma stadsnät till slut och det fungerade klockrent direkt även fast Bredband2 skyllt på stadsnätet tidigare...

För företag är supporten allt när det strular och folk gillar att skita på Telia men de har bra företagssupport enligt min erfarenhet.

Skrivet av b1ghen:

Såg nu att både ni och vår kund i exemplet ovan hade Bredband2 via OpenUniverse (i vårt fall i Skåne), undrar om det är en slump?
För problemet var liknande för vår kund som ert med att man stundvis inte kom in på vissa tjänster alls och när det "fungerade" så var det som sirap.

Mycket, mycket intressant! Har inte ens tänkt tanken, men ett alternativ är förstås att byta leverantör! Intressant att höra om skillnaden i kvalité mellan ICMP och TCP..

Tar det med mig! Tack!

Av HansTriceps
Skrivet av Kamouflage:

50% av hastigheten med en kabel direkt på avlämningen är katastrofdåligt. Något är riktigt trasigt. Stå på dig hos din ISP, det finns ingen som kan anse att 50Mbit är "bra".

Sen så delar du bara 50Mbit på 10 användare (kanske rentav någon mobil eller tio på wifi också?) så det kommer nog aldrig upplevas som speciellt snabbt men vad som nu gör att du bara får ut 50Mbit är nog det ni märker till vardags.

Luktar provis för honom

Men som sagt, det låter ju snarare som att ni har dåligt jämnt. Lös den änden först.

Tack för bra input, håller med om att det är sjukt dåligt men har fokuserat på "det andra problemet". När jag pillat med grejerna har det inte varit 10 aktiva klienter utan bara 1-3 (samtliga kontrollerade av mig..) Rimligt dock att ifrågasätta även detta, tack.

Vad gäller inköpstipset av Ubiquiti-prylarna kom rekommendationen från annat håll!

Av HansTriceps

Internet/Nätverksproblem (hög latency, isp ser inga problem?)

Hej på er!

Har blivit informellt teknikansvarig på det lilla företag jag jobbar på (säker på att många av er känner igen sig).

Kortinfo om platsen:

- Fiberanslutet via OpenUniverse, bredband via Bredband2
- Gammal HP-switch (10+ år) med 24 portar
- Till ovan switch ett 10-tal datorer kopplade trådat och därutöver skrivare
- ASUS router med 3-5 år på nacken med tillhörande wifi

Allt ovan har fungerat För en vecka sedan började vi uppleva problem med vår internetuppkoppling, "väldigt långsamt internet" samt totalt avbrott i perioder. Vi tog kontakt med ISP (Bredband2) som inte kunde se något fel.

ISP skickar i sin tur ut en tekniker från nätägaren som heller inte kunde hitta något fel. Vi kopplar om i felsökningshänseende och kopplar direkt från omvandlaren och in i dator och då får vi till en vettig anslutning (jämförelsevis, ca 50 mbit av utlovade 100 mbit) Teknikern föreslog då att vi skulle byta ut switch och router.

Vi lyder rådet och köper in en Ubiquiti Dream Router och en 24portars switch från samma leverantör efter rekommendation.

När jag kopplar in UDR:en får vi SAMMA PROBLEM som med tidigare utrustning, dvs galet låg hastighet och hög latency. Vi har anslutning till internet, men extremt långsam. I perioder kommer vi inte ens in på speedtest.net eller bredbandskollen för att mäta detta.

(Notera att ovan test är gjort även INNAN jag ens kopplat in switch, gammal som ny, för att isolera)

Jag ringer Bredband2's support igen och har ett timmeslångt samtal där hon fortsatt inte kunde se något problem. På samma sätt som tidigare fungerar anslutningen hjälpligt om vi kopplar rakt in i dator från fiberomvandlaren. Så fort vi kopplar in router (gammal som ny) så uppstår dock återigen vårt problem.

För att isolera felet ytterligare plockade jag hem UDR över helgen för att testa hur det fungerande med min egen uppkoppling och hemma fungerade allt utmärkt direkt. Tillbaka på jobbet samma problem.

Vid googling har jag läst om liknande problem som folk haft med låsta MAC-adresser från ISP och liknande men enligt tjejen på kundtjänst verkar det inte vara aktuellt i detta fall. Däremot ser hon att samma MAC-adress verkar begära två separata WAN-IP-adresser, vad det nu skulle kunna betyda?

Är det någon därute som har en idé om hur vi tar oss vidare?

Av HansTriceps
Skrivet av hznn:

Ledsen för sent svar!

Är säker på att jag sparade skruvarna som jag använde i en påse men har inte lyckats skaka fram den. Oavsett finns ju bara just dem och alltså inget kit med olika alternativ. För din skärm kan det ju mycket väl diffa, både med vilken längd och eventuella distanser som behövs.

Tror tyvärr vi får utgå från att fästet säljs utan skruvar.

Av HansTriceps
Skrivet av hznn:

Har du kvar skruvarna till Vesa fästet så kan jag va intresserad, bor i Tibro och är i Skövde ofta.

Snyggt! Tar en kik när jag kommer hem!

Av HansTriceps
Skrivet av berglundanton:

Finns de några tillhörande skruvar att montera skärmarna med?

Bra fråga! Naturligtvis har jag haft monterade skärmar medelst skruv, men är osäker vart jag gjort av dem på rak arm. Ska kika!

Annars är det ju vanliga skruv du hittar överallt tänker jag, beroende på vilken skärm du ska montera. M4-M8 brukar det väl vara!

Av HansTriceps

Jag fick precis en ledtråd.

När jag stängde av datorn och skärmen visade "No Signal" var också den rutan påverkad. Jag antar att fallet därmed är ganska klart och att skärmen är boven?

Av HansTriceps

Hjälp med felsökning Grafikkort/Skärm

Hej på er!

Jag har en setup med tre skärmar horisontellt.

Skärmen i mitten är en Acer 27" Predator XB270HU ansluten med displayport och vid sidan av den sitter två random 24" med HDMI-anslutning.

Grafikkortet är ett Asus RTX 2070 Super.

Har från ingenstans fått problemet att min centerskräm till hälften (vänstra halvan!) täcks av konstiga "artefakter" eller vad man skulle kunna kalla dem. Streck över skärmen och konstiga färger enligt nedan bild. Högersidan i skärm är helt opåverkad och 24"-skärmarna likaså.

Detta har kommit och gått litegrann under de senaste dygnen men till och med jag, den obotliga optimisten, börjar ge upp om att detta bara skulle vara något temporärt.

Har provat att byta ut DP-kabeln vilket tycktes fungera under en kort period, men senare återkom samma problem.

Har någon tips på hur jag fortsätter felsökningen? Skulle kännas galet dumt att byta ut en skärm som fungerar eller grafikkort dito. Finns något i problembeskrivning i bilden som tyder på det ena eller andra?

Jag har ingenting annat som skickar DP-signal så jag har svårt att felsöka den vägen för att se så det inte är skärmen som krånglar. Jag har heller ingen annan skärm med DP-ingång.

Tack på förhand.

/Martin

Av HansTriceps

Skärmfäste 3 x 27" iiglo MMS302

Hej!

Säljer mitt skärmfäste från iiglo då jag ändrat om lite i hemmakontoret.

Har använt det med en 27" i mitten och två 24" vid sidan vilket har fungerat utmärkt men 3 x 27" skall också fungera utmärkt enligt tillverkaren.

Mer info ex här:
https://www.komplettforetag.se/product/982449
https://www.alina.se/Produkt.aspx?site=prisjakt&T2=MMS302

Tungt och otympligt så skickas helst ej. Tror heller ej du vill stå för den fraktkostnaden. Avhämtning i Skövde och leverans i närområdet kan lösas.

Läs hela annonsen här

Av HansTriceps
Skrivet av marcusOCZ:

Slår ett slag för Phanteks P500A. Fullkomligt älskar detta chassi. Men det är ganska stort. Inte maxi, inte mid, men nånstans emellan.
Kan köra 420 i front och 360 i topp.

Skrivet av Wenro:

Fractal Design Meshify 2 Compact

Kanske?

Måtten ser bra ut, dock vet jag ju inte huruvida allt matchar perfekt. Har den lådan men kör NH-D15, ej radiatorer osv.

Stort tack för tips båda två! Slog till på ett Phantek-chassi enligt Marcus rekommendation ovan, kollade igenom Sweclockers recension och läste om det och det känns som ett vettigt (och rymligt) chassi till en vettig peng. Steget upp till FD Define 7 (som var ett alternativ) kändes för stort, får se om jag ångrar mig pga sämre ljuddämpning.

TACK för er tid!

Av HansTriceps
Skrivet av marcusOCZ:

Slår ett slag för Phanteks P500A. Fullkomligt älskar detta chassi. Men det är ganska stort. Inte maxi, inte mid, men nånstans emellan.
Kan köra 420 i front och 360 i topp.

Snyggt, stort tack! Riktigt intressant. Vettigt pris också!

Av HansTriceps
Skrivet av kaimor:

Du behöver inte Googla dig fram till ett svar, använd Prisjakt och filtrera efter dina krav så kommer du att hitta rätt.

Har försökt kika runt men det jag söker är egentligen något som har mer plats ovanför mobo, antar jag. Mitt nuvarande case SKA ju ha plats med 240 mm radiator i toppen, vilket det säkert har om man inte har moderkortet installerat.

Kanske är en omöjlig fråga att svara på för er därute men tänkte ge det en chans.

Av HansTriceps

Behöver tydligen nytt chassi..

Hej!

Hade tänkt att göra en uppgradering av datorn i samband med Intels trettonde generation cpu:er och förutom processor och MB var det också dags att doppa tårna i en för mig ännu outforskad sjö - vattenkylning (obs slutet system förstås..)

Googlade litegrann och kom fram till att 240mm radiator borde passa i min Fractal Design R4 men utrymmet ovanför moderkortet (där jag tänkt placera radiator+fläktar) är för litet - moderkortets skyddsplåt för IO-prylarna tar i.

Antar att jag därför behöver nytt chassi och mina prioriteringar är:

  • Helst inte sjukt dyrt

  • Rymligt och lättbyggt

  • Plats för ÅTMINSTONE 240mm radiator med fläktar..

Prylarna som ska in där är bland annat:

  • Asus Prime Z690-P Länk

  • Corsair iCue H100i rgb pro xt Länk

  • ASUS GeForce RTX 2070 SUPER 8GB ROG STRIX (ca 300mm långt)

Inser att jag kan googla mig fram till detta men chassin är verkligen en djungel.. Vore sjukt tacksam om någon kunde peka mig i rätt riktning.

Tack!

Av HansTriceps

Begagnatuppgradering (?) till hemmaserver

Hej vänner!

Har en fd HTPC hemma som allteftersom tiden gått mer blivit till en hemmaserver och i samband med flytt för något år sedan har den sista spiken i kistan för HTPC-eriet slagits in.

Idag använder jag servern till enklare NAS-sysslor (plex-server ex) men har också börjat experimentera med att hosta privatservrar i ex Ark, Minecraft och liknande.

Häromdagen slutade servern boota och min (måhända bristfälliga) felsökning har kommit fram till att det måste ha med moderkortet att göra. (Boot-driven hittas inte, men när jag plockar ut den och kopplar in i en dockstation i annan dator dyker den upp direkt)

Detta ser jag som ett utmärkt tillfälle att byta ut mobo/processor från den gamla och totalt fel-för-ändamålet APU:n som suttit där tills nu.

Vad ska jag tänka på när jag letar efter ny (begagnat?) kit på marknaden? Antal processorkärnor? Värmeutveckling? Något varumärke som är mer kända för stabilitet än något annat? Har kört 8 gb ram vilket jag antar är lite i nederkant för min användning?

Kanske rentav någon som sitter på ett bra kit för mitt ändamål?

Jag kör Windows på servern, mest för att jag känner mig mest hemma där.

Av HansTriceps
Skrivet av Forsgren:

Då håller vi tummarna på att det rullar på fint när det väl är klart! 👌

Ja håller tummarna!! Supertack för blixtsvar allihopa

Av HansTriceps
Skrivet av Forsgren:

Är det en privat eller publik IP du ser i routern? Kanske kan vara dubbel NAT?

Vissa leverantörer (ex bahnhof i en del områden) delar inte längre ut publika adresser och då behöver du be om en publik adress för att kunna öppna portar.

Edit: Såg nu att du har bahnhof. Det går att beställa publik IP om det är problemet. Finns ett formulär någonstans vet jag.

Wow, det var så enkelt! Har skickat iväg formuläret - STORT TACK!!

Av HansTriceps
Skrivet av Aene:

Har du Bahnhof? Låter som du sitter bakom GCN eller liknande.

Ja, det stämmer helt! Vad innebär GCN? Googlade!

Av HansTriceps

Enkel (hoppas jag) port-forward-fråga!

Hej på er!

Har ett LAN som ser ut enligt nedan sjukt pedagogiska diagram.

https://ibb.co/7jdzV7f

Bild

På "Server" (som är en enkel gammal windows-dator) kör jag en Minecraft-server (port 25565) som jag har tänkt att släktingarna i Skåne ska kunna hoppa in och lira på men får det inte att fungera.

I routern har jag portforwardat port 25565 TCP/UDP och pekat mot rätt dator. I servern har jag öppnat portarna (TCP/UDP) i windows-brandväggen.

Går jag in på whatsmyip.com får jag dock en annan IP-adress än den som jag får via routerns admingränssnitt - är det en ledtråd om att något är tokigt? Eller vilken ska jag använda här? Skulle det underlätta att använda en ddns-tjänst?

Någon som har input här? Blir tokig!

(Unifi-switchen kan väl inte störa någonting här, den har ju inget med IP-utdelning att göra?)

Av HansTriceps

Google Assistent och specifika Sonos-högtalare (plural)

Hej på er!

Skulle vilja sätta upp en rutin där en specifik Spotify-spellista börjar spelas upp på 3 st specifika Sonos-högtalare här hemma. (Har flera, men vill bara spela på just dessa.)

Fattar inte hur jag ska lösa detta! Kan jag göra en högtalargrupp på något sätt som jag döper eller behöver jag göra på något annat sätt?

Tack på förhand

Av HansTriceps

@tcntad:

Haha! Nej, bilden blev inget vidare.

Den innehöll iaf två st Unifi AP-AC Lite och en POE-switch av samma tillverkare.