Inlägg

Inlägg som Arnie84 har skrivit i forumet
Av Arnie84

Byta Dell u3014 mot BenQ BL3200PT???

Hej!

Pga pixelfel fick jag min u3011 utbytt mot Dell U3014, efter ca ett års användning. IPS glow på den nya skärmen är förskräcklig, värre än på u3011 modellen.
Jag vill ha bra svärta, orkar inte mer med gråa skärmar.

1.- Ska jag reklamera den och be en ny u3014?

2.- Ska jag sälja skärmen och köpa en BenQ BL3200PT? Fördelar vs nackisar? Hur mkt kan man få för den?
http://www.inet.se/produkt/2340842/benq-32-bl3200pt-speakers-...

Av Arnie84
Skrivet av 4everapple1:

Om 1 HDD (Upp till 2, läs mer om RAID 1+0 här) i en RAID 10 går sönder kan man laga den RAID'en ja.
(Detta är om en disk går sönder, förloras det data på annat vis via mjukvara löser inte en spegling det problemet. Ta gärna daglig backup på en disk som inte är kopplad till datorn om det handlar om material som verkligen inte får försvinna.)

Kolla i din aktivitetshanterare och se om CPU'n eller GPU'n slår i taket, det kan mycket väl vara och är säkert disken men det är tveksamt att du behöver en SSD för att komma ikapp. SSD'er har dessutom inte alltid bra read/write på okomprimerbart material, är osäker på vilka SSD diskar som faktiskt är bra med den typen av filer.

OK tack för infon!

Jag kollade min Davinci o körde lite bench. Spelade upp den tyngsta gradingen jag har gjort hittills, 5 nodes varav 4 med masks. Samtliga med color correction.

CPU: ~20-25% usage

GPU: ~ Avg. 30%, max 80% usage

HDD: ~ 280MB/s

Av Arnie84
Skrivet av 4everapple1:

Dubblar-ish 200mb/s kan du nog räkna med, och det kommer göra extremt mycket skillnad. Med 4 x 2Tb kommer du att få 4Tb speglad lagring.

Color grading kommer du kunna göra i realtid utan SSD disk, du kommer använda dig av 1 frame i taget och det som tar mest tid där är renderingen och den kommer flaskhalsas av processorn innan hårddisken.
OM du ska köra SSD som lagring bör du köpa en 840-Evo 1Tb så du kommer undan billigare. Men jag skulle inte köpa SSD för att använda på det sättet med priserna nu.

HP'n är ett NAS, då blir du begränsad av nätverket. Dessutom klarar den bara av RAID 1 eller 0.

Niice! Så det är typ 100% säkert att om RAID 10 pajar då har man en backup på allt?

Jag tänkte mest på att spela upp gradingen. När jag har gradeat och spelar upp filmen då hackar den och hårddiskarna väsnas mycket då. Tänkte att kanske SSD:er kan avhjälpa detta? Säkert att processorn kommer flaska?

Av Arnie84
Skrivet av 4everapple1:

Jag personligen tittar på denna just nu Icy Box IB-RD3640SU3E2 av anledningen att jag vill ha integrerad RAID för att göra det lättare vid reparation av dataförlust.
Lösa diskar är helt klart säkert, RAID 1 speglar diskar så du får en identisk kopia medan RAID 0 ökar prestandan genom att skriva och läsa till två diskar samtidigt. Därav mitt val av RAID 10 där båda av de tidigare nämda kombineras.
Valet är ditt, behöver du inte mer prestanda än vad en vanlig HDD kan ge dig kan du skippa det helt och köra backup på annat vis.

Samsung's 840 Evo finns med upp till 1Tb lagringsutrymme, kostar dock 5Kkr så det är inte ett optimalt val för lagring. (Att arbeta från disken skulle vara en perfekt lösning, dock finns det billigare alternativ (RAID))

RAW borde du inte klippa i realtid, inte nog med att dina diskar kommer ha extremt svårt att klara av det men din dator kommer få arbeta sönder sig själv. Använd dig av proxy's under klippningen, en proxy är helt enkelt samma klipp renderat i ett redigeringsvänligt format för just klippning.
Här har du ett exempel på ett proxyworkflow: http://www.youtube.com/watch?v=-0S2MJT9wDY

Nice så RAID 10 dubblar hastigheten och dessutom gör backup??
Om man har säg 4 st 2TB diskar får man då dubbla hastigheten? Typ 130MB/s blir då ~260MB/s??????

Jag har precis börjat med proxy editing :D. Men jag tänkte att om jag lagrar allt på SSD diskar då kan jag göra åtminstone Color Grading i Davinci i realtid. Resten klipper jag i Premiere med proxys.
Vad sägs om att köpa in 2st 840 Pro 512gb för att börja med, sedan kan jag köpa in större modeller när de kommer ut? Egentligen vill jag ha 1,5-2TB arbetsdiskar där jag tillfälligt lagrar mina raw filer.

Edit// Är inte HPn bättre än Icy boxen då den har processor o massa minne??

Av Arnie84
Skrivet av 4everapple1:

Är du fortfarande inne på större och snabb extern lagring är det nog en DAS du letar efter, har du inte behov av att ha alla filer på ett nätverk finns det ingen anledning att begränsa hastigheten med en NAS.

Jag ska själv skaffa en DAS för RAID 10 för högre hastighet och spegling när även jag går över till RAW och möjligtvis 4K. Bästa möjliga lösningen när det gäller RAW/4K är SSD hela vägen, men det blir orimligt dyrt om du inte får betalt för ditt jobb. (En SSD som arbetsdisk skulle egentligen vara rimligt)

Mitt tips, en DAS för redigering. Gärna RAID 10, ungefär dubbla hastigheten och du får säkerheten om en disk skulle gå sönder också. (Det finns andra raidalternativ men dessa kräver väldigt bra prestanda i DAS'en vilket kostar) Vill du sen lagra saker på nätverket kan du köpa en billig mindre NAS och använda den för media etc. alternativt dela datan via din egen dator över nätverket.

Kan du länka en DAS? Var det HP:n eller?
Jag måste avslöja en mörk hemlighet: jag känner mig otrygg av RAID lösningar trots att jag aldrig använt det. Känns säkrare med lösa diskar :/.

Jag har börjat snegla åt att införskaffa snabba 840 Pro ssd. Det verkar va lösningen. Men skulle inte större modeller vara på antågande? Jag behöver minst 1,5tb som arbetsdiskar, resten gör jag manuellt backup på. ^^ Men det kommer bli dyyyyyyrt. 3500 för en 512GB, 1,5TB kommer kosta 10 500, men då borde man kunna klippa raw i realtid eller???

Edit// Nästa år kanske jag kommer ha råd då jag kanske får några betalda uppdrag.

Av Arnie84
Skrivet av Ganksta:

Men sitta och föra över 2TB filer på en konsument NAS med 100mb känns ju mindre smart. Du skriver i din sig att du har ett Cooler Master HAF X. Då får du ju plats med upp till 11 olika hårddiskar. Enligt det du skrev tidigare så har du för nuvarande 6st. Köp nåt liknande till http://www.inet.se/produkt/6901507/silverstone-converter-5-25.... alltså en 5.25 till 2.5 bracket så får du plats med minst 4 hårddiskar till. så lägger du dina 4tkr på nya hårddiskar.

Just det fan, hade inte tänkt på det, såg att mina hårddiskvaggor tog slut men man kan montera längre upp. Feel so stupid now...

Det blir billigt om jag köper en backup disk på 2-4TB. RED eller RE4. RE4 är dock dubbelt så dyra.

Av Arnie84
Skrivet av MultiMan:

Nöjer du dig med 100-150 mb/s så kan du köpa nästan vad som helst eftersom så låga hastigheter klarar även de sämsta NAS. Den jag länkar till från HP klarar däremot 800Mb/s (100MB/s) eller mer beroende på diskar, allt för bara 1500kr.

Alltså nu blir jag tyvärr förvirrad med dem här olika benämningarna, megabits och megabytes :S. Menar du 80MB per sekund?

Av Arnie84
Skrivet av WDac:

fyyyyy på dig å inte ha uppdaterad HW sign på SweC

Nu har jag uppdaterat

Av Arnie84
Skrivet av boomhowler:

kläm in 4st 1TB-diskar i denna (eller ett gäng stora SSD:er om du har råd) så kan du lätt klämma ur den 400 MBps. Har du ssd:er så klarar den uppåt 800 MBps.

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1939314

Prestandatest av den här: http://macperformanceguide.com/PromisePegasusJ4-performance.h... finns även en flik på den sidan för HDD-test om SSDer är lite i överkant prismässigt.

OBS: behöver ett moderkort med thunderbolt (eller vilken mac som helst nyare än 2.. 2010?)

Blev glad en sekund, men sedan insåg jag att ajg inte har Thunderbolt :((((((((((((((((((((

Thunderbolt är 10gbps, och eSata 6gbps? Jag nöjer mig med 100-150mbps. Men nu när jag såg den där pegasus vill jag ha 800 effektiva megabytes per sekund. Den med 4st 1TB SSD vore niiiice, men lite för dyrt. Får nöja mig o skita i RAID, köpa in Re4 HDDs och köpa den där HP servern.

OM det inte finns nåt bättre där ute ^^

Av Arnie84

Men måste man ha raid 0 eller 1? Kan man inte bara skippa raid?

Av Arnie84
Skrivet av PowerNet:

Nej det var det inte, men du länkade till Dustin inte Dustinhome och det var därav det lilla påpekandet om priset

Nja, det var inte det jag menade att det inte räcker.

Det är en sak att en NAS klarar att leverera 100 MB/s i några sekunder innan den blir så så belastad (t.ex. RAM minnet fylls, och NAS:ar har ofta dåliga cpuer) så den börjar rätt snabbt "flaska" då den inte klarar att leverera 100 MB/s konstant pga begränsningarna i lite RAM och dålig cpu.

SÅ därav bättre att ha arbetet på lokala diskar medans man arbetar med det, och ha färdiga projekt / säkerhetskopia på en NAS.

Låt oss säga att du redigerar ett projekt med ett antal olika videofiler i hög upplösning, på det tillkommer det eventuella bilder, musikfiler etc.

Allt det ska kunna läsas in i "realtid" utan att det hackar, det är oftast där problemet kommer in i bilden. Lokalt så är det ju i princip bara dina diskars prestanda som skulle kunna flaska (om vi bortser från cpu/grafik/ram etc i det här fallet då man troligen har rätt bra saker om man ska videoredigera) Och med RAID 5 alt RAID6 så får du en "extrem" bra prestanda lokalt, och även en viss felsäkerhet med att det "tillåts" att 1 alt 2 diskar pajar (beroende på vilken RAID) och i det här fallet så kommer diskarna sannolikt inte vara en "flaskhals" om man jämför med att man skulle lägga det på en NAS och arbeta direkt emot, då får man lägga på att man kör Samba alt NFS villket i sig inte är dem bästa protokollen, sen så ska NASen hantera att läsa/skriva ändringar vilket med så lite RAM och dålig cpu som billiga NAS:ar har snabbt blir en rejäl flaskhals då de i princip inte är gjorda för att hantera sådan last (dvs videoredigering).

Får väl använda nasen som backup då. Har hört att eSata ska va snabb. Men jag skulle kunna läsa videofiler för min projekt och skriva lokalt då? Jag har ytterligare en 2TB extern billlig HDD som funkar bra när man läser från den o klipper ^^ nasen borde vara minst lika bra eller! ?!

Av Arnie84
Skrivet av MultiMan:

Dustin säljer HP N54L för 1500kr fortfarande, ett klipp till vad man får. Fyra platser, riktigt bra nätverksprestanda (~100MB/s med 3TB WD Red för mig): http://www.dustinhome.se/product/5010665124/hp-proliant-n54l-...
Komplett har också, lite dyrare men fraktifritt: http://www.komplett.se/hp-proliant-microserver-amd-neo-n54l/7...

Oj det var billigt!

Men det står max 8TB. Kan man ha då max 4st 2tb hdds?
Jag använder helst RE4 diskar, men ska man ha RED?

Av Arnie84
Skrivet av zarkov:

Sorry, med den budgeten och den kravspecen kan du lika gärna gå hem och lägga dig igen. Bara ett par stora, snabba diskar går på 3000 kr (2x 3TB) och skall du dessutom ha dem utanför datorn behöver du minst gigabit-interface eller ännu hellre Thunderbolt för att du inte skall få krupp.

Jag menade 4kkr för bara nasen, exkl. Hårddiskar

Av Arnie84
Skrivet av Elghinnarisa:

Med tanke på vilka diskar du har i din signatur så undrar jag varför du inte byter ut de gamla 500GB, 1TB samt 2TB diskarna mot några större först? Borde ju helt klart vara billigare och lättare att trycka in större diskar i datorn först och sedan efter den är full med diskar att köpa en NAS eller dylikt?

Min signatur är inte uppdaterad

I dagsläget har jag: WD 2Tb, 2st WD 500GB, WD 1TB, SSD 120GB OCH EN 2TB GREENDISK

Av Arnie84

NAS 4 DISKAR för RAW

Hej! Jag kan väldigt lite om NAS. Jag har börjat att redigera film i RAW format och en projekt kan lätt bli 1,5-2TB tung. Därför tror jag att kanske en NAS skulle va till stor hjälp.

Vilket märke är bra? Den ska va snabb o pålitlig i driften. Jag ska också kunna kanske arbeta med redigeringsfilerna därifrån. Ingen krav på fancy-features! Den ska mest fungera som en stor fet, snabb hårddisk med minst 4 platser då min stationära är redan proppfull med hdds.

Max 4 tusen ^^ för NAS:en exkl. Hdds. Men upplys mig också gärna om annat om det är för bra för att va sant

Tack på förhand!

Av Arnie84
Skrivet av tvelander:

Titan alla dagar i veckan då.

Spela 780ti

3 skärmar, ja maxa alla spel måste dock ha 2-3 Titan för det.

Så ja det du gör Titan.

Nackdelar Titan? a dyrt.

Nice rigg!

Ja känns som att Titan är lite mer gjord för jobbprogram också. Blev också sugen o testa lite SLI. Hmmm, hoppas de går lite i ner i pris snart.

Av Arnie84

Premiere, photoshop, Softimage XSI, Davinci Resolve, After Effects <---- Single precision?
Google vägrar svara =(

Hittade lite info:
http://linustechtips.com/main/topic/52299-double-precision-on...

Verkar som att DP är bra för 3D program.

Av Arnie84

780 TI eller TITAN?

Tjena,

Har TITAN någon som helst fördel gentemot 780 TI förutom minnet?

Jag har en TITAN i ena arbetsdator och en 660TI i den andra. Tänkte uppgradera lilldatorn. Jag använder CUDA med Adobe Premiere och lite andra program.
Kan ni rada upp för- och nackdelar med 780TI och TITAN?

Tack på förhand.

Av Arnie84

Buy what makes you happy =). Köpte en Titan, blev glad med den. Du kommer nog bli lika glad med AMDs senaste, speciellt med eftermarknadskylare. Good stuff!

Av Arnie84

Till TS. Jag tror att du kommer bli nöjd med en skärm med bra svärta, fina färger och anständiga betraktningsvinklar. Finns VA paneler med väldigt goda reviews. Jag har spelat på IPS paneler och har blivit trött på all IPS glow. Speciellt i mörka scener. Är sugen på att testa VA paneler.

Hittade den här: http://www.inet.se/produkt/2303674/samsung-27-s27c750p-mva-le...

http://hardforum.com/showthread.php?t=1767580