Inlägg

Inlägg som Karaff har skrivit i forumet
Av Karaff
Skrivet av Gustenrocks:

Dumt om man får ett recept för viagra när man har diarré.

Ta den som sup och bli hård i magen..

Av Karaff

Nja… märks att man egentligen är PC kille.

Av Karaff
Skrivet av MultiMan:

Minns fortfarande när jag hade en Apple ][ (med 6502) och kom till skolan som precis skaffat ABC80. Läraren var mycket bestämd att Z80 var helt överlägsen och därför skulle Luxors datorer överleva Apple, med råge.

Hur gick det, vem vann ?

🤣

Kommer ihåg att det stod lite gamla ABC800 prylar i källaren på el-avdelningen när jag gick i gymnasiet men då var man ju ung och odödlig och det enda coola var ju snabba PC och 3D och sen kom Athlon i slot A och det var en rasande utveckling. På nått vis fanns ju lite intresse för retro men ingen hade en aning om att sån gammal ”skit” skulle bli värd pengar en dag. Det hamnade med all sannolikhet i återvinning långt innan dess iaf.

Av Karaff

Till och med i denna tråden är det svårt att skilja på myter, okunskap och rent trollande..
Men i alla fall några saker som man hört till leda:

ESD skydd kvittar, det är sant att inte allt går sönder direkt när man jobbar utan ESD skydd, men ESD skador är ett verkligt problem.

Man måste ha ECC för att köra ZFS, det är klart att det är en fördel att ha ECC för att dra nytta av ZFS, men en bitflip i RAM betyder inte automatiskt att all din data blir korrupt. Såg en bra video som förklarade det väldig väl, kommer tyvärr inte ihåg var.
Värt att nämna är väl att någon här på swec dessutom ansåg det normalt att scrub hittar massa fel på en ZFS pool. Nej, det är inte normalt. Kolla din hårdvara.

RAID eller NAS med RAID är backup, kan grupperas med ZFS och ECC. Vet man att RAID inte är backup så har man även backup på sin ZFS pool..

Fenomenet att folk köper en extern hårddisk, som ofta innehåller det billigaste som går att uppbringa och sen lägger sina viktiga filer där utan att ens ha en kopia på datorn och sen kallar det backup. Skrämmande och leder till ständiga förluster av data.

Myten att man behöver enorma mängder RAM i en vanlig PC för lite surf och enklare program. Körde min Thinkpad X41 med 4GB RAM i många år. Märkte faktiskt inte skillnad alls när jag lyfte ur en 2GB modul och slängde i 8 istället. Från 4 till 10 gig ram gjorde absolut ingen skillnad alls vid surf, lite enklare program eller användning av t ex Zoom under pandemin. Att operativsystemet använder allt minne betyder inte att det är slut.
Skillnad var på tiden med mekaniska diskar och små minnesmängder, började datorn swappa på allvar sjönk prestandan till några procent av normalt.

Av Karaff

Hade inte velat ha det om jag fick TVn gratis och dessutom fem tusen extra i månaden som kompensation.

Jag betalar gladeligen för att slippa reklam.
Jag köper hellre en film till fullpris även om den är i VHS-kvalité än att behöva se reklam.

Den dagen det är standard på alla apparater så står det inte längre en TV i mitt hem.

Tänker på en bekant som för många år sedan gnällde på all reklam i omgivningen, detta är långt innan det fanns smartphones. Vill minnas att han gick på avenyn och sa till sitt sällskap att han kollade mest i marken för att slippa se all reklam uppsatt överallt. Precis då trampade han på reklam som trillat ner på marken så han fick se den ändå.
Idag skrattar man åt det med tanke på hur mycket mer det blivit. Frågan är, ska man egentligen göra det? Varför blir det sakta men säkert accepterat att våra sinnen fylls med marknadsföring, politisk propaganda eller vad det nu än är. Fyller man skallen med sopor så stinker det snart i huvudet.

Av Karaff

Har jobbmobil och har flyttat mitt privata abb till e-sim för att slippa ha två mobiler. Jag har haft samma nummer privat i 20år och vill inte byta så det är en bra lösning tycker jag..

Eftersom jag har personalansvar och produktionsansvar så har jag ett behov av att vara tillgänglig under den vakna tiden, det betyder däremot inte att jag arbetar hela tiden. Jag kan faktiskt känna mig mindre stressad över tanken att jag kan hjälpa en kollega att lösa ett större problem på kort tid över telefon eller sms / chat än att det får vänta till nästa dag med allt vad det innebär. Det har faktiskt hänt att man löst saker på några få minuter över telefon där ett olöst problem innebär att en hel produktion står still och många blir sysslolösa under ett helt skift. Har man en bra dialog med sin arbetsgivare och en mänsklig syn på det hela behöver det inte vara speciellt betungande..

Av Karaff

Jag är ingen fantast av slogans, jag känner snarare en inre aversion mot många slogans.

Men vissa saker fastnar ändå.

Av Karaff
Skrivet av pine-orange:

Vi säger ett år istället, resonemanget gäller fortfarande. Rent objektivt är det en bra investering, fråga din CFO på jobbet.

Förutsatt att valutan man bryter inte sjunker i värde så drar man in knappt elva tusen på ett år.

Sen ska man räkna av ett par tusenlappar i el.

9000kr kvar, det är en rätt avskalad dator, men det går säkert bygga för de pengarna.

Så om vi säger två tusen för el, nio för en dator och att valutan är så stabil i pris att man tjänar trettio kronor om dagen. Var är min vinst efter ett år ?

Då har jag inte räknat med tiden man lägger ner.

Om man istället lägger den tiden det tar att beställa och sätta ihop en dator och installera den och komma igång med kryptobrytning och hålla efter datorn så allt rullar på efter ett år och istället lägger lika många timmar på att jobba över, så tjänar jag ju lätt ett par tusenlappar - utan att behöva ligga ut med pengar i något som är en risk.
Har man inget jobb bör man definitivt inte lägga såna pengar på att köpa en dator för att tjäna några tior per dag.

Av Karaff
Skrivet av pine-orange:

Det finns få investeringar som betalar tillbaka sig inom ett halvår. Det är en riktigt bra investering rent objektivt.

Ett halvår ? Så du får ihop en komplett dator för 30kr om dagen på 6månader efter att du betalat elkostnaden ?

Innan man säger att det är en bra investering måste man räkna på ett ärligt vis mot sig själv.

Hade jag kommit med den kalkylen till min CFO på jobbet hade han nog undrat om jag är på riktigt.

Av Karaff

Helt otroligt att många tycker det är en bra affär att så dyr utrustning genererar så lite pengar per dag.

Räknat i toalettbesök under arbetstid så skiter nog många ihop mer pengar på jobbet utan någon grundinvestering.

Av Karaff

Pinsamt.

Av Karaff
Skrivet av OldSchool297:

Testade https://www.cpu-world.com/CPUs/K7/AMD-Athlon%20XP%202400+%20-... och den verkar enbart fungera i 100mhz, med 133mhz så blir det en blåskärm innan vista ska starta. Med 100mhz så blir den enbart i 1494mhz. Antar att det är något fel på processorn. Testade 1-2 2-3. 1-2 JP9. JP8 2-3.

Har du bra kylning och kontakt mellan CPU och kylfläns är det mer troligen ditt minne som begränsar..

Av Karaff

Det hela är väl egentligen väldigt enkelt: pengar.

Av Karaff
Skrivet av Pitr-:

Jag har gjort ett par uppdrag åt kunder inom industrin där jag har ersatt diskettstationer i olika typer av svarvar, sy-maskiner, pressar m.m. Och det jag ersätter diskettstationerna med är Goteks floppy-emulatorer i kombination med open source FlashFloppy-firmware:en som gör det möjligt att få dessa att fungera i princip i vilken typ av industriell maskin som helst. Visst, jag har varit med om vissa tillämpningar där jag har gjort stora justeringar på emulerings-parametrarna för att få det att lira 100%, men oftast fungerar det bara rakt av.

Du kan köpa Gotek-enheter i lite olika konfigurationer, med klassisk status-panel eller med OLED. Man kan bestycka enheten med ratt för snabbare växling mellan olika disketter i stället för att behöva peppra på knapparna osv. Men det viktigaste är att man köper en enhet med tillräckligt med inbyggd cache-minne i kontrollerkretsen för att lagra den aktiva diskett-avbildningen.

En smidig grej med detta är att man kan använda exempelvis WinImage för att göra avbildningar av disketterna på en PC med fungerande diskettstation, därefter lägger du dessa på en USB-sticka och ansluter till Gotek-enheten och kan köra på som vanligt utan att behöva oroa dig för att en diskett ska gå sönder. Man kan ju dessutom lagra kopior på avbildningarna på valfri sekundär plats.

https://www.amazon.se/gotek/s?k=gotek
https://github.com/keirf/flashfloppy
https://www.winimage.com

Vi hade några ombyggda formsprutor på vår andra tillverkningsenhet, det fungerar ju helt klart, men jag lägger hellre de pengarna på andra typer av utrustning som ger högre verkningsgrad för sin investering. Det är ju ändå så att för varje tusenlapp måste man sälja för tio eller femton tusenlappar innan det är betalt. Maskinerna är ändå i slutskedet av sin tekniska livslängd och kommer högst troligen inte stå där om tio år.

Av Karaff
Skrivet av xxargs:

dessa kunde man göra bulkerase med starka magneter och sedan formatera upp dessa igen - det fins ingen magnetmönster som inte gick att återskapa i en vanlig diskettdrive med formatering.

men man skall också komma ihåg att det fanns versioner med mjukare magnetmaterial och mindre lagringsstorlek även på 3.5 MB-storlek innan det blev versionen med 1.44 MB - bl.a för Apple, Amiga mfl. och dessa i fel drive kan bli problematiska - dessa 600 - 720 Kbytes disketter är idag mer eller mindre skottpengar på då i sammanhanget är sällsynta gentemot de enorma mängderna 2MB/1.44 MB-disketter som producerades i många år.

Tack, precis det svaret jag sökte.

Av Karaff
Skrivet av Rouge of Darkness:

inte så att maskinen de är till inte kan läsa annat än singleside diskettter??

vill minnas att nån gammal typ dosbaserad gjutmaskin jag kört hade en diskettstation som kunde läsa från dubbelsidiga disketter som var mixtrad med för att lura systemet att köra dubbelsidia som single sidiga 600-700K nånting disketter då övriga systemet inte kunde identifiera dubbgelsidiga disketter.

(vill minnas att det var nån pinne i ide kontakten på anslutningskabeln eller ett par som var bortkopplade)

men är snart 20 år sedan så minnet sviker.

minns bara att de va ett jäkla mekkande när diskettstationen slutade fungera att få tag i en gammal single side läsare för 1.44" disketter och tillverkaren (Italpresse kan ev varit en Weingarten) inte levererat reservdelar till dem på många år där av den högst oortodoxa lösningen.

Nä alla maskiner klarar 3,5” 1,44MB standard ms-dos formaterade. Det var mest att vissa disketter verkar skumma, men de är väl helt enkelt kass.

Av Karaff
Skrivet av pv2b:

"1,44 MB" är en marknadsföringsgrej.

Disketterna är i själva verket 1440 kB stora, men eftersom marknadsföringsfolk inte fattar att 1 kB = 1024 B och inte 1 kB = 1000 B så trodde man så klart att 1440 kB är 1,44 MB. (Det är väl lite därför många idag propagerar för att använda KiB och MiB istället för kB och MB, men det hör väl inte hit. )

En "diskettmegabyte" är alltså 1 024 000 byte.

Men mer till ämnet, det finns ju flera olika sorters enheter som kan ersätta diskettstationer idag, så att man kan använda USB-stickor eller minneskort idag? Maskinen i fråga ser inte skillnad utan tror det är en diskettstation, för det är det som emuleras.

Om du inte specifikt vill ha kvar disketterna av nostalgiska skäl så är ju en sån lösning förmodligen det som är mest praktiskt.

Nja en diskettmegabyte är väl 1 000 000 byte medans en megabyte RAM är 1 048 576 bytes.

Personligen tycker jag att det är mer rätt att räkna med basen 2 än 10 men men..

Har väl ingen önskan att plöja ner mer pengar i maskinerna genom ombyggnad, disketterna gör sitt jobb utmärkt, dessutom blir det bekymmer om man av någon anledning måste boota om maskinens CPU (t ex backupbatteri dör när strömmen försvinner etc) så behöver man ändå kunna läsa de gamla disketterna som tillhör maskinen och som förhoppningsvis ligger i en maskinpärm nånstans.

Av Karaff
Skrivet av Obligatorisk:

Jag har aldrig förstått varför de kallades 1,44 MB-disketter... de var ju på 1,38 MB i DOS/Windows. Var 1,44 MB någon Unix-grej?

I Winzip kunde man t o m dela upp filer så att de blev 1,38 MB så att de faktiskt gick att lägga på disketter.

Nu har du nog blandat ihop det lite här, räknar man med multipel 1024 så blir det ju ungefär den storleken du säger, men sekundärminnen har rent historiskt alltid räknas med multipel 1000, då blir det lite drygt 1,44MB

Av Karaff
Skrivet av ztenlund:

I och för sig, men det står väl för MF=Micro Floppy 2=dubbelsidig HD=High Density. Det kunde dock stå 2 MB, men det var väl om de var oformaterade, vilket de särskilt senare ofta inte var.

Har dock inget minne av att ha köpt disketter märkta 1,44 utan det stod alltid 2..

Men det är ju några år sen nu, på den tiden man diskuterade om det skulle vara metall eller plastlucka 😉

Alla med förståndet i behåll förstod ju givetvis att plastlucka är det enda rätta.

Av Karaff
Skrivet av ztenlund:

1,44 anges som 2 MB oformaterade.

Tillägg: Som sagt...

Nått minne säger att det kunde stå MF2HD eller liknande på disketterna..?