Inlägg

Inlägg som [SH] har skrivit i forumet
Av [SH]

Speldator inkl. Win7 för max 12000 kr

Ska sätta ihop en speldator åt en bekant. Budgeten är på 12000 kr för själva datorn inkl. en Windows 7-licens. Monterar den själv och har tänkt att handla på Alina Systems. Det är positivt om datorn är skapligt tyst när man bara surfar osv, att grafikkortet låter när det spelas var inget problem.

Har satt ihop detta paket, vad tror ni?

Produktlista:
Fractal Design Newton R2 650W 849:-
Noctua NH-D14 695:-
G.Skill Ripjaws DDR3 PC12800/1600MHz CL9 2x4GB 745:-
Sony Optiarc AD-7261S 295:-
Fractal Design Define R3 (Svart) 790:-
Seagate Barracuda Green ST2000DL003 64MB 2TB 775:-
Intel Core i5 2500K 3,3GHz Socket 1155 Box 1 745:-
Asus GeForce ENGTX560 TI DCII/2DI/1GD5 1GB 1 995:-
Gigabyte GA-P67A-UD4-B3 1 475:-
Microsoft Windows 7 Home Premium SP1 Sve (64-bit OEM) 995:-
Intel 320 Series 2.5" SSD 80GB 1 325:-

Detta hamnar på 11 684 kr och då är Alina billigast enligt Prisjakt om man bara vill handla från en butik.

Förslag på ändringar?

Av [SH]
Skrivet av MOJOLITO:

Måste bara fråga innan jag genomför köpet skulle det gynna mig att köpa Professional framför Home Premium på något sätt?

Sitter på en Asus G73JW och spelar främst spel, redigerar lite i psp och surfar.

Mvh / miffpuff

Den enda viktiga skillnaden för hemmabruk som jag hittat är möjligheten att använda det inbyggda bacupprogrammet för att lagra sin backup på en nätverksvolym, ex. en NAS. I Home går det bara lagra backuper på lokala enheter. En anledning att min nästa licens blir en Professional.

Av [SH]

Ok, har funderat ett varv till. Offrar storleken på chassit och satsar på H2, som moderkort funderar jag då på ett Asus Sabertooth P67.

Önskar fortfarande lite åsikter om grafikkortsfrågan i enlighet med mitt inledande inlägg i tråden. I det större chassit skulle även Gigabyte Radeon HD5770 Silent vara ett alternativ.

Av [SH]
Skrivet av xfade:

Tror, i en liten låda som den, att det blir svårt att få den tyst och sval i full load OC.

Ska inte överklocka något extremt och kan tänka mig att låta bli men det ändrar inte på det faktum att lådan inte är så stor. Är också fullt medveten om att ljudnivån kommer att öka lite under belastning.

Funderade länge på ett NZXT H2 (vill ha en låda med USB3 i fronten) men blev lite tveksam pga blandade omdömen när det gäller inflödet av luft. FD Define Mini dök upp som ett intressant alternativ med USB3 i fronten, storleksmässigt är mindre trevligare än större.
Kanske ska jag återgå till H2?

Av [SH]

Tyst och snabb dator för Lightroom, Photoshop/Premiere Elements m.m. ca 11 tkr

Är i slutfasen av planeringen inför sommarens datorköp. Ska ha en maskin som känns riktigt rapp när man arbetar i Lightroom med foton i råformat, likaså ska redigering (inga jätteavancerade saker) i PSE flyta på bra. Kommer även redigera högupplöst film i Premiere Elements. Spel är sekundärt, men visst det kommer kanske att inträffa även om jag vanligen spelar på vår 360 eller PS3.

Datorn ska vara tyst, målet är en maskin som är riktigt tyst vid slösurfande osv men även upplevs som skapligt tyst vid belastning.

Planerar att köpa så mycket som möjligt hos Alina Systems i Uppsala och är tacksam om ev. förslag på ändringar finns att köpa hos dem.

Budgeten är ca 11000 kr.

Mina tankar just nu:
Chassi: Fractal Design Define Mini - vill inte ha en större låda en så.
Moderkort: Asus Maximus IV Gene-Z - främst för att det har intern USB3-anslutning för att enkelt nyttja USB3-porten i chassits front. Ser det som ett plus att det har bra ljudkretsar också för ev. framtida idéer.
Processor: i7 2600K - vill kunna klocka lite för att få ut maximalt med kraft.
Processsorkylare: Noctua NH-C14 - funderade först på NH-D14 men enligt info på forumet är det tveksamt om den rymms i chassit även om FD säger att chassit klarar en kylare på upp till 16,5 cm.
Primärminne: G.Skill Ripjaws DDR3 PC12800/1600MHz CL9 2x4GB
Systemdisk: Intel 510 SSD 120 GB - den ska jag ha, är inte intresserad av alternativ.
Nätdel: Seasonic X-560 560W - ska jag välja någon annan än denna behövs det tunga argument...

Grafikkort: MSI GeForce N460GTX Hawk 1GB - här finns det en hel del tankar, återkommer nedan. Detta valdes för att det fått mycket bra kritik för ljudnivån.

När det gäller grafikkortet vet jag att vissa filter i PSE drar nytta av Cuda men jag vet inte om jag kommer använda sådana filter i någon större utsträckning, det är iaf ingen dealbreaker för mig. Vill ha ett kort som är tyst och som inte blir en flaskhals i systemet de närmaste åren förutsatt att användningsområdet inte ändras. Funderar även på PowerColor Radeon HD6850 SCS3, passiv kylning är ju tyst...
Eller ska jag nöja mig med ett MSI GeForce N450GTS Cyclone 1GD5/OC 1GB? Det ska ju vara tyst det med.
Kort längre än 26 cm går bort då jag tillfälligt vill kunna ha mer än tre diskar i chassit.

Lagringsdiskar, Windows-licens och optisk läsare finns.

Vad tror ni om kylningen? Funderar på att sätta in en eller två Scythe Slip Stream 120mm 800rpm extra, tror dock att jag testkör och kollar temperaturen först. Eller borde jag byta ut chassits medföljande fläktar?

Är det något jag missat att tänka på?

Av [SH]

Alina Systems har en butik i Norrköping. De har både färdiga datorpaket och möjlighet att montera paket där du väljer delarna om du nu inte önskar montera dem själv.

Har själv bara positiva erfarenheter av Alina i Uppsala.

Av [SH]
Skrivet av Fractal Design:

Anledningen till valet av en intern kontakt är många, men den absolut största är för att bibehålla USB3 prestanda och SuperSpeed så ställer det höga krav på kablar, kontakter och anslutningar. Att dra en kabel genom halva chassiet och koppla in i bakre IO fungerar, men det drar ner längden på kabeln till USB3 enheten man vill koppla in om man inte vill förlora prestanda. (Vi vet att USB3 ej har någon satt längd för bibehållen prestanda, men en teoretisk maxlängd är ca 3m för högsta hastighet)

Värt att tillägga är att en adapter du pratar om skulle, pga överhörning mellan kabelpar, lägga till 0.5 till 1m trots att det bara är en adapter (Källa: Vår kabeltillverkare). Ett alternativ vore ju en adapter från USB3->USB2 där prestandan inte är av lika hög vikt.

Den interna USB3-kontakt ni har, passar den på den interna kontakt som finns på ex Asus Maximus IV GENE-Z och Gigabyte GA-Z68MX-UD2H-B3?

Av [SH]
Skrivet av fesen:

Jävlar vilken service Är det för att du är lokal och stammis eller har dom exceptionellt bra kundservice?

Jag är stammis där till viss del men långt ifrån så att jag är igenkänd via namnet. Skickade bara ett mail till dem och frågade om de kunde ta hem nätagget för att jag helst handlade lokalt. Visst kunde de tittat i sitt kundregister och hittat mitt namn där men det tvivlar jag på att de gjorde.
Tror de faktiskt har riktigt bra service och ligger nätaggen från Seasonic hos en distributör de har avtal med så är det ju faktiskt inte så svårt att ta hem ett.

Av [SH]

Bygger ny burk vars främsta syfte är bearbetning av foto och video i PSE Premiere Elements och Adobe Lightroom.

*CPU= i7 2600K
*PSU= Seasonic X-560 560W
*Moderkort= Asus P8P67 Pro B3
*Chassi: NZXT H2
*CF/SLi= Inte aktuellt
*Gränssnitt= PCI-E
*Vilka spel du ska spela. Troligen inga alls, spelprestanda är sekundärt.
*Vilken upplösning du spelar i.
*Din ungerfärliga budget ca 1500 kr, gör inget om det blir billigare men blir det avsevärt dyrare krävs en bra motivering.
*Är det viktigt att grafikkortet är tyst? Mycket viktigt. Och jag vill inte byta kylare på kortet utan det ska vara tyst out of the box.

Vill ha ett kort som inte utgör någon direkt flaskhals i systemet men kräver som sagt ingen större spelprestanda. Kanske spelas det lite, kanske inte. I gamla burken sitter det ett ganska tyst Sapphire HD4850 som jag funderar på att flytta och testa. Har även funderat på kommande PowerColor Radeon HD6850 SCS3, det ligger lite över budget men ger ju relativt bra prestanda och är helt tyst.

Handlar helst från Alina Systems här i Uppsala.

Av [SH]
Skrivet av fesen:

Köp Seasonic X-560, du kommer inte ångra dig att du la någon hundralapp till för ett modern nätagg.

Har bestämt mig för ett Seasonic X-560, sista avgörandet kom från Alina som erbjöd sig att ta hem ett till mig och dessutom gav mig ett vettigt pris på det.

Lisianthus: Kanske kan man seriekoppla en hel hög av dem..? I väntan på att du utprovar en sådan lösning håller jag mig till Seasonic...

Av [SH]
Skrivet av Marcusk:

Seasonic aggen jag länkade är tystare och har mycket högre kvalité på komponenterna. De är dessutom 80+ Guld.

Tack för tipset om det fläktlösa Seasonic, det andra du tipsade om var ju det jag redan funderade på.

Blommens tips om Cooler Master Silentpro 500w, är inte dumt det heller - det är ju avsevärt billigare än alternativen från Seasonic. Någon som kan uttala sig om den allmänna kvaliteten på aggen från Cooler Master? Dvs inte i jämförelse med Seasonic, förväntar mig att deras agg är ett strå vassare med tanke på prisskillnaden.

Vad är "most bang för the buck" när det gäller tysta, modulära nätagg på 5-600W?

Av [SH]

Förslag på tyst nätagg ca 5-600 W

Har hängt här ett tag och försökt läsa på lite inför ett kommande datorbygge. I sommar ska jag bygga en ny, kraftfull, PC som ska vara tyst. Användningen blir främst Adobe Lightroom, PSE samt Premiere Elements (+ vanligt standardsurfande osv). Om det spelas blir det högst sporadiskt och spelprestanda är underordnat alla andra kriterier.

Datorn kommer ha en 2600K, 8GB ram, SSD-disk + två lagringsdiskar och ett grafikkort som ännu inte bestämts men det lutar åt ett GTX460 eller HD6850/6870.

Problemet är nätaggregatet. Det ska vara modulärt och tyst och gärna en vettig prisklass. Plus i kanten om det kan köpas via Alina Systems då det är trevligt att handla lokalt här i Uppsala. Har inget behov av att överdimensionera kapaciteten. Runt 500W bör räcka, som jag förstått det, även om processorn klockas lite.

Just nu lutar jag mest åt ett Seasonic X-560 560W. Det ligger dock, i mitt tycke, lite högt i pris samt att det inte finns hos Alina.

Av det Alina säljer lutar det just nu mot ett Cooler Master Silent Pro M 700W. Detta rekommenderas av Silentpcreview. Dock får jag betala för kapacitet som jag inte kommer vara i närheten av att nyttja och en del här på forumet verkar tveksamma inför kvaliteten hos Cooler Master.

Vilka råd kan ni ge mig?

Av [SH]

Köpte min första egna PC 1999 och fram till 2004 körde jag Windows 98/2000/XP utan antivirus och utan att någonsin få in ett virus (scannade med onlinescanner då och då). Anledningen till att jag klarade mig var att jag alltid satt bakom en router och körde brandväggen ZoneAlarm samt använde mig av det sunda förnuft som kommer av några års datoranvändande.

Gifte mig 2004 och plötsligt var det inte bara jag vid datorn. Kompletterade med AVG Antivirus och kör numera Microsoft Security Essentials. Vore det bara jag skulle jag troligen köra vidare som ovan men när man är flera (lillkillen vill också sitta vid datorn ibland...) om datorn känns någon form av antivirus som en nödvändighet.

Har använt DOS/Windows-baserade PC-datorer sedan -91 och det enda virus jag fått in på en maskin jag brukat var ett gammalt bootsektorvirus som kom med disketterna till en (troligen illegal) kopia av Doom... Glömde scanna disketten innan jag installerade spelet. Upptäckte det dock och tog bort det innan disketterna återlämnades till killen som lånat ut dem...