Inlägg

Inlägg som Yoshman har skrivit i forumet
Av Yoshman
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Jag skulle säga att det är en rätt bra beskrivning: helt olika operativsystem med olika designbeslut och olika funktionella val, men de delar som sagt en hel del av sin kärna. Så om du byter ut ”UI” mot ”Userspace” är du nog närmare verkligheten.

De olika Apple-system är ändå hyfsat nära varandra undantaget UI-biblioteken.

Givet att "AI" var en huvudnyhet för Ipad Pro med M4 kan man t.ex. notera CoreML (som verkar vara enda officiella sättet att använda ANE, Apples NPU) är samma för alla Apples system (tanken med CoreML är att den utför uppgiften, om det körs på CPU, GPU eller ANE bestäms från enhet till enhet och fall till fall).

MetalFX är ett annat exempel som idag är samma för MacOS, IpadOS, iOS och visionOS. Ett spel som går att köra på IpadOS kräver i praktiken bara att man kryssar i en ruta för att det även ska gå att köra under MacOS. Finns mappning av touch till mus/tangentbord, men för optimal upplevelse lär de flesta behöva lite handpåläggning.

Bara för att ta ett sådan exempel där man bara slängt ut Ipad-versionen rakt av: https://apps.apple.com/us/app/warcraft-rumble/id1600575058
Just det spelet fungerar ändå väldigt bra på dator trots att det är Ipad-versionen rakt av.

Av Yoshman
Skrivet av kelthar:

De flesta som inte jobbar som baristor väljer fortfarande x86.

Så bara baristor som behöver de absolut snabbaste systemen?

MacOS är oproportionerlig populärt bland utvecklare enligt Stackoverflows undersökning med över 80k svar, 33 % använder MacOS som primärt OS. Dessa använder snart uteslutande ARM64.

Skrivet av EntropyQ3:

Tyvärr har jag aldrig sett statistik på antalet sålda system till företag/administrationer vs. privatpersoner. Det skulle vara extremt intressant, men är också rimligen ganska svårt att få fram om inte Dell+HP+Lenovo+Acer släpper ifrån sig sådan information. Och till och med för då hade det nog inte varit så lätt att få riktigt bra statistik.

I synnerhet Amerikanska företag döljer så mycket marknadsinformation de kan av lite grumliga skäl. Hade jag varit aktieägare hade jag varit kritisk.

Nu är det bara en enda datapunkt, men i den undersökning jag referera till ovan separerade man "personal use" från "professional use". För MacOS var det samma, 33 % i båda fallen. För Windows var det lite udda betydligt fler som använde det för "personal use" (60 %) jämfört med "professional use" (47 %).

Precis som ARM64 lär skämma skiten ur Intel lär statistiken ovan vara rejält oroande för Microsoft. Microsoft har flera gånger nämnt hur kritiskt det varit för Windows framgång att det på 90-talet blev den mest populära plattformen bland utvecklare.

Tycker man ser redan nu vad det betyder när allt fler utvecklare i allt större utsträckning väljer andra OS. Ta AI/ML t.ex., program som ML Studio finns ännu bara i beta-version för Windows, men har sedan länge funnits i skarp version för MacOS och även Linux. PyTorch/Tensorflow har betydligt bättre prestanda på MacOS/Linux jämfört med Windows. Bara för att två aktuella exempel från "AI-hypen".

Men det svarar ändå inte på din fråga, är ju möjligt att många här har flera system (jag skulle ju svara att MacOS är mitt primära OS just nu, men har också datorer som kör Windows och Linux).

Av Yoshman
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Bra. Ett problem jag ofta upplever är att det i "killgissning teorin" är superlätt att bygga mycket saker med t.ex. raspberri pi, sedan när väl ska bygga så blir det både svindyrt, klumpigt och väldigt tidskrävande. Bara det att 24v är stanard inom automation och man ska omvandla alla digitala och analoga in- och utgångar till detta blir kostsamt.

Hade jag haft obegränsat med tid, så oj vad mycket roligt jag hade byggt med raspberri pi.

Hur kan det vara problematiskt? Man får räkna med att designa sin egen "hatt", men idag är det varken komplicerat eller speciellt dyrt ens i små volymer.

Använt RPi3/4 och Orange Pi 5 Plus för sådant, t.ex. 0-10V fläktstyrning, interaktion med 12V system, avläsning/styrning av både de ena och andra.

Beroende på fall och hur snabbt systemet måste reagera vid digital styrning är det ju bara använda reläer eller MosFET-transistorer.

De flesta SBC har mycket liten eller ofta ingen inbyggd hantering av analoga signaler, men finns ju massor med färdiga kretsar.

Att strömförsörja SBC från 24V behövs bara en DC/DC-omvandlare (går i teorin med spänningsdelning, men det har bedrövlig effektivitet), finns ju hur mycket som helst att välja på där som är både enkelt och billigt.

I princip alla fältbussar (CAN, RS485, isoSPI, etc) kan stödjas med färdiga lösningar och/eller integrerade kretsar om man designar sin egen hatt. RS485 kopplas direkt mot någon av UART-pinnarna (RPi5 och framförallt Orange Pi 5 har en drös UARTs).

CAN fick man tidigare ta via en krets+integrerad SPI, RPi5 har en integrerad CAN och OPi5 har två integrerade CAN (så man behöver bara lägga till transiver). Även nya Arduino UNO R4 har numera integrerad CAN. CAN är kanske mer använd i bilindustrin, men det är på många sätt trevligare än RS485/Modbus etc p.g.a. realtidsegenskaper och högre hastighet.

IsoSPI är kanske mest relevant om man jobbar med styrning av litium-batterier, men även det är enkelt att klämma in stöd på i dagens SBC!

Allt fler SBC börjar också få stöd för M.2 diskar. Det finns fall som fungerar med SD-kort, men har man väl testat använda dessa med M.2 eller bara eMMC inser man att idag är inte längre CPU-prestanda den stora flaskhalsen för dessa kort, den horribla prestandan hos SD-kort är ett långt större problem. Framförallt om man tänker köra någon desktoplösning som det i artikeln verkar rikta in sig mot.

Av Yoshman

Phoronix testar "bare metal" instans hos den Europeiska molnleverantören Scaleaway.

Nyheten ligger här i att det handlar om RISC-V baserade CPUer som man kan köra Linux på.

Priset är relativt lågt givet att "bare metal" betyder att man i praktiken har full kontroll över datorn och inte delar den med andra.

€16 per månad för 4 kärnor, 16 GB RAM, 128 GB lagring och 100 Mbit/s uppkoppling. Är i runda slängar ca 1/3-del av vad Intel/AMD baserade lösningar kostar (d.v.s motsvarande mängd RAM, lagring och nätverkshastighet).

Phoronix test av prestandan av denna plattform lämnade en del övrigt att önska då de inte har men någon referensplattform. Försökte få en "mellan-tummen-och-pekfingret" siffra och det är ingen snabb plattform, man får räkna med under 1/10-del av prestandan av aktuella högpresterande CPU-kärnor.

Så mer kul att det rör sig kring RISC-V, sen kan det vara användbart i fall där man bara vill ha en billig server med publikt IP.

Av Yoshman

Är en bit kvar till swap används i alla fall

Men är inte precis den mängden som används normalt, då ligger det typiskt på ca halva minnet allokerat.

Linux-laptop (Ubuntu 24.04LTS)

https://i.imgur.com/AvYjvKM.png

Av Yoshman
Skrivet av sweisdapro:

inte för att vara sån, men remarkable har både touch och stöd för tangentbord

Du har helt rätt, tänkte fel här. Remarkable har naturligtvis touch, tänkte specifikt på stöd för "smooth scroll" och liknande som lite känns som en självklarhet.

Kände inte till att det finns tangentbord, men i.o.f.s. inte så förvånande givet att det finns en virtuell sådant i enheten.

Nåväl, även med detta är det ingen surfplatta eller någon laptop. Utan det är något annat än både en Ipad och en Surface Pro

Av Yoshman
Skrivet av Mindfighter:

Tror yoshman skrev om detta, jag tror vi underskattar svårigheten i ett ui för finger/penna kontra tangentbord/mus. Exemplet var microsoft surface, cool produkt i tanken men jag och fler med mig använde den enbart som en laptop i slutändan eftersom windows med finger/penna inte är någon höjdare.

Har skrivit något sådant, ja.

Tittar man på dessa 3 enheter, alla går att använda med penna. Två går har också möjlighet till tangentbord och touchpad.

Klicka för mer information
Visa mer

Ändå är de bra på så totalt olika saker p.g.a. skillnader i programvara och detaljer i HW. Remarkable har helt överlägsen "skrivkänsla", varken Ipad och än mindre Surface pro känns som att skriva på paper.

Remarkable har inte ens touch, den har varken skärmen och framförallt inte prestanda att få det att fungera.
Ipad må ha stöd för tangentbord och touchpad, men det blir ändå ingen ersättare för en laptop i min mening.
Surface Pro har för mig varit en riktigt bra kompakt Windows laptop, men den suger som pekplatta och har aldrig använt pennan till något vettigt där...

Av Yoshman
Skrivet av Dinkefing:

Varför ska man plöja ner pengar i en Ipad Pro för över 20 000 kr när den bara för stöd i sex år? Kanske sju?

Ja tills AMD släpper Zen 5 med 70 TOPS efter sommaren. Gissar att de räknat med det inbyggda iGPUt då.

Dock tragiskt att Apple ej kan stöda sina datorer mer än 6-7 år.

Apple verkar garantera stöd i 5 år för sina enheter, för Ipad har väl ändå den typiska livslängden legat på 8-9 år snarare än 6-7?

Även datorerna verkar generellt få stöd i nivå med Ipad, men borde väl knappast förvåna någon att de sista generationerna av Intel-baserad Mac:ar kommer få kortare stöd när man gått över till något annat. Intel-macarna verkar ändå hålla betydligt längre än sista generationen PowerPC baserade enheter.

Angående AMD: blandar du inte ihop plattformarna nu? NPUn är väl en del i den SoC som används för mobila enheter. AMD själva har ju sagt att Strix Point "will be shipping 2024", jämför det med nuvarande Hawk Point som var "shipping Q4 2023" och färdiga produkter gick att köpa från mid/late Q1 2024. Det som förväntas släppas efter sommaren än desktop/server versionen av Zen5.

Vidare verkar Strix Point starta på 48 TOPS, den enhet du pratar om (70 TOPS från NPU) är Strix Halo som AMD själva säger kommer skeppas 2025. Så kan mycket väl bli en release efter sommaren, fast sommaren 2025. Och vet inte hur jämförbar Strix Halo är mot något man kan stoppa in i en Ipad, eller ens mot M3 Max, givet att TDP för Strix Halo är 125 W (CPU+GPU i M3 Max drar som mest 65-70 W och plattformen kommer vara 1,5 år gammal när Strix Halo finns på marknaden).

Tror man nästan kan garantera att i alla fall Qualcomm kommer ha passerat 70 TOPS nästa sommar. Verkar som man kommer ha en årlig uppdatering av Snapdragon Elite precis som man väldigt länge haft för "vanliga" Snapdragon. Finns också rykten att Apple kommer korta release-cykel-tiden på M-kretsarna till att vara samma 12 månader som A-kretsar. Var ju mindre än ett år mellan M2 Pro/Max och M3 Pro/Max, men det lär ha varit ett specialfall (och var lite mer än ett år mellan M2 och M3).

Allt pekar på att nästa "prestanda-race" kommer vara på NPU-sidan, så whatever släpps nu kommer vara rejält akterseglat bara om 2-3 år på just den punkten.

Skrivet av Fantgrenen:

iPadOS är ju ett skämt, och faktumet att de fortsätter stoppa in nyare och snabbare processorer varje år och kallar det för ny iPad är ju bara fånigt. Denna gång skulle det ju vara den "stora uppgraderingen" efter 6 år av iPad Pro som sett identiska ut (och även presterat identiskt för 90% av användare).

Utöver den nya skärmen ser jag verkligen inte något intressant med dessa överhuvudtaget, de ser fortfarande mer eller mindre identiska ut om än lite tunnare (vilket inte är någon fördel då de redan var väldigt tunna). "Vi gör om Magic Keyboard och lägger in funktionsraden alla klagade på i förra modellen, sedan säger vi att vi skapat ett helt nytt Magic Keyboard för alla våra "Pro användare" och säljer det för 5000kr".

Jag gillar iPads och har länge vart ett stort fan av dem, men vad Apple gör och har gjort med dem senaste året är så sjukt undermåligt. Mjukvaran är bara alldeles för begränsande. De fortsätter prata om M1, M2 och nu M4 och hur de är mer kraftfulla och energisnåla än motsvarande konkurrerande Windows laptops, men trots detta sitter vi fortfarande med vad som motsvarar en gigantisk mobiltelefon sett till funktionalitet.

Lite svårt att se hur en Ipad ska få full utväxling på 4+6 CPU-kärnor, sett andra som nämt att utanför benchmarks är det frågan hur mycket det tillför. Möjligen är det värdefullt för de som använder Ipad Pro för videoredigering (men även där pratas det om hur viktig både GPU och NPU är för krävande uppgifter).

Däremot är prestanda per kärna i prestandakärnorna absolut kritiskt till hur bra en enhet som primärt förlitar sig på touch fungerar. Hur responsivt något känns är väldigt beroende på hur omedelbar responsen är, det i sin tur är något som är rätt prestandakrävande med ett modernt UI samtidigt som det tyvärr är prestandakrävande på ett sätt som i praktiken bara kan hanteras av en möjligen två CPU-kärnor (är rätt mycket motsatsförhållande mellan latens och throughput, är hög latens OK finns ofta sätt att på något sätt sprida jobbet).

Sen har väl ändå det mesta pratet kring M-serien handlat om datorer? Apple har ju ett problem med Ipad i att även om volymerna fortfarande är hyfsat höga har de varit fallande under flera år. Och pekplattor utanför Ipad är väl väldigt mycket en nisch-pryl idag? Så Apple måsta göra något för att lyfta intresse för Ipad.

Inser att jag inte är den tänka målgruppen för Ipad Pro så kan inte avgöra hur bra eller dålig den produkten är i sitt tänka segment. Någon som har input?

Av Yoshman
Skrivet av Field-Mouse88:

De flesta datorer är arbetsredskap, och de absolut flesta programvarorna för arbete är för Windows. Hade inte funnits en chans att köra Mac på min arbetsplats i alla fall, så gott som alla roller kräver någon programvara som endast går köra på Windows.

Är helt med på att det finns programvaror som bara existerar på Windows, men är det längre normalfallet?

Har under de senaste 20 åren bara i några få specialfall jobbat med något som specifikt krävt Windows. Körde under många år Linux (Ubuntu) som desktop-OS på jobbet och har de senaste åren primärt använt MacOS.

Om något tycker jag antalet fall som kräver Linux har ökat, men dessa fall handlar primärt om någon form av inbyggda-system (vilket jag jobbat rätt mycket med) eller server-programvara.

Däremot kan preferensen vara så att man vill helst köra Windows. Sen är det inget tvivel om att Windows är den plattform spel primärt utvecklas för, så är det huvudsysslan är nog inte MacOS något superval. Ändå rätt övertygad om att CPUn i dagens Mac:ar skulle vara toppval för spel (givet hur överkörd grabbens 7800X3D blir av M3 Max i de CPU-tunga fall jag testat på båda).

Får se om Intel kan få lite mer huvudvärk framöver om/när Qualcomms CPU kan paras med dGPU (lär nog inte hända i första generationen, men vem vet framåt) och om Nvidias intåg på CPU-marknaden (som ryktas bli verklighet 2025) även inkluderar desktop, för den plattformen lär ju gå att para med en dGPU.

Av Yoshman
Skrivet av Korpisavu:

En Ipad har andra användningsområden än foto och videoredigering också, inte minst inom industrin.

Har en Ipad Air med A14 kretsen, d.v.s. versionen innan M1 kom till Ipad Air. Har rätt många Apple-prylar, men måste säga att Ipad:en är den jag har svårast att riktigt känna "detta är vad denna är bäst på"...

Det jag använt den mest till är nog att spela på. Finns rätt många bra spel på mobil, men tycker de ofta är lite väl plottriga på mobilen medan de fungerar långt bättre på Ipad.

Läst lite böcker på den också, men tycker datorböcker och liknande egentligen fungerar bättre att läsa direkt på datorn.

Vad använder ni Ipad till?

Skrivet av Banka:

Det intressanta är hur A17 Pro i iPhone 15, som mer eller mindre är samma arkitektur/design som M3, har dubbla mängden TOPS än M3 Pro och M3 Max. Nog för att "AI" till stora delar nyttjas på lokala mobila enheter, men att dels segmentera M3-serien på det sättet och samtidigt inte låta både Mac och iPhone nyttja samma beräkningskapacitet för deras NPU är intressant när Apple idag har en skalbarhet där alla deras enheter från samma generation delar på snarlika förmågor.

Undrar om det finns en djupare tanke här, eller om det kanske mer handlar om någon form av kostnadsminimering.

NPU-delen är betydligt viktigare på mobiler och Ipads då de har sämre möjligheter att kyla kretsarna än laptops. Vidare används mobiler/ipads långt mer på ett sätt där man kommer använda färdigtränade AI-nätverk, så de behöver egentligen bara bra inferens-prestanda.

MacBook Pro är en väldigt populär plattform för AI-utveckling då Apple sett till att de viktiga ramverken har väldigt bra stöd för "apple-silicon. Men av någon anledning är stödet för deras NPU rätt begränsad, PyTorch/Tensorflow har väldigt bra stöd via MPS, MPS stödjer CPU och GPU men inte NPU.

Tror det bara är CoreML som gör det möjligt att använda NPUn (det som heter ANE, Apple Network Engine). Har inte själv använt CoreML, men får känslan att det är just tänkt att ta modeller man tränat med PyTorch, Tensorflow etc och sedan paketera modellen så den fungerar med CoreML, där kan man då välja att använda CPU, GPU, eller NPU/ANE.

Någon som har koll? Finns det andra sätt att använda ANE?

Skrivet av r80x:

Aldrig riktigt fattat detta med lövtunna laptops. Är ju mycket bättre om de får så pass mycket kylning att de kan prestera på topp och vara tystare. Min laptop är hyffsat nätt, inte som dessa, dock tillräckligt men jag hade mycket hellre lagt på 5mm för att kunna beefa upp kylningen.

Nu har jag verkligen inte koll på M chipet så har ingen aning om värmeutveckling och ljudnivå. De kanske presterar guld ändå och är knäpptysta

GPU-delen i M3 Max är rätt kompetent, ett spel som GRID-legends går att köra i mellan 60-120 FPS i 3456x2242, d.v.s. full upplösning på MBP 16". Detta är vad datorn drar då

CPU Power: 13187 mW GPU Power: 30880 mW ANE Power: 0 mW Combined Power (CPU + GPU + ANE): 44067 mW

Kör man träning av AI-modeller i Pytorch går det att pressa upp GPUn till ~35 W som mest. CPU-delen drar runt 30 W om alla kärnor är maxade.

Krävs helt klart en fläkt, men är fullt möjligt att hantera. Redan Intels/AMDs "H-modeller" peakar ju på >100 W enligt notebook-check, så Apple ligger på en helt annan nivå. H-modellerna är fortfarande designade för "thin-and-light" även om det typiskt handlar om tunna datorer som går att spela på.

Absolutprestandan i M3 Max CPUn är i nivå med 14900K/7950X i många fall, x86_64 laptop CPUer är en bra bit efter. Så M4 kretsen man nu sätter i en fläktlös och väldigt tunn Ipad kommer vara snabbare än alla nu existerande x86-laptops i single-thread och få lär matcha den i multi-thread (gissar att den får ~15000 poäng i GB6 MT, det är ~50 % högre än M2 och lär vara MT där man kommer nära några 50 %, mycket p.g.a. 2 extra E-cores då de är hyfsat kompetenta).

Men än idag är ST långt viktigare än MT för normalanvändaren, rätt coolt att Apple har mobiler som spöar nästan alla bärbara Intel/AMD datorer sett till ST-prestanda!

Av Yoshman
Skrivet av Field-Mouse88:

Det är ju en jäkla skillnad i prestanda på desktop vs laptop, hur man än vrider och vänder på det. Men visst, för vanligt kontorsjobb och excel duger en laptop fin-fint

Well, det beror på vilken laptop man väljer...

Min M3 Max är i ett specifikt use-case (kombo av .NET Core och Python/PyTorch) som är 100 % CPU-bundet mellan 50-100 % snabbare än grabbens spelrigg med 7800X3D (varierar lite beroende på exakt vilket fall man kör).

Har tidigare kört detta på en 13900K, även den får stryk mot M3 Max:en men var lite jämnare då det skalar rätt bra med CPU-kärnor (givet denna tråd är det dock värt att nämna att CPU-delen i M3 Max drar ~25 W i detta specifika fall, samma kan inte sägas om 13900K...).

Av Yoshman

Lär klarna nästa vecka när det börjar dyka upp tester/benchmarks på Ipad Pro med M4, men verkar som denna krets i stort sett är M3 med bättre perf/W, en betydligt kraftigare NPU och två extra E-cores.

Givet att NPUn ligger på 38 TOPS, gissar att Apple inte ville vänta till WWDC att lansera denna då mycket pekar på att Qualcomms Snapdragon X Elite kommer lanseras väldigt snart och dess NPU klår M4ans med sina 45 TOPS.

Nu kunde Apple, utan att på något sätt tulla på sannningen, säga att denna krets har en långt kraftigare NPU än någon annan PC.

AMD/Intel ligger i spannet 10-16 TOPS för NPU och <35 TOPS även om man tar med iGPU. M3 Pro och Max har långt högre TOPS om man räknar in iGPU, men är klart sämre perf/W att göra detta med GPU än NPU och deras NPU ligger på "bara" 18 TOPS.

4x bättre perf/W mot andra "thin-and-light PC" PC är nog inte heller svammel. Gäller självklart inte alla lägen utan är mer en "upp till", men redan innan låg detta typiskt på 3x bättre perf/W så M4 behöver inte ha så mycket bättre perf/W för att nå dit i praktiken.

Av Yoshman
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Jag skulle säga att hans mål tekniskt sett är uppfyllt: Näst efter macOS är Linux den Unix som är enklast att komma igång med och använda till vardags, och jag skulle säga att det definitivt inte är svårare än Windows för någon som inte använt någotdera. Som jag nämnt flera gånger förr är jag övertygad om att skrivbords-Linux största flaskhals är att inga datorer som vanligt folk köper kommer med ett sådant system förinstallerat: Jag skulle påstå att de allra flestas datorbehov skulle täckas av en normal Ubuntu- eller Fedorainstallation. Det finns självklart folk som måste eller villhöver ha ett specifikt program som inte finns för Linux, men den skillnaden har du även mellan Windows och macOS och mellan olika märken av spelkonsoler.

Linus har ”vunnit” i den meningen att det idag inte är svårare att installera och komma igång med Linux än med andra desktopoperativsystem. Men det finns få tillräckligt motiverande orsaker för de flesta att ta sig jobbet att göra det.

Är helt med på Linux (för egen del, Ubuntu) är fullt användbart på skrivbordet. Använde inte det själv p.g.a. ideologiska skäl (har därför inga problem att köra UNIX via MacOS heller), utan valde det under många år för det helt enkelt var bästa verktyget.

Är också helt med på att oavsett hur enkelt det är att installera Linux, kvittar det i praktiken då majoriteten kommer inte byta ut det OS som finns installerat från start. Vad man i.o.f.s. kan peka på här är att Linux är tyvärr inte dominerande bland BYO-folket, det trots att en Windows-licens är en icke-försumbar kostnad för en ny dator.

Samma sak som gör Linux till det bättre alternativet för servers, "AI", HPC etc borde rimligen göra det till en tekniskt bättre plattform än Windows även för spel, det förutsatt att spelen faktiskt utvecklades "native" mot Linux. Denna fördel är så pass stor att det går helt OK att ta kostnaden för att köra via ett win32-översättningslager + DX-till-Vulkan-översättningslager och ändå nå liknande prestanda.

Men tyvärr ändrar det inte faktumet att med 1-2 % av spelmarknaden (beroende på om man anser Steam Deck vara Linux eller ej) och 4 % av desktop-marknaden gör att vissa program kommer inte dyka upp på Linux i närtid.

För egen del fungerade Linux lysande då det jag behöver finns i Linux-smak, en viktig anledning är att bland utvecklare har Linux långt större marknadsandel (Ubuntu har ca 27 % enligt en undersökning gjort av Stackoverflow).

@sidde själv att han behövde byta grafikkort för att köra Linux. Nu beror det på vilken distro man använder, men i Ubuntu LTS är merarbetet bokstavligen att sätta ett kryss i en ruta vid installation för att få fullt stöd för spel, GPGPU, video-acceleration etc för Nvidia (även om spel fungerar out-of-the-box för AMD är resten inte lika plug-and-play).

Där ligger nog ett annat av Linux huvudproblem att slå igenom på desktop/spel: även om man vill stödja plattformen är det tyvärr rätt mycket jobb då något som fungerar t.ex. Ubuntu inte nödvändigtvis fungerar på alla distros. Program som är open-source är enkla/triviala att anpassa, men inte lika enkelt med programvara som man av olika anledningar bara vill distribuera som binär.

Av Yoshman
Skrivet av CymbalCrasher:

Även om mycket fungerar så går det inte att komma undan att det finns problem. Det gör det såklart även på Windows, men att få igång spel är generellt inte ett av dem. Man får helt enkelt prioritera för- och nackdelar i sitt OS.

För övrigt, vad räknas som "många kärnor" idag?

Man kan välja att se Proton på två sätt.

Å ena sidan är det en fantastisk programvara som gör det möjligt att köra en stor andel av Steam-spelen under Linux.

Å andra sidan är det också en nära nog garanti för att säkerställa att Linux fortsätter vara em helt irrelevant spelplattform.

Varför ska någon lägga resurser på en Linux-version när det räcker att designa för Windows? Tar man bort Steam-deck är den trista verkligheten att Linux ligger kvar på sina ca 1 % av Steam-användarna det gjort senaste decenniet (vilken, sett med glaset halvfullt ändå betyder ökning då antalet Steam-användare ökat).

Råder inget tvivel om att det är mer strul att spela på Linux, bara läsa listan på problem man fixat i denna version. Är ibland rätt grundläggande saker som strular.

Har väl personligen gett upp på att Linux kommer bli en relevant spelplattform, det lyckas ju inte ens få någon större relevans på desktop, även om man nyligen nådde 4 % enligt Statcounter

För egen del har man länge kunna köra Linux på skrivbordet. Körde det som primärt desktop-plattform både hemma och jobbet under väldigt många år (från strax efter millennieskiftet till 2020). Spelen fick då primärt gå på konsol...

Ändå märkligt / ironiskt med skrivbordet. Linus Torvalds skapade Linux primärt för att han ville ha en bra *NIX på skrivbordet. Idag dominerar Linux en lång rad områden, men just skrivbordet är ett väldigt noterbart undantag!

Av Yoshman
Skrivet av Daniel75:

Jag har svårt att ta en sådan avancerad teknisk produkt på allvar där den är skapad under en sådan regims regelverk. Risken för byggfusk, designfusk etc i spåren av korruption etc riskerar att slå på oss kunder och i en sådan ska jag köra mina barn ?
Nej ingen Kinabil för mig oavsett hur billiga eller ”bra” de än är. Visst ligger de långt fram i batteriteknologi etc men i övrigt så är jag klart oroad. Kanske om 10 år. Betalar hellre överpris för en produkt som är designad och kanske tillverkad i Europa eller USA, samt gynnar hellre vår egen marknad om jag kan.

Undviker också kina bilar, eller ja beror på hur mycket kina-bil man anser Volvo är nu för tiden (vi har en XC40 Recharge LR).

Men den trista sanningen är att kina inte längre behöver kopiera väst, de tar i skrämmande fart över ledartröjan inom allt fler high-tech områden. Kollar man på vetenskapliga publikationer kommer majoriteten av "high-impact papers" från kinesiska universitet och de ha 6 platser på top 10 i universitetsranking.

Vi har i jämförelse blivit lata och dumma när det var enklare/billigare att bara låta andra göra jobbet

Du skriver "i en sådan ska jag köra mina barn", så vågar du köra dina barn i en Tesla?

Kollar man på statistiken är saker som "hög vikt", "stark motor", och "fyrhjulsdrift" egenskaper som ökar risken för att man råkar ut för en olycka. Tesla prickar alla och är enligt en rätt färsk undersökning det bilmärke som flest försäkringsärenden per 1000 bilar i trafik rapporterats för.

BMW kan i alla fall skylla på att deras ägare till viss del kvaddar bilarna då de är långt mer benägna att köra påverkade (BMW står ut i kategorin "DUI", Driving Under Influence), men Tesla-förarna hamnar i diket trots att de i väldigt liten utsträckning verka köra påverkade...

Hög vikt gör det svårare att hantera bilen, men det är främst dåligt för eventuell andra part som råkar hamna i vägen. Stark motor är nog uppenbart varför det är en faktor (nog mest att de som väljer en sådan bil tenderar vara de som också tänker använda effekten).

Fyrhjulsdrift kan verka märkligt, men det handlar om att egenskaperna hos dessa bilar gör att man som förare överskattar hur bra fäste man har för det går så väldigt bra att ta sig framåt (förstår varför också Subaru ligger illa till i statistiken, kört Subaru i nästan 20 år och deras fyrhjulsdrift är magiskt bra).

Svårt att se varför kinesiska bilar skulle vara mindre säkra, men är helt med på varför man vill undvika dem av politiska/moraliska orsaker!

Skrivet av Sinery:

Ok så vart förväntar du kunna hitta China nyheter utanför censormaskinen?

Verkar inte som alla kina-bilar har fått Hollywood-firmware så de exploderar spontant. Tror vi kan lita på EuroNcap, de gav 5 stjärnor till både BYD Seal och BYD Tang. Rimligen exploderade inte bilen under testat i alla fall givet betyget.

Av Yoshman

Testade samma fall på grabbens spelrigg som har en 7800X3D, där tar det ca 4,7s per iteration vilket ändå är ca 38 % snabbare jämfört med 3900X.

Än mer imponerande då att M3 Max är mer än 50 % snabbare än 7800X3D.

Good work Microsoft med dotnet! Nästan lite märkligt stor skillnad, men tror detta är ett fall som råkar gilla M3 väldigt stora L2$ (som är x4 gånger större än L2$ i Zen4). Även om 7800X3D har väldigt stor L3$ är L2$ långt snabbare på Apple, AMD och även Intel.

Om det inte är cache så borde nog AMD/Intel fundera lite vad de gör fel...

Av Yoshman

Som redan nämnts är felet i import-delen.

Om vi antar att det finns en main.py som ser ut så här

import oled oled.sendtext("Hello, world!")

så kan oled.py t.ex. se ut så här

import machine WIDTH = 128 # oled display width HEIGHT = 64 # oled display height sda = machine.Pin(0) # Data pin scl = machine.Pin(1) # Clock pin i2c = machine.I2C(0, sda=sda, scl=scl, freq=400000) # Connection controller 0 # ... def sendtext(text): print(text)

eller så här

from machine import Pin, I2C, ADC WIDTH = 128 # oled display width HEIGHT = 64 # oled display height sda = Pin(0) # Data pin scl = Pin(1) # Clock pin i2c = I2C(0, sda=sda, scl=scl, freq=400000) # Connection controller 0 # ... def sendtext(text): print(text)

Av Yoshman
Skrivet av blixt3n:

Jag begriper inte varför dom inte lägger in stöd för alla typer av VPN lösningar direkt in windows. Varför måste jag som slutanvändare tvingas till att behöva tanka ner wireguard eller openvpns programvara genom webben. Det hade varit så jävla smutt att bara kunna lösa det direkt genom kontrollpanelen.

Vore trevligt!

Att Wireguard är det självklara valet för egen del beror på att det är integrerat i Linux. I 99 fall av 100 lär ju "server" delen man kopplar upp sig mot vara Linux, så varför köra något annat...

Av Yoshman
Skrivet av pv2b:

Hinner inte kolla videon just nu, men när du jämför mot tidigare Ubuntu-versioner, jämför du och videon då mot 23.10 eller mot 22.04 LTS?

Jämför enbart med LTS-versioner. Ser mellanliggande versioner som publika beta-versioner för nästa LTS, använder inte dessa för något "vettigt".

Av Yoshman
Skrivet av Joppis:

Märkligt att Meteor Lake (mobile) fick börja om på 1 och att Arrow Lake (desktop) börjar om på 2. Är det tänkt att de ska följa varandra omlott så att nästa mobile börjar på 3 och nästa desktop börjar på 4 🤔

Lär (förhoppningsvis) vara så att första siffran är mikroarkitektur-generation.

Så 1xx är Meteor Lake, 2xx är Arrow Lake (oavsett om det är mobil eller desktop).

Men då kommer frågan om Lunar Lake, som kommer släppas nästan samtidigt som Arrow Lake men som är inte samma sak, kommer vara 2xx eller 3xx... Lunar Lake kommer köra på en nyare process än Arrow Lake samt kommer bli först med att använda Battlemage iGPU.