Inlägg

Inlägg som Viggetorr har skrivit i forumet
Av Viggetorr

Nyss gått igenom en liknande resa. Leta begagnat säger jag. Förstärkare/AVR (Denon och Onkyo är bra märken), två frontar, två mindre bakre högtalare (inte lika viktigt med superkvalle på dessa), en subbas och ev en center (valbart, jag har skippat då mina frontar hanterar det bättre än den center jag fick tag i). Har fått till ett schysst 5.1/4.1-system för ca 6000.

Av Viggetorr
Skrivet av jehuty:

Kommer den från 90-talet när man kunde köpa dator via sitt jobb?

Haha, inte riktigt men nästan. Tror den köptes och byggdes 2011. Var inte förrän AoE 4 kom som den till slut inte längre kunde göra spel ens på lägsta inställningar, så det var ett otroligt prisvärt kort.

Av Viggetorr
Skrivet av jehuty:

Gör som jag alltid har gjort. Använder mitt grafikkort tills den inte orkar längre. Gick från GTX970 till RTX3080. Kanske blir en 8080 eller nått sånt xD

That's rookie numbers, jag bytte till 3080 från ett GTX 570. 😁

Av Viggetorr

"Använd din speldator till spel och vanligt surfande, men ha en sekundär enhet såsom din mobil eller annan dator till andra ärenden"

Vad avses med "andra ärenden"? Är det typ bankärenden, post (t.ex. KIVRA) och liknande som ska hållas på en sekundär enhet? Och får i så fall den enheten inte användas till underhållningssyften? För om det sistnämnda stämmer så elimineras ju de flesta mobiler nästan direkt, med tanke på att de flesta har appar och sociala medier på dem.

Av Viggetorr
Skrivet av Wh1spY:

Knappast en fördel, företagen fuckar dig om du inte har koll på vad som är en bra lön.
Drog ut massa löner på folk som hade samma titel som jag skulle få, hade gått miste om flera tusen i månaden om jag tackat ja vid första förslaget...

Jag håller så klart med, det var därför jag satte fördel inom citationstecken. Vad jag menade var att de som ligger bakom initiativet till ändringen kanske ser det som en fördle.

Av Viggetorr
Skrivet av ronnylov:

Bra början. Nästa steg är att inte heller skatteverket ska ha rätt att veta vad jag tjänar. Låt alla betala samma belopp i skatt oavsett inkomst tänker jag.

Det skulle antingen resultera i att de med låg inkomst fullständigt krossas av skatten, alternativt att de som är har väldigt hög inkomst knappt behöver bidra alls (relativt sett), beroende på vad man skulle lägga den fasta summan på. Tänker jag.

Skrivet av Baxtex:

Nackdelen blir att inte kan kolla vad kollegorna har för lön eller om man vill se om en ny arbetsgivare försöker lura en?

Eller är det detta som är själva "fördelen"? Det känns väldigt i linje med den riktning samhället har för tillfället.

Av Viggetorr
Skrivet av delta76:

beror på din användning - i de flesta fall kommer du inte att märka skillnaden om du inte arbetar med många små filer, och även i så fall skulle den vara ganska liten. för spel mm är skillnaden ca 1 sekund vilket inte märks även om man försöker
det enda fallet när du behöver 4.0 är om du vill installera i din PS5

Tack, då blev det ett köp av Crucial!

Av Viggetorr
Skrivet av delta76:

PCIe 3.0x4 är begränsad till 4 GB/s. Du kommer inte att få full fart, ja, men du kommer fortfarande att dra nytta av hög IOPS

Ah, missat skillnaden på gigabit och gigabyte, därför jag inte får det att gå ihop. Är vinsten så stor med högre IOPS att det är värt den 50% högre kostnaden för samma lagringsutrymme jämfört med Crucial-disken skulle du säga?

Crucial: https://www.amazon.se/dp/B0CCN91GCY/ref=nosim?tag=geeks04-21&...

Av Viggetorr

Jag är sugen på en ny NVMe-disk. Denna närmare bestämt: https://www.inet.se/produkt/4305265/kingston-fury-renegade-m-...

Gränssnittet på denna är PCIe Gen4 x4 ,maxhastigheten är 7300 MB/s. Jag har dock bara en port med stöd för PCIe 3.0 x4 ledig, med specad maxhatighet 32 GB/s.

Ser man bara till siffrorna bör ju alltså porten kunna hantera disken med råge. Eftersom disken är PCIe 4.0 x4 medan porten bara är 3.0 x4 är jag dock fundersam: kan jag utnyttja diskens fulla skriv/läshastighet trots att min lediga port bara är PCIe 3.0? Eller borde jag istället nöja mig med denna långsammare disk som är PCIe 3.0 x4, men bara har halva öäs/skrivhastigheten: https://www.amazon.se/dp/B0CCN91GCY/ref=nosim?tag=geeks04-21&...

Av Viggetorr
Skrivet av Belgaar:

100 miljoner har inte fel. Du får en bra tjänst när du uppger din information.

1 miljard kineser har inte fel - du får en bra stat när du går med på att ha en social credit score.

Av Viggetorr

Kompletterande mirkofon till hörlurar

Hej,

Jag har ett par Philips Fidelio X2-hörlurar till min gaming-PC, vars ljud jag är väldigt nöjd med. På senare tid spelar jag ibland med vänner över Discord, och då är det ett problem att hörlurarna inte har någon mikrofon. Har någon tips på smidig mikrofon som går att köpa till för en rimlig slant?

Av Viggetorr

Som köksknivsnörd finns det bara ett rätt svar: ändträ. Finns fina svenska tillverka att stödja för den som vill, Asbjörns Bildhuggeri t.ex.

Av Viggetorr

Absolut. Jag har ett liknande bygge fast med 3080 och det hanterar 4K i Ultra på många spel (för tillfället Halo Infinity).

Av Viggetorr

Någon som vet hur man ändrar energisparläget på skärmen? Köpte en nyss och den släcker ned sig efter bara någon minuts frånvaro, och är ganska seg på att starta igen. Tillräckligt för att det ska vara störande. Men jag hittar ingen möjlighet att justera detta i skärmen interface.

Av Viggetorr
Skrivet av cheesen:

jag kollade lite snabbt... med en 5900 istället för en 5600 så får du:
9% fler frames i GTAV
10% i CS
10% i APEX legends.
3% i COD WZ2.
40% horizon Zero dawn ( 52 FPS vs 73,6FPS)
Så det beror en hel del på spelen...
https://pc-builds.com/fps-calculator/
https://howmanyfps.com/

Kollade Halo Master Chief bara på kul....
22FP med 5600 (4K UHD-1) 50FPS med en 12900 istället.... Från att vara helt ospelbart så går alltså spelet till fullt spelbart med en lite bättre processor.

Kikat på lite benchmark videos och det verkar som att kalkylatorerna ofta är extremt far off. Hittar tyvärr ingen på MC Collection men det låter ju helt orimligt givet hur bra kombon verkar driva andra betydligt nyare spel (Halo Infinite, t.ex., som ofta ligger på 60+ i 4K).

Av Viggetorr

Var ser ni hur 5600 presterar för specifika spel i techpwerup-länken? Jag hittar bara siffror för 5600 i den generella mätningen.

Jag kommer spela mestadels AAA-spel med så höga grafikinställningar jag kommer undan med. Elden Ring, Halo Infinite, Age of Empires 4 osv står på listan.

Skrivet av Scarabeo:

Det ser bra och prisvärt ut. Antar att du valt moderkortet för att du behöver Wi-Fi?

Precis, WiFi är väldigt önskvärt för att slippa nätverkkabeln som går rakt genom hallen för tillfället.

Av Viggetorr

Synpunkter på komponenter innan jag trycker på köp?

Har köpt mig ett 3080 och plockar ut kringliggande komponenter för 4K/1440-gaing utifrån detta. Vad tycker ni om nedan bygge? Något jag bör ändra?

Ramen framgår ej tydligt på bilden men det är 32 GB 3600 mHz CL18 DDR4.
På CPUn ingår en "Wraith Stealth-kylare" när man köper från Netonnet, vilket jag planerar.

https://komponentkoll.se/bild/iARAy.png

Av Viggetorr

Tack! Skulle du säga att Ryzen 7 5700X är tillräckligt vs t.ex. 5800X för några hundringar extra?

Missade även att säga att Wifi i Mobo är önskvärt, något tips på ett sådant?

Av Viggetorr

Speldator byggd runt 3080

Hej,

Har just införskaffat ett 3080 och vill bygga en speldator runt det, ha rän så länge inga andra komponenter. Budget är max 9000 för övriga komponenter, men gärna under om det inte innebär signifikanta nackdelar. Någon kunnig som kan hjälpa mig välja ut övriga komponenter utan att skapa bottlenecks? Tänker mig mestadels 4K-gaming, med en del 1440.

All hjälp väldigt uppskattad, tänkte försöka dra nytta av dealsen nu i mellandagsrean.

Av Viggetorr
Nytt bud: 2 300 kr Bor i jkpg, kan hämta upp när det passar dig :)
Gå till annonsen för att lägga ett bud.