Inlägg

Inlägg som |:)-|-< har skrivit i forumet
Av |:)-|-<

Plockepinndator för kontorsbruk och tokiga experiment

De senaste åren har jag inte haft någon stationär dator utan bara använt min min laptop. Kör Ubuntu och det funkar för det mesta bra, men ibland är jag tvungen att köra Adobeprogram i Virtualbox, och då känns datorn riktigt seg.

Detta är såklart inget problem på en ny dator, och jag borde väl ha börjat funderat på datorköp för länge sen, men jag fick inte tummen ur förrän jag läste den här artikeln: http://groups.csail.mit.edu/rbg/code/civ/

Att göra experiment med läsförståelse och "äkta" AI är något som jag drömt om sen jag var liten och pillade i Qbasic, men datorkraften har inte funnits tillgänglig förrän nu. Senare spelade jag mycket Civ II, men la av eftersom det tog så lång tid och att det var lätt att vinna även på högsta svårighetsnivån.

Min budget just nu ligger på 10000, men jag vill i första hand köpa en dator som ger mig så mycket som möjligt per satsad krona, än en som är så snabb som möjligt. Jag sökte på Prisjakt, och kom fram till följande alternativ:

AMD: http://www.prisjakt.nu/list.php?l=1033565 (Välja snabbare minne? Men de modulerna är mindre.)
Intel: http://www.prisjakt.nu/list.php?l=1033831 (Hur mycket skiljer sig olika moderkort egentligen i prestanda?)

Eftersom jag kommer att experimentera med parallella beräkningar funderade jag på om jag skulle satsa på serverhårdvara istället. Tänkte köpa den ena CPU:n nu till att börja med och den andra senare när de fallit i pris och jag har lite bättre ekonomi:

AMD:http://www.prisjakt.nu/list.php?l=1033834 (Har fördelen att man kan få in ett riktigt stort minne, nån gång när priserna fallit).

Intel:http://www.prisjakt.nu/list.php?l=1033549 (Eller skall jag köpa en sexkärnig och skjuta upp köpet av två av minnesmodulerna till senare?)