Inlägg

Inlägg som jreklund har skrivit i forumet
Av jreklund
Skrivet av BMac:

Det kunde ju ha varit fin reklam både för er och Bahnhof om det gjordes ett gemensamt reportage om flytten.

Det finns just nu inga inplanerade reportage ihop med Bahnhof, vi deltog dock i ett kundcase som publicerades i slutet av förra veckan.

Sveriges största tekniksidor – SweClockers och FZ – driftas i Bahnhof Cloud

Skrivet av Allexz:

Sorry men gud så antiklimatisk artikel.

Beklagar, men tanken bakom artikeln var att informera er användare att hela sajten kommer att gå ned och att vi kan uppleva tekniska problem efteråt. Vi har användare som är inne dygnet runt. De kortare underhållen som vi gör mer regelbundet annonseras inte, men några av er har säkert upplevt dem, om ni är här runt 05.

Vi kör just nu bara en Windows Update i princip, så inte något nytt hett att prata om, inte för att vi pratade förra... Den nya infrastrukturen som vi tittar på inför nästa byte om 2 till 4 år kommer vara mer intressant. De senaste två iterationerna (vet inte hur det var innan dess) har i princip varit copy-and-paste.

Av jreklund
Skrivet av sunefred:

Vad är det som byts och varför, om man får fråga?

Det blir inga sexiga bilder på serverhårdvara, vet ärligt talat inte vad för underliggande servrar vi rullar på. Vi använder Bahnhof Cloud's Virtual Private Cloud lösning och har 6st Virtual Private Server för att driva våra sajter.

Vi fokuserar på det vi är bra på och låter vår leverantör göra resten. Uppgraderingen sker för att inte alla applikationer vi använder levererar uppdateringar till operativsystem när de övergått till Extended Long Term Support (ELTS).

I vart fall inte om du vill använda senaste versionen och inte den som är bundlat med OS. Det går ju att kompilera alla för hand, men det är enklare att byta servrar vart fjärde år.

Av jreklund
Skrivet av evil penguin:

[...] klämma dit själva Swish-logotypen [...]

Det går utmärkt att använda deras logotyp i vårt flöde, så länge vi följer deras riktlinjer. Tidigare versioner har haft ikonen, men hittade inget bra sätt att få in den i nuvarande design (som jag blev nöjd med), så var lättare att strunta i den.

Av jreklund

Ingenting är omöjligt som Gunde Svan skulle säga. Självklart finns det utvecklingspotential gällande flödet, vi kommer inte vinna några ux/ui priser i närtid.

Av jreklund
Skrivet av MarcusHuddinge:

kan man få se en screenshot på hur det ser ut när man kommer till det steget?

För närvarande ser det ut såhär. Annonser är gratis för oss anställda, så det är ingen bugg att det står 0 kr.

Av jreklund
Skrivet av evil penguin:

Låter rimligt att det är felet. Följdfrågan blir väl om det står tydligt nog på sidan vad som gäller?

Då det är jag som utvecklat hela flödet är jag partisk i frågan och inte rätt person att besvara din frågeställning. För mig är det solklart att Swish använts då jag skrev APIet oavsett hur mycket texten och knapparna nämner Swish.

Av jreklund

Vi använder Swish som leverantör för att genomföra betalningar. Vänligen använd den applikationen för att slutföra sista steget (betalning).

Av jreklund

Hej,

Du råkar inte bo i Norge? Vi har flera liknande problem från andra som bor där.
[Bild] SweC "hänger sig" på mobil med jämna mellanrum

Vet om att vi haft användare som stött på liknande problem med Quizen när funktionen lanserades, men vi har inte haft den här utsträckningen tidigare.

Det finns tyvärr ingen quick-fix/inställning som vi kan rekommendera, då vi inte vet varför felet uppstår.

/ Johan

Av jreklund

Hej,

Jag har börjat uppleva det här på mobilen (över Wi-Fi, som använder 5G) att sajten inte svarar initalt och man behöver trycka en gång till, och då laddar den direkt. Det här förstör quizen som du säger, då de inte kan återupptas.

Om jag minns rätt pratade vi främst om bilderna @emilakered och det är något jag lyckades replikera med Edge, Chrome och FireFox med en nyligen ominstallerad Windows 11 dator. Jag satt inte i Norge vid det tillfället, utan jobbade från vårt kontor. Mitt 5G-nätverk hemma kan ibland tro att den är i Norge dock, men där har jag inte upplevt att bilderna stannar upp, utan "bara" hela sajten.

Vet inte vad felet beror på, då det inte fanns något uppenbart i loggarna (när jag kikade sist).

/ Johan

Av jreklund

Nu är jag tillbaka från semestern och ett par hundra tusen demoner har fått sätta livet till i Diablo IV, blev en bone spear Necromancer. Blir att vrida igång semesterhjärnan nu och komma in i matchen med att svara på mejl, kontaktmeddelanden, foruminlägg etc.

Blev mobbad minst en gång i veckan på Discord över att vi inte har darkmode.

Av jreklund

SweClockers
- Inför Amazon Prime Day byggdes det in stöd för att lägga till vår egen affiate länk i kampanjportalen / dagens fynd

FZ
- Ingenting har utvecklats

IT
- Uppdaterat mjukvaran på alla servrar
- Installerat nya servrar
- Färdigställt 1.0.0 av dokumentation av produktionsservrarna - blev 175 sidor

Nu kommer jag ta lite semester och slakta demoner i Diablo IV.

Av jreklund

Hej!

Jag tog och slog ihop "Skydda ofärdiga inlägg" och "Spara utkast för inlägg." trådarna så vi har dem samlade. Som nämnt har @alling och company löst det på desktop och andra godsaker i Better SweClockers. Det här är inget som finns på agendan att lösa i år. Nästkommande år planeras under hösten.

/ Johan

Av jreklund
Skrivet av anders190:

Bör tilläggas att jag pratar om så långt tillbak som 2011. Lite osäker på när knappen faktiskt kom. Men minnet är inte det bästa, och här är jag verkligen inte säker på om jag minns fel med färger och sådant.

Då var det säkert i mjukvaran vBullitin som ersattes 2015 i samband med SweClockers 6.0.

Av jreklund

Intressant lösning du hittade @ztenlund. Tryckte som en galning innan jag hittade att det var i forumet man kunde göra det.

Av jreklund
Skrivet av Halldin:

Ah, låter rimligt. Finns det nån fördel med SweClockers variant, eller varför inte köra som FZ?

Det är lite mindre kod som behöver laddas och köras. När FZ byggdes skrevs en hel del av källkoden om, men då det arbetet tog ett år att genomföra flyttades inte det över till SweClockers. Arbetet med att vidareutveckla sajterna kunde inte stå still ytterligare ett år. Vi har successivt börjat flytta över vissa element till SweClockers, men vi är inte där ännu. Det behöver fortsatt konverteras när vi flytter över koden mellan sajterna.

SweClockers har ett Lazy script, men vet inte om det fungerar med videoklipp. Det är mig veterligen byggt för galleriet.

Av jreklund
Skrivet av Soitora:

Precis, detta fanns innan den nya designen kom

Det fanns inte på tidigare design. Då hade vi "Bra inlägg" och highligtade bara siffran. Sajten såg ut som nedan dagarna innan vi bytte till den responsiva sajten.

1. Innan jag röstat
2. När jag röstat (jag kan ångra)
3. När jag laddat om sidan

Trycker jag på knappen igen (i steg 3) så hamnar jag på steg 2.

Nu ändrar siffran samt tummen färg om det är ett populärt inlägg. Jag vill fortfarande ha det som jag skrev i #18636727 att man ska kunna se vad man röstat på utan att behöva klicka på den.

Av jreklund

FZ har en lite modernare kodbas när det kommer till inbäddning av Youtube-klipp. De laddas in via lazy load när de är inom X av synfältet (antar jag) och tynger därmed inte ner hela sajten som här. På SweClockers laddas alla videoklipp in direkt och det är av som segar ned era enheter.

Av jreklund
Skrivet av Lagers:

Hur kommer det sig att man arbetar med JavaScript på en menu?

CSS vet inte vilket typ av event (mouse/touch) som använts när man trycker på något.

Trycker man på "Forum" med en mus öppnas /forum. Undermenyn öppnas med :hover, som inte fungera på touchskärmar.

Triggar man eventet "touch" via en touchskärm öppnar vi dropdownen och visar en dold kopia av "Forum".

För att få en 100% ren CSS-meny kan man mig veterligen inte använda vår struktur* - utan man behöver då klicka på forum två gånger för att komma dit. En för att öppna en undermenyn (med hjälp av dolda input-fält) och en till gång för att komma dit på desktop.

Självklart kan man titta på storleken på skärmen för att säga när en användare bör ha en viss enhet, men du kan ha en datormus inkopplad till en mobil/surfplatta och då måste användaren klicka två gånger istället för en med musen. Alternativt fungerar bara mus vid den storleken och användare som bara har touchskärm kan då inte använda undermenyn, vilket är störta problemet.

Det vi inte tagit i beaktning är tangentbordsnavigering, annars prickade vi ett par av boxarna.

* Om man lägger till en knapp som öppnar undermenyn fungerar det hjälpligt, men blir platsbrist på mobilen istället.

Skrivet av Lagers:

Har ni testat om den fungerar med en skärmläsare så de som använder hjälpmedel kan surfa på SweC?

Nej, vi tillgänglighetsanpassar inte våra webbsajter.

Av jreklund

Det är tyvärr inte möjligt att sortera inläggen när man söker direkt i en tråd. Finns inga direkta hinder att implementera dock. Standardvalet är alltid relevans men den söker inte på kompletta ord utan plockar ut dem som nyckelord.

RT-AX68U är inte RT-AX68U utan t.ex. RT, AX, 68U. Minns inte exakt formeln, men det är så den bygger upp keywords. Varför du får 68 och inte 86 först kan var för att den delar på siffrorna och 6 är lägre än 8.

En fullösning är att använda den globala söken och välja alla fyndtrådar, du får fler resultat, men du kan sortera på datum.

Av jreklund

Hej @Ostbullen,

I dagsläget har inget på sajten byggs för att vara tillgänglighetsanpassad enligt EN 301 549 eller tidigare standard. Menyn är ett väldigt dåligt ihopkok, rent programmeringsmässigt. JavaScript är inte min starkaste sida och den slängdes ihop vid det responsiva projektet och inte rörts sedan dess.

Nu är jag inte påläst om var för rekommendationer det görs enligt EN 301 549, men det är i sådant fall den vi kommer att följa om vi introducerar "space" för att öppna menyn.

Alt 3. är att lägga till en knapp som öppnar menyerna, en sån där pil. Minns inte om jag fick menyn att reagera på "touch" event för surfplattor som ville öppna menyn eller ej. Fick problem med att den dubbelpingade event på vissa webbläsare och den stängdes så fort jag öppnade den...

/ Johan