Inlägg

Inlägg som EnJoker har skrivit i forumet
Av EnJoker

Jag bytte för några månader sen från en Conbee 1 som jag haft i många år till en Sonoff (E-varianten).

Det var det bästa uppdateringen i hemautomationen jag gjort på länge. Hade innan gått från hyfsat stabil till relativt ostabilt ZigBee nätverk i de två hem jag haft systemet i. Kände att det var dags att uppdatera controllern då jag gjort allt annat by the book för att bättra på meshningen och stabiliteten. Sedan uppdateringen har allt varit otroligt stabilt, inte haft några problem alls och saker pairar mycket enklare än förut. Så visst har det skett framsteg i hårdvaran också.

Så, gör det bara!

Kan rekommendera Sonoff-dongeln. Var också lite kluven till E vs P varianten med tanke på att E endast har ”experimentellt stöd” i Z2M men valde ändå att testa med E och det är jag supernöjd med. Har inte sett några nackdelar alls och med tanke på att det är ett nyare chip så jag ser det som mer framtidssäkert plus att den ska kunna hantera Thead & Matter när det börjar rulla in framöver också.

Av EnJoker
Skrivet av snurrboroger:

Du kunde inte låta bli... 😄 Nej vi är definitivt inte överens.
Tänker inte vara med och bidra till nåt flamewar så sätter punkt nu. Gissar att du vill ha sista ordet så varsågod... 😉

Har inte behov att få sista ordet eller så. Du undvek att besvara mina argument och besvarade endast en sidodetalj som jag hade fått om bakfoten. Därför antog jag att du inte hade något mer att tillägga i själva grundfrågan.

Jag är genuint intresserad av detta då jag har personer i min närhet som har användning av detta och då jag själv ser iOS som överlägsen på denna front. Jag använder ej Android själv för tillfället så därför tar jag gärna in argumentera för vad en Android skulle kunna ge för fördelar för en sådan person. Skulle det komma rimliga argument så skulle jag helt klart rekommendera Android för denna person, det skulle ju åtminstone vara en billigare lösning.

Hittills har jag bara sett ogrundade argument från dig i stil med:

Skrivet av snurrboroger:

Några exempel för iOS:
Oops! Hittade ingenting som ens påminner om att kunna anpassa gränssnittet till en äldre person...

…där vi ändå måste vara överens om vid det här laget om att det är ett helt felaktigt påstående?

Jag skulle snarare vilja påstå att iOS är de som kommit längst i att anpassa gränssnittet för äldre personer.

Av EnJoker
Skrivet av jungleboss:

Är det någon som haft problem med att baren förlorar kontakten med wifi-näterket och har löst detta problem? Inte bara resetat baren eller tagit bort/lagt till den i SmartThings-appen alltså? (Har gjort detta flera gånger och det funkar. Men sedan uppstår problemet igen efter ett tag)

Har testat två st. Har samma problem med båda. Samsung vill att jag skickar in den för service hos dem. Men jag är orolig att den kommer funka hos dem (annan wifi-konfiguration) och att den inte kommer funka efter service hos mig .

Hade detta problem flertalet gånger när vi diskuterade detta tidigare i tråden.

Nu har jag inte varit med om det på ett par månader så jag håller tummarna på det är ”löst”. Har inte medvetet ändrat något i WiFi-miljön eller på soundbaren så kan tyvärr inte bidra med någonting.

I mitt fall funderar jag på om WiFi kanalen ändrat på sig eller blivit mindre störande omgivning, eller om den hade problem att välja mellan routern och AP som står närmast. Det finns också många ZigBee-enhet i huset som kan påverka signalen negativt. Oavsett så tycker jag den borde hantera det bättre än att låsa sig tills man resettat soundbaren för att kunna connecta igen. Håll oss gärna uppdaterade hur det går för dig!

Av EnJoker
Skrivet av snurrboroger:

Nej det är verkligen inte bara på Samsungs mobiler. Alla märken har det kanske inte men alla de större har det inbyggt.
Jag har en gammal Oneplus 8 Pro med Android 13. Den har "enkelt läge" inbyggt och det är både lätt att aktivera och avaktivera. Förutom de redan nämnda inställningarna man kan göra så kan man t.ex. även ställa in hur lång tid ett kort resp. långt klick på skärmen ska vara. Att använda Androids knappar längst ner på skärmen istället för gester förenklar också väldigt mycket.

Nån hade gjort en liten kort artikel i ämnet: https://www.mobil.se/tips-och-tricks/tips-sa-kan-du-gora-en-v...

Fel av mig angående Samsung. Verkar som tillverkare har implementerat olika varianter av detta.

Detta ändrar inte poängen eller något annat i mitt tidigare inlägg. De funktioner du nämner är standardinställningar på iPhone. Du behöver inte gester i Åtkomststöd som jag visade på bilden innan.

Om du inte har mer att tillägga så är därmed (vår gemensamma?) slutsats att iOS har betydligt bättre förutsättningar för att agera seniormobil jämfört med Android, stock Android eller ej.

Av EnJoker
Skrivet av snurrboroger:

Nej det är inte bara stora ikoner på hemskärmen.
Nu har jag inte använt det själv men tittar jag i inställningarna så ska det slå igenom även på appar. Ljud blir generellt starkare och de funktioner man använder ofta samlas på ett ställe så man lättare hittar dem. Möjligt att den inbyggda i iphone har mer features än enkelt läge för Android men det är inte lika anpassningsbart eller bra som en riktig launcher.

Det är avsevärd skillnad på "gammal" Android som ex. v7 mot nuvarande v13/14. Jag har inte sett en launcher krascha på många år om ens nånsin och då har jag testat många olika och på många olika fabrikat av mobiler och på många versioner av Android.

Att man dessutom på "gammalt" sätt kan ha Android med tre funktionsknappar längst ner som alltid fungerar på samma sätt medans man i iphone måste lära sig en massa swiperörelser för att navigera i mobilen är en stor fördel om man är äldre och lite darrig på handen. Det är ju rätt hopplöst att man i iphone inte har nåt generellt sätt för att backa t.ex. Det är ju olika i var och varannan app.

Nu är det här inte nån tråd om Android vs iphone även om såna diskussioner ofta är rätt kul så innan det blir en sån tråd så tycker jag fokus ska tillbaka till bra lösningar för trådskaparen.

Jo, krasst så är det lite större ikoner och lite större font som är Easy Mode tillsammans med små justeringar som tex ändrade ”tangentbordsfärger”. Appars UI påverkas inte nämnvärt förutom t.ex fontstorlek och liknande globala inställningar. Detta finns ju också endast på Samsung-telefoner.

Alla dessa motsvarande features är standardinställningar som går att anpassa separat under hjälpmedel för den ”inte lika anpassningsbara” iPhonen.

Åtkomststöd ändrar ju fullständigt UI’t på en helt annan nivå för att pensionärer eller funktionshindrade enkelt ska kunna hitta och verkligen kunna använda appar & verktyg.

Jämför Easymode:

https://www.sammyfans.com/wp-content/uploads/2022/06/Samsung-One...

Med Åtkomststöd:

https://www.cultofmac.com/wp-content/uploads/2023/06/Assistive-A...

Försök att få en grön pensionär att förstå hur man ska nå kameran och ta en bild i Androids fotoapp mha Easy Mode och jämför sen hur det ser ut från en iOS enhet där man kan göra allt sådant utan att swipa och med en stor knapp för att backa, som du var oroad över.

Av EnJoker
Skrivet av snurrboroger:

Att den oftast buggar ur är ju en kraftig överdrift. Jag har testat diverse launchers(inga av de i mina exempel dock) på mina mobiler och plattor. En del är bättre, en del är sämre men alla har funkat stabilt och utan att "bugga ur".

Kanonbra att det finns visst stöd inbyggt. 👍

Det finns i Android också. Där kallas det "enkelt läge".

Nae, det är inte samma sak. Enkelt läge på Android är bara stora ikoner på hemskärmen. Åtkomststöd på iPhone tar det mycket längre genom att förenkla användarinterfacet i många av de vanligaste apparna, tex hur man använder kameran. Så skulle påstå att iPhone är överlägsen på den här fronten.

Har begränsad och gammal erfarenheter av Android men på min tid hade externa lunchers aldrig samma flytande och stabila upplevelse som stock launchers, även om det blev snyggare och man fick mer features. Sen kunde man aldrig vara säker på om en OS uppdatering skulle förstöra något.

Av EnJoker
Skrivet av snurrboroger:

Förstår att det är lättare för dig om hon har en iphone eftersom du också har det men generellt sett så är Androidlurar mycket bättre på anpassningar än Apple som låser in dig i deras GUI till 100%.

Till Android finns launchers som byter hela gränssnittet på mobilen till nåt som man själv väljer. Finns ett antal olika "senior"-launchers som gör hela luren enklare om man ser dåligt (större text och knappar) och har svårt med att skilja på långt tryck/kort tryck, hur snabbt eller långt man ska swipa o.s.v.

Några exempel för iOS:
Oops! Hittade ingenting som ens påminner om att kunna anpassa gränssnittet till en äldre person...

Ja, den stora fördelen är väll att man inte behöver sådan tredjepartsmjukvara som oftast buggar ut till höger och vänster för det finns redan stöd för sådant native på iPhone, se nedan.

Tips @Fierze:
https://support.apple.com/sv-se/guide/assistive-access-iphone...

Av EnJoker
Skrivet av Ninjaflipp:

Om ni byter jobb under sommaren, hade ni förväntat er ett lönesamtal/löneökning under våren på det nya jobbet då? Har bollat detta lite med bekanta och det verkar vara väldigt varierande uppfattning. Vet inte riktigt vad jag själv tänker.

Det bör inte komma som någon överraskning, det ska ju framgå i kontraktet vilket löneår som gäller.

Du ska ha gått in med ett lönekrav baserat på det aktuella löneår som gäller. Gäller lönen för nästkommande löneår vilket inte är orimligt utifrån när processen skedde bör du ha tagit höjd för det i ditt lönekrav.

Av EnJoker
Skrivet av FBGKimpan:

Fick samma.
Men de skulle skicka den sämre versionen utan AI + en robotdammsugare värde 3990

Skrivet av NsGR:

Samma här. Mitt största problem är att den enkla modellen bara har ett batteri. Jag kan inte förstå hur de kan göra anspråk på "slut på lager" för gott. Jag skulle hellre vänta mer än att få två produkter som jag inte skulle köpa annars.

P.S. Kanske behöver detta en egen tråd.

Vilken modell blev ni erbjudna tillsammans med robotdammsugaren? Jag blev erbjuden Extra Pro versionen utan något till.

Av EnJoker
Skrivet av Tvnissen:

Ett år förstår jag är idioti eftersom räntan är ungefär samma. Men den treåriga har både större osäkerhet och en period i början där man sparar pengar.

Ingen vet hur det kommer se ut om X år så allt som kommer härifrån är ju mer eller mindre underbyggda spekulationer.

Med det sagt håller jag inte med om din tankegång. Allt pekar på att räntan kommer gå ner under året och nästkommande år. Vad som händer efter det är högst oklart vilket de längre räntorna vittnar om. Om du är rädd för nattsömnen skulle jag påstå att 1åringen eller ev. 2åringen kanske är det rimliga valet för dig.

Det är inte orimligt att räntorna går ner mot ”nollnivån” som vi har haft tidigare och om du skulle välja en längre bindningstid står du kvar med X år av höga räntor som du får betala dyrt för att lösa och binda om.

Skulle räntorna gå mot vad marknaden tror så får du betala några månader med lite högre ränta detta år sen kan du lägga dig på samma lägre nivå. Du sitter säkert i närtid men kanske går lite back jämfört med att binda dig längre, ser du att det barkar åt något håll kan du alltid lösa upp bindningstiden för en förhållandevis lägre kostnad och binda om.

Skulle räntorna i det tredje scenariot sticka iväg ännu högre som kanske är otroligt men inte är helt orealistiskt med tanke på dagens geopolitiska läge har du helt klart gjort rätt val genom att binda dig på långa bindningstider nu.

Sista alternativet är ju att lämna de rörliga vilket innebär högst risk men kanske är det förnuftigaste valet rent ekonomiskt i dagsläget. Ett tips är att ställa upp lite olika scenarion och bindningstider i Excel och räkna på vad olika val skulle kosta dig.

Av EnJoker
Skrivet av julgranen:

Ok=) Gå och fundera lite på det och gör lite egenforskning på ämnet så kanske du får en "aha" upplevelser. Vi tar det igen här nu. Det sker en värmeväxling mellan luft och element. Det innebär kortfattat att elementen värmer upp omgivningen. FAST omgivningen värmer också upp elementen. Då är det en STOR fördel att ha något medie som är bra på behålla värmet och energin.

Sedan är det uppvärmingen som vanligt som är mest energikrävande. Vad tror du drar mest el när du brygger kaffe? Är det själva bryggningen eller värmehållningen för att behålla kaffet varmt efter bryggningen?!

Nu jobbar jag ju dagligen med FoU inom just detta fysikområde så jag har gjort min del av ”egenforsking” både akademiskt och efteråt.

Skrivet av julgranen:

Det sker en värmeväxling mellan luft och element. Det innebär kortfattat att elementen värmer upp omgivningen. FAST omgivningen värmer också upp elementen. Då är det en STOR fördel att ha något medie som är bra på behålla värmet och energin.

Nej, detta är felaktigt. Såvida du inte sätter på elementet när omkringliggande luft är högre än ditt bör-värde så kommer aldrig omgivningsluften tillföra värme till elementet i ett stabilt system. Elementet kommer när det ska användas alltid ha samma eller högre temperatur än omgivningsluften.

Termodynamikens första lag säger att energi varken kan skapas eller förstöras, endast byta form vilket alltså även gäller här. Värme kan endast överföras från ett varmare till ett kallare medium enligt termodynamikens andra lag.

Skrivet av julgranen:

Sedan är det uppvärmingen som vanligt som är mest energikrävande. Vad tror du drar mest el när du brygger kaffe? Är det själva bryggningen eller värmehållningen för att behålla kaffet varmt efter bryggningen?!

Det finns ingen poäng i denna liknelse. Ett elelement är ett elelement och kräver en mängd energi som omvandlas till samma värmemängd oavsett om det omges av luft eller olja.

Edit: Tog bort ett stycke som kan tolkas annorlunda än jag avsåg.

Av EnJoker
Skrivet av julgranen:

Nu kommer vi in på det här igen.=) Jo för det sker en värmeväxling med omgivningen också. Olja bibehåller energin och värmet effektivare än vad luft gör och det är just uppvärmningen som är mest energikrävande.

Skrivet av julgranen:

Det här brukar alltid komma upp. Okej varför tror du det finns oljefyllda element om det är är onödigt? Man kan dra en annan liknelse. Om du eldar i en gjutjärnspis och sedan i en kakelugn så kommer du förstå och uppleva skillnaden. Båda två ger antagligen samma temperatur när just eldningen sker.

Det finns flera olika anledningar till att man föredrar eller väljer mellan konvektions- eller oljefyllda elelement men effektivitets och förbrukningsargumentet är inte en av dem. I normalfallet är det ingen skillnad i effektivitet och förbrukning då båda är just direktverkande elelement.

Av EnJoker
Skrivet av xc:

Du verkar ha det jobbigt med skärmar, antar att detta är din...
Du kanske skulle ha behållit den, vem vet den kanske hade funkat om du orkade packa upp och kolla.

https://www.tradera.com/item/301824/619337235/asus-swift-pg27...-

Skrivet av Hassel fd Jompenleet:

Skillnad att lägga ut en vara för 1kr där det tydligt framgår att den är defekt mot att sälja en trasig skärm som fungerande.

Där försvann ditt förtroendekapital fullständigt. Oavsett hur oskyldigt du tycker det är blåljuger du rakt ut i auktionen.

Hur mycket du har slirat på sanningen i detta ärende kan vi bara spekulera om.

Av EnJoker

Det verkar högt men med tanke på att det är en sommarstuga och ett garage som värms upp under ganska extrema temperaturer tycker jag det verkar fullt rimligt.

Förutsatt att LVP-uppskattningen är hyfsat korrekt och du har ca 40 oförklarade kWh kvar betyder att det ligger en effekt på ca 1,7kW och drar konstant.

Du har en varmvattenberedare som underhåller, kanske är dåligt isolerat och står kallt. Lite högt räknat (och höftat) kanske drar 0,1-0,4 kW.

Därtill har du kyl & frys som kanske drar 0,1-0,3kW.

Router, lite lampor och annat glömt kanske drar 0.1kW.

Du har även FTX ventilation, där har du ca 0,1-0,3 kW.

Kvar har du ca 0,6-1,3 kW effekt (av upp till 2,8kW för dina tre element) för att värma ett 30kvm garage med direktverkande el vilket känns helt rimligt enligt mig. Gissar på att standarden inte är så bra i garaget så att den är otät och dåligt isolerad? Högt i tak?

Lägg därpå till att även om du inte märkt det själv kanske elelementen i delar huset måste gå igång ibland för att stötta LVP. Där har du några till kW som jag gissar på också drar.

Edit: Såg att du hade FTX också, la till detta i beräkningen ovan.

Av EnJoker
Skrivet av ol-korv:

Är det någon som fått hem byxorna från teeshoppen och kan uttala sig om kvaliteten och storleken?

Jag fick hem dem snabbt efter beställning. Jag gick upp en storlek i midjan enligt deras rekommendationer men det tyckte jag blev för stort. Skickade därför tillbaka dem för att byta till den storlek jag brukar ha. Längden var jag också lite osäker på så jag beställde hem två längder som jag har i andra byxor där jag tyckte den kortare satt bäst.

Kvaliteten kändes helt OK, tillräckligt bra för att jag ville byta och inte lämna tillbaka dem. Hade lite funderingar på formen dock, de kändes lite slappa runt knän, men jag misstänker att det kan ha med storleken att göra.

Beställde också hem 10st basis muscle tees som satt bra. De kändes lite tunna i tyget så får se hur många tvättar de klarar.

Av EnJoker
Skrivet av Bot - Medium:

ursprunglig lön: A
Nuvarande lön: B
förändring mellan varje år som en förändringsfaktor (det vi vill räkna ut): X
antal år: n

A * X^n = B

X^n = B/A
Log(X^n) = Log(B/A) = n * Log(X)

Log(X) = Log(B/A)/n

X = 10^(Log(B/A)/n)

Någon får rätta mig om jag gjort fel men tror att det borde vara så.

Det är korrekt men enklare att skriva på följande vis:

X^n = B/A

X= (B/A)^(1/n)

Av EnJoker
Skrivet av edson:

Med risk för att gå lite off-topic men jag testar!

Som jag förstått det enligt manualen (sida 23) agerar även Soundbaren hub och kan koppla upp IoT-enheter, till exempel en trådlös strömbrytare.

Innebär det att jag kan köpa till exempel en Ikea Trådfri, koppla in den och styra direkt via SmartThings-appen utan att behöva köpa någon dedikerad hub?

Kommer det även fungera med valfri enhet som stödjer Zigbee 3.0-protokollet, exempelvis:
https://www.webhallen.com/se/product/321591-Aqara-Smart-Plug

Min spontana tanke var att den inte har hårdvara för det och att det endast var någon WiFi-historia. Efter att ha läst på dock så verkar jag ha helt fel och att de faktiskt byggt in hårdvarustöd för ZigBee och Matter.

Så JA, du borde kunna ansluta ZigBee enheter exempelvis Trådfri om Samsung ordnat mjukvarustöd för dessa. Googlar man lite så verkar Samsungs hubbar tidigare haft mjukvarustöd för Trådfri.

Får jag tid över någon kväll kan jag testa att ansluta någon trådfri-plug som inte används.

Av EnJoker
Skrivet av edson:

Om den nya också skulle krångla så kan man väl med stor säkerhet utesluta att felet ligger hos soundbaren och sannolikt i din nätverksmiljö, eller?

Nja, kan nog snarare vara en kombination av båda tänker jag. Att soundbaren har en medbyggd svaghet i sin hårdvara/mjukvara kombinerat med en mer utmanande nätverksmiljö. Han är ju långt ifrån ensam med detta problem.

Jag har samma problem med soundbaren men har två andra Samsung smart TVs som aldrig har haft problemet.

Av EnJoker

Låter som att de gjort fel. Du ska kunna kräva att bli avhjälp felet eller få en omleverans av en fungerande vara enligt Konsumentköplagen (5.4). Vill dom inte det ska du kunna kräva täckningsköp och alltså kunna få ersättning för mellanskillnaden till likvärdig vara (kköpl 6.1). De ska inte ensidigt ha möjlighet att häva köpet om det gått igenom.

Framför det till dem och se vad de svarar. Annars kan du vända dig till ARN.

Av EnJoker
Skrivet av jungleboss:

Jag ska lämna in den. Men är lite svårt att skicka den med posten utan originallådan minst sagt. De säger att felet tex kan bero på wifi-modulen i den som då behöver bytas.

Jo, det kom ju i ett riktigt härke till låda. Men jag antar att du endast behövde skicka själva limpan?
Håll oss gärna uppdaterade vad de säger sen i vilket fall.