Inlägg

Inlägg som Dallebull har skrivit i forumet
Av Dallebull

Större bevis på att speltillverkare inte optimerar det minsta längre och stöttar sig på DLSS har jag då aldrig sett...
Mitt Gtx 1080 och 5800x klarar det mesta på High fortfarande, men detta är för tungdrivet?
Skrattretande, minst sagt.... Det ser knappt bra ut.
Ja, jag är både bitter och besviken.

Av Dallebull
Skrivet av slusk:

Då är det nog bara att beställa ett nytt vettigt nätagg som håller bra kvalitet och kostar en slant. Bättre att gråta en gång som jag brukar säga. 😁

Så jag tänkte då jag köpte ett Fractal Design Newtron 600w (Det dom ljög om att det var Japanska kondensatorer i)
Fick liknande problem nån månad efter den förlängda garantin gått ut. >_<

Fått köra 2-3 rundor BF2042 nu iallafall!
Sjunker inte 12v under 11,213v verkar de gå "bra", kör GPUn på 45% power limit.
Ökar jag 5% så sjunker 12v med ca 0.1v...
Då kan jag iallafall roa mig tills jag får råd med ett nytt nätagg 😅

Datorn drar inte mycket mer än 180+150w, så egentligen skulle jag klarat mig med 400-500w, men det känns ju säkrare att ligga en bit över, även om nätaggen är effektivast över 90% belastning...

Idag kan jag stressa med OCCT utan errors med. Lustigt då jag tuneat ner Cpun rätt hårt och kör på 3200mhz minnen, va tvungen at köra 3ghz förut.
Har dock 1.4v vilket troligen gör dem stabilare om de ligger på gränsen, vet inte om 1.3v är 1.3v eller om det är 12v*0.1125=1.35v och VRM antar att 12v är 12v, då blir ju 11.2v = 1.26 när det droppar, och inte konstigt om det blir errors....

Skrivet av Devil May Cry:

Hade liknande fel. Förvånad över att ingen tagit upp det. Kör Windows 11 22h2.
Spel frös och det gick bara att starta om datorn manuellt. Som en överklockare trodde jag givetvis att det var något med mitt nya RTX 4090.

Efter många om och men kunde jag se i event loggen att det var relaterat till cpun:

SCEP Certificate enrollment initialization for *Datornamn*$ via https://AMD-KeyId-578c545f796951421221a4a578acdb5f682f89c8.mi... failed

Efter en massa googlande visade sig att jag hade utdaterade chipset drivrutiner som orsakade felet och jag fick inte de senaste från windows update. Så in med nyaste från AMDs hemsida och vips så var det löst.

Ska ta o testa det. Har kört med de från mobots hemsida.
Vill minnas att det var någon uppdatering jag var tvungen att avinstallera och dölja förut, körde W11 21h2, hade ändrat massa i regedit samt imageres.dll & shell32.dll för att byta ikoner och grejjer så windows update kunde inte lägga in Feature updates, därför jag installerade om det överhuvudtaget...
Men det ville inte funka med 21h2 utan nå uppdateringar alls (avinstallerade de jag kunde).

Hade dock problemet att det frös direkt något 3d applikation startades, det kan ha varit något DirectX fel för efter jag tagit bort filerna och installerat om det kom jag lite längre men det frös ändå efter 5-10min.

Av Dallebull
Skrivet av Dallebull:

Ja det är inte konstigt den är ostabil...
Har sänkt PBO limits samt Power target på Gpun till 45%, nu verkar den "bara" sjunka till 11.3v och Timespy är "stabilt", än så länge iallafall, får köra med Vsync tills vidare, har bara en 60hz skärm ändå så.
Tappade bara ~500mhz på Gpun med 45% PT, och 500p i R23 av att sänka från ~142/90/160 till 120/75/110, skadar väl inte om man ser till Elpriserna. 😅
Ju mindre PSUn belastas desto mindre verkar den droopa iallafall, vilket är logiskt.

Katastrof Alltså, vilket skitnätagg...
<Uppladdad bildlänk>

Är bra sugen att testa Sambons PSU men då måste jag sätta tillbaka det senare, hon gillar också att spela... Så då kan jag lika gärna vänta på ett nytt/begagnat, enklast hade väl varit att koppla ett separat till GPUn, för jag får inte datorn att krasha oavsett vad jag gör med CPUn. Men då både GPU och CPU används belastas det mer, droopar och fryser. Har dock inte fått nån logg på exakt vad som händer, tror inte HWinfo hinner se och logga att något tvärdroppar eller något sånt. :/

Skrivet av slusk:

Så du menar att din Ryzen 5800x har börjat strulat efter att du installerat om Windows?
Du tror inte att det kan vara Windows som är boven i dramat eller gick den processor sönder när du formaterade hårddisken eller vad?

Har du installera alla drivrutiner från AMD alltså chipset-drivers?
Tankat hem Ryzenmaster och kollat så det rullar på ordentligt?

Jo, det trodde jag definitivt men efter 1½v felsökning lutar det mest åt nätagget....
Har installerat om Windows 3 ggr, antog att det måste varit det när det funkade bra innan, testat W11 22h2 2ggr, W11 21h2 en gång samt W10 22h2, spelar ingen roll om jag låter windows update lägga in AMD drivers eller om jag kör med Asus installer.
Har dock inte gjort någon "Secure Erase" i Uefi, vet inte hur nödvändigt det är, har odck inte fått nå knas med TPM eller Secure Boot iallafall.

Inga errors i Eventwvr. Inget relevant, mest säkerhetsvarningar...
Får inte ens WHEA errors förutom då jag optimerar curve med Ryzen master.
Enda felet jag fåt är "Datorn har startats om utan att ha stängts av ordentligt först. Detta fel kan inträffa om systemet slutar svara, om det kraschar eller om strömförsörjningen oväntat bryts." efter jag rebootat den.

Av Dallebull

Ja det är inte konstigt den är ostabil...
Har sänkt PBO limits samt Power target på Gpun till 45%, nu verkar den "bara" sjunka till 11.3v och Timespy är "stabilt", än så länge iallafall, får köra med Vsync tills vidare, har bara en 60hz skärm ändå så.
Tappade bara ~500mhz på Gpun med 45% PT, och 500p i R23 av att sänka från ~142/90/160 till 120/75/110, skadar väl inte om man ser till Elpriserna. 😅
Ju mindre PSUn belastas desto mindre verkar den droopa iallafall, vilket är logiskt.

Katastrof Alltså, vilket skitnätagg...

Av Dallebull
Skrivet av chif:

Rätta mig om jag har fel men jag vill minnas att Corsairs VS-serie var riktigt skräp som hade mycket problem, åtminstone tidigare.
Inte för att det skulle skapa problem vid en ominstallation av Windows men med tanke på åldern på ditt nätaggregat och värdena du angav så kan det vara värt att byta ut det vilket som.

Jo denna är garanterat från "tidigare".
Får ta och byta, Igår klarade den av 5x20 rundor av timespy och idag krashade det direkt, det är så random att det nästan bara kan vara nätagget som jävlas.

Av Dallebull

Update:
Har i princip inte rört den sedan jag byggde ihop den för ett år sedan, tänkte byta kylpasta då den blev varm men det blir visst alla i 5k serien om man inte sänker volten eller PBO limits. Har definitivt inte skruvat i den sedan jag installerade om allt, förutom att testa en annan GPU då.

Efter jag sänkte minnerna till 3ghz så slutade jag få errors i OCCT, även med tuneade PBO/Curve Optimizer inställningar.
3dmark är dock inte stabilt, krashar ändå inom en random tid.
Agget är ett Corsair VS650 som jag inte vet åldern på. Datorn verkar dra max 200+142w enligt HWinfo, så är rätt långt ifrån max belastning.

Satte in ett 3080 åt en bekant när dom kom, detta har bara 1x8+8 pin sladd, och jag läste att 3080 helst skulle ha två fysiska kablar och inte en med två kontakter så jag kastbytte med honom, fick hans Gtx1080 som tack för hjälpen med skruvandet och agget så.
Han har köpt en ny burk nu så ska se om jag kan få igen mitt gamla agg och se om det är där skon klämmer....

Tror det är från då 6700k var ny, så runt 8 år gammalt.
https://www.corsair.com/eu/en/Categories/Products/Power-Suppl...
Tycker dock att min lapp var grön/gulaktig, kan ha varit GPUn som lyste på det med, annars är det nog en äldre rev.

Av Dallebull

Bråkig 5800x

Så, jag köpte datorn för ungefär ett år sedan, allt har funkat hyfsat bra, spelar bara BF 2042 i princip så.
Formaterade datorn förra helgen, då började BF frysa totalt så jag måste stänga av datorn på knappen, till en början i menyn och i intro trailern, med efter ett par ominstallationer av directx kan jag faktiskt ta mig in i ett game.

Alla instalaltioner har haft samma problem... Även om jag bara installerat EA + GPU Drivers har det frusit.

Spelet har fryst förut, kanske 1 gång på 100 matcher, men nu gör den det ett par minuter in i vartenda runda...
Stress test i 3dmark (Timespy) funkade igår utan problem, körde Valley i en timme med, men idag så frös datorn ihop när jag testade efter ca 40 min.

Testat annan GPU med, ett annat 1080 men det frös det med, så tror inte det är GPUn... Eller så hade jag dåliga CPU settings just när jag testade.

Datorn krashar aldrig annars, uppdaterade UEFI och har testat med optimerade settings, tuneade pbo settings etc, får inga blåskärmar eller WHEA errors i eventwvr :S

OCCT får dock en j-a massa errors, vad kan jag inte se tyvärr, sänkte minnet från 3200mhz DOCP till 3ghz och nu verkar det något stabilare, har gått 20 min utan errors... Men det känns så random om/när jag får errors och på vilken kärna, inget jag ändrar i bios verkar göra nån skillnad heller, kör nu helt oklockat med minnerna rätt lågt men det är långt ifrån optimalt... Sänkt från -0.025 vore och sänkt stegvis från -30 offset på Curve optimizer (all-core), med -30 fick jag en Bsod, men det var rätt väntat...

Ser att nätaggets +12, +5 och +3.3v är lite låga. 12v ligger mellan 11.3 och 11.8, 5v ligger mellan 4.4 och 4.7v, 3v ligger runt 3.1 till 3.3v.
Kaskerar detta till CPU/SOC voltages med? Omvandlar VRM från en känd 12v, eller mäts det efter så det blir rätt volt oavsett om den får 11 eller 13v? Kan va så att jag behöver höjja allt med ~5-10% för att det blir lite under gränsen...

Kan det vara det som skapar alla problem? Ska testa ett nytt nätagg när jag får tag i ett. Känns ju dock inte som att dom problemen ska uppstå efter en reinstall, och kan man verkligen lita på OCCT's "errors"? Kan köra CB R23 hela dagen och prime95 är stabilt, känns så främmande att hela datorn bara fryser ihop utan nått i eventvwr eller nån blåskärm, har inte väntat längre än 10 min men tror inte det skulle hjälpa.

Av Dallebull

Ryzen Master Auto Curve Optimizer? (5800x)

Har en 5800x som verkar klocka lite lågt, försökte justera lite då den var ny runt nyår men kom ingen vart direkt.

Just nu testar jag Ryzen Masters Auto Curve Optimizer.
Ska visst lägga lite höga värden men man får ju nånstans att börja tunea.
Landade på -30 på samtliga kärnor, sänkte volt offset ett steg i taget, nu på -0.0250v börjar kärnorna krasha på höga 20.
Antar att de sämre coresen landar på -30. Verkar börja nosa på 5ghz single core nu, korta stunder iallafall..

Tänkte försöka sänka tills de flesta cores crashar och inte har mer att ge, dvs tål -30.
Stock PPT/TDC Atm, 142/95 EDC avaktiveras Asus fmax enhancer.

Hade rätt bra klocka innan senaste bios patchen, då gick det från 4.6-7 all core till 4.1-2ghz. >_<
Kyler med en BQ Dark rock pro 4.
Tips och råd mottages.

Av Dallebull

Uppgraderade från en 3770k till en 5800x under mellandagsrean.
Tur det blev relativt billigt, runt 8500 utan GPU, kul att ha en CPU som faktiskt finns med i benchmark listan iallafall. 😅

Av Dallebull
Skrivet av fantomsmurfen:

Testade betan en kort stund igår. Det här är det första spelet jag testat där mitt GTX 1080 inte riktigt verkar räcka till för 1440p. Eller beror det på min överklockade i7 3770K?

Edit: 1080p gav inte mycket högre fps. Grafikkortsanvändningen i 1080p låg mestadels vid 60-70% på medium och fps mestadels vid 60-70. Min 3770K börjar nog bli gammal.

Hmm, Själv får man 20-24 fps med allt på lägsta 128players, har dock bara 8gb minne och oklockat då mitt z77 gick sönder och jag kör på ett reserv... kanske runt 45 då jag testade Bf Portal/BC2, kan inte sätta high priority på .exefilen heller, cpun står i 100% men massa annat som också drar prestanda.
(3770k@3.9ghz/8gbRam/Gtx1080

Av Dallebull
Skrivet av Rouge of Darkness:

I ditt script vad gör /r funktionen?

Inte så att det är inställningen för önskad max överföringshastighet i kbyte eller nått då 10Mbyte skulle i runda slängar motsvara 100Mbit eller så.

Och vad händer isf om du lägger till en nolla till?

Mina misstankar är att antingenår det ett hastighetstak eller ett tidsintervall för något.

/r[:n] är antalet återförsök om den skulle tappa kontakten, nog viktigare vid extern anslutning

Skrivet av xxargs:

WD MyCloud Home är väl inte någon resursrik NAS och kör du krypterat i överföring eller på filsystem kan det mycket väl ligga på 10-12 MB/s i fart då krypteringen på den stackars lilla ARM-proppen emuleras mjukvarumässigt.

vad är det för fart när du kopierar över en vanlig fil direkt ?

Program av den typen brukar inte ha hastighetsspärr - däremot kan det vara dumma blockstorlekar (för små) eller väntar på svar (ack) för varje del som sänds över innan den sänder nästa paket och det kan då sacka ned mycket.

Att kopiera lokalt på samma disk går alltid fort då svarstiderna är mycket korta för bekräftelse (ack)

Nej det är bokstavligen en låda med skit.
Är nog bättre att ta upp den och sätta disken i datorn, men nu när jag väll fått den att funka och har syncat ner allt från Onedrive, Gdrive, Dropbox m.m + en kopia av min privata backup så va de lätt o bara slänga upp en plexserver på den och låta sambon kasta dit det hon vill se på.

Får kolla på paketstorlekarna, höjde till högsta på nätverkskortet.

Det som förbryllar mig är att jag kan dra över filerna i Utforskaren eller använda Robocopy GUI't och det går upp mot 1 Gbit, men såfort jag kör en batchfil(som admin) så går det bara upp mot 100Mbit.

Har ändrat detta under advancerat för Nic'en:
Flow Controll: RX&TX Enabled (från RX)
Jumbo Package : 9014 (4088) bytes
Speed & Duplex: 1.0gbit full (Auto)
Transmit buffers: 4028 (512)

Av Dallebull

Automatisk backup till NAS?

Detta är nog en rätt banal fråga, jag har en Plexserve ri en nas (WD MyCloud Home) och laddar ner till min stationär dator.
När skärmen släcks kör jag igång en *.Batfil med följande i:
https://pastebin.com/GrcTAwR2

Kopierar jag med Robocopy programmet så flyttar jag filer i 800-1000Mbit, likaså om jag drar över filer i Utforskaren.
Men i ett CMD fönster verkar det max gå 100 mbit.
Hade Xcopy innan (se nedan) men även det kom upp i max 100mbit.

Någon som vet ett bra autobackup program som inte lider av flaskhals?
Man ska kunna bevaka filer med robocopy med, har inte hunnit så långt, skulle shyffla över runt 150-200gb film och det gick toksegt, bytte till Robocopy i stället och får samma problem där.

Körde detta tidigare:
https://pastebin.com/4g2Qf5Nx

Av Dallebull
Skrivet av Galvanizer:

Hur många g-kort har gått sönder?

Troligen inte mer än vanliga som skickats på RMA.
Men folk som inte minear gillar att upprepa denna skröna, mest som en ursäkt för att dom inte vet hur man gör om du frågar mig.

Har ju börjat köra med mitt 1080, runt 27-28Mh/s ~90€/mån en bra dag.
Ett 3060ti ger dubbelt så mycket hashrate, så det blir väl nästa investering.
Dock kostar en asic miner 14k för ~430Mh/s. Betalar igen sig på drygt en månad, snabbare om Eth fortsätter stiga...
Enda anledningen till att köra på en Gpu är för att man vill kunna spela, eller att det är billigt/de enda man kommer över, vill man göra nå större pengar är Asic enda vägen att gå.

Av Dallebull

Påfylld Antec 620 Problem..

Hej!

För err par månader sedan så gick tjejjens 620 torr. Minns inte hur den var monterad men fick fylla på med destilerat vatten, genom att använda insulinsrutor och hål i gummit.
Sedan dess har den funkat skitbra, och ingår fick tjejjen hem ett nytt mobo till sin 3570k.
Så då tänkte jag att det var lika bra att fylla upp loopen ordentligt, så jag tog lös Coldplaten och tog loss slangarna ur blocket.
Skar även bort det jag gjort hål i och tryckte tillbaka slangarna på radiatorn.

Tidiga stresstest visade att Cpun låg runt höga 70° låga 80° i load, kändes inte riktigt OK men vet att prollen blir varm, den blev närmare 90-95° då jag använde den under en Dark rock Pro 2 och klockade den allt som gick.

Hon började spela Witcher 3 och efter 2-3 timmar så får datorn vitskärm, minnesproblem på grafikkortet..
Ser då att det droppat några droppar glykolvatten på baksidan av grafikkortet. Från blocket!
Har ett 7970 som jag kan ersätta hennes 7950 med så så långt är det lugnt. Inte en droppe rörde CPU eller moderkort som tur va.
I värsta fall kanske PCI platsen blivit skadad men nu har hon 2 till så.

Hände upp den ovanför ett papper och körde den ett tag utan läckage.
Satte då en stektermometer men massa silikonkylpasta på coldplaten, och började värma radiatorn med en värmepistol, och då termometern visade 80C så kom det några droppar till, från hålen till barbsen på blocket! Jag som hoppats på att det som skulle läcka ur den redan gjort det... Vattnet blev nog varmare än coldplaten med, men tror inte att det kokat... Glykol kokar ju vid 198°C, så en 50/50 blandning med vatten borde vara långt över 100...

Fyllt upp den rätt duktigt och försökte få i så lite luft som möjligt, det kanske var mitt misstag då vatten expanderar då det blir varmt, trodde först att det hade kokat (tempen var över 100°c på prollen då vi klockat den lite (1.28v/4.6Ghz))
Hon såg såklart inte hur varmt den blev, vattnet blir väl lika varmt som Cpu om den värmer nog länge, som vid spel, och runt 80c läckte den även vid mina tester.
Kommer värma på den idag igen och se om det läcker runt 80C, och om den skvalpar mindre, eller inget när vattnet blir varmt, då är det ju mer luft som behövs.
Det kan eventuellt vara rester av Yes! i systemet med, jag sköljde ut det riktigt noga men man vet aldrig, det tar ju bort vattnets ytspänning så det kanske lättare tränger genom packningarna lättare, isåfall borde temperaturen inte spela nån roll dock.

Någon som har något förslag på vad man kan göra?
Vill ogärna köpa en ny kylare då et inte ska vara något fel på denna, förutom att jag verkar f*ckat upp den, men ska försöka få tag i en 1155 stock fläkt idag som hon får köra tills vi har råd men en Evo 212 eller något nästa månad.

Av Dallebull

Någon som vet vars "sweet spot" för Pascal ligger?
Får upp mitt 1080 i 2088Mhz innan det börjar bli artefakter, så jag antar att det är max som det klarar av. Verkar inte spela nån större roll om kortet är 65 eller 75c så.
Detta nåddes runt 1.075-1.093mV, sänkt det till 992mV, sedan har jag 2075 på steget under (jobbade mig upp från 825mv tills Valley slutade få random frysningar)
Trycker jag L för att limitera kurvan så verkar den istället Låsas på det värde jag väljer, snarare än att sätta ett tak, så då åker jag på att ha en "Överklockad Spelklock" och en "Idleklock".
När jag appliear kurvan brukar den dessutom jämnas ut och hoppa upp till 2100 eller ner till 2075, lite märkligt.

Av Dallebull
Av Dallebull
Skrivet av wessmen:

Äh, det där är ju bara humbug. Den situationen har inte infunnit sig sedan 7970 och när AMD var bättre på CPU-sidan vet jag inte.
Att folk köper det som är familjärt när produkterna är likvärdiga är väl ingenting konstigt.

Jag menar det finns familjer som alltid köper en Volvo år efter år, oavsett vad som finns på andra sidan.

Det är ju först nu som AMD på allvar konkurrerat om förstaplatsen i både segmenten.

Först nu vad du minns kanske. Det var rätt jämt skägg innan 7970 med, på den gamla goda tiden då de kom nya kort varje 12/18mån som var upp till dubbelt så snabba som förra generationen.

Men även då drog Nvidia upp Tesselleringen till max (på bland annat Crysis 2 som hade tessellerat vatten över hela kartan ingen såg..) för att det skadade AMD's prestanda mer, gissar på att RT kommer gå samma väg, Nvidia kommer pusha det långt bortom det man kan se för att deras kort flaskar mindre, folk måste ju "maxa" annars är spel ospelbara.

Av Dallebull
Skrivet av marcusOCZ:

6800 och 6800XT blev jag besviken på faktist. Men 6900XT verkar sjukt prisvärt. Tillgänglighet och hur bra diverse drivare och kontrollpaneler är, blir avgörande. Nvidia har så stark position att inom 10% prestanda och krona för krona, väljer många fler Nvidia.

Folk väljer Nvidia även om Amd's flaggskepp är dubbelt så snabbt till lägre pris.
Sedan försvarar de det med att det är lite mer minne, bättre på en viss funktion (RT i detta fall men var likadant när Tesselering kom..), svalare, eller att kontrollpanelen/mjukvaran/drivrutiner är "bättre".

Likt så finns det folk som kommer fnysa åt Ryzen 5000 och köpa Intel, även om de är sämre.

Kan inte vara lätt o vara AMD då folk inte ens är intresserade när de anstränger sig, man får väl hoppas att CPU framgångarna lett till att AMD inte alltid ses som den ständiga 2an.

Av Dallebull

Odds på att Nvidia lanserar "3080Ti" med 3090s specs på kärnan, 20gb minne och lite högre klock, för 999$ inom en månad?

Av Dallebull

Vet minst en vars värld gått i kras nu.
Att AMD levererar för en gångs skull passar inte hans världsbild, dom ska alltid vara #2 både på GPU och CPU sidan..
Man kan nästan tro att han äger aktier i både Intel och Nvidia, han lyckas alltid vända allt dåligt dom gör till något positivt.
Typisk Anti AMD fanboy, han köpte 1st gen Ryzen o hade bara problem med den, hans 2700k var visst bättre på alla sätt. *Facepalm*

Ontopic är det kul att de har något att sätta mot 3090, inte för att jag kommer ha råd med varken 3000- eller 6000-serien.

Skrivet av Mocka:

Såg fantastiskt ut men vill anmärka på två saker:
¤ Priset på 6800 var lite högt även om det utklassar det $150 billigare 3070
¤ Priset på 6900XT är för högt tycker jag. Trots allt är prestandaskillnaden mellan 3070 och 3080 väldigt liten och nVidia är ju galna som tar det dubbla för 3090 (visst, man får mer VRAM men det är allt). Nu tar AMD $300 för några procent mer prestanda vilket känns lite kasst.

Går inte att gnälla på priset när Nvidia bokstavligen mjölkat entusiasterna sedan AMD släppte 7970, att flaggskeppen kostar 3x så mycket idag kan du tacka det företag som höjt priserna mellan varje generation sedan dess för, då de har bundit kortens pris till prestandan istället för tillverkningskostnaden.