Inlägg

Inlägg som DasIch har skrivit i forumet
Av DasIch
Skrivet av sKRUVARN:

Nej, det var ingen förväxling
https://www.researchgate.net/profile/Megan-Bourassa-2/publication/335803546/figure/fig1/AS:864665051615234@1583163621472/Serum-25-hydroxyvitamin-D-25OHD-concentration-thresholds-for-vitamin-D-deficiency.ppm

Jag vill minnas att IOM (Institutes of Medicine) är dom som används mest frekvent och det var dessa jag syftade på, och dom används ofta i svenska vården och livsmedelsverket etc. Det ser även ut att vara dom som används av amerikanska livsmedelsverket:

Levels of 50 nmol/L (20 ng/mL) or above are adequate for most people for bone and overall health.
Levels below 30 nmol/L (12 ng/mL) are too low and might weaken your bones and affect your health.
Levels above 125 nmol/L (50 ng/mL) are too high and might cause health problems.

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-Consumer/

Nivåer enligt Överläkare på Sahlgrenska (också i linje med IOM):

< 25 nmol/L D-vitaminbrist
25-50 nmol/L Otillräckliga nivåer
> 50 nmol/L Tillräckliga nivåer
75 nmol/L Optimal nivå
> 125 nmol/L Potentiellt farlig nivå
> 250 nmol/L Potentiellt toxisk nivå

https://www.internetmedicin.se/endokrinologi-och-diabetologi/...

Aja nog om det, nu var det en tråd om viktnedgång och inte kosttillskott Men ja att sikta på 125 nmol/l är det nog ingen risk med, men att ligga på 160+ och forsätta med rätt hög dos är nog rätt omotiverat,.

Jag vet inte exakt vad de grundar detta på men nivåerna kan behöva uppdateras. Kan även tilläggas att lägstanivåerna tycks satta utifrån risken att utveckla bristsjukdomar som rakit (dvs. att det är jättedåligt att ligga på så låga nivåer).

Här finns en omfattande analys av Endocrine Society med riktlinjer för klinisk praktik.
https://academic.oup.com/jcem/article/96/7/1911/2833671

Mycket att läsa där men nivåerna ser ut att ligga i linje med det jag fått på mina provsvar. Ett par intressanta saker är också att de rekommenderar övre nivåer på 100 ng/ml i serum, vilket är satt med marginal, och högsta dagliga intag på 10K IU. De kommenterar också en hel del av IOM;s rekommendationer.

Den här studien är också intressant, utförd efter IOM;s och Endocrine Societys riktlinjer:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28768407/#:~:text=A%20statist....

De påvisar ett statistiskt fel i IOM;s beräkningar för RDI, som är fel med en faktor av 10.

Här kan man såklart argumentera för vad som är rätt eller fel, och det är ju även pågående debatt bland experter. Endocrine Societys riktlinjer är dock väldigt intressant läsning, om man nu tycker sånt här är intressant.

Vi kan annars knyta ihop säcken med att D-vitamin har viss relevans för viktnedgång. Det finns indikationer på att det förbättrar insulinkänsligheten och kan minska inflammation i kroppen. Har man låga nivåer kan tillskott av D-vitamin även öka testosteronnivåerna.

Hur stor påverkan det har i praktiken är förstås svårt att säga, men det kanske ger en lite extra hjälp på vägen.

Av DasIch

Jag vill ansöka om att Facebook ger extra tyngd åt mina inlägg, när de tränar sin AI.

Av DasIch
Skrivet av sKRUVARN:

Vad sa läkaren om det? Om du nu har testat dig hos primärvården alltså. 61 nmol/l är väl inte insufficiens enligt dom vanliga riktlinjerna, och 168 räknas som potentil farlig nivå. "Optimal" är väl 75. Har för mig att, när jag undersökte detta ämne tidigare, >125 nmol/L är vad som räknas som förhöjda nivåer och potentiellt farliga, med studier att det evenutellt leder till förhöjd dödlighet och cancer. Finns det någon som helst konsensus om att man skulle vilja ligga över 100?

Har en bekant som gjorde någon självdiagnosering av dvitaminbrist, och började också med rätt höga nivåer kosttillskott, fick sedan en tillsägelse av läkaren vid ett senare blodprov när han hade förhöjda nivåer. Generellt så behöver man ju inte oroa sig för att ta dvitamin-tillskott, men i vanliga fall pratar man ju rätt mycket lägre doser. 12 000 IU är väl väldigt högt, och redan 5000 IU är väl högt om man inte har brist, även om det säkert kan vara vettigt om man ligger lågt för att komma tillbaka på optimal nivå.

Jag tar 2500IE på vinterhalvåret, och vad det nu evenutellt finns i min multivitamin resten av året, gjort ett test, på vintern, låg då runt 80 nmol/l, så enekdotiskt, för mig, så är det optimal mängd.

Läkaren har inte sagt något. Vilka nivåer som är optimala beror på vem man frågar men det ser ut som att du förväxlat nmol/l med ng/ml. 64 nmol/l är 26 ng/ml. Under 30 ng/ml brukar räknas som insufficiens. 168 nmol/l är 67 ng/ml. På naturlig väg kan man nå upp till 75 ng/ml.

Runt 50ng/ml finns det studier som pekar på att det ger lägst risk för dödlighet. Det är dock kohortstudier så de visar inget direkt samband utan bara korrelation. Finns även någon studie som visar på lägre risk för dödlighet med D-vitaminnivåer upp till 125 ng/ml (om jag minns rätt), varefter risken ökar snabbt.

Läkare tenderar att vara konservativa i sina rekommendationer. De utgår i första hand från att minimera risken för skador, inte att hitta optimala nivåer på individnivå. Forskningsresultaten går även isär en del så det är inte ett ämne som är lätt att navigera. Det är alltså klokt med ett visst mått avförsiktighet.

Olika nivåer enligt mina provsvar:

Referensintervall: 25-105

<25 nmol/L : D-vitaminbrist
25-74 nmol/L : D-vitamininsufficiens
75-250 nmol/L : Optimal nivå
>250 nmol/L : Potentiellt toxisk nivå

Vad som menas med referensintervall vet jag inte.

Googlar du kommer du hitta lite olika nivåer, både från svenska och utländska sidor. Mitt mål är att hålla mig till 125 nmol/l eller 50 ng/ml. Har inte hittat några källor som anger det som potentiellt farligt och inte heller några kvalitetsstudier som visar negativa effekter. Det är inom ramarna för vad som anses optimalt enligt många källor. Det är också klart under nivåerna du kan nå genom att spendera mycket tid i solen (vilket förvisso är ohälsosamt av andra anledningar).

Nivåer över det kan debatteras. Vissa D-vitaminförespråkare vill göra gällande att man börjar se positiva effekter först efter 50 ng/ml. Jag är skeptisk och har hittills inte sett dem presentera några bra källor. Samtidigt skulle jag, för egen del, inte vara särskilt orolig med nivåer upp till 100 ng/ml (vilket anges vara inom det optimala i mina provsvar, alltså 250 nmol/l), men då skulle jag definitivt se till att få i mig vitamin K2.

5000 IU bör ge nivåer runt 40 ng/ml (med individuell variation, såklart). Är du ute mycket i solen under sommaren blir förstås nivåerna högre.

Av DasIch
Skrivet av sKRUVARN:

Även om det går, så är det snålt med sånna tester hos primärvården, speciellt om du inte har tydliga symptomer.

Går väl att beställa hos t ex verlab, kostar runt tusenlappen tror jag för ett stort vitamin/mineral test. Dock kan det ju vara värt det, innan man slänger massa pengar på tillskott man kanske inte behöver. Sen kan nog iof dom flesta äta med gott samvete lite d-vitamin-tillskott över vinterhalvåret och omega-3 om man inte får i sig mycket av det genom kosten, eller äta någon hyfsat multivitamin. Men jag hade t ex inte börjat äta >5000IE d-vitamin-tillskott på sommaren utan att faktiskt ha koll på sina nivåer.

D-vitamin och magnesium kan man nästan utgå ifrån att man har låga nivåer. Det är svårt att få i sig tillräckligt genom kosten och solen ger inte så mycket (och generar bara D-vitamin en kort tid om året). Upp till 5000 IU om dagen bör vara säkert för de allra flesta. Undantaget kan vara en liten del av befolkningen som har en genmutation som gör att man är mycket känsligare för D-vitamin - då kan man ta upp runt dubbelt så mycket D-vitamin. Runt 7% av befolkningen har den mutationen.

Högre doser ska man inte ta utan att testa. Det kan leda till hyperkalcemi och njurskador. Även om risken är liten under kortare perioder är det inte värt att chansa.

Av DasIch

Låter som ett väldigt löst rykte. Oavsett så lär en sån affär aldrig gå igenom.

Av DasIch
Skrivet av ShotInTheHead:

Läste igenom allt igen, då kom jag på en fråga till ^^. Vart gör du dessa slags prover, på VC, Privat klinik?

Jag har gjort det på vårdcentralen. Min läkare är rätt tillmötesgående vad gäller sånt och jag har haft anledning att lämna andra prover också, så då har jag bara bett om att lägga till prov för D-vitamin och kalcium.

Av DasIch
Skrivet av medbor:

Känns lite som med PCIe5-SSD, kul med mer bandbredd, men inte snabbare på det som spelar roll (latens)

Förbättrad latens (i nanosekunder) är det som behövs mest, för det har inte märkbart ändrats sedan DDR3 eller kanske ännu tidigare

I praktiken kan man se lägre latens med DDR5 mot föregångarna (inte säker på DDR4 här) genom att de är effektivare. Vi kan jämföra det med att springa till paketskåpen vid ICA.

Ska du bara hämta ett paket är det i bästa fall ingen skillnad, men DDR5 tenderar att fortfarande vara lite efter där. Ska du ha flera paket kan DDR5 däremot öppna fler skåp på en rad och ta med sig paketen. Dessutom kan det ta två rader åt gången. Här måste de äldre syskonen istället springa flera vändor, vilket ökar den totala latensen.

Vill även minnas att det var några fler effektiviseringar med DDR5 men jag har det inte färskt i minnet just nu.

(Det här är för övrigt inte menat som en helt tekniskt korrekt beskrivning utan bara att illustrera principen)

Av DasIch
Skrivet av Tigerhamster:

https://www.polygon.com/2017/11/29/16709796/magic-the-gatheri...
Jag var aktiv i Magic-scenen (som domare) när det här hände. Det är toppen av ett isberg, men han är en total bajsmacka över hela spektrat.

Inte en enda konkret sak i den artikeln, utan den säger bara: "Jeremy är dum - sådetså!"

Av DasIch
Skrivet av mans51:

Okej, men varför ta upp kulturkrigsmuppen the quartering? Mannen är ett riktigt rötägg.

Åh nej, har han fel åsikter om vissa saker!?

Av DasIch
Skrivet av 4.0:

Ställer mig samma fråga. Hur snyggt är det?

Nu spelar jag mestadels multiplayer FPS spel, men tror fortfarande BF V är snyggaste spelet där typ? Vilket flyter på fint med betydligt sämre grafikkort än i det här testet

Mycket snyggare och mycket mer krävande grafik än BF V. Det finns inget som tyder på att det är dåligt optimerat - snarare att de pressar gränserna för vad som är möjligt med dagens hårdvara.

Av DasIch
Skrivet av mrazster:

Är det verkligen så tungdrivet, finns det belägg för det rent grafiskt, eller bara jävligt dåligt optimerat ?

Det är jääävligt snyggt.

Av DasIch
Skrivet av izzie:

Så länge det går att återställa när jag flyttar få jag nog göra det mesta. Så jag kan säkert isolera också.

Säker på det? Om garaget ägs av samfälligheten finns det antagligen en massa regler om vad som får och inte får göras.

Av DasIch
Skrivet av Kent:

Halkskyddsmattan ska ligga på bänken, detta så att skuldrorna får bättre grepp. Mer grepp ger dig bättre brygga och minskar risken att du glider närmare ställningen/hakarna när du applicerr bentrycket.. Det blir även lättare att hålla skuldrorna ihoppackade.

Aha, du menar så!

Skrivet av izzie:

Ja precis. Vet inte om jag får isolera så mycket, det tillhör en samfällighetsförening. Men ingen skulle nog motsäga sig i och för sig.

Får du inrätta ett garagegym då?

Av DasIch
Skrivet av izzie:

Gött!

Funderat länge på att köpa ett squatrack och skivstång till garaget. Dock funderar jag på hur begränsad jag kommer bli av att det inte är tillräcklig höjd för att ha armarna sträckta över huvudet. Kommer det begränsa mig mycket?

Backen utanför sluttar ganska mycket så jag kan inte droppa vikter där. Kanske kan köra sittande?

Dessutom kommer det bli jävulskt kallt på vintern då garaget inte är isolerat.

Några tips? Är det värt det? Annat att tänka på?

Du kan ju alltid köra böj, bänk, rack pulls, eventuellt chins m.m. Sittande axelpress är en utmärkt övning också. Att få lite värme låter som ett svårare problem, men det kanske går att isolera lite och sätta upp infravärmare?

Av DasIch
Skrivet av Kent:

Vet inte hur bänken och din teknik ser ut, men kan tipsa om halkskydsmatta från ex. Biltema. Mycket lättare att packa axlarna under dig (tänk hålla en penna mellan skulderbladen), brygga/sätta bentryck utan att flyga av bänken.

Sedan är det aldrig fel att hitta ett gym med riktiga tävlingsbänkar.

Greppet är inget problem - det är gummimattor på golvet. Tekniken suger dock. Den här gången fick jag bättre stabilitet men fortfarande svårt att hålla kroppen tight och få driv från benen. Känns som jag inte heller hittar ett bra läge på hur långt under stången jag ska ligga. Driver jag på som jag vill slår jag i hakarna. Just den biten lär dock ge sig med tiden - det här var andra gången på över 10 år som jag körde bänk.

Av DasIch

Där åkte 100Kg upp i bänk. Stark som en 16-årig gymbro nu.

Av DasIch

Team Redline supportar Max hobby:

Av DasIch

Bästa serien som gjorts på länge.

Av DasIch

Kul att det börjar gå bra för Landbro. Jag hoppas den här säsongen slutar med att Landbro och Max bogserar varandra över mållinjen - "Hey mate!", "Haha, mate mate!" - för en delad mästerskapstitel. Sen vandrar de bort mot solnedgången, för att logga in på Iracing.

Av DasIch
Skrivet av izzie:

Max hoppar in i bilen, tar pole, sedan direkt tillbaka till sitt motorhome för att hoppa in i Redlines 24h @Nürnbergring. Sen sov han några timmar, och nu kör han igen innan racet. En av oss!

https://i.imgur.com/mcBPTFa.png

https://www.twitch.tv/teamredline

F1 är bara något han gör vid sidan av simracing.

(Det är Nürburg, inte Nürnberg - två helt olika ställen)