Inlägg

Inlägg som fragande har skrivit i forumet
Av fragande

Produkt: Lenovo M10 Plus (3rd Gen)
Länk: https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/surfplattor/leno...
Kategori: Övrigt
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=7173747
Pris: 1690kr

Inget fartmonster (Snapdragon 680 + 4GB RAM) men bör duga för streaming och slösurf. Fyra högtalare med hyfsat bra ljud enligt flera recensioner.

EDIT:

Finns nu även hos Power för samma pris inkl. foliofodral. Ej i lager men beställningsbar.

Av fragande

Byt till en billigare toppdomän (.se kostar t.ex. 189kr per år att förnya) eller låt den nuvarande bli ledig igen och hoppa på ett "första-års-erbjudande" hos en annan registrator. Det är väl de alternativ som finns mig veterligen.

Av fragande

Tjena @Komplett !

Under förra årets Black Week och Mellandagsrea körde ni Kenson ERGO för 5990kr. Hade hoppats på samma pris i år då jag fick hoppa över förra gången.

Antar att ni är trötta på önskemål, men undrar om man kan få en hint om den kommer sättas ned till det priset i år igen vid något tillfälle.

Av fragande

Någon som har hittat bra erbjudande på ergonomisk kontorsstol i prisklassen 5-10K? Hade hoppats att komplett skulle köra 5990 för Kenson ERGO igen men icke. Sugen på HM Embody men den har ju gått upp så pass mycket i pris.

Av fragande
Skrivet av Kolsvart Katt:

Jag försöker att inte stressa och se kosmiska omen här och var istället. Hade (mot bättre vetande) 5800x3d i korgen nästan på en gång vid länkar i chatten men i gul något tvetydig rektangel på betalsidan (som verkade genomförbar) stod "Produkten kan endast köpas i webbshoppen". Jag tänkte att det var något ologiskt då det inte var fråga om möjlighet att handla till dessa priser fysiskt och avbröt och såg inget mini-itx AM5 heller så det var alltet som menade att kanske vänta till Arrow Lake och Zen 5.
Antagligen för att det kommer att landa några oförutsedda utgifter snart. Sånt där känner man på sig.

Hade den också i korgen och var på köpknappen inom 10s men DDR4-minnena gav felmeddelandet "Produkten kan endast köpas i webbshoppen" vilket gjorde att köpet inte kunde genomföras. Surt om man missade p.g.a. det men man borde väl lagt en order på enbart proppen först.

Av fragande
Skrivet av draanexle:

För den som missa och var nyfiken på vilka deals inet hade:

https://imgur.com/a/aEUrIxn

Länk - https://www.inet.se/kampanj/7959/swecxlusive-2023?sortColumn=...

Giltig och uppe till midnatt idag.

Glömmer alltid bort att man måste köpa saker först o tänka sen så missade 5800x3d men den försvann på typ 10 sekunder :')
DDR5 kitet hade nog inte varit helt fel heller. CL36 iofs, men galet bra pris.

Argh, hade 5800x3d + 32GB DDR4 i kundvagnen och klickande på köpknappen på typ 10s men fick ett felmeddelande om att minnena "Kan endast köpas via webbshoppen" eller något liknande som gjorde att köpet inte kunde genomföras. När jag väl hade fått bort dem ur kundvagnen var proppen redan slut :'(

Av fragande
Skrivet av tudz:

Jag skrev om säljaren tidigare i denna tråd. Det är diskar plockade ur en serverfarm med nollställd SMART. Min disk kom dessutom levererad löst i en låda utan någon som helst packning. Bara det faktumet gjorde att jag returnerade disken direkt.

Tack, då blir det nog nya diskar istället.

Av fragande
Skrivet av Drnisse:

Produkt: Seagate Exos X18 Enterprise 16tb (renoverad)
Länk: https://www.amazon.se/-/en/dp/B0CF5XVHMS
Kategori: Lagring
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5634158
Pris: 2318 kr

Någon som har erfarenhet av de här recert:ade diskarna (och säljaren)? Är det officiellt från tillverkaren eller är de bara plockade direkt ur någon serverfarm med tiotusentals drifttimmar och nollställd SMART?

Av fragande

Kort och gott:

1. Ja.
2. Nej.

Av fragande

Låt från veckans Discover Weekly på Spotify som fastnade på repeat. För mig ny artist. Vet inte riktigt vad det är för genre, fusion mellan old school jungle och ambient? Funkar riktigt bra på skogspromenad ute i höstrusk och mörker i alla fall.

Av fragande
Skrivet av NodCommander:

Undrar ifall denna kan klara av att agera HTPC och spela YouTube 1080 och 4K utan att det segar ned totalt som 4:an gör?

Som sagt så saknas all form av hårdvaruavkodning för annat än H265, så nästan vadsomhelst är ett bättre val än Pi5 som HTPC. Med det sagt så kommer den klara av att mjukvaruavkoda betydligt mer material än 4:an eftersom processorn är rejält mycket snabbare. Skulle vänta och kolla tester.

Av fragande
Skrivet av Zeroastic:

Vad tror vi om att spela upp 4k material med denna? Ej streaming 🙂

Om det är det primära användningsområdet så skulle jag verkligen välja något som har stöd för hårdvaruavkodning istället (om inte hela ditt bibliotek är och kommer förbli 100% H265).

Av fragande
Skrivet av GuessWho:

Det är väl en prioritetsfråga.
Raspberry Pi foundation ansåg väl att Raspberry Pi inte primärt är en media PC, samtidigt som som högre generell prestanda än tidigare generationer tillåter funktioner via mjukvarulösningar.

Första generationens Raspberry Pi hade rätt kass prestanda. Så där krävdes någon hårdvaruavkodning av video om Pi skulle vara mer duglig som HTPC än en dator med Socket 7 Pentium.

Dessutom var Raspberri nya på marknaden och hade inget att falla tillbaka på.
De behövde något för att locka till sig fler köpare så de kunde sälja tillräckliga volymer att företaget kunde överleva tillräckligt länge för att släppa en generation 2.

Jag säger inte att jag har något emot hårdvaru decoder/encoder lösningar.
Men jag kan förstå att det kan ha fått lägre prioritet om mjukvarulösningar nu kan fungera tillräckligt bra att de flesta inte märker någon skillnad. Samt att företaget är i en annan position när de är etablerade på marknaden och också har många företagskunder.
Samt att försöka prispressa i en galen marknad när allt™ blivit dyrare.

Du har en poäng i att hårdvaruaccelerering har/kan ha fördelar.
Men kan förstå att det hamnade längre ner på prioriteringslistan jämfört med när första generationen lanserades.

Jovisst, jag håller med dig men jag ifrågasätter hur rimlig den nedprioriteringen är. Man prioriterar t.ex. att ha kvar dubbla HDMI-utgångar med stöd för 4k60 och HDR, men det ska inte gå att avkoda media ..? När alla andra har det, även i betydligt lägre prisklasser, känns det väldigt märkligt.

Skrivet av MatteN:

Att man inte dragit på med stöd för upp till 4K60 H264/H265/VP9 beror troligen på att det vanligaste är max 4k30, jag har ett antal tusen 4k-filer men inte nån i 4k60.

Det finns alltså ingen hårdvaruavkodning för för annat än H265 öht., oavsett FPS. Att 4k60 blivit standarden beror väl troligen på att det inte innebär någon besparing att "bara" ha stöd för 4k30 gissar jag.

Av fragande
Skrivet av Kolsvart Katt:

Well artikeln jag länkade, blogginlägget eller vad du vill kalla det, skrev att "it removes the RPi4’s 1080p restriction on H264 decoding" vilket insinuerar att den inte klarade 4k h264. Flexibilitet för strömmande tjänster och en target price point tog prioritet, kanske, hursomhelst skulle jag behöva se något test för att se vad rpi4 drar i h264 och vad rpi5 drar i h264, om vi måste tala h264.

Pi4 har bara hårdvaruavkodning upp till 1080p så det är ju rejält utdaterat ja. Att blanda hårdvaru- och mjukvaruavkodning (hw för 1080p och sw för 4k) kan jag tänka mig kan bli problematiskt så att man skippar det stödet kan jag förstå, men att inte uppdatera till stöd för 4K60 H264/H265/VP9 är för mig obegripligt.

Det går ju alltid att inaktivera om man skulle stöta på kompatibilitetsproblem så det argumentet känns väldigt lamt och snarast ursäktande. Om det enbart är en kostnadsbesparingsåtgärd frågar jag mig hur många kronor per enhet det faktiskt blir. Känns mer som corner cutting.

Av fragande
Skrivet av Kolsvart Katt:

Skulle tro att det hade en relativt rationell anledning. Kodigänget som jag citerade nämner också att tack vare bättre cpu så fungerar software decode bra för h254 4k, samt 1080p av1, h264, och "and the ability to software-decode all 1080p streaming media improves the “it just works” usability of services like Amazon, Disney+, Netflix and YouTube" mha bättre cpu.

Edit. Så 27poke, ja, det låter det som, via mjukvara.

Jovisst, man kan bruteforce:a software decode med CPU-kraft men det är fortfarande en väldigt suboptimal lösning. Förutom att tar upp CPU-cykler så snackar vi ju också 10x strömförbrukningen eller något i den stilen. De flesta av oss kör ju hårdvaruavkodning på desktop också, även om CPU:n med råge kan avkoda i mjukvara.

Den "rationella" anledningen lär vara kostnadsbesparingar och det känns som sagt dumsnålt, speciellt när nästan alla andra nuvarande SBC:s stödjer 4K 60fps H264+H265+VP9. Jag menar du kan få en Le Potato för $30 som har det stödet.

Av fragande
Skrivet av Kolsvart Katt:

Beror på mjukvaran och källan men det ser en del bra ut redan:

https://libreelec.tv/2023/09/28/rpi5-support/

Bra och bra vet jag inte, det är väldigt ineffektivt att köra software decode. Känns verkligen dumsnålt att droppa det stödet.

Trevligt med PCIe men bara en lane 2.0 är också det väldigt snålt. NAS med 4xSATA-hatt faller ju helt bort t.ex. Varför man är så allergisk mot eMMC förstår jag inte riktigt heller.

Av fragande

Skärmarna är 1440p, vilket innebär att material i 1080p måste skalas upp och det går ju inte att göra "jämnt" som med 1080p -> 4K där en pixel blir fyra. Spelar man spel i 1080p på en 1440p-skärm så blir det också väldigt suddigt.

TV:n är 1080p och matchar därför källmaterialet 1:1 = skarpare bild.

Av fragande

Zebralight SC600w Mark IV Plus HI (Cree XHP50.3 HI 4500K R9050). Förlorade så klart tint-lotteriet och det är märkbart positiv DUV, men jäkligt imponerande reglering och sustained output i det lilla formatet annars. Nästan så den är för liten och försvinner i handen. Kommer vara bra handvärmare i vinter

Blev ett par celler som jag inte har testat tidigare också, Molicel M35A och Sony VTC6.

Av fragande
Skrivet av medbor:

Verkar vara outlet/returnerade exemplar

Stämmer, har av någon anledning dykt upp en massa outletprodukter från Elgiganten på Prisjakt idag.

Av fragande
Skrivet av Pirum:

Uppdatering: Hämtade idag ut en Orico till, och nu är det JMicron-kontroller!

Jag har just nu ingen välfungerande SSD jag är beredd att testa med (ifall det skiter sig), men spontant känns det inte riktigt bra. Vid ett kortare test med en dålig SSD (Asenno 120GB) låser sig kontrollern om man aktiverar Trim; reserverar mig för att det kan vara SSDn också, menmen...

De två tidigare Orico-kabinetten har varit de minst strulande jag haft, ofta tycks de ha klarat sig med mindre ström än mina Inateck exempelvis, men det är trist när tillverkare byter själva modermodemet och det fortfarande säljs som samma artikel.

Bildexempel:
<Uppladdad bildlänk>
PSY-SSDn sitter i min äldre Orico, med ASMedia-nånting, och Kingston-SSDn sitter i min nya Orico, med Jmicron "Bus 002 Device 003: ID 152d:0578 JMicron Technology Corp. / JMicron USA Technology Corp. JMS578 SATA 6Gb/s"

Tur att jag inte hann köpa några då Just JMS578 har jag haft trubbel med också, får inte TRIM att fungera på RPi med den kontrollen. De från ASMedia verkar lira betydligt bättre.