Inlägg

Inlägg som Anders Andersson har skrivit i forumet
Av Anders Andersson

3 TB = 1 TB + 2 TB NVME i laptopen.
Installerar spelen, virtuella maskiner, datafiler på 2 TB, systemet samt andra program får leva på 1 TB.

14 TB i Nas (2,4,8 TB HD)

Av Anders Andersson
Skrivet av Yoshman:

Qualcomm hade event i NY för press och influensers, där visade man några begränsade energieffektivitetssiffror

https://cdn.sweclockers.com/forum/bild/25166?l=eyJyZXNvdXJjZSI6IlwvZm9ydW1cL2JpbGRcLzI1MTY2IiwiZmlsdGVycyI6WyJ0PXRodW1iIl0sInBhcmFtcyI6eyJrZXkiOiI5MTlGOTE3My0xNkIwLTQ4RTktODg0My0wRDUxOTY5QzY4OEEifSwia2V5IjoiNmY4YjExODY4ZjM4M2JhNDU3YmVlYzY2ZTc5ZjY5YjYifQ%3D%3D

Ser ut som M3 kommer vara perf/W kungen. Positiva ändå är att Snapdragon X Elite (vid 23 W TDP) är mer jämförbar med M3 Pro i MT prestanda och den verkar även matcha M3 Pro i perf/W.

Problemet för Qualcomm är att M3 serien har bättre ST-prestanda (och ST är och lär förbli långt viktigare än MT på desktop). Vidare ligger GPU hos Snapdragon X Elite på M3 nivå, M3 Pro är ju ungefär dubbelt så snabb GPU-mässigt.

"Killer Feature" hos Snapdragon X Elite verkar i det korta loppet vara AI. Dess NPU är långt snabbare än Apples, AMDs och Intels. NY-eventet visade också att Qualcomm verkar jobbat hårt med att också utnyttja denna NPU i program som Davinci Resolve, man visade något ljudstudio program (har noll koll på den branchen, så säger mig inget) och även lokala LLMs (sista är helt klart vettigt, LLMs är användbara i programutveckling men många företag lär inte vilja köra molntjänster för detta utan hålla informationen lokalt, det för att inte läcka IP).

GPU i M3 Pro/Max och dGPUer har bättre AI-prestanda, men dessa NPUer är långt mer energieffektiva och passar därför bärbara bättre.

Sedan är ju Snapdragon X Elite tillverkard i 4nm inte 3nm som M3.
Sedan kör ju M3 i MacOS de andra kör i Windows, benchmark program går olika bra i olika OS.
Problematiskt att jämföra olika plattformar.

Slutligtvis så kommer Snapdragon X Elite kommer tävla mot M4, Zen 5 och Arrow Lake/Lunar Lake, så jag tror den kommer vara sist i prestanda racet. Dock kommer den kunna vara betydligt energi effektivare än AMD/intel, om än långsammare.

Av Anders Andersson

Som framkommer i kommentarerna verkar CPU delen av körningen av spel inte vara något sörre problem. Men hur är det med GPU delen? Hur bra är Adreno på att köra Directx 12?. Som ett mobilt 3050?

Av Anders Andersson

Den är ju billigare än en Tesla model 3, kanske blir en sån istället. Båda behöver nog lika stort batteri om man vill vara mobil.

Av Anders Andersson

Jag vann i Fortnite

Av Anders Andersson

IPad Pro 12.9 2022 M2
26.0 Safari, 23.6 Chrome

AMD Ryzen 7 5800H från 2021
16.9 Chrome

Av Anders Andersson

Tyvärr är ju både Apple och Samsung svindyra. Men Samsung har de senaste åren haft bäst rabatter och tradein ersättningar vid lansering av nya Galaxy S serien. Hoppas Samsung fortsätter med det...

Av Anders Andersson
Skrivet av Dunde:

Eftersom kön är en social konstruktion och det inte finns någon som helst skillnad mellan könen så är detta fake news. Dessutom är det kränkande mot de som är gender fluid och inte identifierar med något kön. Liksom, hur kränkande som helst att de bara antar mina egenskaper.

Känner mig kränkt. Ser mig som en tråd i en stor process som simulerar "Universum" då ska ingen komma och prata om kön. I nästa simulering kanske jag är en sol.

Av Anders Andersson
Skrivet av DasIch:

Det där med offentliga upphandlingar är en bra tanke som blivit ett jäkla hundrunk. Det ska vara billigast hela tiden och för att vara billigast behöver det myglas. Skitsamma om tjänsten/upphandlingen funkar bra.

Jag har i positioner där jag både granskat hur upphandling och fakturering funkat, samtidigt som jag nyttjat de upphandlade tjänsterna. Uppifrån har det varit paragrafrytteri (även till den grad att jag stuckit ut hakan och förklarat att de ovanför mig inte förstår lagen - vilket de inte gjort - och företaget vi anlitat haft rätt). Samtidigt ser man att det här företaget är skitbra att jobba med - bästa vi haft. Allting klaffar, aldrig några problem.

De blir ersatta av ett annat företag. Mycket billigare på papperet. Deras affärsmodell är buda så lågt som möjligt och mygla så mycket som möjligt. Vi snackar inte längre om att vara oense om små detaljer. De har inte ens resurserna att leverera tjänsten, och absolut inte till det priset. Konkurrerande företag säger samma sak. Det är omöjligt.

Tjänsten funkar också därefter. Skit. Det är problem efter problem.

Lyfter det till den som är ansvarig för upphandlingar. Han är ett riksbeppo som inte fattar någonting.

Jag beställer 50 Big Mac & Co och får en cheeseburgare. Det är uppenbarligen ett problem. När det händer vid varje beställning är det ett stort problem. Att jobb som borde ta en dag tar en vecka.... ja, det är ett problem.

När frågan lyfts till ansvarig ska alla dessa problem antecknas, så kan de tas upp i nästa upphandling. Om 4 år, eller vad det nu råkar vara för tid som kontraktet löper.

Nu är det här förvisso ett problem av idioter som är ansvariga för upphandlingar, likväl som att lagen om offentlig upphandling slår fel. Om lagen varit mer tillåtande och idioter kunder örfilas upp vore det inget problem. Nu gäller dock ingetdera.

Rent pragmatiskt, i de situationer jag stött på, hade det såklart funkat bäst om man bara kunde fråga oss som faktiskt jobbar med dessa företag. Vilka har funkat bäst? Vilka vill ni jobba med, och om det står mellan dessa alternativ - och deras prislistor - vilka tycker ni är bäst val?

Så får man väl dock inte göra. Om man får det så har jag inte stött på någon som vågar det.

Borde vara med flera skrivningar i kontraktet att det kan lösas upp inom 1 månad om inte kraven uppfylls. Känns på många sätt att de som upphandlar tjänsterna är inkompetenta (vet inte vad de ska upphandla, kan inte verksamheten etc) och därför kanske kopierar en gammal upphandling eller skriver något generellt istället för det man vill ha och behöver. Det fungerar om du köper från en kund som fungerar (tar helhetsansvar för sin leverans), men inte från en kund som bara vill vinna kontraktet och skiter i leveransen (gör bara sin del inget annat).

Av Anders Andersson
Skrivet av GuessWho:

Inom 2 dagar tycker jag är rimligt för inrikes.

Kanske med något med längre tid beroende på avstånd.
Säg exempelvis om någon i Malmö skickar ett brev till någon i Lund eller till någon i Kiruna så är det stor skillnad i avstånd.
Om det är någon i Smygehuk som brevväxlar med någon vid Treriksröset kan jag förstå om det tar mer än 2 dagar.

Samtidigt skickas brev inom Ukraina på en dag.
Men Sverige är väl ett riktigt Uland eller så har Postnord för lite krav på sig.

Av Anders Andersson

Är på kontoret när jag skall hämta ut en ny dator, typ var tredje år.
Hela teamet (nästan hela i alla fall) jobbar på distans.
Finns andra närliggande team där flera jobbar på plats.
Har 900m till kontoret, men det är sjukt mycket mera opraktiskt att t ex träna på matrasten.
Lämna/hämta barn från skolan (tar max 5-10 minuter om jag är hemma)
Är man på kontoret måsta man passera diverse in och ut slussar och gå genom en massa byggnader.
Så allt tar längre tid om man sitter där.
Gillar verkligen att jobba hemifrån, sedan när man jobbat klart stänger man av jobbdatorn så är det fritid.

Av Anders Andersson

Windowscentral rapporterar att nästa Surface kommer annonseras ut i mars.
Med ny varianter som skall kunna köpas i april, juni.

I juni förväntas Surface Pro 10 och Surface Laptop 6 med Snapdragon att släppas.
I april förväntas det bli "14 gen uppdaterade" intel processorer för Surface Pro 9+ och Surface Laptop 5+

Av Anders Andersson

Snapdragon X Elite vs Intel Core Ultra 7 155H benchmarks
Även Apple M2, Snapdragon X i 23 och 80 Watt, 2 laptops med Core Ultra 7 155H
Intel har det inte lätt...

https://www.xda-developers.com/snapdragon-x-elite-vs-intel-co...

Av Anders Andersson
Skrivet av friArsenik:

Ja, det kan stavas hur som helst på ukrainska, men de skriver spelnamnet på engelska och då får man följa logiken och stava på det sättet som det stavas i språket man väljer att stava. Annars kan det hända att nästa spelltittet kommer att heta typ: "Once pon a time in Stokgolm in Shvecija"

Grejen är just att stava det på Ukrainska och inte på Ryska, kärnkarftverket ligger i Ukraina inte Ryssland.
Med ditt exempel skulle det bli "Once a upon a time in Stockholm in Sverige"

Av Anders Andersson

Hade tänkt att tjäna lite mer till företaget genom att jobba mera, kanske ett till uppdrag. Men orkar inte, efter covid och annat är jag slut efter 9 timmars arbetsdag. Nja ska jag tjäna mera pengar på nått måste det ske smartare inte jobbigare.

Av Anders Andersson

Intels 14:e generation +200 MHz jämfört med 13:e, något annat?
Jäsp Intel 2024 riktigt tråkigt, hoppas Arrow lake (2025) blir bra.
Och nämn inte meteor lake, skulle vara så bra enligt Intel. 10 % långsammare än motsvarande Raptor lake och Ryzen 4 i CPU
Man tänkte ju att meteor lake skulle kunna vara bra, nodkrympning och Intels egna lov ord. Men visar sig vara blaha.

Av Anders Andersson
Skrivet av CazeW:

Det här. Har läst det på flera ställen och tycker att beskrivningen stämmer riktigt bra. Nämligen att dagens ungdomar är "tech native", medans de äldre generationerna är "tech savvy" (hittade ingen bra översättning för båda termerna) och det är stor skillnad mellan dessa två. Man behöver helt enkelt inte längre lära sig på samma sätt hur saker och ting fungerar för att kunna använda dem.

Det är just detta man är rädd för, "tech native" personer som bara använder allt. Sedan när något går sönder vet man inte vad man ska göra, hur det fungerar eller varför? Kompilator, assembler, bits/bytes, hårddisk == datorlåda? Det är väl bara att använda någon app/tjänst så ordnar det sig?

Av Anders Andersson

Enligt Notebookcheck är

Intel Core Ultra 7 155H i GeekBench 6.2
7% långsammare enkeltrådat än Ryzen 7 7840S, Core i7-13700H
Samma prestanda i multitrådat som Ryzen 7 7840S och 7% långsammare än Core i7-13700H.

Prestanda i lägre effekt läge så förlorar den stort mot AMD, men en förbättring mot föregående.

Ny processor som är sämre än föregående "Core i7-13700H" i CPU prestanda "hurra", "hurra".
Det som dock är bra är att Intel åtgärdat sin långsamma GPU dock ligger de efter AMD även där.

https://www.notebookcheck.net/Intel-Meteor-Lake-Analysis-Core...

Av Anders Andersson
Skrivet av medbor:

När går Windows 11 ur sin beta-fas? Vågar vi hopps på nästa år?

När Windows 12 kommer

Av Anders Andersson
Skrivet av Lodisen:

Om ultran kommer med Snapdragon så uppgraderar jag förmodligen från min S23 Ultra, är det Exynos får den hänga med ett tag till.
Edit: Inte för att jag känner behov av att uppgradera, utan då skulle S23 gå till tjejen som behöver nyare telefon.

Själv tycker jag att telefoner som är ett år gamla är egentligen som bäst då, för då har tillverkare hunnit släppa diverse fixar och vissa uppdateringar. Sedan brukar priset också hunnit sjunka på 1 åringarna.