Inlägg

Inlägg som Jselling har skrivit i forumet
Av Jselling

En lite sen uppdatering. Jag fick mail av Sonys support som svarade att dem givetvis inte supportar byte av hårddiskar så dem kunde tyvärr inte svara. Vad jag dock fick fram lite indirekt är att de har satt in ett väldigt förenklat bios på datorn för att hindra folk att fippla själva allt för mycket. Detta kan mycket väl vara problemet.

Dock valde jag att inte fortsätta att grotta i problemet och gjorde istället det som jag ville slippa, jag bytte plats på diskarna och nu verkar allt funka kalasbra.

Av Jselling
Skrivet av Veni:

Om den ligger där så går den in som en ren SATA enhet, alltså borde Du kunna hitta den i BIOS/UEFI och den bör i så fall presenteras som en "Hard Drive". I nuläget tills Du får svar från Sony så hade jag rotat igenom hela BIOS/UEFI inkl. grävt ner mig i alla underträd och försökt hitta något som väljer vilka enheter som får lov att vara startenheter, ordningen på dem m.m. Brukar inte ta lång tid, men passa på att vissa alternativ kanske inte presenteras förrän man någon annanstans valt att de skall vara valbara, så det det kan komma att bli en liten kombinationslek :).

Oh, lovely. Då är det bara att hoppas på att Sony svarar alltså. Jag har inte riktigt tid att sitta och grotta mer i det här just nu.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Jselling
Skrivet av runeman:

Vadå, är problemet löst nu? Min kvällsläsning är förstörd. Nu ska jag spela antiklimax-sången på min lilla lilla radio.

Jag ber om ursäkt för att jag förströrde din kväll
Men tyvärr är inte problemet löst. Jag orkade bara inte grotta mer just då.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Jselling

Aha, jag missade visst att man kunde expandera vidare i flera nivåer. Nu hittade jag den. Låg under Intels SATA AHCI Controller. Vilket spontant låter rätt.

Av Jselling
Skrivet av Veni:

Det låter som om enheten kan identifieras som en USB-ansluten enhet och således så blir den inte specifikt identifierad som en "Hard Drive" trots att den egentligen inte är en hårddisk utan är en halvledarenhet. Jag tror dock inte att Sony är lika petiga som mig :). Kolla om Du kan hitta pekare till andra typer av startenheter än just hårddiskar, som t.ex USB-enheter, PXE eller dylikt. Då kanske Du kan välja t.ex USB som startenhet och sudda bort Hard Drive 1 från startordningen.

Vi får vänta med spänning på svar från Sony eftersom manualen på nätet för denna dator är otroligt tunn så det går inte ens att se hur det ser ut i BIOS/UEFI.

Om Du går in i Windows och väljer enhetshanteraren och väljer i menyn att visa efter anslutning så kan Du få en ledtråd kring hur SSD:n är ansluten.

Det är lite märkligt det här. Väljer jag att sortera min device manager efter connections så ser jag inte ens min SSD, jävligt oklart varför.
Om jag går in "Manage" disk storage så ser den ut som vilken disk som helst, med olika sektorer, Boot, page file , crash dump osv. Går jag in på properties dessutom så tycker minsann datorn är det här en standard disk drive som sitter på Bus nummer 4. Inga konstigheter...

Av Jselling

jag har precis kopplat ur min gamla disk och kör nu bara med SSD disken i DVD-utrymmet (det går sjukt fort, fattar inte att jag inte köpt SSD förr).

När jag startar upp i BIOS så hävdar datorn att den har noll interna hårddiskar. Så något vajsing är det. Antagligen anser den fortfarande att det är en DVD spelare som sitter ansluten på SATA kabeln.

Ska dra iväg ett mail till Sony nu och som om dem har något förslag.

Av Jselling
Skrivet av Veni:

Bara för att kolla att din SSD inte identifieras som något annat utav BIOS:
Vad säger BIOS angående Hard Drive 1 om Du bara har SSD:n ansluten(i läget då du kan starta ifrån den)?

Jag ska se om jag hinner kolla detta ikväll

Av Jselling

Köp lite dyrare ultraljudssensorer för utomhusbruk så kommer du nog inte ha några större problem. Problemet med att snön dämpar ljudet bör inte vara ett problem om du inte ska mäta på långt håll. Sensorerna bryr sig egentligen inte om vilken effekt som kommer tillbaka utan är egentligen bara intresserade av tiden från sändning till mottagning. Och den påverkas inte av snöns dämpningen.

Av Jselling
Skrivet av fredix:

Jag menade alternativet CSM som finns i UEFI, ursäkta min otydlighet.
Detta är en länk jag rekommenderar du kollar in:
http://esupport.sony.com/docs/pc/SVT1112_1312_1411_series/EN/...

Testa sista punkten, tror det hjälper att avaktivera "Secure Boot" så du kan ändra start ordningen.

Jag provade att både att köra factory deafult på Secure Boot Settings och avaktivera den. Gjorde dessvärre ingen skillnad. Problemet verkar vara att BIOS inte ser den som en HDD. På första sidan står det en del basic info om datorns tillstånd. Där står min gamla disk som Hard Drive 1. Efter det står det Harddrive 2: None.

Av Jselling

Disken satt kvar i caddyn och satt kvar i DVD-facket.

Skrivet av fredix:

Om det är en Windows 8 maskin leta efter CSM i UEFI och aktivera.
Spara och starta om dator och se ifall du kan ändra boot ordning.
Anvisningar hur man gör på en ASUS laptop:

UEFI är aktiverat från start.

Av Jselling

Plockar jag bort den gamla disken så startar datorn galant med ssd, men då antar jag att datorn återigen ser den som en extern disk

Av Jselling

SSD:n sitter i dvd utrymmet. Det kan vara det som är problemet att datorn fortfarande "tror" att det är en DVD. Jag tror tyvärr inte att den gamla disken passar i DVD-utrymmet.

Av Jselling

Datorn är en laptop modell Sony Vaio SVS1512Z9EB. Jag ska försöka med Sonys support också , men dem verkar ta flera dagar på sig att svara verkar det som. Tänkte att det skulle gå fortare den här vägen. Sannolikheten är ändå rätt stor att någon annan har gjort samma sak tidigare.

Av Jselling

Kan inte välja min nya SSD som boot drive

Hej,

jag köpte nyligen en Samsung 840 Pro SSD samt en hårddisk caddy. Jag tog sedan och satte in dessa i min laptop istället för min DVD spelare. Så långt funkar allt som det ska. Jag installerar och kör Samsung uppdateringsprogramvara och installerar senaste drivrutinen till SSD och disken verkar funka kalas.
Nu är det så att jag skulle vilja använda denna disk som boot drive och min gamla som förvaringsdisk. Jag kör därför Samsungs egna migreringsmjukvara. Efter att migreringen är avklarad startar jag om datorn för att gå in i BIOS och välja den nya disken som ny boot disk. Men den finns inte att välja!

Jag startar datorn som vanligt igen och ser att den nya disken fortfarande finns och verkar fortfarande må prima. Jag öppnar disken och ser att innehållet är identiskt med det på den gamla disken. Jag provar att kolla i BIOS igen. Fortfarande inget.

Efter en hiskelig massa googlande kommer jag egentligen inte fram till nånting, mer än att Samsungs svenska support är sämst och att den ameriskanska in får hjälpa mig.

Hur som helst, jag fortsätter att härja runt i BIOS och märker att jag kan starta från den nya disken om jag väljer att starta från en extern disk. Problemet är att då syns inte längre min gamla disk.

Någon som har något bra förslag på hur jag bör gå vidare?