Inlägg

Inlägg som LundgrenDigital har skrivit i forumet
Av LundgrenDigital
Av LundgrenDigital
Skrivet av alibababert:

du kan ju se vilken kabel som leder till vilken disk, och läsa på disken vad det är för nån. om du har 4 likadana diskar blir det krångligare, men då bör disk 0 vara på sata 1

Det är det som är det (o)fina i kråksången. Eftersom diskar sitter så tätt så kan jag inte bara enkelt plocka ur en disk och sen sätta tillbaka den (fastskruvad dessutom!).
Men jag gissar att det får bli lite detektiv-arbete imorgon.

EDIT: Övriga sweclockers. Går det om möjligt ta reda på vilken kanal som disken sitter på? SATA1, SATA2... osv. ?

Av LundgrenDigital

SATA - plats på moderkort?

Hej, allesammans!

Idag var min tanke att installera en 150GB Western Digital VelociRaptor ICE i datorburken. Men, jag var helsäker på att jag hade sex (6) SATA-platser, men hade bara fyra (4). Nu är det en disk som får ryka.

Min fråga. Är disken som är inkopplad SATA1 lika med Disk 0? (se bif. bild)
Eller blir jag tvungen att leka detektiv-arbete för att koppla ur rätt disk?

http://img688.imageshack.us/img688/3479/namnlst.jpg

Av LundgrenDigital
Av LundgrenDigital
Skrivet av SirMacke:

Var har du ställt in det?
Under energischema och avancerade inställningar måste jag ändra så diskarna inte stänger av.
http://img690.imageshack.us/img690/4991/energi.png

Ja, j*vlar. Det här verkar fungera! Nu har jag precis dragit igång burken (nattarbetare) och efter en timme utan att utnyttja disken, så hoppar han igång direkt.

Tack alla kära Sweclockers!

Moderator kan låsa tråd - problem löst!

Av LundgrenDigital
Av LundgrenDigital
Skrivet av jocke92:

Är det en WD Green-disk? Har inte de någon energispar inbyggt?

Nej, inget sånt.

Av LundgrenDigital
Skrivet av Jalle64:

Detta är inte inbyggt i disken utan det är en inställning ditt operativ, sätt diskarna att de aldrig skall stängas av i energiinställningar, så skall detta räcka

Har ändrat inställningen från "99999...." till "Aldrig". Får se om det är en möjlig lösning. Tack ändå, kära Sweclockers!

Av LundgrenDigital
Skrivet av Kalasis:

Det är ju inbyggt i disken att den efter ca 20 minuter ska varva ned och stänga av sig och stå standby. Finns säkert något litet fint hack som gör att det ständigt skrivs en byte till disken för att hålla den vaken.

Men som du skriver, 2 sekunder, det är ju jobbigt om du inte kan vänta så länge

Jag använder disken rätt ofta (jag konsumerar mina TV-serier i rätt stor utsträckning). När jag för sjätte-åttonde gången på en dag får vänta på disken så jo - det blir rätt irriterande.

Skrivet av BTLulle:

I XP och Vista kan man under energialternativ bestämma om man vill hddn ska gå i vila eller efter efter hur lång tid den ska göra de.

MVH Peter

Hej, Peter.

Jag har ställt in det värdet "Stäng av efter" på 99999... Ja, så långt det går men det hjälper inte. Tack i alla fall!

Skrivet av Ala_95:

Är det 20 minuter så är det ju rätt så chill, hur ofta brukar du använda den disken?

Som jag skrev ovan, ofta. Börjar snart överväga att föra register över alla TV-serier och av vilka avsnitt jag sett, vilka jag inte sett, vilka som är med svensk undertext och med engelsk undertext osv. Men det är off-topic.

Av LundgrenDigital
Skrivet av Kalasis:

SATAII diskar stänger av sig som en del av "den gröna" vågen.

Och med det gissar jag att det inte finns något enklare slag av "bypass"?

Av LundgrenDigital

Hårdisk "somnar" - lång uptime

Sökt snabbt genom forumet, men kan inte hitta någon liknade tråd om detta.
Moderator, möjligen fel tråd.

Mitt problem: Jag sitter på en hårddisk av storleksordningen 1 TB (är märke viktigt, kan detta naturligtvis anges vid förfrågan). På denna har jag tämligen mängder av TV-serier, och när jag ska få åtkomst till hårdisken för att undersöka om jag ev. har den serien eller det avsnittet så är åtkomsttiden till hårdisken över två sekunder (klockat) under tiden som hårddisken "vaknar". Åtkomsten till hårdisken när den väl "vaknat" är minimal.
Min önskan: Finns det på något sätt jag kan i Windows Vista låta hårdisken alltid vara "aktiv" och inte somna? Ljudet från hårdisken är inget bekymmer.

Av LundgrenDigital

Hej inet!

Jag skickade i helgen iväg en liten order till er, idag kom leveransbekräftelsen (snabba ryck, som alltid!). En sak med ert leveransbekräftelse utskick: Istället för att behöva copy'n'paste kolli-ID i erat mail mot Posten AB tracking-service, skulle det istället inte kunna ordna en "direktlänk" likt Datorbutiken hade innan det gjorde KK?

Av LundgrenDigital
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Kanel
Du måste nog visa de avancerade inställningarna i 'Options' (knapp nere till vänster), sen ska inställningen finnas under 'Playback'.

Tack. Efter lite nogrannare letade hitta jag funktionen. Nu ska jag bara importera hela mitt mediaarkiv i ZP också. Lär ta sin tid, speciellt att få allt i den ordningen jag vill ha. Men, ordning och reda, pengar på fredag! (naww.. det är fredag idag, OCH DEN 25:E!). Thanks God that's friday!

Av LundgrenDigital
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Kanel
Ja, en sån funktion klarar man sig inte utan, därför använder jag Zoom Player -> www.inmatrix.com
Ett smidigt mediabibliotek får man på köpet...

Great! Thanks!

Second problem: Hur får jag Zoom Player att "komma ihåg" tidsangivelsen? Jag har letat lite snabbt i menyerna men kan inte hitta själva "inställningen"?

Av LundgrenDigital

Multimediaspelare som "sparar" tidsangivelsen

Det här problemet kan tänkas att kunna hamna i kategorin "dagens I-landsproblem", och visst... det är löjligt, men jag stör mig så jag hoppas på hjälp ändå!

Jag konsumerar en väldigt stor mängd av dy.l. TV-serier, film och annat krafs som är värt ordet att "glo på" en tung höstkväll såhär i regniga och gråa september.

Mitt problem: Finns det någon insticks-program, särskild bra multimediespelare till Windows som kan "spara" tidsangivelsen i en spec. filmfil? Exempel: Jag sätter igång en två och en halv timmes lång film men orkar bara se två tredjedelar av hela filmen. Istället för att behöva klottra ner någonstans vart jag "var" i filmen så önskar jag att programmet/insticksprogrammet "sparar" tidsangivelsen där jag var innan jag avslutade programmet. Så nästa gång jag drar igång filmen igen, så minns spelaren vart jag var?

Tacksam om svar!

Av LundgrenDigital
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jesusbarnet
det vore bra om du skrev din budget

men lite snabbt räknat så tror jag den ligger runt 8000Kr?

och då skulle jag rekomendera

Fraktfritt Sweclockers https://www.inet.se/kampanj/kampanj/fraktfritt-sweclockers/61...
4GB (2x2GB) DDR2 PC6400 Corsair XMS2
BenQ TFT 21.5'' E2200HD
550W Corsair CMPSU-550VXEU
PowerColor ATI HD4870 1GB PCIe
AMD Phenom2 X3 720 2.8Ghz, AM3
Asus M3A78, AMD 770 Socket AM2/AM2+
640GB Samsung SpinPoint F1 HD642JJ

8 499 kr med frakt

Det stämmer. Min budget ligger på ungefär 5-6k, plus skärmen (BenQ E2200HD) för 2k. Jag är lite tveksam över AMD, hade mer tänkt satsa på en Intel den här gången. Läste omdömen om Asus M3A78 på prisjakt.nu, 5/10 av 1 användare. Medan mitt Asus P5Q-E P45 får 9/10 av 16 användare.

Vad får dig att säga att jag borde satsa på en AMD, jesusbarnet?

Av LundgrenDigital

Synpunkter på uppgraderingspaket!

Hej,

Nu är det dags att uppgradera gamla bettan, vore trevligt med ett par åsikter/synpunkter. Är lite rädd för att moderkort/CPU/minne inte kommer vilja samarbeta tillsammans, då detta paket är något jag plockat ihop själv. Är det någon som känner till några vanliga konflikter dessa prylar har?

Nätaggregat: Corsair CMPSU-400CX 400W https://www.inet.se/datorkomponenter/naetaggregat/400w-corsai...

Moderkort: Asus P5Q-E P45, Socket 775 https://www.inet.se/datorkomponenter/moderkort/asus-p5q-e-p45...

CPU: Intel Core 2 Duo E7400 2,8GHz 1066MHz https://www.inet.se/datorkomponenter/processorer/intel-core-2...

CPY-kylare: Noctua NH-U9B https://www.inet.se/datorkomponenter/kylning---moddning/noctu...

Minne: Corsair XMS2 Xtreme TwinX DDR2 PC6400/800MHz CL5 2x2GB https://www.inet.se/datorkomponenter/internminnen/4gb--2x2gb-...

Grafikkort: Asus GeForce EN9600GT/HTDI 512MB https://www.dustinhome.se/pd_5010131717.aspx

Hårddisk: Hitachi Deskstar P7K500 HDP725050GLA360 16MB 500GB https://www.inet.se/datorkomponenter/haarddiskar/500gb-hitach...

Skärm: Benq E2200HD https://www.inet.se/bildskaermar/22-/benq-tft-21-5---e2200hd/...

Tack allesammans!

Av LundgrenDigital

Re: Re: Säkerhet gällande trådlöst nätverk

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Aphex
Naturligtvis, det är inte säkert i någon bemärkelse av ordet. Du kanske har lyckats skapa en fem-minuters utmaning för grannens fjortonåriga son, men inte mer än så. Den enda vettiga lösningen är kryptering, fungerar inte det med din nuvarande utrustning är min enda rekommendation att byta ut den. Det går att se ändå. ssidkurragömma och maclåsning är rena pajasfunktioner som tillverkarna hittade på för att kunna låtsas att produkter som inte klarade ordentlig kryptering ändå hade nån slags säkerhet. lyckligtvis börjar de bli ovanliga nuförtiden.Jag skulle inte vara så orolig över bandbredden, mer då vad de gör med den. öppna accesspunkter är guld värt om man vill göra riktigt olagliga saker utan risk att åka fast. alla spår leder ju till dig.

Okej, det var något åt det hållet som jag misstänkte. Ska genast testa med ett nytt modem så fort kapitalet finns på kontot. Kanske någon rekommendation? Räckvidden borde helst vara 100-150 meter + att signalen kommer gå igenom en betongvägg (tjocklek kanske 20-30 cm).

Av LundgrenDigital

Säkerhet gällande trådlöst nätverk

Jag undrar lite över hur säkert mitt "trådlösa nätverk" är med min nuvarande konfiguration. Jag sitter på ett ADSL-modem av märket ZyXEL Prestige 660H, samt en trådlös router (ZyXEL P-320W). ISP är Tele2.

Konfigurationen är gjord som sådan att jag endast (åtminstone förmodar jag?) "låst" det trådlösa nätverket till min dator, min bärbara dator samt min lillebrors dator genom samtligas MAC-adresser. Jag har således ingen kryptering på nätverket pga. att nätverket blev så himla ostabilt då jag använder mig WPA-PSK kryptering. Jag har även stängt av funktionen SSID, så ingen annan ska kunna "se" mitt nätverk.
Är nätverket trots detta sårbart för obehöriga? En följdfråga som följer är om det är enkelt för en "vanlig Svensson-hacker" (om ni förstår vad jag menar) att luska ut vilka MAC-adresser jag låst nätverket åt och på så vis roffa åt sig av min bandbredd? Jag delar INTE några filer/kataloger överhuvudtaget på nätverket, utan använder mig endast för tillgången av Internet.

Vad är rekommendationen?

Tack på förhand.

Av LundgrenDigital
Citat:

Ursprungligen inskrivet av perost
Nätagg går sönder, det är sånt som händer. Komponenterna i nätagget blir gamla och presterar sämre, och till slut så går något sönder. Dåliga nätagg med billigare komponenter går dock sönder oftare, och risken att de skadar någon annat i datorn när de gör det är större, så att satsa på ett bra nätagg är oftast en bra investering. Nu kan jag inte dra mig till minnes om det var Q-Tec som var ökänt för att göra riktigt dåliga nätagg, eller om jag blandar ihop det med något annat märke. Corsair har förresten en trevligt liten film här om varför man inte ska välja budgetnätagg

Jag har inte heller för mig att Q-Tec ska vara en "dåligt" märke, likt Euroshoper för livsmedel, men det kanske finns någon här på forumet som vet bättre?

Den här datorn är inget diamant precis som jag tänker lägga ut så fruktsvärt mycket mera pengar på, det har redan gått sönder mera saker på den än än vad det har gjort på min gamla Pentium2 från -94. Det blir nog mera troligt att bygga ihop ett nytt system åt lillebrorsan inom snar framtid.