Inlägg

Inlägg som Kenseilon har skrivit i forumet
Av Kenseilon

Kenseilons planerade dator - all good? (Budget: 12K)

Tjena,

Jag går i tankarna på att köpa en ny dator då jag för närvarande börjar bli missnöd med min laptop med i3-processor och Intel HD 3000(jajamensan, ni läste rätt). Här är det jag snickrat ihop.

Edit (3e upplagan av min planerade build): http://www.inet.se/kundvagn/visa/6579967/forsok-3

Har inget behov för SLI men valde ett litet dyrare grafikkort då jag med 99 % säkerhet kommer att köpa en Oculus Rift när den väl släpps och då vill kunna köra med god refresh rate utan att offra bildkvalitet allt för mycket. Annars hade jag nog tagit ett billigare kort då jag mest spelar MMORPG, RTS och Minecraft.

Skärm har jag (en Asus 1680x1050), ett microsoft digital media pro tangentbord, logitech mx518 och ett Turtlebeach x12 headset. Ska byta ut dessa i sinom tid, men just nu duger det bra för mig.

Är jag good to go med den builden eller hade ni gjort något annorlunda? Känns ganska gött att få några spel och gratis montering på köpet som ger mig 2 års garanti

Edit: på ASUS hemsida kan jag läste att PCI-e porten är 1 x PCIe 3.0/2.0 x16 (x16 mode, yellow). Menar de att den är kompatibel med båda?

Edit 2: Bytade ut hårddisk och minne

Av Kenseilon
Skrivet av Yoshman:

Gjorde ett försök i helgen att läsa på lite kring Mantle, men finns inget vettigt att läsa mer än buzzwords och så kommer nog vara fallet fram till dess att Mantle SDK släpps senare i år. Men hittade lite annat intressant.

Det är inte bara möjligt att motsvarande teknik kommer till nVidia-korten, faktum är att just möjligheten att få direktaccess till GPU-jobbkön (vilket man får med Mantle och är den stora orsaken till att "draw call overhead" är mycket lägre) redan finns för nVidia kort och har funnits sedan 2011.

Problemet? Det kräver att man kör OpenGL + det kräver en icke-standard utökning (att göra utökningar till OpenGL är dock en standard feature). Frågan är bara varför AMD inte gjort en liknande utökning om de nu ser DX som ett så stort problem. OpenGL är, till skillnad från Mantle, ett standard API som redan stöds i Windows, Linux, OSX, iOS och Android + OpenGL kontrolleras av en oberoende part, Khronos Group.

Det hade varit intressant att se prestandatester mellan dessa två, även om det nog lär dröja ett tag. Avssaknaden av dokumentation kring Mantle och osäkerheten på hur kort som inte har GCN ska hantera APIn gör att hela projektet stinker osäkerhet. AMD kunde hanterat det här mycket bättre.

Den här kampen mellan teknikerna kommer att bli allt mer aktuell ju länge det går innan microsoft släpper en ny version av DirectX (om de ens gör det).

Jag hoppas bara att det bästa vinner och att det inte blir en klyfta mellan AMD och Nvidia på den här fronten, för det kommer att ställa till det för utvecklare.

Av Kenseilon
Skrivet av Twidash:

tydligen gör det de kolla svaret jag fick lite längre upp

Haha, det missade jag helt! Googlade på detta så sent som i förra veckan men hittade inget vettigt, men den verkar inte vara jättekänd hittils. Måste säga att skärmen verkar grym, och jag hoppas att den blir billigare att tillverka och att responstiden kanske kan krypa ner 1-3 ms till. Då vore den ett riktigt kap, även om man lägger några tusen på den. Inte för att 6 ms responstid egentligen är dåligt det heller.

Av Kenseilon
Skrivet av Twidash:

med ips panel?

Nä, det finns inte. Däremot så har Eizos senaste värstingskärm (http://www.inet.se/produkt/2207432/eizo-23-foris-fg2421-bk-24...) en VA-panel, och det ska vara nästan lika bra som IPS av det jag läst mig till.

Edit: I stand corrected.

För att kommentera artikeln lite så blev jag förvånad över hur pass mycket FX-8350 låg efter. Blir inte en sådan i nästa rigg tyvärr. Synd, för jag gillar underdogs.

Av Kenseilon

Tack så mycket! Det gjorde en märkbar skillnad. Inte på samma nivå som med Windows, men klart bättre och nu är även Rouge Legacy (som är ett otroligt dåligt optimerat spel) fullt spelbart!

Det du skrev om drivrutinerna var helt logiskt, så nu ska jag se till att inte halka så mycket efter med dist-uppgraderingar. För övrigt så känns 13.10 väldigt mycket mer välpolerat än 12.04, så jag trivs ännu bättre än vanligt.

Ska bli en ny (Windows)-dator när Oculus Rift kommer ut med sin färdiga produkt, men tills dess så nöjer jag mig med att spela på den här gamla laptopen.

Stort tack för hjälpen, och hoppas du får en fin helg!

//Ken

Av Kenseilon

Nu ser det ut som att Google förlorat 9+ miljarder dollar, men så är inte fallet. Dels sålde de verksamheten för set-top boxes tidigare och drog in ca 2,5 miljarder (http://ir.arrisi.com/phoenix.zhtml?c=87823&p=irol-newsArticle...) på det, och sedan har jag läst att Motorola vid uppköpet hade ungefär 5 miljarder på banken.

Om man för ett ögonblick inte börjar spekulera kring operativa kostnader, omorganiseringar och annat som följde med i flytten kanske Google gått max 3 miljarder i förlust, vilket de fick 10K patenter för. Kvaliteten på dessa vet jag ingenting om, men det lär nog inte varit värdelöst skräp precis.

Försäljningen är enligt mig ett bra drag av Google för att hindra allt för stora intressekonflikter med OEMs. Lenovo verkar göra bra ifrån sig så jag är inte orolig. Funderade själv på en Moto G och kommer den till Sverige så kommer jag fortfarande att överväga det.

Av Kenseilon

Tack för hjälpen! Jag visste inte att Intel släppte drivrutiner som inte automatiskt blev uppdaterade i samband med uppdateringar till Linux-kärnan etc. Finns det någon anledning till varför det är på det här viset, och vad är det egentligen som bundlas med Linux-kärnan isåfall?

Jag ska helt enkelt göra så här att jag drar ner 13.10. Det är fint att inte ha mer än 20 GB personlig data, för med Ubuntu One så blir det smärtfritt att ominstallera Återkommer imorgon med en update!

Av Kenseilon

Intel HD 3000 slött i Ubuntu 12.04 jämfört med Windows 7

Hejsan,

Jag har upptäckt en liten märklig sak nu när jag sitter med en gammal Sandy Bridge-laptop med I3-processor. Jag spelade Rouge Legacy i Windows och det flöt på riktigt fint. När jag nu provar samma sak via Ubuntu så körs spelet märkbart långsammare, så att allt är i slow-motion. Försöker jag t ex öppna en ny flik i Firefox så tar det uppemot 10 sekunder innan något händer. De här problemen hade jag inte i Windows 7! Provade att ominstallera (av andra orsaker) och det är samma problem.

Samma fenomen upptäckte jag i andra spel jag provat, inklusive Don't Starve och Dungeons of Dredmor. Vet någon varför det blir på det här viset och kan det åtgärdas? Eller är Intels drivrutiner helt enkelt så dåliga jämfört med Windows-utgåvan?

Av Kenseilon

Hejsan, jag fick tag i ett par andra hörlurar och nu går det hur bra som helst. Märkligt issue likväl. Nåja, kastade de gamla i soporna.

Av Kenseilon

Inget ljud via laptopens ljudjack under vissa förutsättningar

Hejsan,

Har försökt få rätt på detta men lyckas ej. Är hörlurarna korrekt inkopplade så hör jag Windows 7-ljud fint. T ex om jag väljer att testa ljudet. Från youtube, mediaspelare etc är det dock helt tyst.

Om jag däremot drar ut kontakten halvvägs så att den bara har partiell kontakt så fungerar ljudet jättebra även för dessa. Rotat runt i inställningarna utan att lyckas och tycker minst sagt att det låter..hehe...märkligt.

Någon som vet vad som kan felas? Provade med ett par andra hörlurar och det fungerade fint när den var korrekt inkopplad. Notera alltså att Windows-ljud fungerar oavsett.

//Ken

Av Kenseilon

Hej phz!

Tusen tack för hjälpen! Jag har det mycket riktigt för externa ändamål, även om det inte blir något vettigt av det troligtvis.

Skrivet av phz:

Detta kommer inte fungera. Du kan inte ha mellanrum bredvid likhetstecknet under tilldelning här. Detta kommer säga `bash: COUNTER: command not found` för att Bash tror att du vill köra programmet som heter `COUNTER` med argumenten `=` och `0`.

Nu blev jag lite klokare

Skrivet av phz:

Detta kommer inte fungera. Du kan inte ha ett funktionsanrop på det sättet i ett test. Du behöver öppna ett "subskal" och fånga output. Detta gör man företrädelsevis via t ex:

Det hade jag ingen aning om. Inte konstigt att jag inte fick det att köras.

Skrivet av phz:

"while sleep 30m; do"

Aha...det känns som en bättre lösning att göra så

Skrivet av phz:

På samma sätt så kan du med gott samvete helt enkelt skippa `cd /usr/bin` här.

Anledningen till att jag har med det är att jag märkt att boinccmd ibland inte får någon authorization ifall kommandot körs ifrån fel mapp. Den hittar inte datan då, men ska kolla upp det här med $PATH och se om jag kan fixa något.

Skrivet av phz:

Detta är möjligen ett logikfel. Vi kommer bara hit ifall `$COUNTER` var sann — så ifall `boinc` inte kördes så kommer ditt skript inte ens vara inne i denna loop och därmed avslutas direkt.

Det har du helt rätt i. Ett logikfel från min sida. Meningen var att den skulle köras oavsett.

Jag har fått lära mig en hel del idag! Är där förresten någon särskild guide du kan rekommendera om jag vill lära mig mer om att göra *nix-script? Tack för att du tog dig tid att svara på ett så utförligt sätt på min fråga!

Av Kenseilon
Skrivet av SkAliz:

Det stämmer, tro mig. Det är verkligen soprent på ATI kort på Blocket, är själv på jakt efter ett till nu, för 2 veckor sedan kunde man välja och vraka fritt, men nu är det nästan omöjligt att hitta ett kort till vettigt pris.

Jag kollade nyss runt på 280x kort på Newegg. Slutsålt överallt. Likadant på Inet som hade kort igår. Gansa lustigt, men kul att AMD drar inte lite extra $. När ASICs väl tar över så är väl det guldägget slut också.

Är det förresten någon som kan länka till en vettig artikel som förklarar ASICs? Jag blir inte klok på hårdvaran och hur de egentligen fungerar.

Av Kenseilon

Hjälp med bash-script

Hej!

Mest för skojs skull började jag koda på ett litet script som ger mig lite utdata för hur det går för mina Work Units som körs i BOINC. Tanken är att scriptet ska köras en gång var 30e minut, men endast ifall 'boinc' körs. Har dock kört fast lite och är tacksam för hjälp. Jag verkar inte lyckas med att verifiera ifall processen körs eller inte. Är inte ens riktigt säker på att jag kan göra den typen av jämförelse jag vill där via top-kommandot...

#!/bin/bash COUNTER = "0" if [ top -b | grep 'boinc' == 'boinc' ]; then COUNTER="1" else COUNTER="0" fi while [ $COUNTER == 1 ]; do cd /usr/bin boinccmd --get_state > ~/.config/openbox/clientstate.txt cd ~/.config/openbox/ cat clientstate.txt sleep 30m done

Av Kenseilon
Skrivet av anon56869:

Jasså okej, trodde det var 3 kanaler de hade men de har visst redan hoppat upp till 4.

AMD ligger ju kvar på dualchannel fortfarande, blir ganska saftig skillnad i bandbredd mao.

Åh, det visste jag inte. Har du någon aning om hur stor skillnaden är performance-mässigt?

Tror som de flesta andra att den kommer att bli riktigt dyr. Bara se på Ivy Bridge-E modellen med 6 kärnor. Lite mer än vad jag känner att jag har råd med, fast å andra sidan ska man väl alltid ha något att dregla över?