Inlägg

Inlägg som shompa har skrivit i forumet
Av shompa

Inget nytt

Både Apple och Intel har försökt köpa Imagination Technologies länge länge. Det är därför båda bolagen äger stora aktieposter i Imagination Technologies. Intel licensierade IT graffekort och körde dessa länge i sina sunkiga graffe-CPUer. Inte undra på att de var långsamma för datorer.

Problemet har alltid varit att storägaren av Imagination Technologies inte velat sälja det + att Apple och Intel har blockerat varandra.

Intels intresse i detta är att deras patent deal med nvidia går ut nästa år. Därför förhandlar idag Intel med AMD och nu har de hittat ännu ett sätt att få tag på graffe patent.
Apples intresse är självklart. Hela deras attityd sedan 2002 är GPU före CPU. Enda sedan OSX accelererades via graffe via QurtzExtreme. Attityden har alltid funnits i iOS där CPUn rent generellt varit dual core medan graffekorten varit snabbast på marknaden (förutom Nvidia grejer som inte går att köpa/köra pga värme/storlek/kostnad).

Att kontrollera sin egen hårdvara är det bästa ett IT bolag kan göra. Hela outsourcing idiotin har mer eller mindre dödat klassiska bolag som Ericsson, Nokia osv. Det bästa som kunde hända marknaden är att Microsoft tar ARM licens och börjar göra sina egna custom ARMs.

Detta är orsaken varför Apple håller på och går mot ARM på sina stationära: Att de kan göra custom chip. Att A SoC varit framgångsrika är pga Apple kunnat lägga in 40% av die area med sin egen lek. Vill man ha Siri = Lägga in noice cancellation DSP i A5. Vill man ha äkta 64bit = bara fixa det. (tips: Starta task-mästaren på era PCs och se hur majoriteten av era program är i 32bitar medan tex iOS får man inte ens släppa 32bitars Apps sedan förra Feb 2015. Eller OSX. Det är typ 2-3 program som är 32bitars. Alla MSFT/Adobe/Google. Lite irriterande med tanke på att äkta 64bitars funnits sedan 1990 i unix världen)

Touch ID osv är sådant som Apple behöver antingen få Intel att anpassa sina chip eller helt enkelt göra sina egan ARM SoCs för datorer. (ni som följer caset med FBI Vs Apple. Knäcka dessa lurar är enkelt om det inte är iOS. Bara ta bort ram chippen. Göra ISO fil. Köra emulator och brute force hack med 10 nya försök/ladda om ISO. Detta fungerar inte på iOS tack vare security enclave)

Av shompa

Intel har 2st 22nm fabriker.
Tror inte folk fattar hur snabbt det gått senaste åren med att folk flyr ocker/lek X86 och går över till ARM/PPC.

Intel har aldrig varit bäst/snabbast. De har haft Windows (haha) och varit billiga/tillräckligt snabba. Tyvärr blev Intel galna 2006 när de inte hade någon konkurrents längre från AMD. Jag kan idag spela alla spel på en dator från 2006 (quad core 3ghz). Dagens highend desktop ligger på 3.5/turbo/lek. 120% fart på 7 år.

Jämför detta med ARM 2007--->2013 4000% högre fart.

Detta är Intels ocker att de inte säljer sina 20cores proppar för 5000kr till konsumenter. Det är roligare för Intel att sälja dem för 40papp+ till servers. Att tillverka dessa 20cores proppar kostar mindre än tex senaste AMD/Nvidida graffekort. Skillnaden är att Nvidia/AMD konkurrerar = de kan inte ockra som Intel.

Poängen är: Intel har färre o färre fabriker som går mer o mer tomma eftersom folk switchar till ARM. För oss konsumenter som vill ha prestanda så visar nu Apple vägen med MacPro och dedikerade beräkningskluster. Ett graffekort har idag 35ggr mer beräkningskraft än Intel CPUs.

Slipper vi dessutom Windows så får vi minst 20% till prestanda som det skräpet tar. Kolla Valve och deras Linux portar. Utan optimering är dessa snabbare än Windows versionerna. (och folk fattar inte att AMD/Nvidia sitter och tok hackar sina drivrutiner för vartenda spel. Optimeringen som görs inkluderar bla att ta bort saker som inte "syns" osv för att få ut varenda FPS. Overhead för Windows/DirectX är enormt).

Prestanda/Pris så är framtiden ARM CPUs med grafik beräknings cluster. Intel kan aldrig konkurrera eftersom Intel har överlevt tack vare sina 80% marginal på X86 något som inte finns på ARM eftersom ARM tar några cent i licens per propp. Intel kan aldrig mäta sig i pris med en ARM SoC.

Se bara Apple A7 SoC. Dessa kostar 17 dollar. Per mhz är de snabbare än I7core ULV propparna. Moderkort+CPU kostar minst 600 dollar för Intel. Tänk att vi kan få slippa denna 580 dollar Intel skatt!

Hade Intel agerat tidigare så hade de kunnat räddats. De kommer att gå emot att bli en dum fabrik ala TSMC.

Thats it... För oss kunder är detta ÄNTLIGEN!!! Död åt WinTel och deras undermåliga skräp som hållit tillbaka marknaden i minst 20år.

Av shompa

Tips:
Det tar under 1 minut att registrera undantag hos CopySwede.

Ha bara ett Organisations nummer och skicka in begäran om undantag till CS. De kollar inget och du får ett undantag.

Problemet jag har med undantaget är att just leverantörerna gillar att ockra. De trivs med att lägga på 100kr på varje hårddisk och behålla pengarna själva. Hur många är det inte som skickar diskar/SSDs från tex Tyskland för att undvika avgiften men inte säger något till kunderna?
Jag som har undantag för avgiften har extremt svårt att få rätt pris hos tex CDon och andra handlare. Det är bara komplett som har ett vettigt system där de kollar undantaget och ger rätt pris.

(BTW: Om ni undrar varför CopySwede får hålla på med denna utpressning: Staten får 25% av pengarna. Denna beskyddarverksamhet sprider sig i samhället. Förutom CopySwede så finns det en mängd andra privata beskyddare som fått tillstånd att trycka pengar mot att ge 25% till staten:
Bildäck: Nu måste man betala en "miljö" avgift 100kr/däck. Går till ett privat bolag.
Elnät avgiften. Elbolagen är FÄLLDA för kartell. Straff: De får inte höja avgifterna så mycket de vill. Statens cut ca 70%
P-"böter". I stockholm så skrivs 50% av böterna av direkt. Dvs privata företag har satt det i system att lappa bilar fel och du är tvungen att betala tills saken är utredd. De kan aldrig straffas för att lappat bilar olagligt = de kan lappa varenda bil de ser. Staten får sina 25% = de är glada.

Samhället är genom korrumperat. Vill man tjäna pengar så skall man hitta sin egen lilla "skatt" som staten får 25% på.

Det räcker inte med att arbetare i Sverige har minimum skatt på 75%... Statens mål är att ta resten. Det äckliga är att folket är så outbildat och/eller orkar inte göra något åt förtrycket. Vi är slavar, men måste betala för mat /husrum. 3D printers är lösningen (revolution)

Av shompa

Till alla som säger "äntligen".
Det är inte bra. Detta leder till kompromisser och stagnation av utveckligen.

Tex MicroUSB för mobiler är en retarded lösning jämfört med intelligenta sladdar med programmerbara pinns.
Denna idioti leder till att grejer som behöver lite mer ström måste ha 2 ingångar. 1 för ström och en för microUSB.

Klassiskt PC tänkande där man bara tänker kortsiktigt och tror att ju större siffror ju bättre är det.

Inte ens 10 år senare har jag sett en vettig laddare på en PC laptop:
snygg, liten, med magnet i laddpolen så att om man råkar dra i sladden så skadas inget.

Min Alienware laddare väger mer än min rMBP och då är det bättre propp/skärm i rMBP. Enda bättre är dubbla graffe i Alienware. För det skall man lägga på 8kg + nästan 2kg laddare + allt i plast. (*hint till datatillverkare: aluminium är bra eftersom det leder bort värme så kan ni sluta leka med gigantiska fläktar som går sönder)

Av shompa

Snubben borde försvarat sig med att: men för fan! Ni tar redan 100kr på varje såld hårddisk/mobil/padda till CopySwede. 4.3 miljoner från dem! Det är bara 1% av vad dessa utpressare drar in.
-----
(Kämpa emot! Acceptera aldrig detta. Gör som jag: ansök om undantag för CopySwede. Extremt enkelt. Gå in på deras hemsida. Fyll i ansökan om undantag. Ange ett Fskatte nummer. (Som är ditt eget, såklat) *host host* vilket nummer som helst från rastit duger *host*. Sedan får du ett undantags nummer och kan skratta galet som en james bond skurk)

Av shompa

Egentligen så behöver inte SÄPO någonting utan de kan leka NSA och helt enkelt duplicera internet linorna.
Det är på så sätt som tex Google kan säga att NSA inte har tillgång till datan och ändå ha 1:1 kopia på all data.
Denna taktik avslöjades för en 5+år sedan när NSAs avlyssning av AT&T avslöjades.

Vi är alla övervakade och åsiktsregistrerade. Det är skrämmande hur snabbt det har gått.
Allt för att kontrollera samhället så de 1% som äger 75% skall kunna fortsätta deras lyxliv medan de sparka på de svagaste. Inte undra på att självmordsbombare skapas.

Av shompa

1) Digitimes = trolling times. De har en hitrate på sina artiklar under 5%. Att de har rätt någon gång är enbart att om man skriver trams tillräckligt många gånger så kommer man ha rätt.

2) Risc waffers: Det är när man beställer Waffers innan ett chip är klart. Tex när Nvidia var sena med Nvidia GTX 480 så beställde de 25K risc waffers innan deras chip var färdig validerat. Risken är att det är ett större fel på chippet = man måste göra en ny respinn/base layer respinn och då måste man slänga alla waffers.

(40nm kostade då 5K dollar/st. 28nm kostade 7.5K när det kom. osv. Mindre tillverkning = dyrare waffers. Detta kanske kan slå hål på myten "Mindre = billigare". Folk fattar inte att majoriteten av alla chip är över 65nm idag. Det är bara intel som kan lalla på med "mindre = billigare" eftersom de äger sina fabriker och då kanske de kan glömma att det kostar dem 10 miljarder/år tooling för deras fabriker)

FinFet är däremot intressant. Tillverka 2 olika chip och slå ihop dem. Det är sådant man måste leka med för att öka prestandan när det blir svårare o svårare att krympa/kyla processorer. (små proppar = mindre kyl area med fler transistorer vilket förklarar delvis att Intel inte blir snabbare trots att de gått från 40 -->32 -->22 med ca 15% prestanda ökning)

Näst nästa Nvidia graffe med FinFet och att de lägger minnet direkt på processorn = bandbredds problemet löst mellan minne/GPU.

Vi är snart nere på atom nivå när det gäller transistorer: blir svårt att få det mindre.

Av shompa

Google: Världens största torrent databas och tjänar pengar på reklam = ok.

PirataBay som listade torrents = fängelse.

Skillnad om man är stor eller lite. Se bara Youtube där minst 80% är pirat. Its ok. Its Google.

Av shompa

Många förstår nog inte hur stort detta är.

Varför finns Windows? Inte för att det är en bra produkt utan eftersom det inte funnits val för företag/gamers. MSFT har aktivt unvikt standard grejer som OpenGL för att låsa in sina kunder med DirectX. MSFT är dock duktiga och har bra propaganda/okunniga användare. De flesta som kör PC tror att det är "öppet" medan tex onda Apple är "låst".

Samtidigt är det Apple som följer alla öppna standarder (deras OS tom bygger på OpenSource) och det är MSFT som låser in sina kunder genom att inte följa standarder. Öppenhet är inte att jag kan välja vilket PC märke jag vill men måste ha Windows på det. Det är låst till MSFT. Precis som att Android är låst till Google och OSX är låst till Apple.

MSFT har därmed mjölkat hela spel marknaden precis som Intel har mjölkat behovet av highend CPUer med 80% marginal för dem.

Detta försvinner om Steam lyckas med sitt LinuxOS.
Inga virus. Inga säkerhetshåls.Gratis.Server grade osv. Allt sådant som är standard inom Unix/Linux sedan 1960 talet.

men framförallt för gamers:
Bättre prestanda. Windows är en extrem bromskloss.
När de benchmarkade HalfLife och andra program så var de snabbare på Linux än Windows. Inte mycket men snabbare. Detta är exceptionellt eftersom AMD/Nvidia skriver custom drivrutiner för vart enda större spel som släpps. De sitter och hackar för att få ut vart enda extra FPS de kan genom att tex gömma saker bakom annat och ta bort det från spelet. Inget av detta fanns på Linux versionerna. Utan optimering snabbare.

Sist:
Att köra Linux öppnar en helt ny värld för prestanda tomtar. X86 är inte snabbast men varför skall jag sitta med en IBM Power på 7 ghz när det inte finns program jag vill köra på det?

Unix är uppbyggt att stödja flera plattformar. I Windows måste man göra en Win32/Win64/specifikt språk/Specifik plattform. Det finns runt 200 versioner av Windows trots bara 1 platform.

På Unix så paketeras alla olika grejer i samma fil och det som är relevant för ditt system packas upp. Tex Apple när de körde både X86/RISC samtidigt: det enda man gjorde som utvecklare var att kryssa i ett kryss i Xcode och så kompilerades det en fat binary som stödde båda versionerna.

Detta är viktigt eftersom X86 inte ökar i fart mer än 5-7% per år samtidigt som ARM pumpar ut 100%+ /år. O glöm inte prisskillnaden: Quad core Intel + Moderkort minst 3papp. Quad Core ARM under 140kr.

/S

Av shompa

"planerar du att köpa en Xbox?"
Många som jag har redan pyntat för sin XboxOne. Att försöka få tillbaka pengarna/avbryta bokningen blir bökigt.

1) Hur retarded är MSFT? De som verkligen vill ha XboxOne kommer att köpa dem från Tyskland och det är BILLIGARE än officiella svenska.
2) Hur kan tex Apple pumpa ut 500000st iPhones per dag medan MSFT har lyckats tillverka 2 miljoner XboxOne sedan augusti? Har de ingen självkritik? Varför kan de inte bygga fler? Det är en enkel PC! Det skall inte finnas hinder att bygga dessa i miljon antal/vecka.

Alla generationer tills nu så har konsoller varit subventionerade kraftigt. Detta var orsaken varför det var nästan omöjligt att få en Xbox360/PS3 under första året. Där valde Sony/MSFT att inte tillverka tillräckligt många eftersom de gick back 160 dollar (MSFT) 300 dollar (Sony) per såld enhet.

Nu när det är standard X86/AMD lek så finns det ingen orsak till detta förutom om det är dålig design på CPU/GPU (Som det finns väldigt starkt bevis för). Sony har inte detta problem. De använde standard AMD design. MSFT har problem eftersom de skulle leka med custom.

(Sony Vs MSFT är ganska ointressant. Speciellt nu när det är X86 och 95% av spelen finns billigare till PC/Steam --> TV bigscreen mode. För mig är Xbox360 controllern överlägset den bästa som finns. Klarar inte av Sonys. Dock sägs 4an vara bättre men det är inte ergonomiskt att ha pinnarna bredvid varandra!
Hela denna konsol generation är rätt så ointressant då de valt billigaste skräpgrejerna. Detta är en inställning som är totalt tvärtom mot alla generationer innan då man rent generellt haft snabbare CPU än vanliga PCs och graffekort i klass med snabbaste som fanns när de släpptes. Sony/MSFT valde båda att göra långsamt/billigt. Hade varit intressant om en av dem valt highend. Nu är båda som Nintendo)

Av shompa

1) detta är bara ett rykte som med största sannolikhet startats av AMD eftersom AMD Radeon är bättre på beräkningar and Nvidia/Intel
2) strömmen som korten drar kostar mer än valutan man drar in i snitt.

Mer trolig orsak:
1) Jul = folk köper kort
2) Apple köper tiotusentals kort till MacPro

Just Apple är enormt stora och för ca 2 år sedan så köpte de till exempel vart enda AMD grafikkort som AMD hade på lager.

Rent tekniskt (om folk är intresserade av teknik) så kan MacPro som släpps om några dagar revolutionera hela IT sektorn prestanda mässigt.
Orsaken är designen med dubbla FirePro kort. 1 för rita grafik på skärmen och 1 dedikerat för beräkningar. Eftersom Apple kontrollerar OS/Hårdvara så kan de optimera detta. Som alla vet så har grafikkort enormt mycket större beräknings kraft än CPUer. En highend Intel ligger på 100 Gflop.
http://software.intel.com/en-us/forums/topic/394248
En high end graffekort ligger på 3.5 Terraflop. Dvs i optimerad beräkning så är graffekort 35ggr snabbare än CPUer.

Det Apple försöker göra är att göra detta till standard, att vanliga program som Photoshop, MatLab och liknande enormt CPU krävande grejer flyttas över till graffekort. I spel ser vi liknande tekniker i senaste konsolerna där man använder GPU för att beräkna skuggor/geometri och liknande. Med 35ggr mer kraft så kan man göra betydligt bättre AI, att saker finns kvar och liknande.

Apples egna tunga program som Final Cut Pro får stöd för OpenCL och beräkningar. Idag kan det ta dagar att rendera en 1080/Cinema4K film. Med graffekort så blir tiden mycket kortare.

Så jag hoppas Apple lyckas och att detta blir standard på SpelPCs. Man har 1-2 grafikkort för att grafik och 1 kort för beräkningar. Med tanke på att nästan alla moderna CPUs har grafikkort på sig så kan man använda dem till beräkningar. Intel har sin Quicksync som komprimerar video (med tyvärr dålig kvalitet). Apple använder Intels interna graffekort för att realtid encoda bilden till H264 och skicka bilden i realtid över WiFi. (det är lite coolt att man kan trådlöst använda tex TVn som extra skärm och i framtiden flera skärmar trådlöst).

Just att Apple kontrollerar hårdvaran/OS gör att man kan optimera. Att de sedan kör Unix som är SMT/multitrådat sedan 1970 talet är också en fördel + att Apple har GrandCentralDispatch. Dvs utvecklings verktyg/OS förberett för att göra kod extremt multitrådat för moderna CPUer som kan ha 20Cores/40Threads eller mycket mer på icke X86. Nu med graffekort så snackar vi om tusentals stream processors.

35ggr snabbare beräkningar borde tilltala "prestanda" freaks.

Av shompa
Skrivet av deadich:

Kan inte bara microsoft förminska storleken på ikoner och sånt så slipper man köpa en dyr 4K-skärm.

Du vet att du får plats med 4 ggr mer information på dessa skärmar än 1920x1080?
Jag kanske missar att du skämtar...

Du är rätt ute. Windows har inte anpassats för extremt HDPI.
Men 4K 31.5 är inte extrem HIDPI. Vi är på 160-170 DPI mot tex telefoner som ligger på 330--440DPI.
Så på extreme HIDPI så måste man anpassa ikoner/hela OSet för att rendera allt 4ggr större.
"men varför har man då 2880x1440 på 15 tum när arbetsytan är 1650x1050?"
Jo för att mina ögon ser inga punkter (+ att Apples LCDs har en glasskiva mindre). Bilder, program osv som körs ser perfekt ut. Inte en enda punkt kan man se. Det är det bästa som hänt data sedan 3D grafik 3DFX slutet på 90talet.

Men detta problem kommer först vid 8K (som det finns prototyper på, uppvisade + DisplayPort 1.3 klarar det i 60Hz)
Då måste Windows göra som Apple och rendera bilden 1/4 för det fungerar inte med 8K eftersom skrivbordet blir för "litet".

(btw. Just upplösningar är något som många "IT experter" har problem med. Det har blivit mycket bättre senaste 5 åren tack vare "full HD leken" men innan dess: Jag köper en 27 tums 1650x1050 eftersom den är större än 23 tums 1920x1080. Få folk att fatta att tummen inte spelar roll utan det är upplösningen som avgör hur mycket information man kan ha på skärmen är något som är svårt)

Av shompa

Skall man köpa 4K skärm idag?
Nej. Inte om man kan vänta 3 månader när nya paneler kommer eller ännu längre om man vill ha en gaming monitor.

Jag kör Asus 4K (mina gamla gaming monitors var 30/27 Apple Cinema display och Asus 120hz med light boost 3D). Sharp som gör panelerna är IGZO paneler. Dessa är strömsnåla eftersom man behöver mindre antal LED lampor på antal pixlar. Tumregel är att 4ggr mer pixlar drar nästan 4ggr mer ström. IGZO gör att fler pixlar "bara" drar drar dubbla strömmen. Så det är 50% mer strömsnålt än andra tekniker.

Problemet för gamers är farten på skärmen (8ns) + att färgerna inte är bra på IGZO. Jämför man med en highend IPS LED som Apple Cinema Display så är IGZO mycket sämre. Tidigt nästa år kommer icke IGZO 4K skärmar. Det blir intressant att se fart + ström +färg på dessa.

Tilläggas skall att DisplayPort 1.3 är uppfunnet som stödjer 4K120Hz.

Där har vi ultimata gamer skärmen.
4K 3880x2160/4096x2160
120-144hz
Nvidias G sync så man slipper screen tearing
+
light boost så att 3D ser perfekt ut.

Det för under 5 papp
+
var är 39 tums versionen av Asus skärmen? Den skulle släppas direkt efter 31.5 tummarn.

Av shompa

FSCK!
Jag köpte min för mindre än 1 månad sedan när Apple inte släppte några nya 4K skärmar.
Man kan hata Apple hur mycket man vill men:
1) De har samma pris från dag 1 till sista dagen den säljs. Man blir inte "lurad" som tex i detta fall.
2) Orsaken varför Asus sänker priset är pga Apple börjar sälja Sharp 4K skärm. Den hade lägsta pris på prisjakt på 55papp och Apple hade ca 29000 pris på den.

(Asus använder Sharp paneler i sina 4K. Detta är också orsaken varför det varit "dyrt" eftersom det bara finns 1 tillverkare av paneler. Nu kommer snart 2 andra tillverkare gör paneler som tex Dell kommer och använda + rykten om Apple 4K cinema display 4096x2160. Dvs lite bättre )

2004 när förra nya "upplösning" kom 2560x1600 så var priset 34995 och höll sig på 30 papp i 6-7 år.

Just att TV och Data skärmar använder samma LCDs är orsaken varför priserna föll så snabbt denna gång. (BTW. 22 tums 1650x1050 LCD från år 1999 kostade 50 papp när den släpptes. Bra skärmar kostar)

Av shompa

Eftersom det är en liten skärm med hög upplösning så börjar vi närma oss "retina".

Här har vi ett intressant tekniskt problem: Är Windows förberett för retina?
När jag kör på OSX 2880x1440 så presenteras en skräm med 1/4 av den upplösningen. (Något runt 1650x1200 Inte exakt det).

Dvs jag har mindre arbetsyta än tex om jag kör 1920x1200 trots att jag har fler pixlar. Orsaken att man gör såhär är att det mesta är inte anpassat för HiDPI + det ser för "litet" ut på en liten skärm. Om man kör non-native tex 1920x1200 desktop på 2880x1440 så renderas bilden i 4x1920x1200 och delas sedan med 1/4. Allt för att bild kvaliten skall vara perfekt. Men om ni ser en långsam burk så är det ofta detta som är orsaken. Att lalla runt med 8 megapixel på ett litet graffekort fungerar inte.

I Windows/MSI:
Det enda de gör är att öka storleken på ikonerna som har blivit HDPI. Skrivbordet blir större, men allt blir mindre.
Grejer som är gjorda för 1920x1080 kommer se dåliga ut på MSIn eftersom MSFT inte tänkt/löst detta problem. Menyer mm i spel kan se riktigt skumma ut med en liten meny i mitten av skärmen.

HDPI på laptops är en grej. Men det är mest för att slippa se pixlar. Skärmen är för liten för att dra upp ett spel i full upplösning om man inte kan förstora menyer mm i spelet.

På 4K skärmar så ligger man på runt 160DPI. Där är det inte samma problem eftersom skärmarna är så stora.

Få se om MSI tänkt på detta och lagt till lite tools.

(för en grej jag hatar med Apple: Det går inte att stänga av 1/4 skalningen utan hack. Dvs jag kan inte få ett "rent" 2880x1440 desktop på en 2880x1440 skärm. Apple har helt enkelt tagit bort inställningarna för upplösning. Sådant slipper jag med PC. Men på PC har de inte tänkt på bild kvalitén och hur man skall visa non native upplösningar)

Av shompa

Äntligen!

Det tog bara 18 månader att släppa en "retina" skärm.
Fattar inte varför det tar sådan tid. Om Apple kan släppa dessa skärmar för 18 månader sedan varför är det inte mainstream idag på PC?

Jag skriver detta på min rMBP och Retina är största framsteget inom data sedan 3D grafik på slutet av 90 talet. Men eftersom Apple inte tycker att grafikkort skall dra mer än 20-30 watt så är det helt omöjligt att köra spel på 2880x1440 om man inte börjar leka med Thunderbolt låder + externa grafikkort o annan lek. (och det är så framtiden kommer vara. Betydligt bättre att ha ett extern graffekort som kopplas i vid spel och byts när det behövs i stället för hela datorn)

Hoppas MSI har designat om laptoppen. Den nuvarande versionen är en katastrof eftersom det bara är 1 fläkt. Låter mycket + varm.
Så hoppas på minst 2 fläktar + om de får: Använd asymmetriska fläktar som Apple använder. Ljudet från asymmetriska fläktar är så oerhört mycket bättre. Ett dovt/brett ljud mot ett ilande ljud som vanliga fläktar har.

Tyvärr är single GTX 780m lite långsamt för "3K"
Jag kör Alienware dual GTX 780m kopplat till 4K skärm och man är ofta under 20 FPS på tex Battlefield 4.

Av shompa
Skrivet av Thursday:

Med tanke på de bedömningar som finns att tillgå i ämnet så känns detta lite som en icke-nyhet. Att fler enheter inkluderas när de släpps är ju inte speciellt märkligt eller kontroversiellt.

Sedan kan man ha åsikter om modellen som sådan, absolut.

Du slår hammaren nästan på spiken.

Problemet juridiskt är att det inte är prövat.

Det som är prövat: Har man data enhet som kan få rundradio/eller schemalagd TV = måste betala.

Det jag vill ha prövat 1) Är det rätt att tolka lagen att man skall betala för hela världens TV? 2) Vilka sidor måste man blockera för att slippa avgift.

För rent juridiskt är det lösningen: Direkt när jag blockerar alla sidor de anser är TV så har de ingen rätt till avgift.
Tex: Om PS4 låses till PSN utan några schemalada TV program /rundration = lagligt utan avgift.

Vi måste börja slå tillbaka mot detta förtryckare samhället.
Någon har nämnt skatter i tråden.

Folk fattar inte att minimum skatten för en arbetare är 75% i Sverige.

33% arbetsgivare avgift, 33% kommunal/landstingskatt. Moms 6-25% på allt man handlar. 70%+ skatt på all el/drivmedel. Tull på allt som importeras. osv osv.

Om du har en lön på 10000
Så har arbetsgivaren betalat minst 15000kr inkl arbetsgivare avgifter och fackliga förskingra.

Sedan tar kommunen 33%
Så du har 6700kr = varför folk är idioter och tror vi har 33% skatt.

Detta är osmaken varför 2.2 miljoner saknar jobb. Politikerna har mest pengar i världen att leka med. De har pengar till propaganda TV. Folk kan inte matte (vilket är medvetet av politikerna). Folk fattar inte att ett land ökar i snitt 3% per år i BNP. Detta ger staten 45miljarer nya pengar varje år. Eftersom 50% arbetar åt stat/kommun så försvinner hälften. Men ändå: 22 500 000 000 mer kronor varje år som de leker bort. Jag vet vart pengarna går, men det får vi inte tala om.

Det är ohållbart. 67% arbetar i arbetsför ålder. Under hälften inom privata jobb som skapar alla skatteintäckter. (för er som inte kan matte: Man kan inte anställa alla i staten då de kostar mer än vad de drar in i skatt. Varenda en är ett minus rent ekonomiskt)

Det betyder att 26% av befolkningen måste betala för ALLA ANDRA i samhället + alla vägar, skolor, sjukhus osv. Inte undra på utbrändhet.

Just att vi är slavar som arbetar minst 4 av 5 dagar i veckan åt staten är orsaken till Public Service och regim trogen media. Folk klarar inte av sanningen. Det skulle bli en mental kollaps.

Det sorgeliga är att skattetrycket går ned i Sverige. Det media inte förklarar är orsaken. Folk tror att det beror på skattesänkningar. Nej: om färre jobbar = lägre skatte intäkter = lägre skatte tryck. Kunskap är farligt. <-- detta är det som public service skall dölja för er.

Framförallt måste man dölja vart alla pengar försvinner. Regeringen sa stolt att 270000 jobb skapats sedan 2006. O då tar jag inte ens hänsyn till riktiga jobb eller "tillverkade" meningslösa jobb. Problemet är att befolknings har ökat netto ca 580000 sedan 2006. Det är sådant som MÅSTE döljas av regim trogen media. För hur kan 400000 nya arbetslösa inte synas i statistiken? Hur kan 33% av arbetsför befolkning inte arbeta och ändå har vi 9% arbetslöshet. Har man lite matematik kunskaper så förstår man att något är konstigt.

Av shompa
Skrivet av SysGhost:

Såvida man inte använder en skärm som inte har någon mottagare. T.ex en standard monitor av modell större som bara är kapabel att ta emot DVI, VGA, HDMI och/eller DP

Rent juridiskt är det inte så.
Förut kunde man ha TV apparater utan "kanalväljare" = lagligt.

Då fler och fler lagligt kunde ha TV med mjukvara "Kanalväljare" så täpptes detta till i lagen.

Allt som kan visa en TV bild är rent juridiskt skyldigt att betala.

Och här är problemet:
Du/Jag anser att en dum skärm tekniskt inte kan visa TV utan tillbehör.
Radiotjänst anser inte det är så.
=
de skickar avgift.

Där väljer minst 90% att betala avgift.
Ingen har fått det prövat rättsligt.

Vi vet inte om Radiotjänst tolkar lagen korrekt eller inte och kommer aldrig att få reda på det eftersom radiotjänst är livrädda för prejudikat emot dem. (som tex att de avskrivit 1000tals TV licenser som prackats på icke svensk talande. Varenda en av dessa beslut har avskrivits eftersom man inte vill få det juridiskt klargjort om folk som inte kan läsa kontraktet är bundet till det eller inte. Det finns därmed föreskrivna överklagnings blanketter på de flesta invandrare föreningarna som de kan använda för att få sina TV avgifter avskrivna)

Av shompa
Skrivet av kaya:

Jag har ingen TV, jag har ingen dator, jag har ingen mobil och jag har inget internet.

Otur radiotjänst.

Men vi ser att du postar på nätet
=
avgift påväg

Av shompa
Skrivet av Nyhet:

Från och med idag ska det vara möjligt att använda SVT Play med den inbyggda webbläsaren i Playstation 4, vilket betyder att spelkonsolen av allt att döma blir licenspliktig.

Läs artikeln

Dock bör Sweclockers vara tydliga med att SVTPlay har 0 med detta att göra.

Rent juridiskt handlar enbart om PS4an kan via internet komma åt något radio/TV program i världen. Kan den det = den är avgifts skyldig. SVT play har 0 med det att göra. (och det är det som är det sjuka i det hela. Det räcker inte att blockera svtplay. Man måste blockera hela världens TV/Radio enligt hur lagen är skriven idag)