Inlägg

Inlägg som zinkon har skrivit i forumet
Av zinkon
Skrivet av IKEA Billy Bokhylla:

@zinkon: Undermålig kylning, ja.

I den mån att vid överklockning så blir det inget vidare eller är den dålig annars också? Hade inte tänkt att överklocka kortet

Av zinkon
Skrivet av IKEA Billy Bokhylla:

Nätaggregatet är bra, däremot skulle jag hålla mig borta från MSI Ventus (och även ASUS Dual OC).

Ok har du någon särskild anledning? Tog msi mest för att det var det billigaste men är det dålig kylning eller liknande på kortet?

Av zinkon
Skrivet av Vzano:

Du kan spara lite pengar på att ta ett agg med lägre effekt, du kommer inte behöva 750W på långa vägar med den datorn men annars så ser det bra ut.

Ok! Tror du ett 650w blir bra? Netonnet verkar inte ha 700 så det är antingen 650 eller 750 som gäller. Jag tog ett 750 för det står rekommenderat 650w till grafikkortet och så tänkte jag lite marginal på det. Men marginalen kanske redan är inräknad i deras rekommendationer.

Av zinkon

ny gpu och psu, bra val?

Hej! Just nu har jag

cpu: intel i7 9700k
Kylare: noctua nh-d15
3 chassifläktar 120 eller 140mm
moderkort: asus prime z390-a
Ram: 16 gb corsair 3000mhz
Ljudkort asus essence stx 2

Till detta tänkte jag köpa ett

MSI GeForce RTX 2080 VENTUS 8G V2 (https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/grafikkort/nvidi...)

Och 750W evga nätagg (https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/nataggregat/modu...)

Kommer grafikkortet köras bra ihop med i7an? Är nätaggregatet ett bra val? Var det billigaste 750w som jag kunde hitta som fanns i lager i min stad.

Jag är medveten om att nvidia kommer släppa någon super variant av 2080, men jag hatar att vänta och 2080 är nog redan lite overkill till mitt användningsområde.

Av zinkon

Jag som hade tänkt att beställa ett rtx 2070 idag. Undrar hur lång tid det tar tills de släpper nya 2070

Av zinkon
Skrivet av robalm:

Du ligger ju på 175w, såklart kommer cpu:n klocka ner sig.

Tänkte inte ens på det trodde inte man kom upp så högt utan att ha pillrat med saker i bios. Min gamla klockade jag från 3.9-4.2 och den klockade aldrig ner sig och låg på kanske 75c i prime
Testade spela csgo precis 20 min deathmatch

https://gyazo.com/b1e54026acd6eb1e82645c8a5968e3b2

Som max runt 50 grader men varje gång jag kollade låg den runt 43-45 och alltid 4.6 så verkar funka som det ska.

Av zinkon
Skrivet av ztenlund:

Basfrekvensen är 3,6 GHz, så den är ju snarare något överklockad hela tiden. Om den högra spalten är maxvärden, vilket jag antar, så ser du att effekten är skyhögt över TDP på 95 W, så en gissning är att den går ned för att hålla sig inom det.

Iofs sant, har däremot aldrig haft något problem med andra processorer med turbo men har heller aldrig haft någon som är som den jag har nu och går till 4.6. Trodde ändå att jag skulle kunna ligga på det hela tiden men det kanske jag kan när jag spelar, måste testa det för prime stressar väl betydligt mkt mer än vad den gör när jag spelar.

Av zinkon

har jag gjort fel med kylpastan?

Hej, jag har en i7 9700k tillsammas med en noctua NH-D15. När jag startar datorn ligger den på typ 26-32 grader och när jag kollar youtube/surfar/spotify ligger den mellan 30-40 men oftast närmare 30 än 40. Om jag kör prime95 small ffts maxium heat så går den ganska snabbt upp till 63-69. Det jag reagerar på är att min processor underklockar sig själv vid den tempen, går från 4.6ghz på alla cores (oklockad, inte pillat med volt eller något, bara ändrat ram till 3000mhz) så går den ner och låser sig på 3.9 ghz.

Börjar undra om jag har gjort fel med kylpastan för tycker det är konstigt att den underklockar sig själv. Jag la en liten klick kylpasta sen la jag på kylaren och höll med ett jämt tryck. Däremot så hade jag problem att montera kylaren fick ta i med kraft innan skruvjäveln gängade vilket jag inte vågade i början så jag tog av kylaren från cpun några gånger för jag trodde att den kanske inte låg hål mot hål med skruven.

Kanske förstör kylpastan när man gör så? Det såg däremot väldigt bra ut låg jämt utfördelat över cpun, kanske lite mer just i mitten men täckte ändå det mesta i cpun men kanske blir lufthål när man håller på och tar av kylaren fram och tillbaka? Vore tråkigt i så fall för är inte jättesugen på att göra om det om jag ska vara ärlig, var mitt första bygge och är just kylaren som jag tyckte var besvärlig.

https://gyazo.com/70b276e02078a66ddd68a99565596af3

det där är efter 20 min den ligger typ hela tiden runt 50-54 på 3.9 klock. Men i början på 4.6 går den upp till siffrorna ni ser på max och på mindre än en minut klockas den ner.

Av zinkon
Skrivet av perost:

@zinkon: Se till att minnena verkligen är nedtryckta ordentligt. Det är annars ett vanligt fel eftersom man brukar behöva trycka ner dem hårdare än vad som känns bekvämt.

Skrivet av Muumin:

Du har satt minnena rätt men kanske inte tryckt i dem helt.
Måste återkomma senare men gör som perost sa. 600w är inte för lite men litar inte på budgetnätagg.

Stort tack ska ni ha! Skärmen fungerar nu, ingen varningslampa på moderkortet. Verkar som det var att ram inte satt i ordentligt. ska fixa windows på usb nu. Återkommer till tråden om det är något som verkar fel men just nu ser det bra ut.

Av zinkon
Skrivet av Muumin:

Antar du dubbelkollat att alla kontakter sitter i ordentligt.

Koppla ur grafikkortet och använd den integrerade grafiken och se om du tar dig in i BIOS på så vis, krävs dock en HDMI sladd som du kopplar från moderkortet till skärmen.

Ska testa jag såg nu att vid 20 + 4 pins kontakten är det leds där det står boot VGA dram och cpu. Dram leden lyser kan det vara något fel med ramminne som gör att skärmen inte lyser. Kopplade in ram på 2 gråa slots. Först var det 1 svart slåttt, hoppade över det och satte in i gråa sen var det ett svart slott till som jag hoppade över och sen satte andra i gråa. Verkade som det skulle sitta så enligt manualen. Är 600w förlite tror du

Skickades från m.sweclockers.com

Av zinkon
Av zinkon
Skrivet av macbang:

Ska vara en 8 pins kontakt till moderkortet inte 6 pins.

http://i65.tinypic.com/r08duv.jpg

Menar 6 pin ström till grafikkortet. De där kablarna högst upp på bilden har jag inkopplat var 2 st 4 pin tröck in ena först sen den andra.

Skickades från m.sweclockers.com

Av zinkon

Monterat dator, skärmen svart

Hej har precis gett mig på mitt första bygge och när jag startar datorn så lyser led på moderkortet, cpu kylaren går igång, grafikfläktarna snurrar även om de känns som de snurrar ganska sakta. 6 pin strömkabel är i kopplat. Tog den stora pcie porten högst upp fanns en liten port över men den täcks av min cpukylare som är gigantiskt. Ska försöka ta bort grafikkortet och sätta in på nytt men är lite knepigt att få ut den när kylaren är precis ovanför.
Skärmen helt svart står bara dvi no signal och skärmen är inkopplat i dvi på grafikkortet
Specs
Asus prime z390-a
Fractal design essence 600w
16 gb corsair vengeance ddr4 3000mhz
Intel Core i7 9700k
Noctua nh d15
Gtx 1060 3gb

Av zinkon
Skrivet av tcntad:

PWRSW är alltså powerswitch, strömbrytare/knapp.
+/- behöver du inte bry dig om så mycket.

vad har du för delar?..

fractal design 600w essence
Fractal design 5
Asus prime z390-a

Skrivet av Alling:

Är det ett Prime Z390‑A du har?

Tycker det ser rätt ut som du gjort med adaptern. Den borde förstås passa. Frontpanelsanslutningarna sitter längst ner till höger på moderkortet. Om adaptern av någon anledning inte passar kan du strunta i den och ansluta kablarna direkt till moderkortet. Adaptern behövs egentligen inte; den gör bara proceduren mindre pillig.

För övrigt: När du ansluter kablarna, adapter eller ej, behöver du ansluta lysdioderna med rätt polaritet (plus till plus och minus till minus), annars lyser de inte. Strömbrytarna kan du däremot ansluta åt vilket håll som helst; de har ingen plus- eller minuspol.

Yes har ett prime z390-a
Tog adaptern för det kändes lättare att förstå på ett ungefär. Men när jag ska koppla in den på stiften i moderkortet så ser det ut som att hålen inte stämmer överens med stiften i moderkortet. Ska sova nu kollar till tråden imorgon

Skickades från m.sweclockers.com

Av zinkon

Vart koppla in pwrsw

Hej är på mitt första bygge och har precis fått in moderkort och cpu kylare tänkte koppla in kablarna. Tycker det är svårt att förstå manualen när det kommer till powersw osv. Hittade ngn form av adapter i lådan till moderkortet men förstår inte ens hur man kopplar in den för pinhålen verkar inte stämma överens med det som sitter i moderkortet.

Infogar ett album med bilder

Y https://imgur.com/gallery/w2qmlsP

Av zinkon

@JonasT: Tack för hjälpen!

Av zinkon
Skrivet av JonasT:

Ditt Prime Z270-P har även det en 8-pins EPS 12 V-kontakt längst upp i vänstra hörnet. Säker på att du inte har en kabel inkopplad där från nätaggregatet?

Skrivet av loefet:

Ett modernt moderkort behöver 2 st kontakter från nätaggregatet.
Den ena är ATX kontakten vilken har 24 pinnar. Äldre versioner av ATX standarden använder bara 20 pinnar, den du har bild på är gjord för båda versionen.
Sedan har du en EPS kontakt vilket har 8 pinnar. Äldre versioner av ATX standarden använder bara 4 pinnar, så för att kunna stödja båda versionerna så har nätaggregat en kabel med 4+4 pinnar på.

Kan garantera att ditt nätaggregat har de kablarna som krävs för ditt byte.

Hittade en som var inkopplad men det står inte eps står eatx12v på moderkortet är det samma? verkar vara till cpun, står cpu under kontakterna också. kopplade aldrig ut den men såg ut vara delad 4 + 4 pin.

https://gyazo.com/42ac359d825c261dc282d2fc77b5c9cd

och på första kabeln stod det eatxpwr på moderkortet. är det dom jag behöver för mitt nya moderkort?

Av zinkon

psu + moderkort kmr funka?

Hej! Jag har just nu ett fractal design 600w essence och strömkabeln till moderkortet jag har nu är 24 pin. Ska köpa nytt moderkort och cpu men på nya moderkortet ska det vara en ATX/EPS 12V 1 st 8-pin (asus prime z390-a)

och den här kontakten sitter inkopplat på mitt nuvarande asus prime z270-p https://gyazo.com/1ef2af96dd17212a338a8e73398d999f

En 24pin och verkar som det bara är de sista 4 pinsens som går att ta isär. Hur gör jag då måste jag byta nätagg helt och hållet?

Av zinkon

hur sannolikt är det att man drabbas av detta? Är det dumt att köpa en 9700k nu? Tycker den verkar mycket fetare än amd men det här låter ju inte allt för bra.

Av zinkon

en sak jag också undrar ang processorn är att det står att den körs på 4.9 med turbo. är det bara slå på turbo eller måste man hålla på att ändra volt o skit?