Inlägg

Inlägg som Korverik81512 har skrivit i forumet
Av Korverik81512

Beelink - något att ha?

Funderar på en liten mini-PC med låg energikonsumtion för Plex, Home Assistant och andra små projekt. Till detta tänkte jag ha en NAS. Läser mycket på internationella forum om Beelink S12 (Intel N100) och det är ju väldigt attraktivt med ett pris på strax ovanför 2000 kronor när ASUS mini-PC med N100 kostar över 3000 barebones. Men hittar inte mycket om folk i Sverige som kör den, är det någon med erfarenhet?

Av Korverik81512

Jag är nyinflyttad till en "nyproduktion" (cirka 7-8 år gammal) där väggarna är av gips med vad jag förstår stålreglar baktill. En av väggarna där jag också vill fästa upp TV:n samt en TV-möbel är "förstärkt" vilket enligt specifikationen innebär att det också finns plywood bakom. Men det står ingenting om vad förstärkningen innebär och jag har inte kunnat googla mig fram till det avseende vad jag ska använda för att fästa. Ska jag fästa i reglarna? Ska jag använda mig utav någon speciell typ av plugg? Eller innebär förstärkningen att man inte behöver göra någonting speciellt?

Av Korverik81512

Produkt: LG C3 48 tum
Länk: https://www.elgiganten.se/product/tv-ljud-smart-hem/tv-tillbe...
Kategori: Övrigt
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=8199730
Pris: 10990 kr

Elgiganten sänkte precis 42+48 tummaren med en tusenlapp ytterligare jmf övriga åf.

Av Korverik81512

Bara så att ingen slår till på Halebop-dealen som tipsad om när det finns mycket bättre ute just nu (Tre och Comviq). Halebop kör 24 månaders bindning, första 12 mån 399/mån och övriga 12 528/mån och sen kvarstår delbetalning på 99*12 (minst, om du säger upp abonnemanget därefter). Minsta totalkostnaden redovisas som 13860 (2 års abb och därefter ta slutfaktura) att jämföra med Tre på under 5700 eller Comviq på 9888 på två år om du ska ha abonnemang. Urbanista Phoenix kan du ersätta med ett par valfria hörlurar för sub-500 kronor.

Av Korverik81512
Skrivet av Clasito:

48” OLEDs kommer säkert gå för ca 10k igen i år, eventuellt lite mindre via benify. Jag tycker du ska välja en OLED då TVn ska vara i ert sovrum. Även om samsungs high-end LCDer är väldigt bra är de fortfarande inte på samma nivå som en OLED i dämpad belysning.

Just den 43” QN90C tycker jag är ett mycket sämre köp än en LG C3 eller Philips 708/808 då den är lika dyr som dessa OLEDs kommer bli om ett par veckor. Tjockleken tror jag inte heller kommer spela så stor roll i slutändan om den inte väggmonteras.

Den ska just väggmonteras men jag kan nog acceptera skillnaden i tjocklek med tanke på fördelarna hos OLED, får välja något väggfäste som är extra tunt för att kompensera något. Sitter lugnt i båten några veckor till då och hoppas på en prissänkning på OLED. Det kanske är annorlunda nu med mini-LED men hade en av Samsungs QLED-varianter med hyfsat många dimmingzoner och varje gång man såg på något med undertexter så var det otroligt störande då allt lyste upp kring texten (blooming?). Sovrummet är ju helt ljuskontrollerat här så reflektioner är inget problem alls vid planerat tittande.

Av Korverik81512

Jag har en LG OLED-tv modell större i mitt vardagsrum men vill komplettera med en TV till sovrummet. Tyvärr begränsas storleken av det område där den kommer sättas upp av ett fönster vilket gör så att de storlekarna som kommer att passa är 43-50 tum. Jag förstår att OLED fortfarande är ett bra val men priserna i den här storleksklassen tycks vara helt orimliga, många gånger verkar 55 tum och större vara billigare eller åtminstone reas ut oftare. Vad gäller QLED/LED så verkar det som att tillverkarnas sub-50-tumsmodeller är nerfade varianter av de större men samtidigt skriver folk att man ska ha en VA-panel och inte IPS-panel och vad jag ser så är det just 43 och 50-tumsmodellerna på Samsungs Neo QLED-paneler inkl QN90A/QN90B/QN90C som har en VA-panel medan de större får den "sämre" IPS-panelen? Jag är en novis inom området men det det går inte ihop för mig. Min budget är cirka 10K men ju billigare desto bättre.

Har tittat på bl.a. denna modell som ska säljas för halva priset fr.o.m. imorgon och det verkar också stämma om man kollar Prisjakt:
https://www.power.se/tv-och-ljud/tv/samsung-43-4k-neo-qled-tv...

Kanske bäst dock att invänta Black Friday nu när det närmar sig med tanke på att BF brukar vara bäst just för TV och hoppas på att en OLED dimper ned i pris, det är ju åtminstone ett säkert kort med OLED. Ser att 48C2 gick för prick 10k förra black friday. Det som dock talar för en LED-tv i mitt fall är att partnern gärna vill ha en så platt TV som möjligt då den ska skylas av en gardin när den inte används och det verkar som att Neo QLED-varianterna är hälften så tjocka som OLED-varianterna (på den tjockaste punkten).

Av Korverik81512
Skrivet av Nimuel:

Jag vet att detta låter cyniskt, men med tanke på att Schibsted tagit över Prisjakt så vet vi egentligen inte vad motivet är. Det kan vara så att de egentligen inte är intresserade av att driva den med samma syfte som den skapades, iden kan vara att slakta guldgåsen, mjölka den till sista blodsdroppen, utnyttja trafiken som än så länge dras dit för att försöka maximera reklamintäkter m.m. Det krävs inte mycket fantasi att föreställa sig hur en bra prisjämförelse-sida skulle kunna vara negativ för koncernens övriga ägor. Att på så vis vara den som styr och kontrollerar sidan kan man på ett hyffsat dolt sätt hålla konkurrenter borta.

Jag säger inte att det är så, det kan ju vara så att de faktiskt vurmar för iden av konsumentmakt och tog över den för att de vill skydda den, samtidigt som de ser efter sätt att göra det mer lönsamt. Men den nya sidan verkar ju mer obfuskera möjligheten till en bra 'prisjakt', så något verkar ju ha gått snett.

ETA.
Om jag var en entreprenörligt lagd person med resurser att skapa en konkurrerande site skulle detta vara ett guldläge att starta en ny prisjägarsida...

Pricerunner?

Av Korverik81512

Fick hem min Comfort 600. Smidigt att kunna styra via app. Helt okej ljudnivå, gick bra att sova med för både mig och partner. Skulle dock nog varit ännu behagligare om man köpte den ännu tystare varianten dock med bara 9000 BTU (och som jag förstår det dyrare pga lägre ljudnivå/högre effektivitet?), om jag fattat decibelskalan rätt är 64 dB nästan 60% mer än 60 dB som den mer effektiva modellen skall ha. 12000 BTU räcker dock gott och väl att kyla ner vårt sovrum (cirka 20 kvm) och jag antar att det går snabbare så då behöver inte det högljudda vara igång lika länge. Tog cirka 2 timmar att gå från 29 grader till 19 grader i sovrummet förrgår kväll och nu imorse när det inte var så varmt ute (endast 19 grader) men solen låg på alla fönster i sovrummet tog det 30 min att sänka från 25 grader till 21 grader. Bekräftade detta med extern tempsensor. Då har jag inte heller skaffat någon tätning till fönstret än utan hela glipan är öppen. Ska ordna tätning idag.

Vet någon hur ofta man behöver tömma kondensvattnet?

Av Korverik81512
Skrivet av medbor:

Du kan nog inte köra vattenkokare och mikro samtidigt som det ser ut nu, nu får du en begränsning till (att inte köra AC samtidigt som de övriga.

Det bökiga är ju när AC går på en viss temp och kan gå igång när som helst så blir det bökigt att minnas att stänga av och så, men är den bara igång vissa timmar bör det inte vara problem

Precis! Kör jag mikro och vattenkokare samtidigt går säkringen. Testade nu, har aldrig gjort det tidigare. Jag kan nog avstå mikro och vattenkokare i några timmar för att inte lida i värmen (alternativt flytta de till annat uttag tillfälligtvis).

Tack för alla svar! Blir att beställa AC:n nu.

Av Korverik81512
Skrivet av xxargs:

vad de egentligen menar är att du helst skall ha egen 10A säkring bara för den portabla AC och att det inte hänger på kylskåp, TV och datorer på samma säkring.

Skrivet av medbor:

Det är ganska lätt att en AC som drar mycket effekt kan överbelasta en säkring om något annat använder samma krets (dammsugare, hårtork, TV, …)

Såhär ser det ut vid mitt elskåp:

https://imgur.com/a/6JyjKTz

Jag tänker att den främst kommer användas i sovrummet, den märkt 16(3F). Det står 10A, men samma säkring kontrollerar även matplats kök (där jag har en mikrovågsugn, vattenkokare och Google Home) samt vardagsrummet där jag har en OLED-TV (180W enl märkning vid HDR), en soundbar (50-60W vid aktiv användning?), en HTPC (30W) och några andra småapparater (cirka 50W tillsammans). I sovrummets uttag där det som sagt finns två uttag i samma dosa kan jag dedikera en till den portabla AC:n och den andra går till tre mobilladdare via skarvsladd (säg 50W totalt). Om vi antar att jag inte använder vattenkokaren och mikron när jag kör den portabla AC:n borde den sammanlagda elanvändningen utöver den portabla AC:n vara 370W, avrunda uppåt till 500W. Detta under de 2-3 timmar jag tänker att den ska köras innan man sover, därefter stängs allt av (standby) utom mobilladdarna.

Tror ni att det skulle fungera? Eller ska jag för säkerhets skull kanske köpa den på 12000 BTU? Sovrummet är relativt litet på 12-15 kvm men jag kommer behöva ha dörren lite på glänt och vill gärna ha lite extra BTU då jag planerar att flytta till något annat, sannolikt mer modern lgh, inom 1-2 år. Om jag kör portabla AC:n i vardagsrummet någon dag kan jag nog köra den vid säkring 17 (mediauttag) och då delar den bara säkring med en router och två-tre smarta hem hubbar.

EDIT: Om jag förstått det rätt så drar en vattenkokare cirka 2000W när den väl är på, och portabla AC:n på 14000 BTU drar 1,6kWh/h enligt energidekalen, eftersom att säkringen som jag nämner inte löser ut när jag kör igång vattenkokaren borde ju portabla AC:n också gå? Allt förutsatt att jag inte kör vattenkokaren eller mikron samtidigt.

Av Korverik81512

Ni som har Electrolux nya serie Comfort 600, är ni nöjda? Funderar på den med 14000 BTU som finns via Benify för 6600 kronor. Ser att det tidigare fanns en rabattkod man kunde kombinera med erbjudandet men hittar inga nya som fungerar att kombinera, känner ni till någon? Hur är det med returrätt om man beställer direkt via Electrolux? För öppet köp (dag 15-30) skriver de att produkten ska vara oanvänd och för ångerrätt inom 14 dagar står det "Produkter som med bruten försegling inte lämpligen kan återlämnas på grund av hälso- eller hygienskäl och förseglingen har brutits av Konsumenten;". Det här blir min första portabla AC och jag har förberett mig på att den högljudd men finns en risk att det helt enkelt passar i min lägenhet och vill kunna kontrollera detta.

Jag bor i en väldigt gammal lägenhet och har endast ett fåtal uttag i lägenheten. I bruksanvisningen för produkten står det att man inte får dela uttaget med andra enheter, stämmer detta? Jag har i sovrummet endast ett uttag med två stickproppar, kan jag inte låta andra enheter vara anslutna i det andra? Samma sak om att man inte får använda en grendosa/förlängningssladd, är detta helt uteslutet? Hur vet man om ens uttag stödjer 10A som krävs?

Kanske en del dumma frågor..

Av Korverik81512
Skrivet av ehsnils:

Eller bara flytta stoppet närmare gångjärnen för fönstret, då kan det öppna mer.

Jag vet inte varför jag inte tänkte på det här.. det löste ju mitt problem rätt så omgående. Nu är det bara att välja vilken AC-modell som skall inköpas.

Stort tack!

Av Korverik81512

Hur gör ni med portabel AC och gamla fönster? Jag kan knappt sova då det blir 30-35 grader varmt i lägenheten trots allt igendraget och stängda fönster under dagen. Jag har förstått det som att det behövs en 10-15 cm glipa för att få plats med utblås/diverse fönsterkitslösningar. Mina fönster i sovrummet ser ut på följande vis.

https://imgur.com/a/t2uxn0f

Det ena fönstret är ett dubbelfönster som hålls på plats med hjälp av det andra. Det finns vädringsbeslag installerade men när de är maximalt öppnade är glipan endast på cirka fem centimeter. Det andra fönstret kan få till en lite större glipa på 7-8 cm men tillgången till glipan blockeras av fönsterkarmen (se bild). Jag tänkte att en enkel lösning utan att påverka byggnaden (hyresrätt) skulle vara att byta ut ett av vädringsbeslagen och använda mig utav samma skruvhål till ett som är längre men jag har letat i timmar och bara hittat vädringsbeslag, oavsett märke, med exakt samma längd (15 cm).

Någon annan i samma sits som har en bra lösning? Det som problematiserar det ytterligare är att jag har en katt som alltid försöker hoppa oavsett höjd, dvs måste ha en säker lösning.

Av Korverik81512
Skrivet av LoZZaH:
Skrivet av ponanmsi:

Tack så mycket! Ska ta ner mina nuvarande lampor ikväll och kolla huruvida de är jordade eller ej och köpa rätt KOPPLA-modell därefter. Tack för anslutningsguiden också.

Av Korverik81512

Fråga om eluttag för lampor (DCL-kontakt)

Hej!

Imorgon ska jag flytta till en nyrenoverad lägenhet (själva huset är byggt på 40-talet). Jag noterade vid visningen att lägenhetens uttag för lampor är tre på varandra efterföljande platta hål och har nu tagit reda på att det heter DCL och är den nya standarden. Lamporna i min gamla lägenhet har kopplats med sådana här, alltså finns bara "två" sladdar.

https://www.ikea.com/se/sv/p/koppla-lamppropp-med-kabel-ojord...

Men avseende DCL-proppar hittar jag två olika varianter:

https://www.ikea.com/se/sv/p/koppla-lamppropp-med-kabel-jorda...
https://www.ikea.com/se/sv/p/koppla-lamppropp-med-kabel-ojord...

Alltså att den ena har tre utstick och den andra två utstick. Vilken ska jag välja för att koppla om mina lampor? Går det bra att välja den med endast två utstick (eftersom att mina nuvarande lampor bara har två koppartrådar) trots att själva uttaget har tre stick?

Tack på förhand,
En ångestdriven man som inte vill bränna ner sitt hus.

Av Korverik81512
Skrivet av kwame:

iPhone 13 Pro hos Tre för 499 kr/månad (bindningstid 24 månader) via mediamarkt

https://www.mediamarkt.se/sv/product/_apple-iphone-13-pro-5g-...

Telefon
Att betala nu
250 kr
1-24 Månader
200 kr/mån
Abonnemang
3SURFA 15GB 24MÅN (ONL)
299 kr/mån
Att betala
Engångskostnad
250 kr
Månadsrabatt :
0 kr
Total månadskostnad
499 kr/mån
Minsta totalkostnad 24 månader
12226 kr <-- samma pris som telefonen kostar.
Rabatt på telefon
7490 kr

Det kostar ju 599/mån?

Av Korverik81512

PS5:an som beställdes från Webhallens onlinesläpp för någon dag sen är tydligen framme redan imorgon hos mitt ombud! Mycket snabbare än förväntade 1-2 veckor.

Av Korverik81512
Av Korverik81512

Är det värt att lägga 3000 extra för att gå från Philips The one 58-tummaren till Q80T 55 tum? Runt 10000 så börjar min smärtgräns och jag vill ha cirka 55 tum. Jag spelar inget men bildkvaliteten är viktig för mig. TV:n kommer behållas i antagligen 10 år så jag vill inte göra fel val.

Av Korverik81512

Ser att 65-tummaren av XH95 går för 14000 på Elgigantens veckokampanj. Misstänker att det blir fortsatt samma pris under mellandagarna. Jag har helt bestämt mig för att inte välja OLED då det ej spelas så mycket, det är ett väldigt ljust rum och jag byter TV ungefär vart 10:e år vilket dramatiskt borde öka risken för inbränning. Ser samtidigt att 55:an av Q90T brukar sjunka till cirka 13000 under kampanjperioder. Helst av allt skulle jag egentligen vilja ha 55 tum då 65 kanske blir för stort, särskilt då jag ska flytta till en liten etta inom kort. Oavsett vad så står jag mellan XH95 och Q90T. Vilken hade ni valt?