Inlägg

Inlägg som stockclocksFTW har skrivit i forumet
Av stockclocksFTW

Haha, den fina "Sverigebilden" får sig ännu en törn. Den börjar bli rejält naggad i kanten nu.

Av stockclocksFTW
Skrivet av Dinkefing:

Hur kan du förbruka så lite? Vad gör ni egentligen i era hem har på en lampa tittar upp på taket?

Inga konstigheter. Äger ingen frys, bara ett kylskåp (inställt på energisparläge). Använder aldrig - och då menar jag aldrig - spis/ugn för att laga mat (finner matlagning dekadent och totalt ointressant). Köpte en ny spis med keramikhäll 2014 och den är inte ens inkopplad. Det enda varma målet mat jag käkar dagligen tillagas i en mikrovågsugn, och vatten till té och kaffe bereder jag i en varmvattenkokare. I snitt används mikron och varmvattenkokaren 5-10 min/dag.

Oftast har jag helt nedsläckt i lägenheten, undantaget en sänglampa någon timme eller två om jag läser en bok eller en tidning innan läggdags.

En tv, mera precist en Sony Bravia 43" inköpt 2019, (var utan tv i över ett årtionde) brukar vara igång ett par timmar på kvällen.

Den enda prylen i mitt hem som kan göra ett märkbart avtryck på elförbrukningen är min speldator, men den används inte regelbundet. Ibland kan det gå veckor innan jag startar den. Huvudsakligen häckar jag framför en Mac Mini av äldre modell med tillhörande kringutrustning (bildskärm, hörlursförstärkare + DAC) som knappast kan förbruka många Watt.

När jag kryper till kojs på kvällen, runt 20:30-21:00, ser jag till att all hemelektronik är ordentligt avstängd. Bryter strömmen via några grendosor, så att ingenting befinner sig i standby.

Har alltid närt ett passionerat hat mot räkningar i stort, och elräkningen i synnerhet. Antagligen därför som jag är hyfsat noga med min elförbrukning. Och så är jag väl en rätt snål jävel också, lol!

Av stockclocksFTW

December månads räkning slutade på 410 kr (rörligt elpris med alla avgifter och skatter inräknade), förbrukade 75 kWh. Förbrukar mellan 60 - 80 kWh/mån och i vanliga fall brukar elräkningen landa på runt 300 kr, så det märks att elpriset dragit iväg en del på sistone.

Av stockclocksFTW

Jag hade sålt mitt Palit GamingPro OC för 5000 kr, om jag beslutat mig för att uppgradera till ett kraftfullare kort ur 3000-serien eller AMDs 6000-serie. Det tycker jag åtminstone det är värt i nuläget, eftersom det i princip är dött lopp mellan RTX 2080 Ti och RTX 3070 i fråga om prestanda och har 3 Gb mer grafikminne. Om ingen varit villig att pynta den summan hade jag helt enkelt låtit det vandra vidare till en av mina reservdatorer, eller ställt det i bokhyllan, där det fått tjäna som ett stycke tjusig grafikkortshistoria att vila ögonen på.

Av stockclocksFTW
Skrivet av Campaigner:

Denna sortens artiklar är något ja trodde ja gillade men ja skummar bara igenom den för ja pallar inte läsa den....massa tekniskt snack som är oviktigt för mig....

Hehe, jag känner mig totalt IQ-befriad varje gång jag läser de här artiklarna, liksom de efterföljande diskussionstrådarna. Det är som om man plötsligt delgivits esoterisk kunskap, förbehållen några få invigda och smått obegriplig för en vanlig dödlig. Allt jag själv vill veta om Ampere är:

1. Är prestandaförbättringarna så pass stora att det är värt att dumpa mitt två år gamla 2080 Ti för ett kort ur 3000-serien (mera precist ett 3080).

2. Ljudnivåer, temperaturer och effektförbrukning. Ingen masugn under mitt skrivbord, tack!

Håll ut, om mindre än två veckor har vi svaret!

Av stockclocksFTW
Skrivet av MarkSix:

Vem bryr som om andrahandsvärde när man köper datorhårdvara inte jag i alla fall, samma sak gäller när jag köper ny bil.

Samma här. Räknar kallt med att alla datorprodukter jag köper är värda noll och intet efter ett par år. Inget att haka upp sig på. Vill man ha prylar med bra andrahandsvärde ska man nog satsa på annat, typ lyxiga klockor eller liknande.

Av stockclocksFTW

Spin Master/Miracle Adventure? Eller möjligtvis Three Wonders?

Av stockclocksFTW

Ett kungligt chassi! Mitt exemplar i blått är ännu i bruk här hemma och hyser en gammal i7-870, 16 Gb minne, 2 SATA-hårddiskar och en SSD, samt ett första generationens GTX Titan.

Av stockclocksFTW
Skrivet av sniglom:

Tänkte på hur den betedde sig vid kallstart om du nollställde inställningarna och ställde klockan rätt.
Haft burkar som med vissa överklockningsinställningar vägrat starta ibland och nollställt biosinställningar, men om de bootat har de varit hur stabila som helst. Dock har de gnällt om just överklockning och att det därför har återställts. Antar det inte är samma fel som du har nu?

Nej, något liknande har jag inte upplevt när jag överklockat. Det enda som händer är att varje gång jag kallstartar datorn möts jag av ett meddelande som säger att BIOS återställts till fabriksinställningarna, och att jag ska trycka på F1 för att gå in i BIOS eller F2 för att fortsätta. Detta händer oavsett om jag ändrar något i BIOS och sparar eller ej.

Tyvärr är det nog så att något felas på moderkortet. Mest troligt är det CMOS-chippet som ballat ur, eller möjligtvis den pyttelilla CMOS-knappen som du var inne på. Eller bådadera, fasen vet. Kikade lite på den sistnämnda och rent mekaniskt verkar den fungera i alla fall, men det säger ju ingenting.

Jag får helt enkelt överväga om jag ska skaffa ett nytt moderkort eller uppgradera till en nyare plattform. Root123s förslag om att köpa ett nytt CMOS-chip är också en god idé, eftersom det är så pass billigt.

Av stockclocksFTW
Skrivet av root123:

Om du misstänker att BIOS-chippet är defekt, innan du köper nytt moderkort, testa nytt BIOS-chip (flashat med önskad BIOS-ver) för ditt moderkort. Köp för någon hundring här: https://www.biosflash.com/e/index.htm

Det räddade mitt gamla Asus P8Z68-V när BIOS blev korrupt efter en krasch.

Tackar för tipset! Ska kika närmare på det om felsökandet fortsätter vara resultatlöst.

Skrivet av sniglom:

Bara så det inte är något riktigt simpelt fel;
Har du kollat att ditt nya batteri håller spänning?
Det är ingen korrosion eller annat skräp i batterihållaren?
Har moderkortet någon knapp för reset cmos som kan ha blivit kass?
Hur beter den sig när du inte kör överklockat?

Om batteriet håller spänningen kan jag inte riktigt svara på. Antar att man behöver en multimeter av något slag för att kolla det? Har testat med två färska CR2032-batterier av fabrikatet Varta och två gamla som jag vet att det ännu är liv i, och resultatet är det samma med allihop.

Har kollat batterihållaren och den verkar helt i sin ordning. Rengjorde kontaktytorna lite försiktigt med en tops blött i alkohol samt böjde till pinsen en smula - ingen skillnad.

Moderkortet är ett MSI Z87-G45 Gaming med den senaste BIOS-versionen och det är mycket riktigt försett med en knapp som återställer CMOS. Har aldrig använt den. Nu när du säger det ska jag ta och undersöka den närmare.

Datorn fungerar utmärkt både i standardinställningar och överklockat läge, inga som helst problem.

Tack för input!

Av stockclocksFTW

BIOS återställs till fabriksinställningar vid kallstart

Gott folk!

Har sedan i måndags morse ett litet problem som vållar mig en smula huvudbry och avser speldatorn i min signatur. Varje gång jag kallstartar den återställer sig BIOS till fabriksinställningarna. Först trodde jag att CMOS-batteriet på moderkortet behövde bytas ut, vilket jag gjorde, men problemet kvarstår. Därefter har jag testat följande saker, några kanske lite mer långsökta än andra, för att ringa in felkällan:

Testade RAM-stickorna i MemTest86 i närmare fyra timmar utan att de uppvisade några som helst fel.

Processorn fick sig en ny genomkörare med Prime95 i ett par timmar, inga fel uppvisades. Intel Processor Diagnostic Tool gav den dessutom grönt ljus över hela linjen.

Provat att köra datorn utan det diskreta grafikkortet installerat.

Flashat om BIOS.

Har inte testat datorn med ett annat nätagg, men att den skulle vara boven i dramat finner jag en smula osannolikt. Det är bara fem månader gammalt och av skaplig kvalité, ett Seasonic Focus Plus Gold 850W. Seasonic är sannerligen inte ofelbara, men om nätagget felat borde väl datorn ändå uppvisat en rad andra mystifika fenomen som BSOD:ar, plötsliga omstarter mm - dvs betett sig aningen vajsigt?

Datorn är hur stabil som helst i övrigt, förutom den irriterande egenheten med BIOS-inställningarna. Processorn var överklockad till svindlande 4 GHz (Vcore 1,120v) och minnena till 1866 MHz 10-10-10-30 (DRAM volt 1,552v). De inställningarna vill jag så klart köra vidare på, inte fabriksinställningarna.

Personligen tror jag att det lutar åt att CMOS-chippet pajat, eller vad säger ni? Antar att jag måste jaga rätt på ett nytt 1150-moderkort eller öppna plånboken och uppgradera till ett nyare system. Det är ju ändå jul snart…

Av stockclocksFTW

Första mötet med mutantskrället i Stalker: Shadow of Chernobyl som attackerar dig med telekinesi fick mig nästan att bygga brunbjörn i brallan av ren skräck. Baske mig ett av de läskigare spelögonblicken i mitt 44-åriga (icke)liv. Stalker-spelen överlag är rätt ruggiga, med sin tryckande atmosfär och känsla av utsatthet. Man sitter som på nålar hela tiden, och inte blir det bättre om man som jag är usel på spel i förstaperson och att styra med mus och tangentbord.

Av stockclocksFTW

Resident Evil 2 Remake
Red Dead Redemption 2
Fire Emblem: Three Houses
Cyberpunk 2077
Call of Cthulhu
Phoenix Point
Dying Light 2

Av stockclocksFTW

Blev bara ett köp: myspysiga Forgotton Anne.

Av stockclocksFTW

Kanske inte räknas till klassikerna, men om man gillar antikens Rom skulle jag vilja slå ett slag för Colleen McColloughs bokserie, Masters of Rome.

Tror inte att alla delarna utgivits på svenska, men de som finns att låna på mitt stadsbibliotek är:

Den förste mannen i Rom
Gudarnas gunstlingar
Gräskronan
Caesars kvinnor
Antonius och Kleopatra

Slukade dessa hösten 2015, och de är bland de bästa böcker jag läst!

Av stockclocksFTW

För spel:

Beyerdynamic MMX 300

För musik:

Shure SRH 1540 (köpta beg)
Sennheiser HD 700
Sennheiser HD 800 (köpta beg)

Beyer-headsetet ansluter jag till den integrerade ljudkretsen på moderkortet i speldatorn.

Musiklurarna ansluter jag till en förstärkare av modell Beyerdynamic A20 och en DAC av modell Silverstone Tek EB01S-E kopplad via USB till min Mac Mini.

Är helnöjd med dessa grejor!

Av stockclocksFTW

9/10. Bommade på Ouya-designern...

Av stockclocksFTW

Jag köpte ME:A på Origin-rean förra månaden och förväntade mig en bajsmacka av sällan skådat slag efter all negativ kritik spelet fått sedan det släpptes. Men eftersom jag älskade original-trilogin gav jag det en chans ändå, 300 kr är inte hela världen.

Förvånande nog fann jag spelet riktigt bra, fullt i klass med ME1 och ME3. Spelade i ca 90 timmar och slutförde spelet till 95 procent. Struntade i att göra ett par ”additional tasks” som jag tyckte kändes tråkiga och menlösa, det var allt. Jag hade bra mycket roligare åt ME:A än Dragon Age: Inquisition, som många anser vara det bättre spelet. DA:I har jag gjort ett antal försök att återvända till, men varit på vippen att somna varje gång - så erbarmligt trist tycker jag att det är.

De enda sakerna jag störde mig på i ME:A var att alla asaris, Peebee undtagen, var kloner av Dr Lexi, samt att storyn var en smula förutsägbar emellanåt och en del dialoger ostigt skrivna. Ansiktsanimationerna var lite off ibland, det kan jag hålla med om, men det störde mig inte det minsta. Givetvis körde jag med Sara Ryder för den förhöjda humorfaktorns skull. Hennes min när hon får se sitt rymdskepp, the Tempest, för första gången är obetalbar (tyvärr är den scenen bortpatchad nu, tror jag), hehehe…

Av stockclocksFTW

Var är lurarna köpta och finns kvitto kvar?

Av stockclocksFTW
Skrivet av upf:

Håller med om att skärmen har sina brister, men dom visste jag om innan jag köpte den.

Kör mest fps & gillar höga hz. Eftersläpningar är inget jag märker av när man spelar, förutom i css på vissa banor i vissa situationer. Tycker att 144Hz utan gsync funkar bäst på gamla spel som css & med gsync för Stars Wars & BF4.

Trodde 35" skulle bli för stort, men hoppas redan på större välvda skärmar som typ 48".

Ha, känner igen det där. När man packat upp en ny större bildskärm och fått den på plats så tänker man: "Wow, vilken jätte." Men när man använt den ett tag och vant sig vid storleken brukar man tänka: " Hmmm, några tum till hade inte varit fel ändå..." En kurvad 48" ultrawide vore inte dumt alls, men tyvärr skulle jag inte få plats med en sådan på mitt redan belamrade skrivbord (dessutom hade den nog kostat mer än vad jag varit villig att betala).

Det lilla problemet med eftersläpningar var jag också medveten om innan köp efter att ha läst ett test på TFT Central. Inget som stör mig det minsta heller, jag sitter mest och är salig över panoramavyn i kombination med G-sync i mina favoritspel.