Inlägg

Inlägg som Limpan4all har skrivit i forumet
Av Limpan4all

Men varför ha en bild på en Z80 CTC (Counter/Timer hjälp krets) istället för på rätt CPU som artikeln handlade om???

Det tar ju inte många hundradels sekunder att hitta en korrekt bild...

Av Limpan4all

Det finns säkra och bra metoder.

Den billigaste och bland de bästa, men som vanligt så "det beror på".

Saltvatten, skölj omedelbart (men försiktigt inte någon hård stråle) ur med det renast "sötvattnet" du får tag på helst destillerat vatten (tiden är viktigare än vattentypen finns det vanligt dricksvatten tillgängligt använd det).
Sedan tag telefonen i handen håll i ordentligt och svinga armen i så stor båge som möjligt laddporten självklart utåt.
Har du isopropanol häl på det, det absorberar vattnet och dunstar sedan självt bort.

Detta kräver att man är proaktiv (dvs förbereder sig innan det händer).
Genomskinlig oparfymerad kattsand (det är kiselgur, vilket är samma sak som finns i de fuktabsorberande småpåsarna). När du handlat en 5kg förpackning (kostar runt en hundring) så skaffa ett antal glasburkar med lock, diska noggrant. Kolla plasttätningen noga. De moderna locken som är tvådelade är bäst. Lägg in kattsanden på en helt ren ungnsplåt (eller kör flera omgångar), sätt ugnen på ca 175 grader, låt stå i en timme. Stäng av ugnen låt svalna till under 60 grader. Tag en metalsked och föröver till glasburkarna. Sätt på locken och stäng ordentligt. Har du gjort jobbet bra så håller det i åratal. RÖR INTE KATTSANDEN MED FINGRARNA, den suger ut fukt och fett ur huden direkt, så det är mycket "olämpligt".

Har du en kammarvakuummaskin och aluminiumbelagda vakuumpåsar så kan man ta en sådan utanför glasburken för att hålla fukten utanför. Men ångtrycksskillnaden är gör att fukt ändå kommer att komma in för eller senare.

När du sedan får en fuktig telefon. Häll ut innehållet ur din burk i en kastrull som rymmer telefonen liggandes, ovanpå kattsanden/torkmedlet så lägger du ett eller flera lager hushållspapper (ej toapapper). Lägg sedan telefonen överst. Sätt på locket på kastrullen. All fukt kommer att sugas ut ur telefonen på mindre än en timme.
Det som händer är att den relativa luftfuktigheten i kastrullen kommer att sjunka till långt under 10% Rh tack vare kattsanden/torkmedlet. Då kommer avdunstningen från vatten i telefonen att gå mycket fort. Ångtrycksskillnaden mellan inne i telefonen och utanför är enorm.

"militär" tvättning av mönsterkort/elektronik är rent vatten, isopropanol, rent vatten, isopropanol, rent vatten, isopropanol, isopropanol, sedan torkning. Inte många gör det på det sättet längre och ursprungligen så var det odenaturerad finsprit dvs 96% alkohol istället för isopropanol då den är billigare och enklare att jobba med...

Använd absolut inte fuktslukare, bordssalt eller liknande, de innehåller alla salter av olika sorter som alltid kommer att diffundera ut och belägga ytor där man inte vil ha några salter pga risken för korrosion för eller senare.

Lycka till.

Av Limpan4all

Några noteringar bara i detta mycket intressanta ämne.
Utbredningshastigheten är helt oberoende av klockfrekvensen. Däremot är möjligheten att hålla kommunikation synkroniserad beroende av att saker som skall ta emot signaler ligger inom samma period som ca en fjärdedel av klockfrekvensens våglängd. Sedan så kan man ju göra många delsystem som kan fungera mycket bättre om de ligger på en wafer än om de ligger som diskreta kretsar på ett mönsterkort. Helt enkelt för att massor av skyddskomponenter kan tas bort (man får inga ESD skador inne på en kiselbit). Dessutom så far man inga problem med signalintegretet som "kunden" ställer till med när layouten på mönsterkortet skall designas. Så utan att veta i detalj så är dessa stora wafer-designer saker som hade kunnat gjorts i kretskortsform, men där det helt enkelt är kostnadseffektivt och att man får en massa gratisprestanda när man kan ta bort en massa skydd. Att dessa är designade för att ha en extremt hög redundans där troligen en hel del defekter kan tillåtas både vid produktion och senare i waferns liv är uppenbart nödvändigt. Man mappar bara bort en del av wafern. För om man inte designade på det sättet så skulle man ha en yeild under typ 0,1% och det går aldrig att få ekonomi i det hela då.

Så dessa waferdesigner är inte en enda stor processor, där ALU ligger i ett område och hela minnet i en annan samt I/O på något annat ställe. För då skulle de aldrig kunna funka. Det är mellan 400 och 850 tusen processorer då kan man tåla en hel del defekta som man helt enkelt mappar bort. Från de givna uppgifterna så är varje "processor" bara ca 0,2*0,2mm. Då inses lätt att varje processor är ganska simpel och inte klarar särskilt mycket. Det kanske låter sjukt, men hårdvaran är inte särskilt imponerande på mig. Mjukvaran som får 850 tusen processorer att göra något vettigt däremot. Det är sjukt imponerande. För parallella algoritmer/mjukvaror som skalar upp på många kärnor/cores är vi inte bortskämda med. Ändå så är det den enda vägen framåt. Vi måste få mjukvaror som funkar och kan dra nytta av hundratals eller tusentals kärnor även på desktopmaskiner annars så kommer PC och spelvärlden att stagnera. Vad får vi numera 10-20% prestandaökning med varje CPU-generation. Om vi kunde dra nytta av parallellprocessning så skulle vi få nästan 100% prestandaökning varje gång vi fördubblar antalet kärnor. Så massiv parallellism är lösningen på vår stagnerande jakt på mera CPU-prestanda. Vi skulle även få en annan fördel. Vi skulle kunna klocka processorerna långsammare och därmed få ner effektförbrukningen.

Den andra vägen är att bygga flera saker i Z-axeln 3D-komponenter, dvs multipla chipp stackade på höjden men det kräver också att vi går ner i klockfrekvens för att kunna slippa en massa värme. Eller att vi hittar på något helt nytt typ integrerad vätskekylning inne på chippet som använder sig av fasskift mellan vätska och gas för att få bort värmen.

Många av de stora spelarna lägger säkert ner massor av timmar för att lösa problemen i hårdvara. Men jag tror att lösningen ligger mest inom mjukvarusidan. All programmering måste göras annorlunda och ingen har ännu kommit på hur det skall göras...

Av Limpan4all

Simpelt. Om 2^32 bör 4GB så måste 2^64 bli 16 någonting, då 4GB*4GB måste bli 16 någonting. Så de andra svaren kan inte vara rätt...

Av Limpan4all

Tydligen är det jag som missat något...
Jag var helt övertygad om att det inte gick att uppfylla CAT6A specifikationen om man inte skärmade kabeln.
Nåväl, det finns oskärmad CAT6A kabel, då fungerar den ju bra som den är direkt.

Av Limpan4all

Jo, denna fungerar för att ta bort jordslingor men bara OM båda enheterna är felaktigt/olämpligt konstruerade ELLER man har varit korkad och använt en skärmad nätverkskabel.

Ethernet via Twisted pair-kabel (CAT3, CAT5, CAT5e, CAT6, CAT6A) i sig självt kan aldrig skapa jordslingor eller galvanisk sammankoppling av enheter.
Ethernet eller rättare sagt Twisted Pair Ethernet har minst 1500V galvanisk isolation direkt i standarden. Så det sitter redan en transformator i båda ändar av kabeln dvs i varje enhet som använder Ethernet för att överföra information OM de följer Ethernetsstandarden.
Optofiber har självklart kilo/Mega/Giga Volt isolation beroende på fiberns längd...

Men det finns två felfall som ställer till det hela.
Det ena är användning av skärmad Ethernetkabel (CAT3, CAT5, CAT5e, CAT6 kan vara oskärmad eller skärmad (läs på kabeln UTP=oskärmad (Unshielded Twisted Pair), STP=skärmad (Shielded Twisted Pair)), CAT6A och högre är alltid skärmade (undvik dessa). UTP eller STP är den märkt med direkt på kabeln i fullt läsbar text, samt att man kan se en metallplåt i varje kontaktdon. Om då skärmen i kontaktdonet är kopplat till chassijord och det är gjort på ett korkat sätt i båda enheterna så kan man få jordslingor.

Det andra är om ena eller båda enheterna har den fullständigt idiotiska men patenterade "Bob-Smith" termineringen av kabelsidan av Ethernettransformatorn som sitter i varje enhet och som har som enda uppgift att galvaniskt koppla isär enheter.

Så OM man har något eller båda dessa fel, då och endast då så fyller denna pryl ett syfte. I alla andra fall så är den helt och hållet meningslös. Rätt pris på den borde vara under 100:-/st+frakt till slutkund för de ingående delarna som ger funktionen kostar mindre än 10:- i 1000 volymkvantitet inklusive monteringen...
Så just denna är inte snake-oil, men den nästan förutsätter korkade lösningar lösningar i båda ändarna för att fylla en funktion. Priset på den kan däremot göra den till en scam-produkt ändå.

Och bara för att stämma i bäcken lite: Jag har lusläst Ethernetstandarderna många gånger. Jag har konstruerat ett antal Ethernetenheter för både 10Mbit/s, 100Mbit/s och 1000Mbit/s samt PoE enheter (och några prylar som använder SFP). Alla mina konstruktioner har certifierats till att fullständigt uppfylla respektive Ethernetstandard. Så jag kan ämnet "rätt så väl"...

Av Limpan4all

Mitt score...

Geekbench 5 Score
1585
Single-Core Score
14843
Multi-Core Score
Geekbench 5.4.5 Tryout for Windows x86 (64-bit)Valid
Result Information
Upload Date July 28th 2022, 8:02pm
Views 1
System Information
System Information
Operating System Microsoft Windows 10 Pro (64-bit)
Model System manufacturer System Product Name
Motherboard ASUSTeK COMPUTER INC. ROG STRIX X570-F GAMING
Power Plan Hg prestanda
CPU Information
Name AMD Ryzen 9 5950X
Topology 1 Processor, 16 Cores, 32 Threads
Base Frequency 3.40 GHz
Maximum Frequency 4971 MHz
Package Socket AM4 (1331)
Codename Vermeer
L1 Instruction Cache 32.0 KB x 16
L1 Data Cache 32.0 KB x 16
L2 Cache 512 KB x 16
L3 Cache 32.0 MB x 2
Memory Information
Memory 128.00 GB DDR4 SDRAM 1599 MHz
Channels 2

Reflektionen är följande.
Detta är ett rent "stock vanilla" system med långsamt minne. Ändå är det bästa som Intel presterar bara 31% snabbare i single-tread och 11% snabbare i multi-tread. Dvs vid vanlig användning nätt och jämt märkbart. Dt krävs normalt sett en fördubbling av prestanda för att man skall få WOW-känslan.

Av Limpan4all

Kommer ihåg tiden för många, många år sedan då vi inhandlade 20st 20MB och 10st 30MB Seagatediskar (ST225 och ST238). 100% felutfall inom 18 månader varav bara 2 inom garantitiden. Sedan dess har jag hållit mig och mina kunder borta från Seagate. En rasad disk av några hundra under drygt 40 år...

Av Limpan4all
Nytt bud: 700 kr Sent, men kanske funkar det ändå.
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Limpan4all

Det är konstigt att de inte integrerat saker ordentligt.
Som det nu är så har det bara möjlighet att kontrollera om dörren är öppen eller stängd (läser av lampkontakten). Samt ställa och mäta temperatur. Men de klarar inte andra självklara IoT saker som att logga temperatur vare sig i skåpet eller rummet. De kan inte mäta effektförbrukning i någon som helst parameter. De kan inte ens heller ange kompressorns varvtal, antalet starter eller driftstatus. Rimliga krav som man skulle kunna ställa är ju t.ex effekt/dygn för att få reda på om avvikelser sker så att service kan ske månader innan den behövs pga bristande kylfunktion eller smutsig kondensor. Kameror i kylskåp skulle kunna vara en praktisk funktion men jag tvivlar på den verkliga nyttan.
Aktivt självstängande dörrar vore bra nyskapande funktionalitet, för vi har väl alla drabbats av ungar som inte stängt ordentligt, med en massa problem som följd.

Av Limpan4all

Elektrisk vedkap definitivt, eller en elektrisk kedjesåg. Aldrig att jag skulle ge mig på något sådant idiotprojekt med en bensinsåg.
Men om du har denna typ an användning så finns det säkert någon granne som har en vedprocessor att hyra ut för en synnerligen rimlig kostnad.
Men planera logistiken noga annars blir det lätt personskador och sjukskrivning som följd.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Limpan4all

Mera konkret svarande på trådämnet.
Vår SAAB 9-5 2,3t Biopower är INTE miljögodkänd trots att den aldrig tankats med annat än E85, vilket jag kan tycka vara korkat.

Andra fördelar med elbil, värmen kommer mycket fortare om man startar med en helt utkyld bil då man inte måste vänta på att motorn skall bli varm först.
Det sliter inte på bilen med många korta resor på samma sätt som en bränslebil slits när den inte får hinna bli varm varje resa.
Man kan fullgasacclererera omedelbart utan att riskera motorras.

Sa jag att är det är mycket billigare för extramil...

Skickades från m.sweclockers.com

Av Limpan4all

I verkligheten... Jo det är sant, tester och verklighet skiljer sig rätt rejält. Men för just elbilar så skiljer det sig ännu mera. Samtidigt som en del gamla fakta inte gäller längre. Jag skall ta några.
Ju långsammare man kör destå längre kommer man på en laddning. Dvs man har mera räckvidd i stadstrafik än i landsvägstrafik. Vår Zoe 40 "drar" 1,2kWh/mil somartid utan AC i 50km/h, 3,1kWh/mil vintertid med dubbdäck i 140km/h... Så farten påverkar körsträckan mycket.
Värmen då, ned till -5 grader C så räcker värmepumpen så 1kW dvs i 100km/h så ökar förbrukningen från 1,7kWh/mil till 1,8kWh/mil. Under -5 stängs värmepumpen av och då är det 3kW elvärmare så vid 100km/h så ökar det från 1,7kWh/mil till 2kWh/mil. Att notera detta gäller vid förkonditonerad batteripack (ca plus 10 grader C) man ser till att värma med el hemma innan man startar. Räckvidden sjunker också vid minusgrader ute. Runt 28 mil sommartid i lastbilsfart på motorväg. Men bara drygt 22 mil när det är någon minusgrad och dubbdäck vid samma fart. Troligen kan man tvinga ur några mil ytterligare men det sliter på batteripacken så vi ser till att ladda innan det sjunkit under 15% kvar.

Så hur kan jag sammanfatta detta. Har man väl gått över till elbil vill man inte gå tillbaka.
Nu har jag visserligen ett flertal bensinförbrukare XC70, V70 C303 en Colt GLXi och en SAAB 9-5 2,3t Biopower som bara går på E85. Så jag kan knappast beskyllas för att tillhöra miljömaffian... Det är skönare att köra elbil helt enkelt. Det är "fulltankad" varje morgon. Extramilen kostar under 2:- så länge nuvarande beskattning kvarstår. Krypkörningsegenskaperna/parkeringsmanövrar är magnituder bättre än alla bränslebilar jag har provat.
Så sambon har längst till jobbet så hon använder den mest. Men skall jag någonstans och inte har brottom eller en massa last så tar jag väldigt gärna elbilen.
Att stå några timmar och ladda är inget problem egentligen det påverkar bara planeringen.
Var till Örnsköldsvik under allhelgonahelgen ca 70 mil enkel resa, gjorde samma resa i sommras med SAAB'en med en 8 åring i bilen så kan man inte sträckköra, så upp tog det 1,5h längre med elbilen och 0,5h längre hem. Varför snabbare hem? Körrde långngsammare, bara 80km/h så vi slapp ett laddstopp... Det finns en hel del ställen där laddning är gratis. Så E85 kostnaden var ca 1800:- i somras, elkostnaden 300:- (4SEK/kWh ×30×2 i Sundsvall), full "tank" hos svärfar och när vi kom hem inräknat.

Mitt enda problem nu är hur jag skall kunna "räkna hem" en elbil till mig också, jag har ju bara 50km daglig pendling ToR jobbet.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Limpan4all

Betald och klar.

Av Limpan4all

Jag betalar kvartalsvis. Så 3kv-2019 betalades för i slutet av juni. När fakturan för 4kv kom så hade dom prishöjt till 519:- from 2019-08-10 och tagit retroaktivt betalt från det datumet...

Det tycker jag är fult, när man får till en prissänkning så är det alltid som bäst från dagens datum...

Nåväl nu verkar det som om 1000/1000 och 10Gbit/s kostar lika mycket, men det gäller att ha "rätt" fiber operatör.

Av Limpan4all
Skrivet av Erik_T:

Skaffa utrustning för 2.5Gbit/s eller 5Gbit/s idag är inte mer att slänga pengar i sjön än att skaffa 1Gbit/s utrustning - det blir omodernt så småningom, men fram tills dess så kan man ha mycket nytta av det.

Nja, nästa uppgradering av Internet kommer att bli till 10Gbit/s för mig (så fort min fiber leverantör kan leverera) så då byter jag ut en router och tre switchar samt några CAT5e cablar mot CAT6A och några SFP moduler kommer att bli SFP+ istället (fibrerna ligger redan där) sedan så får de delarna av mitt LAN 10Gbit/s förutom moderkorten...

Det är först när moderkorten får 10Gbit/s native som den stora skillnaden kommer. Titta på när "vi" bytte till 1Gbit/s, det fanns tidigt som instickskort, men det var först när det kom 1Gbit/s på moderkorten som priserna på alla switchar och routrar började sjunka. Nu finns risken att vi stannar på ett mellanläge i minst fem år innan steget tas till 10Gbit/s som mainstream fart på våra LAN.

Det är därför som 2,5 och 5Gbit/s är "olämpligt" och av helt fel orsaker. Men som sagt jag tror att Intel kommer att få pisk av AMD i denna fråga.

Av Limpan4all

2,5Gbit/s Ethernet är löjligt. 10Gbit/s Internet via fiber kan fås idag för entusiaster, men kommer troligen vara standard när nuvarande utrustning byts ut i fibernäten om ca 5 år. Mellansteget med 2,5 och 5Gbit/s är bara fånigt och kommer göra att det tar längre tid tills 10Gbit/s utrustningen rullar ut på bred skala. Om det är några företag som har en massa gammal CAT5e kabel i sina installationer så är det inget problem alls. Om användarna idag klarar sig med 1Gbit/s så gör dom det imorgon också. De användare som behöver 2,5Gbit/s behöver troligen 10Gbit/s ännu mera så dra då in CAT6A kablar till dom så länge. På stora företag så kommer det att dröja minst 10 år innan behovet av 10Gbit/s verkligen behövs. På samma företag så klarar sig 90% av användarna med 1Gbit/s. Så ett 10Gbit/s LAN till utvecklingsavdelningen och bild/film/ljud avdelningarna är småpotatis jämfört med de vanliga kontorsråttornas behov.

Så jag anser att man skall hoppa över 2,5Gbit/s och 5Gbit/s och gå direkt på 10Gbit/s. Jag kommer INTE att handla vare sig 2,5 eller 5Gbit/s utrustning, för det är pengar i sjön.

Så jag räknar med att AMD kommer att kontra med 10Gbit/s (RJ45) som standard i sina nya moderkort efter X570 serien om inte annat för att knäppa Intel på näsan...

Av Limpan4all

@Chromatic: Du skall se till att portarna märks upp enligt den nya reglerna för portar. Fastigheten kan ha ett nummer. Men varje ytterport (dörr) skall ha en bokstav till sig. A skall den porten/dörren heta som ligger mest i nordväst och den högsta bokstaven skall den dörren/porten som ligger mest i sydost.

Alla portreferenser skall uppdateras enligt detta systen enligt folkbokföringen och lantmäteriet.

Så det är bara att jobba på att fastighetsägaren sätter upp ett A och ell B vid portarna samt att de boende uppdaterar sin folkbokföringsaddress...

I mitt fall så lärde jag mig detta när min fiberleverantör stängde av mitt internet istället för en hyresgästs....
Det tog några dagar att reda ut, för enligt alla inblandade så fungerade mitt abonemang perfekt...
Först när jag frågade om vilken hastighet som "mitt" abonemang hade så insåg jag att det var hopblandat, min 1Gb/s är inte samma sak som 100/25Mbit/s...

Så nu heter mina dörrar olika beroende på vart saker skall.

Av Limpan4all

Min Pacojet glassmaskin så klart. En eller flera portioner perfekt glass eller sorbet på under 1 minut.

Av Limpan4all

Jag har 160:- per månad i rabatt på 1Gbit/s hos Bahnhof för att dom inte kan leverera 10Gbit/s till mig....

Tänk på att Bahnhof prismatchar alla konkurenter -1:- varje gång man påpekar att dom ligger fel. Tag som vana att kontrollera minst en gång per kvartal...