Inlägg

Inlägg som Collieh har skrivit i forumet
Av Collieh
Skrivet av Ipzen:

Tempraturerna i sig är inte så konstiga, sålänge de inte överstiger 80 grader behöver du inte vara orolig.
Men några tips för att kunna få ner tempen lite till är:

Rensa datorn regelbundet från damm,
Dra kablar snyggt och prydligt så de inte bromsar upp luftflödet.
Kontrollera hur fläktarna blåser. Så de inte är monterade på ett sätt som istället ger motstånd i flödet,
Tänk på att tempraturen går upp, därför är de lämpligt att ha intag lågt ner, Själv har jag insug i fronten och sidan av chassit, utblås i toppen och bak.
Ställ inte datorn förnära andra värmekällor som element eller instängt så att den inte kan suga in ny fräsch luft.
Kontrollera hur fläktarna går, Kanske man ska vrida upp varven på de lite om de går.

Nya fläktar kan även göra underverk, Men dina bör ju inte vara så slitna ännu.

Stort tack för tipsen - de flesta av dem har jag redan följt i samband med bygget. Ordning och reda i chassit

Av Collieh

Normala temperaturer för min build

Hej!

I början av året byggde jag en dator med hjälp av många värdefulla råd från Sweclockers. Jag är verkligen supernöjd med hur allting funkar och har hittills (ta i trä) inte haft något som helst missöde med varken hårdvara eller mjukvara. Bygget har dock fått mig intresserad av temperaturer i lådan på ett sätt jag inte direkt varit förr. Jag skulle vara enormt tacksam om ni som är mer erfarna skulle kunna kolla på min build och ett par temperaturer och bedöma om de är normala eller om jag borde arbeta mer med att få ner dem.

Chassi = Phanteks Enthoo EVOLV ATX Glass (Silver/Transparent)
Moderkort = ASUS Z170-A
Processor = Intel i7-6700K @ 4.00 GHz
Kylare = Cryorig H7
Ram = Corsair Vengeance LPX DDR4 2x8 GB 3200 MHz
Grafikkort = ASUS GeForce 1060 6GB
Lagring #1 = Samsung SSD 750 EVO 500 GB
Lagring #2 = Seagate BarraCuda ST2000DM006 2TB 64MB
Nätagg = Corsair RM 650x 650W
Frontfläktar = 2x Corsair AF140 Quiet Edition
Bakfläkt = 1x Corsair AF140 Quiet Edition

GPU i idle är 35-38 grader
GPU i Overwatch med maxgrafik är 70-75 grader
CPU i idle är 30-34 grader på respektive kärna
CPU i Overwatch med maxgrafik peakar på 62-65 grader på respektive kärna

Inget överklockat!

Stort tack på förhand!

Av Collieh

@DavidtheDoom: Topp, bra råd. I och med att jag får in FiiO A3 AMP efter nyår, skulle det vara en idé att investera i Objective DAC (https://www.jdslabs.com/products/46/standalone-odac/) och köra:

ODAC > FiiO A3 > Sennheiser IE 80

Då blir det en investering där jag senare kan uppgradera genom att byta ut FiiO A3 mot en bättre AMP. Eller tänker jag fel?

Av Collieh

@Axel95: Bra tips! Jag har läst på om varianterna G5 och E5 och det verkar som att om musik är det man vill åt, så bör man välja E5. Men då är man uppe och lirar på 1700 ink. frakt. Bestämmer jag mig för det skulle jag nog lika gärna kunna lägga till 400 och plocka Essencekortet från Asus. Någon aning om prestandan däremellan är likvärdig?

Av Collieh

@Langelus: Värdeful input, tack! Har kollat på det kortet också - särskilt paketet med micken, som flera menar är riktigt vass.

Av Collieh

@anon8870: Tjejen är i USA och träffar familj och kommer faktiskt att ta med hem en FiiO A3 till mig som jag plockade från Amazon på black Friday rean. Nu är ju detta inte en kombinerad DAC som E10k, men skulle det då vara en idé att skaffa ett billigt ljudkort med DAC? Och så kör man:

Ljudkort > FiiO A3 > Lurar

Vad tror du? Och har du någon tankar runt ljudkortet i så fall?

Av Collieh
Skrivet av DavidtheDoom:

Om du vill ha högre volym så kika på en hörlursförstärkare. Jag kör med Objective AMP som kostar runt tusenlappen med dagens växlingskurser skulle jag tro.

Vill du ha bättre ljud så är inte detta samma sak som högre volym såklart. Jag kör en ODAC (Objective DAC) som är ett USB-ljudkort. Detta då mitt Z77A-GD65 hade dåligt ljud.

Hmm, låter intressant! Just de två du refererar till verkar kunna köpas var för sig, men finns också (som jag uppfattar det) i en integrerad version (https://www.jdslabs.com/products/48/o2-odac-combo/). Den är dock dyrare än Asus Xonar Essence STX II. Levererar den kombon bättre prestanda än Asus-kortet?

Av Collieh
Skrivet av anon8870:

Så spara de 1200:- till senare inköp. Men vilka är lurarna?

Du har så klart en poäng, men jag investerar gärna lite nu ändå för att få ut lite extra fram tills att den uppgraderingen sker. Lur-fronten ska också ses över, men jag har ett par Sennheiser IE80 med Comply Isolation-buds.

Av Collieh

Mer kräm på ljudfronten - Vad väljer jag för att klå moderkortets onboard i detta fall?

Tjena!

Jag lyssnar på oerhört mycket musik i samband med att jag arbetar eller spelar på datorn. Min nuvarande burk får just nu ljud från ett snart sju år gammalt Gigabyte GA-X58A-UD3R moderkort som använder Realtek ALC889 codec. Ljudet har aldrig varit särskilt imponerande. Jag har också alltid varit besviken på den volym som presteras på max - jag vill ofta kunna dunka på högre!

Jag bygger nu en ny dator och har efter många avvägningar landat i att skaffa moderkortet ASUS Z170-A. Det har en Realtek ALC892 8-kanals codec för HD-ljud. Jag är nu evinnerligt tacksam för tips från er om vad jag ska skaffa för ljudkort eller kringutrustning för att bräcka den ljudkvalité och volym som ASUS Z170-A kan leverera fristående! Användningsområdena är framförallt musik (genom hörlurar, ej högtalare) samt gaming (dock främst strategispel).

Har läst många liknande trådar där man ofta ger rådet "börja med endast moderkortet och se hur det känns först", men jag känner redan nu att det skulle vara nyttigt att veta vilka alternativ som finns. Framförallt att få alternativ som på pappret bör kunna leverera bättre än moderkortet, rent specifikationsmässigt. Givetvis är egna erfarenheter minst lika välkomna!

Efter otaliga recensioner och liknande trådar är jag medveten om hur bra ASUS ESSENCE STX II är. Just nu tror jag att den prisklassen faller utanför min budget, och istället blir föremål för en framtida uppgradering. Jag tänker mig alltså snarare något i prisklassen 100-1200 kronor, eller närliggande.

TL;DR jag är mycket tacksam för tips på hårdvara som i fråga om ljudkvalité och ljudvolym slår Realtek ALC892 onboard-ljud på fingrarna, med en budget på runt 100-1200 kronor

Lägg gärna ut texten i era svar - supernyttigt för mig som novis att se hur ni veteraner resonerar

Tack på förhand!

Av Collieh
Skrivet av SuperFlugan:

Börjar ju se förträffligt ut

  • Moderkort -

  • CPU -

  • PSU -

  • Lagring (boot) - Samsung är bra, håller utlovad hastighet till skillnad från många andra märken. Redigerar du 4K-video, alltså riktigt stora filer? då är en snabb M.2 värt det. För spel/vanlig användning märker du ingen skillnad jämfört med en 850 evo.

  • CPU-Kylning - Noctua har bästa(enklast) fästanordning, bra fläktar som håller i åratal, premium grejer helt enkelt. En Hyper 212 EVO eller BeQuiet Pure Rock är inte dåliga heller som billigare alternativ.

  • Fläktar - På Phanteks Evolv ITX sitter det 1st 200mm-fläkt i fronten som inblås. Jag hade köpt 1st noctua 140mm och satt som utblås där bak. Eftersom 200mm-fläkten har bättre flås än bakre kommer du få positivt lufttryck i chassit. Positivt tryck = Damm kan inte leta sig in genom hål, minimalt med dammbildning. Sen kan du alltid byta ut frontfläkten ifall du inte skulle vara nöjd med ljudnivån. Temperaturer ska inte vara några problem dock.

Om du inte har en specifik budget att hålla dig inom så kör på i7, mer framtidssäkert.
Ska du spela på TVn i 1080p? då duger ett GTX 1060 utmärkt för 60 fps med höga inställningar. Nvidia kort har bra andrahandsvärde så när det är dags att uppgradera kan du alltid sälja det och få några slantar

Superbra råd, tack! Som jag nämnde i en annan post - vad tror du om att byta ut 200 mm till två 140 mm? Finns det någon setup där som ger bättre inflöde som ändå är tystare?

Av Collieh
Skrivet av Peppar2014:

@Collieh: Noctua NH-U9B SE2 skulle jag undvikit, dels dyrt pris men lämpar sig inte heller för överklockning. CM duger, dock levereras dom med högljudda fläktar. Vill du köra Push-Pull skulle jag valt en 412S. Be-Quiet Pure Rock är min personliga favorit, dock något knepig att installera. Moderkortet är en smaksak, behöver du inte det bättre ljudchipset som ASUS moderkortet har. Kan du istället välja Gigabyte GA-Z170N-Wifi, skiljer förvisso enbart 300kr i pris. RAM-minnena hade jag bytt till ett par 3000Mhz modeller, du kommer få en prestandaökning och det skiljer inte ens 100kr i pris modellerna emellan.

be quiet! Pure Rock är intressant! Har i recensioner sett att den kan bli ett problem att passa in i förhållande till ram-slotsen. Vet någon om detta skulle kunna bli ett problem i mitt fall? Jag vet att det ram jag valt har låg profil - bör det vara tillräckligt?

Jag tar gärna emot mer råd och tips runt kylningen i systemet - från CPU-kylare till fläktar. På ett sätt vill jag undvika Noctua för att det är så gräsligt fula...

På fronten av aktuellt chassi sitter en medföljande 200mm som kan bli utbytt mot 2 x 120 eller 2 x 140 fläkt. Tycker ni att jag borde välja bort 200 mm till fördel för något av de två alternativen?

I så fall, några förslag på 140-fläktar? Utgår från att de tillsammans åtminstone ska slå 200mm-fläktens cfm på 108.

http://imgur.com/a/3Ra1K

Av Collieh
Skrivet av Friggos:

Kul tråd sitter själv och försöker få ihop nya delar till mitt itx bygge, som ska gömmas i tv möbel eller bakom soffan, jag är dock lite mer kluven på att man kanske ska satsa på i7 istället för i5 och välja ett billigare grafik kort ( lättare uppgradera i framtiden)

frågan är hur stor skillnad det är på i5 3.5 och en i7 4.0ghz

och istället gå från 1080 till ett 1060 6gb?

hoppas det är okej jag lånar tråden lite,

Självklart går det bra!

Jag har själv haft nytta av att sitta och jämföra på cpubenchmark.net

https://www.cpubenchmark.net/compare.php?cmp%5B%5D=2570&cmp%5...

Av Collieh
Skrivet av hakd:

@Collieh:

Ej k processor samt gpu med refernskylare.. Inga bra val om du frågar mig

You have my attention!

Varför inte K-processor?

Vad menas med referenskylare och varför ska det undvikas?

Tack på förhand!

Av Collieh

Först och främst - tack för alla svar! Riktigt uppskattat!

Några slutsatser från min sida efter att ha läst svaren från @Garvey, @Peppar2014, @raQblad, @SuperFlugan, @Demtrest

  • Intel 600p går fetbort. Tack för varningen!

  • 2.5" SSD eventuellt ett bättre alternativ till M.2 utifrån mina behov

  • Det är i mitt fall värt att överväga i7 över i5

  • Om jag inte fyndar CPU på mellandagsrean är Kaby Lake ett alternativ

  • Komponenter som tillåter OC är att föredra även om OC inte är aktuellt just nu

  • AIO-kylare är inte nödvändig

  • Blower-GPU är onödig

  • ASUS Strix, MSI Gaming, EVGA SC m.m. är att föredra över mitt billigare alternativ

  • Bra med ytterligare lite PSU-kapacitet ur framtidsperspektiv

Och mot bakgrund av ovan undrar jag vad ni tycker om följande justeringar.

  • Chassi: Phanteks EVOLV mITX (750 kronor)

  • Moderkort: ASUS Z170I PRO GAMING (1650 kronor)

  • CPU: Intel Core i7 6700K 4.0 GHz 8MB (3700 kronor)

  • GPU: ASUS GeForce GTX 1060 6GB STRIX Gaming (3400 kronor)

  • RAM: Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 2133MHz CL13 Vengeance (1100 kronor)

  • PSU: EVGA Supernova G3 650W 80+ Gold (1150 kronor)

  • Lagring (boot): Samsung 850-series EVO 500GB M.2 (1800 kronor)

  • Lagring: Seagate Desktop 1TB 7200rpm 64MB (580 kronor)

  • OS: Windows 10 Home 64-bit (1200 kronor)

  • CPU-Kylning: Noctua NH-U9B SE2 (500 kronor)

  • Fläktar: 2x Noctua NF-P14s redux-900 140mm (2 x 160 kronor)

Totalpris: ca. 14400 kronor

Moderkort = Går att överklocka, mer lull-lull än B150I
CPU = Går att överklocka. Värt att ta steg upp utifrån strategispel+videoredigering
GPU = STRIX på rekommendation. Inte en blower-variant, vilket borde bli tystare. Åsikter?
PSU = En hunka extra för en mindre G3 med lite mer saft
Lagring (boot) = Samsung är erkänt bra. Tycker fortfarande M.2 känns roligast!
CPU-Kylning = Mindre modell med bra recensioner. Överväger även Cooler Master Hyper 212 EVO. Åsikter?
Fläktar = Två tystgående 140mm. Oklart vart i burken de ger mest nytta. Åsikter?

Vad sägs? Börjar vi närma oss?

Av Collieh

Runt 15k mITX-bygge för bl.a. gaming

Hej!

Nyreggad på Sweclockers på rekommendation av en polare som menar att detta är den bästa platsen för råd om datorbyggen. Uppskattar verkligen precis alla råd och inspel på det jag har planerat!

Jag är blott en glad amatör som spenderat otaliga timmar på att försöka läsa in mig på saker och ting, så tveka inte att rätta mig om ni tycker att jag argumenterar- eller säger något konstigt.

Om vi börjar från början... Min nuvarande burk har sett sina bättre dagar och är ett hopplock av äldre komponenter och sporadiska uppgraderingar. I princip allt utom GPU är nästan 7 år gammalt. Släpar mig just nu fram med följande.

  • Chassi: Antec Nine Hundred Two Midi Tower

  • Moderkort: Gigabyte GA-X58A-UD3R, X58

  • CPU: Intel Core i7-930 @ 2.8Ghz

  • GPU: GeForce GTX 580 1.5 GB

  • RAM: Corsair XMS3 DDR3 1600Mhz 12GB CL9

  • PSU: Corsair TX 950W

  • Lagring (boot): Western Digital VelociRaptor 150GB

  • Lagring: Western Digital Caviar Black 500GB

Det finns i princip ingen komponent som jag känner att jag vill återanvända i det planerade bygget, inför vilket jag har följande behov och förutsättningar.

  1. Dimensioner
    Tiden som redig hardcore-gamer är (något motvilligt...) förbi. Det är nu svårt att helt motivera det neonsprakande sågverk som står vid skrivbordet. Midtower och ATX är givetvis inte det allra mest otympliga, men jag vill helt bestämt få till något mindre. Det ska vara en mini ITX.

  2. Prestanda och funktioner
    Jag kräver inte det senaste eller det värsta, men det ska ändå vara lite jävlaranamma i burken – särskilt i förhållande till det jag har idag. Jag har inget intresse av att överklocka. Jag är nöjd med stock. Planerade användningsområden är gaming och videoredigering. Spelar just idag främst StarCraft 2 och Civilization men kan se mig själv komma att spela mer League of Legends och Overwatch. Inte kräsen med funktioner, men ska ha WiFi, bluetooth och köra flera skärmar.

  3. Ljudnivå och kylning
    Jag vill försöka att hitta en lägre ljudnivå på burken, men inser att det kan bli svårt eftersom mindre dimensioner ofta innebär mer hetta, som i sin tur kanske kräver mer kraftfulla och högljudda kylningsmetoder. Detta är ett av områdena jag definitivt önskar rådgivning på!

  4. Budget
    Runt 15 000 kronor inklusive OS och annan mjukvara (typ Office), men vill så klart gärna gå lägre. Om det finns bra motivering så dör jag inte direkt om det går något över budget.

Så, till själva bygget! Först en lista med alla delar och circapris, sen en mer utförlig redogörelse med motiveringar till valen.

  • Chassi: Phanteks EVOLV mITX (750 kronor)

  • Moderkort: ASUS B150I PRO GAMING WIFI AURA (1350 kronor)

  • CPU: Intel Core i5 6600 @ 3.3GHz (2400 kronor)

  • GPU: EVGA GeForce GTX 1060 6GB Gaming, Blower-variant (3100 kronor)

  • RAM: Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 2133MHz CL13 Vengeance (1100 kronor)

  • PSU: EVGA Supernova G2 550W 80+ Gold (1000 kronor)

  • Lagring (boot): Intel 600p 512GB M.2 PCIe Gen3 x4 - NVMe SSD (1800 kronor)

  • Lagring: Seagate Desktop 1TB 7200rpm 64MB (580 kronor)

  • OS: Windows 10 Home 64-bit (1200 kronor)

  • Kylning: ???

Totalt exkl. kylning: ca. 13 000 kronor. För dem som vill höra mitt resonemang runt komponenterna...

Chassi: Phanteks EVOLV mITX
https://www.inet.se/produkt/6912176/phanteks-evolv-mitx-fonte...
Phanteks gör bra burkar och den här mITX-adapteringen har fått bra recensioner. Bra pris och förutsättningar för vattenkylning (som jag kommer till senare). Smart lösning för att få plats med fullängds-GPU. Är lite halvsåld på denna, men lyssnar ändå med öppna öron!

Moderkort: ASUS B150I PRO GAMING WIFI AURA
https://www.inet.se/produkt/1900051/asus-b150i-pro-gaming-wif...
ASUS gör bra moderkort och jag har sett många ITX-byggen som använder sig av den lite kaxigare ASUS Z170I PRO GAMING. Gemensam nämnare för dessa byggen är att folk vill överklocka. Jag som inte har det intresset tycker att chipset B150 duger gott och väl. Har egentligen varit rätt insöad på ASUS redan från början, men lyssnar givetvis på förslag. Undviker dock Gigabyte, som jag är lite trött på.

CPU: Intel Core i5 6600 @ 3.3GHz
https://www.inet.se/produkt/5311106/intel-core-i5-6600-3-3-gh...
Vet inte riktigt vad jag ska säga här. Ville ha något ordentligt och har inte varit säker på om det är värt att gå högre. Ska inte överklocka, varför i vart fall 6600K är uteslutet. Finns det goda skäl till att gå till upp till i7? PassMark visar lite halvlockande att lite under en tusenlapp till för att få i7 6700 @ 3,4GHZ skulle göra att jag får nästan dubbel prestanda mot vad jag är van vid i gamla burken.

GPU: EVGA GeForce GTX 1060 6GB Gaming, Blower-variant
https://www.inet.se/produkt/5402885/evga-geforce-gtx-1060-6gb...
Väljer bort Radeon pga. värmen. EVGA har bra kundservice och är något billigare än ASUS, som var mitt andra alternativ. Har varit orolig för värmen utifrån det trånga utrymmet, varför jag känt att en blower-variant är nödvändig. Synd mot bakgrund av att de brukar låta mer. Överdriver jag? Är open-air lika bra?

RAM: Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 2133MHz CL13 Vengeance
https://www.inet.se/produkt/6110164/corsair-16gb-2x8gb-ddr4-2...
2133MHz för kompabilitet. 16GB känns lagom och tar lite höjd för framtiden. Corsair är stabila. Rött är snyggt.

PSU: EVGA Supernova G2 550W 80+ Gold
https://www.inet.se/produkt/6910119/evga-supernova-g2-550w#sp...
Hade från början två SLI-kopplade kort som drog extra, men min gamla PSU är överdimensionerad både för nuvarande burk och den jag vill bygga nu. PCpartpicker uppskattar nya byggests behov till strax under 300W. 550W känns som OK och tar lite höjd för ev. framtida uppgraderingar. EVGA är erkänt bra och effektivitetsrankingen på den här modellen är ett plus. Fullt modulär för att underlätta i bygget samt för att i slutändan minimera sladdar i den redan tajta lådan.

Lagring (boot): Intel 600p 512GB M.2 PCIe Gen3 x4 - NVMe SSD
https://www.inet.se/produkt/4300245/intel-600p-512gb#specs
Moderkortet har en smidig slot för M.2 på baksidan som borde utnyttjas. Förutom att det kanske ger någon promille bättre luftflöde i lådan så är M.2 som teknik lockande. Intel har lyfts fram som ett bra budgetalternativ i recensioner. Har egentligen inte så mycket mer kunskap om konkurrenterna.

Lagring: Seagate Desktop 1TB 7200rpm
https://www.inet.se/produkt/4304004/seagate-desktop-1tb-7200r...
Egentligen så föredrar jag externa hårddiskar för lagringen, men de mekaniska börjar bli så fruktansvärt billiga att det är svårt att stå emot att slänga in en för sakens skull. Väldigt öppen för inspel här. Tycker att 1TB känns mer än tillräckligt för mina behov. Finns det något märke/modell att föredra?

OS: Windows 10 Home 64-bit
Finns det egentligen alternativ här? 64-bit givet, inte minst för RAM-begränsningen, men bör man skaffa äldre OS? Vilka problem finns med 10 som faktiskt borde få en att överväga äldre versioner?

Kylning
Här känner jag verkligen att jag behöver hjälp.

Nästan alla byggen jag sett med mITX har valt någon form av vattenkylning – särskilt byggena till den här Phanteks-lådan. Har främst varit fråga om closed loop för CPU och stått mellan Corsair Hydro H100i V2 och NZXT Kraken X61 280mm. Prestandan mellan de två verkar ganska likvärdig, men Kraken ger ju helt klart ett häftigare visuellt intryck, om man nu gillar sånt. De flesta byggen har dessutom utöver vattenkylningen på CPU också slängt in extra 140mm-fläktar.

Jag har svårt att avgöra om dessa val runt kylning görs för att folk vill överklocka eller för att de vet att mITX-byggen rent generellt blir varmare än vanligt.

Här går givetvis också GPU in i diskussionen. Jag har uppfattat det som att blower-alternativet absolut är att föredra för tighta byggen, men är det tillräckligt att lämna det så?

Mitt ideal är en lösning som prioriterar tystnad utan att sätta efter vad som är nödvändigt för att hålla temperaturen nere. Jag utesluter andra former av vattenkylning än closed loop, eftersom closed loop är det enda jag känner mig bekväm med. Tankar?

Superstort tack för att ni orkat ta er igenom posten! Ser fram emot att höra era visdomsord. Tveka inte att komma med inspel och förslag på alternativa komponenter!