Inlägg

Inlägg som Jacques har skrivit i forumet
Av Jacques
Skrivet av stingray454:

Ja, det är inget fel alls på 920, känns väldigt "modern" även om det var 6+ månader sen den kom. Gissningsvis dröjer det väl till hösten innan något nytt kommer ut (och då gissningsvis bara en specbump med ny processor), så det kanske är lika bra att slå till oavsett. Ska försöka hitta en i butik för att testa tangentbord mm, vore kul att få klämma lite på dom innan köp. Tyvärr är det rätt ovanligt med butiker som har demo-ex av high end laptops nu :(.

Ja 730 är klart intressant. Nästan ingen skillnad från 900-serien vad jag vet. Gångjärnet och lite bättre byggkvalla överlag på 920 kanske, möjlighet till 1 TB SSD, men i övrigt väldigt lika. Eller har jag missat något viktigt här?

Kollade in på lenovos sida men dom hade bara 8 GB-versionen och bara i iron grey. Hade helst velat ha 16GB och ev i koppar (inte jätteviktigt), får se om de släpps på svenska marknaden snart.

Är lite orolig över hur bra Intel 620 fixar en 4K-display samt extern skärm (4k:ish där med). Ska jag räkna med att det kommer att kännas lite segt? Finns ju 15" 730 med nvidia-gpu, men då har dom av någon outgrundlig anledning valt att inte ladda via USB-C utan gamla adaptern >:(.

Usb-c har en övre begränsning på 100 W tror jag. Iallafall så räcker det inte för att driva både en HQ-processor och ett kraftigt grafikkort.

Sen hittade jag faktiskt en recension av yoga 730 på laptopmag. Var tyvärr inte positiv, klagade på tangentbord, batteri och på att skärmens färger upplevdes konstiga.

Jo gå och känn i butik på 920:an om du hittar den. Vissa recensenter klagade inte på det, medan jag inte gillade det alls. Sen ska den ha ganska vassa kanter (se Dave2d:s recension) men det var inget jag störde mig på.

Har dålig koll på om intel graphics klarar 4k bra, men eftersom många laptops har 4k-displayer nuförtiden så antar jag att det inte kommer vara några problem. Dock tycker jag 4k-känns onödigt på en 13,3” laptop, och även på en 14” om man inte använder den så ofta som tablett. Blir ju dyrare och batteritiden försämras.
Skickades från m.sweclockers.com

Av Jacques
Skrivet av stingray454:

Har kikat lite på en 920, helt klart ett smidigt format. Vägt den lite mot nya XPS 13 och dom är rätt lika. Gillar XPS:ens rose gold mer, men den finns bara i 1920x1080 non-touch om man vill ha svenskt tangentbord :(. Sedan sitter kameran helt tokigt till, själva har jag några videosamtal om dagen, då verkar 920 lite trevligare. Snygg design, några färgval, tablet mode, liknande specs, 4k touch, rätt placerad kamera osv. Frågan är, är det läge att köpa en 920 nu? Den har trots allt funnits på marknaden ett drygt halvår, är det kanske bättre att vänta på en refresh? 730 kom ju för inte så länge sedan, väntar mig nästan en 930 innan sommaren.

Svårt att spekulera om när 930:an kommer, men 920:an kom ju ganska nyligen och skulle inte förvåna mig om uppföljaren kommer efter att de nya intel processorerna introducerats i höst. Sen angående 920:an så gillade jag inte tangentbordet på den. Det hade dålig känsla, upplevdes som att det hade tröga tangenter även om de kanske objektivt intevar trögare än nåt annat.

Yoga 730 är ju mycket mer prisvärd så hade satsat på den. Finns dock inga recensioner ute ännu vad jag vet, men yoga 720 var mycket bra bortsett från att fläktarna var riktigt aggressiva. Förhoppningsvis har de fixat detta med den nya. Om du köper 730:an så skulle jag gärna höra vad du tycker om den.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Jacques
Skrivet av Xenedras:

Såg hans video om den datorn och blev jätte sugen. Men efter att ha kollat priserna i USA osv så sprang den iväg snabbt. Dock har jag helt ändrat inriktning igen. Det blir en alienware 13 r3 eller 15 r3. Lutar lite mer åt 13” då den finns med OLED. Datorn ska ju inte bara användas för att spela på. Vet att den verkligen inte är portabel men man kan få en refurbishad för 11500:- med oled från Dell USA. Har en god vänn som bor där så jag kommer få den i födelsedags present om tullen ifrågasätter något hehe

Skickades från m.sweclockers.com

Ja även 13”-arn är ju ganska tung men 11500 är bra pris för 1060 och oled. Fläktarna kommer väl dock gå högljutt om de ska lyckas kyla en 1060 i ett så litet format. Sen får du amerikansk tangenbordslayout (liten enter-tangent och stor vänsta shift-tangent) men går att vänja sig vid för många.

Av Jacques

@Xenedras:
Vet inte när den släpps i Sverige men Zenbook 13 (eller ux331) har coffelake och mx150. Verkar riktigt nice och lyckas hålla sig tyst vid vanlig användning. En nackdel är att tangentbordet inte ska ha så bra känsla. Sök på youtube "dave2d ux331" för recension. Finns ju ux430 som nån skrev med samma grafik och processor kombo, men hört folk klaga mycket på den var högljud bara med intern grafik och lär ju inte bli tystare med ett externt grafikkort i. Är lite gammal info om fläktljudet dock, så de kanske har åtgärdat problemet sedan dess.

Inte så viktigt att ha coffelake över kabylake, framförallt inte för gaming. För singlecore är de typ lika snabba och det mesta man använder är singlecore grejer, som tex spel. En annan historia om man håller på mycket med bild- och videoredigering dock. Men eftersom du vill ha mx150 (bra val, stor förbättring mot föregångarn mx940 trots samma effekt) så tror jag ändå inte du behöver välja. Är ju så nytt kort så finns väl inte så många som säljs tillsammans med kabylake.

Av Jacques
Skrivet av eribo01:

Titta på en med 8egenerationens cpuer, 8250u eller liknande. De är ca 60% snabbare i flertrådade applikationer än 7e generationen, så att köpa något annat vore ju heldumt. Själv beställde jag en xps 13 för ca två veckor sen, men är iväg på skidsemester just nu så har inte kunnat ta emot den. Valet föll på den då den verkar ha superb kvalitet, och eftersom jag hade is i magen ett bra tag fick jag den med 14% rabatt under alla hjärtans dag.

Mitt råd är alltså att köpa en dell xps 13, och att väntanin en bra kampanj på den (de händer typ hela tiden). Annars kanske en ny macbook skulle fungera

Skickades från m.sweclockers.com

För det första så är det väl 40 % snabbare multicore-prestanda, men framförallt så är det inte heldumt att köpa förra generationens processorer då de flesta program enbart utnyttjar singlecore-prestanda och för detta är 7:e och 8:e typ lika snabba.

Av Jacques

@anon76929: Alltså han ville ju ha en quadcore av den tyngre kalibern. Inte en ultrabook-variant som i xps 13. Vet inte exakt vad programmen kräver, följde bara hans specs-lista.

Av Jacques
Skrivet av ruf0ns:

@kazen_90:
Den är väl inte 13"?

Sant iochförsig, men finns ingen 13" som matchar specsen. Surface pro 2 13,5" har visserligen nvidia 1050, men har ingen 4-kärning 3 GHz processor. Dell xps 15 verkar vara det bästa valet enligt mig med. Finns Lenovo yoga 720 15,6" som har fått bra betyg och snart kommer dell xps 15 2-in1 om man vill kunna rita på datorn.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Jacques
Skrivet av h2016:

@flipp:

Hur lång tid tog leveransen från Lenovo.se? Har hört skräckhistorier om Digital River Ltd. som ju står bakom försäljningskanalen på Lenovo.se. Funderar allvarligt på beställa Yoga 920 Vibes som enligt uppgift ska finnas i lager men enligt tidigare köpare runt om i Europa så ska man ta det med en nya salt. Kan lika gärna innebära flera veckors väntetid.

Beställde också yoga 920 från lenovo.se och frakten tog 3 dagar. Lämnade dock tillbaka den pga av att jag inte alls gillade tangentbordet och jag fick mina pengar tillbaka, så har inget ont att säga om digital river.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Jacques
Skrivet av Mmwhatyousay:

Tjena!

Söker en dator för universitetsstudier.
Kommer programmera i visualstudios b.la.
Den ska vara runt 13", 8gb ram minst, bra batteritid, enkel att plocka med sig.

Har kikat på x360 spectre med nya i5an/i7an.
Var inne på Dell xps 13 men efter att ha läst på lite, så insåg jag att det är för mycket problem med datorn hos flera kunder.

https://www.inet.se/produkt/1961783/hp-spectre-x360-i5-8gb-25...
Jag har kastat ett öga på denna.

Pumpa på med grymma tips! Vill dock inte ha någon 7:de generationens processor, allt annat är välkommet!

Den du länkar är en jättebra laptop, så tror inte du kommer bli missnöjd om du slår till. Enda nackdelarna jag vet är att den bara finns med amerikansk tangenborslayout (har åäö men eneter knappen är liten och högra shifttangenen är stor som på amerikanska tangentbord). Annars ska tangentbordet vara bra, trackpaden lika så och skärmen ska vara bra. Den ska också vara tyst och batteritiden ska vara bra.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Jacques
Skrivet av Meto:

Vilka datorer har ni ägt som varit relativt tysta ?
Jag tycker det är en viktig faktor. Handlar inte bara om fläktvolymen utan hur den låter och hur ofta den går igång.

Har en ny acer travelmate x349 med i5-7200u, och den är väldigt tyst. Helt tyst vid vanlig användning och när man pressar den så hörs fläktarna, men det låter bara som luft som transpoteras (inget gnällande) och är fortfarande förvånadsvärt tyst. Kan dock höra lite coilwhine i ett helt tyst rum när man tex överför filer. Är nöjd med datorn i övrigt, bra tangentbord och skärmen var ljusstarkare än jag trodde. Dock är den lite tung på 1,5 kg och jag får "eyestrain" vid lägre ljusstyrkor, men kör jag på 60% (och över) ljusstyrka funkar det iallafall bra av nån anledning (kanske även funkar vid 50 %, har inget testat så noga).

Skickades från m.sweclockers.com

Av Jacques
Skrivet av eribo01:

Tack för ditt bra inlägg!
Spectern är väldigt intressant. Tangentbordet är nog en vanesak, kan amerikanarna kan jag
Lenovon verkar också bra att döma av ditt inlägg. Fläkt-problemet går tydligen att fixa, och den kostar nästan 3k mindre än spectern. Det är alltså värt tycker du att satsa pengarna emellan?

Sen undrar jag också vilken specter-modell jag skulle välja. En går för 11k, dock med förra generationens cpu. För 12k får man en nuvaramde, så antar det är värt det. Eller?

Angående yoga 720 vs spectre x360 vet jag inte vad som är smartast. Men för x360 gammal vs spectre x360 ny tycker jag det är solklart stt du ska välja den nya om det bara skiljer 1000kr.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Jacques
Skrivet av eribo01:

Tjena!
Nu under black friday tänkte jag köpa en ny laptop till skolan. Jag har på något sätt snöat in mig på antingen en Huawei matebook X, en dell xps 13, en Lenovo Yoga 720 eller en, som det mest lutar åt, Specter x360. Vilken bör jag ta?
Gillar 2 i 1 funktionerna lenovon o hp har, men är lite orolig över byggkvaliten.
Huawein tycker jag känns jäkla smutt, men den har last gen cpu i sig, och tydligen verkar värme vara ett problem. Vilken bör jag ta? Lenovon går att få för 9k, medans spectern (som jag inte hört något dåligt om) går för 11800 kr, så lite skillnad är det. Dellen kan jag få för 11 och matebooken för 10k. 11800 känns väldigt mycket för HPn då jag är student, men vill samtidigt att den ska hålla länge och vill inte skjuta mig själv i foten lixom.

Om du kan leva med en amerikansk tangentbordsdesign, d.v.s. totalt en tangent mindre och liten enter-tangent och stor vänstra shift-tangent, så är spectre x360 den bästa datorn enligt vad jag läst. Framförallt ska den senaste x360 med 8gen ha lite mindre fläktljud och prestandan är ju mycket bättre med 8 gen. Enligt recension jag såg på lobiletechreview på youtube verkar det inte vara några fel på datorn (om jag minns rätt).

På andra plats skulle jag sätta dell xps 13. Nackdelen är väl lite sämre känsla i tangentbordet än spectren (fortfarande bra vad jag hört) och att webbkameran är dåligt placerad. Sen ska det tydligen finnas problem med adaptive brightess på fullHD varianten, vilket inte låter så nice, men finns ju en hel tråd om xps 13.

På tredje plats sätter jag huawei matebook x. Enda problemen är dålig batteritid jämfört med framförallt xps och spectre. Sen är det lite småsaker som jag ogillar som 3:2 formatet, brist på touch och att laddning och displayport inte finns från samma usb-c. Men annars är det en väldigt häftig laptop. Väldigt lätt och smidig, bra trackpad (lite rattle iof, men stör inte mig), tangentbord och grym skärm. Dessutom är den fläktlös. Kommer inte ihåg att jag läst något om värmeproblem, men kanske om man pushar den onaturligt hårt.

På sista plats kommer därmed yoga 720. Skulle nästan satt den högst om det inte vore för fläktljudet. Det är gnälligt och kommer på ofta (har provat senaste modellen (8gen intel) med senaste bios och det var fortfarande problem). Detta går dock att lösa med notebookfancontrol, ett tredjepartsprogram som gör så att fläkten först går på vid högre temperaturer och därmed går fläkten aldrig på vid vanlig användning. Men kändes lite för sketchy för mig, men det funkade när jag provade så jag avråder inte från det. Ljusstyrkan är heller inte lika bra som på hp spectre x360 elller dell xps, men är fortfarande bättre än många konkurrenter och det är inga problem för inomhusbruk. I övrigt så har den grymt tangentbord (skrev på ett annan tråd att det var dåligt, men jag hade inte provat det på länge då) grym trackpad (lika bra som övriga i listan) och bra batteritid (räcker nog en vanlig dags användning, med xps och x360 har bättre, bättre än matebook x iaf).

Skickades från m.sweclockers.com

Av Jacques
Skrivet av galaxy55:

Köpt denna precis! Nu till min fråga som man självklart kommer på /efter/ att man har köpt datorn.
Är det fysiskt möjligt att ansluta en extern skärm?
tack!

Skulle köpt en sån här om jag var du:
https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/kablar-adapt...

Kopplar du in laddaren i adaptern så räcker det bara att koppla in en kontakt i datorn för video ut och laddning. Väldigt smidigt om du ofta vill växla mellan extern display och laptop läge. Tror dock inte den klarar mer än fullHD 60hz, men vill du ha mer än så finns dyrare adaptrar.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Jacques
Skrivet av Dr Drakken:

Tja! Funderar på att köpa en laptop att ha till högskolan men är lite kluven. Kommer att använda datorn 90% till att skriva och kanske lite surf. Har kollat på en Acer Swift 3 med i3a och en Lenovo 320s med i3a alternativt i5a. Gillar Acern men har hört mycket dåligt om kvalitén på acers datorer. Lenovo känns kanske som ett lite mer tråkigt men säkrare kort? Vad rekommenderar ni? Andra märken och modeller i liknande prisklass fungerar också! Tack!

Är enligt mig ingen större idé att fokusera på märken så mycket. Mac, Surface och Lenovo thinkpad har väl en högre lägsta nivå än övriga, men alla andra märken har både dåliga och bra datorer.

Lenovo 320s har dålig batteritid och acer swift 3 har väldigt glansig skärm (har inget emot glansiga skärmar i allmänhet) och inte så bra ljusstyrka.

Skulle titta på acer x349 för 7699 eller lenovo thinkpad 13. Provade Acer x349 i butik och tyckte att den hade bra tangentbord och trackpad. Skärmen är inte super ljusstark men jag tyckte den var godkänd. Har inte provad thinkpad 13, men vet från recensioner att den har jättebra tangentbord (som alla thinkpads). Skärmen ska inte vara jätteljusstark men skärmen är matt så tror den duger.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Jacques
Skrivet av Phatnproud:

Hej!

Min tjej har haft sin bärbara dator i några år nu och den börjar vara slut. Det hon vill kunna göra på datorn är fixa med lite bilder,slö surfa och streama filmer. Det är också viktigt att den ska fungera bra i några år så hon inte behöver köpa någon ny så snabbt.

https://www.komplett.se/product/924164/datorer/datorer-barbar...

Jag snabb kolla lite på komplett och hitta denna som borde fungera men tänkte kolla om ni hade några andra förslag som är mer pris värda eller bättre!

Mvh Phat

Skulle rekommendera acer travelmate x349 som finns för 7699 kr nu på kampanj på inet:
https://www.inet.se/produkt/1961199/acer-travelmate-x349-i5-8...

Fördelar gentemot den du länkade är att den är lättare (1,56 mot 1,86 kg), har bättre batteritid (48 mot 41 Wh), bättre skärm (IPS vs TN) och bättre processor (7e gen i5 mot 6e gen i3). Dessutom har den clickpad vs trackpad med dedikerade knappar som hp:n hade, men det är en smaksak i och för sig.

Den är på 14", vilket jag tycker är den bästa kompromissen vad det gäller storlek vs portabilitet.

Jag har varit och känt på den på inet och tangentbordet och clickpaden kändes bra. Var lite orolig för att ljusstyrkan skulle vara för låg, men jag upplevde att den dugde. Finns många laptops som är ljusstarkare men jag tyckte att denna klarade godkänt, vilket det finns en hel del laptop som inte gör enligt mig. Ska vara tyst också enligt en recension jag läste, notebookcheck tror jag det var.

Av Jacques
Skrivet av flipp:

Ok. Tack för info.
Har du kvar din trots tangentbordet?

Nej hsr returnerat.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Jacques
Skrivet av flipp:

Hur lång tid tog det för dig med frakten? Jag har skickat tillbaka den i coppar och beställde idag platina istället från Lenovos hemsida.

Stod att den hade utlevererats onsdag och den fanns att hämta på fredagen, så gick väldigt fort för mig. Men antar att det kan variera en del, de fraktas från nederländerna tror jag.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Jacques

@pekkasteele: Thunderbolt interfacet ägs av intel numera, så är inte säkert att det kommer att finnas på laptops med ryzen.

Av Jacques
Skrivet av flipp:

Har precis hämtat ut min nu. Har bara testat den lite smått än så länge. Tangentbordet är inget problem för mig, det är ungefär samma känsla som på zenbooken som jag haft senaste året. Vad får du ut för batteritid? Nu när jag just har konfigurerat windows och börjat använda den lite smått estimerar den 67% och 2 timmar användning kvar trots att jag bara har MS Edge öppet. Antar att batteriet behöver kalibreras. Jag hoppas nämligen på ca 10 timmar surf. Övriga intryck är att skärmen och de inbyggda högtalarna är grymma och betydligt bättre jämfört med UX330. Skärmen känns även bra mycket större vilket jag inte hade trott med tanke på att det skiljer så lite (13.3" vs 13.9"). Tangenbordet och trackpaden känns likvärdig, hade nog hoppats på ännu bättre känsla i trackpaden. Fortfarande ligger windowslaptops efter Macbook där.

Tack för dina synpunkter! Intressant att tangentbordet är ok för dig, kanske är problemet att jag inte ägt en ny laptop på länge. Jag har inte undersökt batteritiden och har återställt datorn nu då jag inte visste om jag skulle behålla den eller ej, men finns ingen konkurrent som ligger över 60 Wh vad jag vet, och denna har ju 70, så batteritiden bör inte vara något problem i längden. Kanske batteriet som behöver kalibreras som du säger (har ingen aning) eller så är det uppdateringar i bakgrunden som påverkar nu i början.

Ja tyvärr får man nästan jämföra windows trackpads med andra windows trackpads och inte med de i mac datorer. Men hoppas den är tillrckligt bra för dig.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Jacques
Skrivet av nilsrock:

Jag har haft en Spectre 360, med det förskjutna tangentbordet. Ja, det är lite störande tycker jag. Man vänjer sig, men jag tyckte aldrig att det var helt naturligt. Det var dock ingen dealbreaker för mig. Datorns positiva egenskaper övervägde.

Ok tack för snabbt svar och intressant info!

Skickades från m.sweclockers.com