Inlägg

Inlägg som Vazyx har skrivit i forumet
Av Vazyx
Skrivet av Tip Top:

Då är det lungt, Men som sagt DDR4 är ett måste för den platformen , Den kommer va betydligt snabbare än en 2600K om man säger så

Aa absolut, jag förstår, men tror vi kör på det, tack igen för hjälpen

Av Vazyx
Skrivet av Tip Top:

Fick ni med en kylar med till Ryzen cpu:n , annas behöver ni det med eller vad var det för kylare till Intel cpu: 2600k

Aa, han fick även med en kylare till Ryzen cpu:n

Av Vazyx
Skrivet av Tip Top:

Nej Ryzen stöder inte DDR3 , Måste gå upp till DDR4 minnen

Aha ok, men är den CPU som min bror köpte mycket bättre än den som vi har just nu vilket är : https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/52214/in...

Bara så att det är värt att uppgradera det.

Av Vazyx
Skrivet av Tip Top:

Kan vi inte hitta ett begagnat moderkort som passar vår ram?

Men aa om det inte går kör vi nog på det du länkade.

Av Vazyx

Köpråd

Hej, för att göra en lång historia kort, så köpte min bror en dator i en second hand affär, han köpte till ett nytt grafikkort fast vi har haft problem med att få igång det nya grafikkortet med det moderkort vi har nu.

Min bror köpte idag den här CPU: https://www.webhallen.com/se/product/302709-AMD-Ryzen-5-3600-... billigt från hans vän och jag tror den är bättre än den CPU vi har just nu vilket är en,Intel® Core™ i7-2600K Processor (8M Cache, 3.80 GHz)(https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/52214/in...)

Vår fråga är då vilket moderkort borde vi nu köpa till för våra delar? Vet inte vilket moderkort som passar för vår ram så det är det som gör det svårt för vi är inte så dator kunniga.

Det som vi kommer ha i datorn nu är:

CPU:AMD Ryzen 5 3600

GPU: MSI GeForce GTX 970 4GB

Ram: 12 GB(xms3 ddr3 corsair)

Nätaggregat: Fractal Design Tesla 650W

Tower: IN WIN Dragon Rider Black 1.0

Av Vazyx
Skrivet av eriksson850:

Nu har jag ingen koll på vilket moderkort ni har, men jag har en gång löst ett liknande problem genom att ha båda korten inkopplade (kräver 2 pcie platser) och sedan starta upp datorn med det gamla kortet kopplat till skärmen. Väl inne i Windows så installerade jag drivrutinerna för det nya kortet och startade sedan om datorn med enbart det nya kortet.

Detta är moderkortet min bror har, https://www.ebay.com/p/114516565 och det har inte plats för båda såååååå

Av Vazyx
Skrivet av NirreFirre:

Jepp, som Pirum skriver, D6 felet kan mycket väl vara att ni inte kopplat in de extra strömkablarna till kortet som behövs. Börja där. Sen, om det ändå är svart skärm kan man behöva isolera problemet men en cmos reset (finns knapp för det på kortet enligt manualen) och endast köra det inbyggda grafiken i CPUn.

Sidan 12 har bild på var allt finns.

Jag kanske inte skrev det, men själva moderkortet har ingen hdmi port, därav kan vi inte ens koppla direkt till moderkortet, vi får bara bild med det gammla grafikkortet

Av Vazyx
Skrivet av NirreFirre:

Jepp, som Pirum skriver, D6 felet kan mycket väl vara att ni inte kopplat in de extra strömkablarna till kortet som behövs. Börja där. Sen, om det ändå är svart skärm kan man behöva isolera problemet men en cmos reset (finns knapp för det på kortet enligt manualen) och endast köra det inbyggda grafiken i CPUn.

Sidan 12 har bild på var allt finns.

Asså jag är helt säker på att vi kopplade in alla strömkablarna till kortet, är som sagt ingen expert så alla tips är jag redo att testa, tack för all hjälp, tycker det är ganska crazy hur folk tar tid ur sin dag för att hjälpa andra, så tack till alla som kommit med förslag.

Av Vazyx
Skrivet av NirreFirre:

Den där CPUn har ju som de flesta ett inbyggt grafikkort för "kontorsarbete". Eftersom ni inte får upp bild ö h t så behöver ni nollställa bios ("clear cmos" är begreppet. Hur, bör stå i moderkortets manual, ofta är det några pins/jumpers som ska kortslutas några sekunder, ibland finns det knappar på själva kortet) och ta bort GTX970 kortet för att allt ska bli "auto".

Sedan bör ni få bild och kan komma in i bios med F1/Delete eller liknande vid uppstart. Där sedan ska inställningen för grafik vara "IGP" eller "Auto", då borde ni få igång operativet om ett sådant finns på en bootbar hårddisk. Eller så skapar du installationsmedia från din maskin på en usb sticka (köp en windowslicens eller så kan ni ju testa en Ubuntu utan att installera nåt, Steam har ju numera en hel del för Linux om man nu inte vet att man "ska bli PC gamer"

Men att nolställa CMOS har vi även försökt :/ Vi tryckte på "clr CMOS" knappen i cirka 30 sekunder utan att graffikortet va ansluten såklart. Vi kunde inte komma in i BIOS för vi får inte ens bild. Jag vet verkligen inte vad vi kan göra mer

Av Vazyx
Skrivet av Pirum:

Jag ber om ursäkt för att jag är trött, och läst med bara ena ögat, men 970 är ett rätt ok kort som drar runt 150W. Det måste ha en strömkabel från nätaggregatet inkopplad. Nätaggregatet du länkat till ska klara kortet utan problem, men en kabel måste som sagt kopplas till kortet.

Bild från länken till nätagget
https://www.sweclockers.com/imagebank/201003/IMG_1585001.jpg

Aa absolut, men aa den kablen kopplar vi till kortet, men fortfarande ingen bild

Av Vazyx
Skrivet av eriksson850:

Kolla och skriv gärna vad du har för nätaggregat, 970 kan dra ganska rejält med watt har jag för mig. Bara för att lamporna på kortet tänds betyder inte att det får tillräckligt med kraft.

Har ni testat med olika portar på kortet? Fungerar kortet i någon annan dator?

Aa okej, ja men det ger menning bara för att det lyser betyder det inte att det funkar.

det nätaggregat min bror har är detta https://www.sweclockers.com/test/6233-nataggregat-i-mellankla...

Asså 970 kortet funkar 100% han köpte det från sin vän som köpte ett bättre kort. Det moderkort min bror har har inte ens en hdmi port så det är därför jag funderar på om moderkortet helt enkelt är för outdated, är som sagt långt ifrån en dator expert.

Av Vazyx
Skrivet av eriksson850:

Det kan också vara en inställning i bios har jag för mig? Där du väljer mellan legacy och UEFI, men det är kanske ett för gammalt system för det?

Skulle även kolla så att nätaggregatet klarar kortet ifråga och att alla strömkontakter sitter som de ska.
Möjligtvis att det skulle kunna hjälpa att avinstallera drivruterna för det gamla kortet först också (display driver uninstaller DDU i felsäkert läge).

Har inte ens tänkt på nätaggregatet påverkade detta, men när vi öppnar datorn lyser 970 kortet men moderkortet visar d6 error, ingen bild kommer alls,vet inte om det är det du syftar på när du tar upp om alla strömkontakter sitter där de ska?

Vi har försökt att använda DDU och tagit bort alla drivers, men det har tyvärr inte hjälpt heller.

Av Vazyx
Skrivet av tBiorrith:

Oj, alltså det där moderkortet är ett decennium gammalt så du frågar verkligen efter gammal kunskap!

Men. Om jag inte missminner mig fanns det en rad moderkort som behövde BIOS uppdatering för att stödja GTX 900-serien?
BIOS laddar du ner här: https://www.asrock.com/mb/Intel/P67%20Extreme4%20Gen3/#BIOS
Och här är manual på hur du gör: https://download.asrock.com/Manual/P67%20Extreme4%20Gen3.pdf

Vilket grafikkort följde med datorn? Har han kopplat in extra ström till GTX 970 när han satte i det?

Aa precis, det är extremt oudated, men aa absolut vi kan testa det här först innan vi köper ett annat moderkort.

Det kort som fanns i datorn när han köpte det va detta: https://www.ebay.co.uk/itm/234415622211?hash=item3694428843:g...

Känns bättre att bara köpa till ett nytt moderkort, 970 är ju ett ganska hyfsat kort och processorn är inte så dålig heller, vet bara inte vilket moderkort vi borde köpa

Av Vazyx
Skrivet av Andreaz1:

Men vadå köpte han datorn utan moderkort eller har det gått sönder eller vad är det som har hänt?

Och vad är det för dator? Är det en gammal märkesdator han har köpt finns risken att tillverkaren har använt delar med egna konstiga format. Då är ni helt körda för då kommer ni inte kunna köpa nytt moderkort alls till den.

Som sagt min bror som köpt den i en second hand affär. Jag snackade med honom och han sa att moderkortet inte funkade för det läste inte hans gtx 970 men när han kopplade till det grafikkort som fanns när han köpte datorn fick han bild så det kanske är så att moderkortet inte är kompatibel med 970 kortet eftersom det är ett ganska outdated moderkort?

Han har själv köpt till ett 970 kort så han kunde börja spela och det moderkort som finns i datorn just nu är detta: https://www.ebay.com/p/114516565

Av Vazyx
Skrivet av Andreaz1:

Då passar inte ditt moderkort till hans dator över huvud taget så det var tur att du inte försökte med det! Hans dator är tyvärr så pass gammal att det inte har funnits nya moderkort att köpa på många år, då måste ni leta begagnat. Har hans gamla dött eller har han samlat på sig de här delarna separat?

Ohhh helvete det hade inte varit bra att göra allt det jobbet för absolut ingenting. Min bror köpte datorn i en second hand affär för 2 veckor sedan.

Tack för tiden du räddade oss haha, men hmmmm vilket moderkort kan vi köra på i så fall tycker du?

Han vill bara lira CS så därför hans dator inte behöver vara så kraftig.

Tack igen!

Av Vazyx
Skrivet av Alphahanne:

Om du inte tänkt uppgradera till en Zen 3 (5000-serie CPU) så är det absolut det enklaste. Det blir bara onödigt krångligt annars.

Ja absolut, jag kör på att köpa ett moderkort till honom istället för att plocka utt mitt och krångla till det.

Av Vazyx
Skrivet av Andreaz1:

Du kommer inte få någon prestandaskillnad av att byta ditt eget moderkort så det är smartare att bara köpa ett direkt till honom. Som ovan säger blir det annars att plocka isär även hela din egen dator och sen fixa operativsystemet.

Aa, jag förstår blir mycket jobb är som sagt inte en expert själv och inte min bror heller för han är bara 17 och har knappt lirat dator förut så haha, Vilket moderkort hade passat bra för honom?

Detta är hans "build"

CPU: Intel® Core™ i7-2600K Processor (8M Cache, 3.80 GHz)

GPU: MSI GeForce GTX 970 4GB

Ram: 12 GB(xms3 ddr3 corsair)

Nätaggregat: Fractal Design Tesla 650W

Tower: IN WIN Dragon Rider Black 1.0

Av Vazyx
Skrivet av tBiorrith:

Det är mer besvär än vad det är värt. Byter du moderkort behöver du plocka ur allt ur datorn, och sedan installera om windows.

Köpet ett moderkort till brorsan istället, välj ett med B450 chipset de är billiga. Går och få för 500kr liksom.

https://www.amazon.se/dp/B07WC8QVCB/ref=asc_df_B07WC8QVCB1644...

Hmm ja, är inte en expert så det kanske är bättre att köpa ett till honom istället för att ge honom mitt.

Av Vazyx
Skrivet av Andreaz1:

Det blir ju väldigt mycket extra arbete, är det inte smartare att behålla ditt och köpa ett nytt direkt till din bror?

Min bror spelar inte lika mycket som jag gör och jag byggde min dator för 3-4 år sedan så jag tänkte jag kunde upgradera min dator lite och att han kunde få mitt gammla.

Av Vazyx
Skrivet av perost:

@Vaxyz: Moderkortet spelar ingen större roll för spelande, det handlar mest om vilka anslutningar och funktioner de har. Så utan några tydligare krav så är väl rekommendationen egentligen bara att välja valfritt B450/B550-moderkort som har de anslutningar du behöver. B550 är över lag lite dyrare men har stöd för PCIe 4.0 och bättre anslutningsmöjligheter (bra om du t.ex. vill ha mer än en M.2 SSD).

Aa okej, jag har inte så mycket erfarenhet om hur datorer funkar och jag ändrar mitt kort mest för min bror så.

Kan du länka ett kort som du rekomendera?

Tack för infon.