Inlägg

Inlägg som InteEmelie har skrivit i forumet
Av InteEmelie

@Lokalanestesi: Tänker lite så att hur jag än gör kanske det kan vara värt att vänta, antingen för bättre processor eller lägre pris på "utgående" produkter.

@Frequey: Det var ju inte allt för illa att höra angående studentrabatten Drygt, men inte helt oväntat att frakten tar tid när man beställer direkt från leverantören.

@Napoleongl: Har kollat lite och det verkar vara svårt att få tag i moderna x1 Carbon begagnat :(. Som du säger är mer än 8 GB RAM inte ett krav utan bara en önskan och något jag inte är säker att jag prioriterar så oerhört högt.

Ser att ASUS ZenBook i aktuella storlekar ligger rätt bra i pris, men jag tycker att jag finner motstridiga rapporter om batteritiden :/ Någon som kan dela med sig av sin upplevelse av batteriet? Ser att 14" varianten verkar ha hyfsade anslutningsmöjligheter och trots att den är lite större inte väga mer än 1,25 kg.

Av InteEmelie

@Jacques: Intressant, kikat lite på den tidigare. Goda anslutningsmöjligheter, vilket väger till dess fördel. Läser även att byggkvaliteten ska vara någorlunda bra, något jag hört varierar ganska mycket mellan Lenovos datorer.

@Lokalanesti: Huaweien verkar ju onekligen intressant, men som du säger är det en nackdel att den har så pass få anslutningsmöjligheter (vilket även gäller Asusen om än mer). Men om de ska vara riktigt lätta så är det väl något som man ibland får uppoffra, dock kan jag tänka mig en lite tyngre variant om anslutningsmöjligheterna är lite bättre. Har faktiskt kollat lite på ASUSen. Vad gäller budgeten är den ändå flexibel, dessutom har jag även en ~10% studentrabatt hos Dell. Bra att veta att man ska undvika HPn, har sett att andra skrivit samma sak som du.

Allmän fråga: Hur värt är det att vänta på motsvarande datorer i 8th gen i5/i7-utförande? Nya motsvarande processorer är ju till skillnad från de nuvarande 4-kärniga och det kanske är värt att hålla ut litet om man vill "framtidssäkra" datorn?

Av InteEmelie

Dator till studier 13-14", budget runt 10 000 kr.

Hej SweClockers,

Jag har under hösten börjat studera till civilingenjör med inriktning datateknik och söker nu en ny, portabel laptop som bland annat lämpar sig till dessa studier. Jag pendlar dagligen från en annan stad till min studieplats, vilket medför runt 40-50 minuters studietid på SJ-tåg som jag gärna vill ta till vara. Min nuvarande Laptop är en Lenovo Y50-70 från 2014 som jag inte har tröttnat på, men som är tung och otymplig att ta med sig eller sitta med på tåget.

Till att börja mig har jag velat avgränsa mig till laptopar i storleken ~13-14", med en vikt som högst ligger kring ~1,5 kg för att möjliggöra att den är lätt att frakta omkring. Ytterligare så bör batteritiden vara hyfsad eftersom jag vill ha möjlighet att sitta en stund även nu jag inte har tillgång till laddning (sen så kan ju detta till viss del kringgås av en powerbank) och gärna vara av hyfsad kvalitet då den ska kånkas omkring en del (och även om jag är försiktigt kommer det förmodligen slita något på den). Laptopen själv får vara hur "ful" som helst, utseendet bryr jag mig inte om alls. Bakgrundsbelysning tangentbord är ett stort plus, och kanske nästan ett måste.

Jag kommer att vilja köra antingen Windows med en Ubuntupartition eller bara Ubuntu, så ur det perspektivet är väl även hur väl Ubuntu fungerar med den specifika laptopen ganska viktigt. Även om jag hört att ganska många använder sig av Apples datorer har jag tyvärr aldrig fastnat för dem, och vill därför helst välja bort dem. Hårdvarumässigt önskar jag helst en hyfsat modern i5- eller i7-processor, minst 8 GB RAM (stort plus om det går att expandera till >8 GB) samt en SSD på minst 256 GB (Helst 512 GB, men klarar mig nog på 256 och går ofta att byta ut). Budgeten ligger lite flexibelt på ~10 000 kr.

Jag tänkte redogöra lite för lite alternativ jag funnit genom eget sökande, men då jag inte har särskilt god kännedom om datorer vill jag gärna höra vad ni tycker och vad ni har för synpunkter och förslag.

Dell XPS 13 och Dell Inspiron 13 7000 - Första laptopen jag riktade in mig på var Dells XPS 13 som då fanns i en konfiguration med 16 GB ram och 7th gen i7:a (när jag började spana var denna även prissänkt ganska rejält). Nu har även XPS 13 utkommit med 8th gen i5 och i7, men från vad jag sett med inte mer än 8 GB RAM. Eftersom de nya processorerna är fyrkärninga kanske det är värt att sikta in sig på någon av de nya modellerna? Batteritiden verkar okej och dessutom är datorn liten och nätt, enda negativa vekar vara kamerans placering (som enligt mig inte påverkar något) och diverse rapporter om coil whine. Ovanstående gäller till stor del även inspiron 13 7000, som också kommit med de nya processorerna, även om datorn inte är lika lätt. Abret med Inspiron verkar dock vara ett klent batteri. Båda Datorerna har bra förutsättningar för att köra Ubuntu utan större problem på och XPS 13 finns även i konfiguration med Ubuntu förinstallerat.

Acer Aspire S5 i5 8GB 512GB och Acer Travelmate X349 i5 8GB 512GB SSD - Ganska små och lätta i samma prisklass. Samma i5 7200U och förefaller överlag vara ganska lika, Aspire S5 ska dock gå att utöka RAM på. Dock hört att batteritiden kan variera? Fått travelmaten rekommenderad av kursare som kör Ubuntu på sin. Verkar vara trevliga, men har lite svårt att finna info om hur hållbara de är.

Lenovo ThinkPad I huvudsak T-serien, blivit bortskrämd från E- och L-serierna då dessa inte verkar hålla lika god kvalitet. Finns i en mängd konfigurationer, egentligen något dyra men fått intryck av att användare av T-serien verkar vara väldigt nöjda och datorerna verkar vara hållbara. Egentligen lite tunga, men inget jag dör av. Skärmarna verkar dock inte vara de vassaste, vill ju kunna glo på den en stund men jag är inte allt för kräsen. Ska för det mesta fungera att köra Ubuntu på.

Har försökt dela av mig litet av mina tankar, vad tycker ni?

Av InteEmelie

Hej,

Sitter i ungefär samma sits som dig och har precis som du just påbörjat en civilingenjörsutbildning i datateknik. Den dator jag söker kommer därför ha ungefär samma användningsområde som den du söker. I mitt fall har jag i nuläget en osmidig gammal Lenovo-laptop från 2014(?)(Y50-70 15-tum), som väl tillgodosett mina behov för en dator i hemmet hittills men inte kan anses särskilt portabel av diverse anledningar och dessutom börjar bli till åren.

Jag pendlar i nuläget mellan Uppsala och Stockholm i stort sett varje vardag, vilket är en bidragande anledning till att jag skulle föredra en smidigare 13-tummare med hyfsad batteritid för att kunna plugga på tåget. Jag har noterat att bland de personer som har datorer med sig och använder dessa på bl.a. föreläsningar är olika typer av Macbooks vanligast. Även Dells XPS 13/15(?) med Ubuntu linux verkar populär (tror även jag sett vissa i Windowsutförande). Sedan finns det såklart ytterligare en skara med lite blandade laptopar, som kör Windows eller någon form av linux.

I nuläget lutar jag mot att köpa en XPS 13 med Ubuntu förinstallerat då jag hört att operativsystemet lämpar sig väl för programmet och programmering i allmänhet och att datorn är bra och av god kvalitet. Jag skulle helst vilja undvika Apples datorer, men är även öppen för att köpa en sådan om jag får goda skäl till det. Någon som kan komma med lite synpunkter kring detta?

Eftersom jag ändå söker en 13-tummare, ser jag personligen inga problem med "bara" Full-HD - dessutom gissar jag på att den lägre upplösningen bara påverkar batteritiden positivt. Jag vill helst lägga mig runt 10 000 kr, men är beredd att lägga ut upp till ca 15 000 om det finns bra skäl för det.