Inlägg

Inlägg som Mammabrada har skrivit i forumet
Av Mammabrada

Himla tjat om IPC. Folk verkar inte förstå att mycket av koden inte går att parallellisera. Mao, den körs sekventiellt. Mao, det spelar ingen roll hur hög IPC du har, om koden bara gör en sak i taget. Jag har sett siffror som visar att typisk affärskod har mycket låg parallelliserbarhet. Det spelar alltså ingen roll hur hög IPC du har, för CPUn kommer inte kunna köra affärskod snabbare för det.

Av Mammabrada
Skrivet av EntropyQ3:

Google.

Epic skrev på det vanliga användaravtalet för App Store där betalningarna processas av Apple och en andel, beroende på försäljningsvolym, kategori osv, tas av Apple (0-30%).

Vad de sedan gjorde var att kringgå Apples processande av kundernas betalningar, utan tog beloppet själva. De insåg att Apple skulle upptäcka det, och förberedde sig i förväg och hemlighet för ett propaganda (Free Fortnite!) och legalt krig.

Att deras medvetna avtalsbrott självklart skulle skapa problem för utvecklare och slutkunder (som inte kunde se att deras betalningar avtalsvidrigt gick direkt till Epic), var inget de brydde sig om.

Jag tror att det viktiga här, är att Apple har MONOPOL på app store. Monopol är inte bra för konsumenterna och dessutom olagligt. Om Apple kontrollerar hela App store, och all infrastruktur och alla betalflöden - så är det monopol.

Vad gör man åt monopol?

Av Mammabrada

Google tjänar mycket pengar på att visa annonser i sin webläsare Chrome. Google vill att du loggar in, så Google kan följa dig, samla information och rikta reklam mot dig. Men om du byter webläsare så tjänar inte google lika mycket pengar.

MS vill göra samma sak, fast tjäna pengar på att visa annonser i själva operativsystemet. Därför behöver du logga in i Win11, för att MS ska samla information om dig och kunna rikta annonserna bättre. Riktade annonser betingar högre priser än generella annonser. MS har redan börjat visa annonser i Windows. Det kommer bli jättemycket annonser i Win senare.

Av Mammabrada
Skrivet av Bender:

Så löner över 40k är inget gemene man kan förvänta sig efter I-examen på kth? Jag har som sagt ingen koll så om ni har erfarenhet att dela med er av vore det toppen för min del:P <3

Om du inte någon gång kommer över 40k som civ.ing så är det något fel på dig. Du har misskött dig gravt eller något annat. I-linjen är en av de linjer med allra bäst löneutveckling.

Av Mammabrada
Skrivet av Bender:

Förstår f.ö. inte varför vissa väljer att bli ingenjörer för att sedan arbeta på företag som McKinsey eller Goldman Sachs. Är inte dessa jobb främst för dem som kommer från hhs eller någon annan kortare (eller längre men mer ekonomiinriktad) linje? Jag har uppenbarligen inte lika bra koll som många här

Dessa firmor söker skarpa hjärnor. De är inte så intresserade av en viss utbildning, utan att man är smart. De kommer ändå lära upp dig, och det du lärt dig på universitet är till ingen nytta för dessa firmor. Jag pratade med en partner på McK och han sade att de har fler partners som är civ.ing än ekonomer.

Idag börjar finansbranschen blir mer och mer matematisk. För längesen var det främst ekonomer som jobbade i finansbranschen. Idag är det främst ingenjörer som jobbar inom trading, det är börsrobotar som handlar 90% av alla aktier. Finns inga människor kvar inom trading längre, nästan. Däremot finns det ekonomer inom investment banking. Men även ingenjörer. Ingenjörsutbildningen är svårare och mer analytisk, så därför är ingenjörer mer analytiska än ekonomer . Ingenjörer börjar ta över fler och fler branscher - eftersom det är en så bred utbildning. Som ingenjör blir du främst problem lösare, det spelar ingen roll inom vilket område, du kan lösa problem ändå.

Så om du är smart med bra utbidlning, så kan du söka till McK eller Goldman Sachs. Du måste inte vara ekonom. Men det är svårare att få jobb på G-S än på McK.

Om du vill maxa dina chanser till att få ett topp jobb, så bör du läsa dubbla examina (allra helst civ.ing och civ.ek). Då kommer finansföretagen och McK jaga dig.

Av Mammabrada
Skrivet av Bender:

Jag älskar ditt svar, tack. :’D

Varsågod. Tänk dock på att de extrema siffror jag nämner, är _mycket_ svåra att nå. Ju högre löner, desto större konkurrens. Och finansbranschen har högst löner, därför är det svårast att komma in där. Det är lättare att komma in på läkare utbildningen, än att få ett finansjobb.

Om du går I på KTH och skaffar ett mediokert jobb på t.ex. Ericsson, Volvo, etc - så kan en läkare tjäna mer. Men läkare har ett tydligt lönetak. Det har inte en ingenjör - om han hamnar i rätt bransch. Det är alltså inte lätt att få dessa extrema löner, tvärtom, mycket svårt. Men det går. Men det är omöjligt som läkare. Kolla på "Wolf of wall street" hur det kan vara att jobba i finansbranschen. Nu är filmen överdriven, men det kan vara så i finansbranschen. Sen jämför du mot "Greys anatomy". Natt och dag. Helt olika branscher. Var vill du jobba?

Av Mammabrada
Skrivet av Bender:

Intressant tråd! Jag gick ut gymnasiet för något år sedan och har knegat på kundsupport ett tag nu. Det suger, men det låter mig plugga komvux obehindrat. Under tiden som jag försöker höja min merit funderar jag om jag ska plugga läkare i umeå eller I på kth till hösten. Båda verkar lika intressanta och erbjuder bra möjligheter att studera/fortsätta jobba utomlands. Någon som vet eller kan killgissa hur lönekurvan ser ut om man jämför dessa två? Så fruktansvärt omöjlig fråga hehe men någon kanske har ett hum om hur läget ser ut generellt

Läkare maxar ut på kring 100.000/mån. Där någonstans. Om du blir stafettläkare så kanske du maxar ut kring 160.000/mån. Det spelar ingen roll exakt vilken siffra, men som läkare kommer du inte tjäna mer än 200.000/mån.

Om du går Indek på KTH och jobbar i finansbranschen, så kan du tjäna mer. Finansbranschen är den bransch som har högst löner, därför att det finns mest pengar i pengabranschen. Efter finans, så kommer management konsulting (McKinsey, BCG, Bain). Efter mangement consulting så kommer affärsjuridik (Vinge, Mannheimer Swartling, Roschier, etc). Efter affärsjuridik kommer resten: läkare, programmerare, IT, etc.

Så vad kan man tjäna i finansbranschen? Vad maxar man där? Tja, en kille (Ken Griffin på Citadel) på Wall Street tjänade 17.000 miljoner. På ett år. Ingen läkare tjänar 17 miljarder. Det kan du göra i finansbranschen. En partner på Goldman Sachs har som grundlön 50 mkr/år, sen tillkommer bonus som ger de stora pengarna - 50-100 mkr. Vissa traders kan tjäna 500 mkr - 1 miljard. En strukturerare tjänade 120 mkr.

Om du är partner på McKinsey och de andra topp konsultfirmorna kan du tjäna runt 10-20 mkr per år.

Affärsjurister tjänar runt 5-10 mkr. Deras uppgift är att hjälpa investment bankers i finansbranschen, därför får de småsmulorna.

Varför tjänar läkare så lite? Därför att läkare skalar inte. En läkare kan endast träffa 5-10 patienter per dag. Därför finns ett max tak hur mycket en läkare kan tjäna. Men om du istället tittar på IT, så skalar det. Spotify har en halv miljard kunder som alla betalar 100kr/mån. Det blir många miljarder. Ingen läkare kan träffa en halv miljard kunder. Teknik skalar uppåt. Läkare, konsulter, jurister etc gör inte det - alla de säljer arbetstimmar. Och det finns bara 160h/månaden.

Om du är trader i finansbraschen eller portföljförvaltare, så kanske du har 10 miljarder kronor att investera. Om du tjänar 10% av vinsten så blir det mycket pengar. Finansbrnaschen skalar uppåt, du kan investera 100 miljarder kronor, och tjäna 10% av vinsten. Black rock investerar 120.000 miljarder kronor. De tar procent av vinsten. Säg att Blackrock avkastar 10% per år. Då blir Blackrocks vinst 12.000 miljarder kronor - som delas ut till de anställda. Det finns liksom ingen gräns uppåt hur mycket du kan tjäna i finansbrnaschen eftersom du kan alltid investera mer och mer pengar. En läkare kan inte sälja mer än 160 h/mån.

Sen kan du även bli entreprenör och tjäna riktigt grova pengar, typ 100 miljarder. Men det är extremt svårt. 99% av alla startups går i konkurs inom 5 år. Om du tar 100st entreprenörer, så kommer 1 lyckas.

Besvarade detta din fråga?

Av Mammabrada
Skrivet av AllMessedUp:

Typ inget per request, eller visning. 99 % genom klick!

Vad jag får betalt per klick beror på vad företag som annonserar via google ads är villig att betala.
T.ex. kan ett företag som använder google ads sätta vad dom max är villiga att betala för ett klick.
Annonsören anger även vilka/vem annonsen skall visas för, detta med hjälp av keywords / sökord.

Andra företag som vill annonsera en liknande annons med samma eller liknande keywords eller sökord, kanske sätter ett högre bud(villig att betala mer per klick).

Då kommer det företaget som betalat mest, att visas oftare men till ett högre pris / klick, vilket också ger mer pengar till mig när annonsen visas i mina appar eller på sidan.

Är t.ex. ett företag ensam att annonsera om en unik produkt som ingen annan har så kommer dom undan billigt & jag tjänar ingenting per klick. Kanske 1 krona.

Är det dock massor av företag som annonserar om liknande produkter så konkurrerar dom om vem som skall få synas. Den som betalar mest syns oftast. Och ger då mig som visar annonsen mer pengar. Ibland kan jag få upp till 30 kronor för ett klick.

Vilka annonser som visas just för dig i mina appar beror 1% på mig, och 99 % på vad Google har för information om dig.
(din sökhistorik osv osv som Google samlat på sig). Sedan matchar dom detta med annonser som dom tror tilltalar dig)

Så vad jag tjänar per klick beror mest på användarens intressen.

Svårt att förklara bra, men du kanske fattar!

Himla komplicerat men bra beskrivning!

Ok, så du hade runt 200 clicks i dina mobilappar., och runt 2300 visade Ads. Det du tjänade pengar på, var clicks. Att bara visa annonser ger inga intäkter. Är detta korrekt?

Av Mammabrada
Skrivet av Harddrive:

Jag har aldrig riktigt fattat grejen med APU eller liknande i en stationär dator. I en bärbar dator så finns det poäng, men jag tycker att en komponent ska vara designad för att göra en sak.

Kontorsdatorer har inget behov av gaming. Med denna lösning så slipper företagsdatorerna köpa till ett externt graffe. Plussidan är att det blir helt plötsligt möjligt att gama på din kontorsdator.

Av Mammabrada
Skrivet av AllMessedUp:

Resten av intäkterna kommer från annonser i mina appar(google admob).
där hade jag igår 198 klicks igår och 2348 ad requests.

Intressant! Får du mest betalt per click, eller per ad request? Vad är intäkten för varje?

Av Mammabrada
Skrivet av AllMessedUp:

Gör appar, och driver en affiliatesida.
Snittar väl runt 150-200 kronor per dag i ad revenue.
Sedan lyckas man ibland värva någon via sidan. Då kan det ge allt från 50 kr till 5000 kr per sale.
Dock är dom oftast värda 100-200 kr per värvning.

Värvar kanske 10 personer i månaden till olika företag(finans).
Sedan skatt på det.

Hur många visningar har du per dag ungefär? 10x fler än din dagliga inkomst? Dvs, 1.500-2.000 besökare per dag? Är det till din site, eller till dina appar?

Av Mammabrada

En riktigt duktig utvecklare är runt 10x bättre än en medioker. Därför att han gör saker rätt från början. Man behöver inte ändra designen i efterhand. Om du är väldigt erfaren så ökar chansen att göra rätt, från början. Det är som att vara författare. Vem har bäst språk? En gammal författare eller en gymnasist? Det är större chans att gamlingen har ett bättre språk.

En annan fråga: Hur är snygg kod för dig? För mig är snygg kod: kort, koncis, explicit, övertydlig, lätt att läsa, robust. Ju mindre kod, desto bättre.

Av Mammabrada

Har inte Win11 jättemycket reklam? Så MS vill tvinga folk till W11, för att tjäna massa reklampengar, fort som ögat? Jag börjar lessna på Windows träsket. Spelar inte heller så mycket längre. Vore bra med Mac, och en spelkonsol. Då slipper jag MS tvingande

Av Mammabrada
Skrivet av Jumpcut:

Jag fick upp den där rutan för någon vecka sedan. "Betala eller acceptera". Idag var dagen då jag permanent raderade mitt FB-konto. Man kan ju välja på permanent och tillfällig radering. Frågan är om man våga lita på att det verkligen raderas helt och hållet?

Det var någon kille här på SweC som berättade att han raderade sin FB profilt permanent. Efter ett par år, ville han bli medlem på FB igen. Och då såg han att han kunde återaktivera profilen, alla data var kvar. Inget hade raderats.

Av Mammabrada

1) Hur claimar man spelet? Jag har inte installerat loadern och tänker inte göra det heller.
2) Hur ser man om man lyckats claima spelet? Jag försöker hitta mitt bibliotek i webläsaren, men kan inte hitta mina spel någonstans.

Av Mammabrada
Skrivet av Wiggin:

Vad har du i månadslön?
Hur kan man se det, eller om det är hemlig information hur kan man räkna ut det?

Skämt åsido, jag vet inte varför något företag eller person skulle vara intresserad att dela med sig av sådan person till någon random i ett forum. Skulle du? Är det på något sätt ens relevant?

Det kanske inte var så just du menade, men jag blir lite trött på folk som klagar över formatet på sina gratisnyheter. SweC och FZ är ju fullkomligt läsbara till skillnad från andra liknande sidor på nätet, vilket jag är väldigt tacksam över som daglig läsare och besökare.

Tja, bara lite nyfiken. Om man kan ta reda på hur många besökare SweC har, så borde man kunna räkna ut ungefär hur mycket SweC tjänar på annonser. Är SweC i själva verket ett mini-Google? Vore ju kul om det gick bra för SweC, så slipper man oroa sig för att SweC måste läggas ned i framtiden pga pengabrist. Isåfall måste vi steppa upp och kanske börja donera pengar eller nåt för att dra vårt strå till stacken.

Av Mammabrada
Skrivet av Neon:

OMG! Snacka om överreaktion.

Här har vi en nischad webbsida för entusiaster som är helt gratis att nyttja. För att få finanserna att gå ihop behöver man reklam och för att få reklamen att täcka så behöver man visningar. Självklart gör man vad man kan för att få det att gå runt och här anser jag att Sweclockers är klart snällare än många andra webbsidor.

Hur mycket tjänar SweClockers på annonser?
Hur kan man se det, eller om det är hemlig information hur kan man räkna ut det?

Av Mammabrada
Skrivet av Dumbullen:

Är inte det jättestor skillnad? $130 miljarder till $390 miljarder?

Skrivet av ztenlund:

Förstår du inte att skillnaden är enorm? Om Meta tog in 120 kr per användare istället för 40 skulle intäkterna vara 130*3=390 miljarder, med dina siffror.

Nej det är ingen jättestor skillnad tycker jag. Det är samma härad. Samma tiopotens. Dubbelt så mycket är inte så stor skillnad, tycker jag.

När man läser mycket fysik och matematik så tränas man att tycka att om något är 2x eller 0.5x så nära målet, så är du nästan framme. Då går det ofta att tweaka lite till så är du framme. Det är en annan skillnad om vi pratar 10x mer eller 100x mer. Det är en jättestor skillnad. 3x är det inte. Inom fysiken eller matematiken.

Av Mammabrada
Skrivet av ztenlund:

Med din logik skulle det alltså inte vara en jättestor skillnad på om Meta hade 130 eller 390 miljarder i omsättning. Mmm, kej...

Jag fattar inte vad du försöker säga. Vad försöker du säga?

Du skrev att det är helt orealistiskt att Meta tjänar 120 kr per användare. Jag räknade ut att Meta tjänar 40 kr per användare. Det är ingen stor skillnad. Och då försöker du säga att min logik är felaktig därför att...? Därför att om Meta hade 390 miljarder i omsättning så tänker jag fel därför att... ?

Av Mammabrada
Skrivet av Dockland:

Jag förstår inte det här riktigt, hur det fungerar.

Exempelvis på expressen.se och aftonbladet.se ser jag m ä n d e r av "Casino"-reklam.

Maria Casino och allt vad de kallas.

Jag har aldrig, och kommer troligtvis aldrig, besökt/besöka en spel-sida av något slag.

En bekant jobbar som annonsförsäljare åt bland annat våra digitala "kvällstidningar" och han hävdar envist att alla ser dessa, det har inget med tracking att göra.

Så hur ligger det till?

Det beror på. Ibland kan spelbolagen köpa upp alla annonsplatser och visa betting till alla människor som surfar in på websidan.

Ibland kan spelbolagen välja att köpa riktad reklam mot unga killar (eftersom statistiskt, så spelar de mer än andra), eller mot just dig eftersom du visat intresse för spelbolag tidigare.

Spelbolagen går ibland brett och ibland riktat.