Inlägg

Inlägg som Toarulle har skrivit i forumet
Av Toarulle
Skrivet av Niolator:

Tack för alla informativa svar. Jag hade nog blandat ihop det där med att bilden bara byts ut hälften av gångerna. Undrar var jag har fått det ifrån? Men jag var inte helt ute och cyklade. Jag undviker att spela i högre uppdateringsfrekvens än 120 Hz eftersom jag tror att det skulle börja lagga annars då grafikkortet får jobba hårdare men om jag förstått er är rätt det många som har det på det viset i högre frekvenser och att skärmen "hoppar över" att uppdatera bilden om det inte kommer en bild från grafikkortet i tid. Märks inte det när man spelar?

Jag har en 240hz skärm med VRR och märker inte något alls av VRR när FPS pendlar i rätt stora span. Skärmen hoppar inte över att uppdatera utan den synkar sin Hz med fpsen, jag kan inte märka att detta sker alls. Däremot kan man ju märka om spel droppar i fps såklart men det har inte med skärmen att göra

Av Toarulle
Skrivet av Niolator:

Jag har nog inte förstått det här med bildskärmar, hertz och uppdatering av skärmen per sekund. Om jag förstått det rätt byts bilden ut 30 gånger på en sekund i 60 Hz och då producerar grafikkortet 30 bilder per sekund. Hoppet till 120 Hz gör att grafikkortet måste uppdatera bilden 60 gånger per sekund och det blir ju betydligt jobbigare för grafikkortet. Nu finns det skärmar på 480 Hz och vissa tillverkare talar om att släppa skärmar på 1000 Hz. Har jag missat något? 1000 Hz skulle med mitt tankesätt innebära att grafikkrotet skulle behöva uppdatera bilden 500 gånger per sekund. Det går nog inte särskilt bra ens med våra snabbaste grafikkort.

Körs skärmarna i mycket högre frekvens än frekvensen på bilderna som grafikkortet levererar? Vad tjänar man i så fall på det?

Det är som andra skriver 1 uppdatering per sekund och Hz.

För att få ut maximalt ur en skärm med hög Hz så behöver du matcha skärmens Hz med FPS. I princip alla skärmar med hög Hz har VRR (variable refresh rate), det innebär att skärmens Hz matchar din FPS i spel dynamiskt. Detta för att skulle du ha en Hz och en annan FPS så kommer du få massa screen tearing.
VRR fungerar lite olika bra på olika monitors och speciellt beroende på vilken "fps range" man kan nå upp till, när man börjar droppa ner under 60 fps kan det börjar fungera sämre. Så värt att kolla på recensioner när man köper monitor. För att skärmar ska hinna med

Så med VRR behöver du inte matcha monitors Hz med din FPS. Däremot så får du bara ut den största vinsten med hög Hz om du har en lika hög fps. Detta för att du får en snabbare uppdatering av din bild om det uppdateras 300 gånger i sekunden, men det också ritas 300 nya bilder. Ritas ingen ny bild så får du ingen ny information från spelet, du visar bara samma bild fler gånger.
VRR kommer då också gå in och sänka Hz till din FPS för att undvika screen tearing

Av Toarulle

Lite sen här men slänger in detta.
Min bror hade liknande problem i D4 men han fick en helt död dator o var tvungen att hårdstarta om allt.
Han har en PSU: Seasonic Focus GX 850W. Men den går att ställa in med fläkten att antingen gå hela tiden eller vara passiv tills en vis temp. När vi ändrade på den inställningen till att fläkten alltid var på så upphörde det problemet.

Jag tänker att det kanske var något som låg på gränsen till att bli för varmt när fläkten inte var påslagen och krävde systemet lite för mycket ström (D4 drog mycket från både gpu och cpu) så kanske inte fläktstarten riktigt han med att kyla. Är bara en lös teori kan ju varit något annat med D4 som ställde till det också.

Av Toarulle

Det har ju varit mycket problem för användare av Intel 13-14 gen processorer. De har varit instabila och orsakat sådana problem som du beskriver.

Det har tydligen varit för att processorn i princip varit överklockad automatiskt av moderkort (lite olika beroende på tillverkar o kort).
Detta har bekräftats av Intel. Tydligen så släppte då moderkortstillverkare nya bios med ändrade "Intel baseline profile" som var deras egen tolkning av hur inställningarna för processorn skulle vara.

Men jag tror nu att de alla ska ha fått nya uppdateringar med Intels officiella inställningar som lösning som de kallar "Intel default settings"
Så det skulle kunna vara så att du är drabbad av det problemet och behöver uppdatera bios och se till att den inställningen körs. Det kan ju dock vara något annat problem också såklart.

Av Toarulle

Din processor är flaskhalsen i Dota 2.
Det är framförallt processorn som påverkar fpsn i dota 2 så ska du byta något är det den.
Det är också stora hopp i dota 2 prestanda. Jag har en 10700k och 3060ti och får i "lugna" stunder cirka 180 fps och i fighter med mycket kladd runt 100-120ish fps.
Sen gör vissa abilitys i dota att alla hackar till. Typ wukongs command.

Av Toarulle

Haha......

Ofärdiga skitspel som inte fungerar. Check
Preorder shit för mer pengar. Check
Microtransaktionsbullshit. Check
Day one "DLC" Check

Dricks blir en redig örfil.

Av Toarulle

The more you buy, the more you save.

Av Toarulle
Skrivet av Novdid:

Men den är mycket snabbare. Så är det bloat så är det grafisk bloat och inte vad som sitter "under huven" så att säga.

Känns ju dock som hur snabbt själva programmet startar är ointressant för de som inte vill ha massa extra skit med streaming o grejor. Om det tar 1 sekund mer att öppna när man vill göra någon inställning spelar ingen roll. Det som spelar roll är ju vad den gör i bakgrunden och hur mycket resurser som dras där.

Av Toarulle

Jag är negativ så satsar på:

Jobbigare att hitta saker, mer klick för funktioner. Men det ser nytt ut!
Tungdrivet och fyllt med onödiga funktioner.
Buggar.

Av Toarulle
Skrivet av Robin9922:

Jag har gått i tankarna om att köpa en stationär dator för spel ett tag utan att komma till skott. Jag har ett stort spelintresse, men kan i princip ingenting om datorer, och är inte heller särskilt intresserad av tekniken. Tankarna har därför instinktivt gått till att köpa en färdigbyggd. Men har förstått att det kanske inte ger mest valuta för pengarna.

Power har en kampanj under helgen med 20% på allt, vilket skulle innebära att denna dator kostar 23192 kr, vilket är däromkring min budget ligger. Är det prisvärt eller bör jag tänka om?

https://www.power.se/datorer/datorer/stationar-dator/acer-pre...

Jag vill kunna spela det mesta, ha något som inte krånglar och håller länge.

Det tråkiga med färdigbyggda datorer från de stora tillverkarna är att de brukar dras med mycket besvärliga problem som skapas av dumma kombinationer av hårdvara. Jag hade om jag själv skulle köpa färdigbyggt förmodligen satsat på något i still med Inet systemet som länkades även om det på pappret kan se ut som man får mindre för pengarna.
Jag vet inte hur denna dator du länkat till är. Det finns mycket tråkiga minor man kan råka snubbla på. Det är inte säkert den är dålig men verkar vara vanligt, problem brukar vara som följer, och kan variera i svårighetsgrader beroende på vilken dator det är.

Dålig kylning. Chassina brukar vara fruktansvärt dåliga för luftflöde. Kylningen på CPU har en tendens att vara av klenaste sorten, och med det dåliga chassit blir det ibland rent katastrofalt dåliga resultat. CPU kan helt enkelt inte leverera den prestanda som den är kapabel till.
Konstiga inställningar i bios för att strypa cpu, för att kylningen är så dålig förekommer ibland också.

Dåligt ram. Kan vara flera olika saker, ibland används bara 1 ram sticka, ibland används helt enkelt låg hastighet på ramen. Ibland annonseras hög hastighet men minnena är inte inställd på det när datorn leveras.

Ingen specifikation på andra komponenter som hårddisk, moderkort och PSU. Oftast billigt skit, och ibland helt egna formfaktorer som gör det omöjligt att uppgradera eller laga.

Av Toarulle
Skrivet av Rebben:

Nej, jag handlar inte på Inet för att deras sida är så jävla grötig och att de är dåliga på att skriva kompletta specifikationer på produkter. Sortimentet är större än vad de klarar av att hålla reda på.
Jag visste inte ens att de hade avatarer eller achievements så det kan inte vara något de trycker speciellt mycket på. På webhallen går det inte att undvika.

Tycker du Inets sida är grötig?
Jag tycker Inet är den bästa sidan att söka och filtrera på med så mycket marginal att det inte ens finns någon som är nära att konkurrera med dem.

Sen kan ibland specifikationerna vara lite magra på vissa produkter det kan jag hålla med om.

Av Toarulle

Eftersom frågan var ställd "var köper du helst" så säger jag butik. Om man nu har en butik som uppfyller de krav man har så är det skönt att kunna hantera framförallt eventuella returer direkt och inte skicka via posten.
Exempelvis skärmar som är lite "köpa grisen i säcken" är trevligt att kunna använda öppet köp på i en fysisk butik.

Av Toarulle

Skönt att fria marknaden och konkurrensen fungerar så bra i många branscher.

Av Toarulle
Skrivet av span666:

Tjena grabbar. Har lite konflikter med grannarna, har en ny router som snubben hackade och kan inte lösa problemet.

jaja, jag lägger ut koden så får ni göra vad ni vill med den Hur löser jag problemet med att få bort skitet?

https://pastebin.com/VwwNRn3P

mvh!

Jag tänker på p3 mammas nya kille "fiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiight".

Av Toarulle

Jag hade funderat på kanske kylaren och ram framförallt.
Kylare skulle jag nog köra https://www.inet.se/produkt/8308823/thermalright-peerless-ass... som är både billigare och mycket bättre.
Ram känns som man helst skulle vilja ha lite bättre timing, men blir rätt mycket dyrare då.

Sen hade jag nog valt detta chassi, lite dyrare men känns rätt så mycket trevligare.
Finns både med o utan rgb.
https://www.inet.se/produkt/6905645/lian-li-lancool-216-rgb-s...
https://www.inet.se/produkt/6905864/lian-li-lancool-216-mesh-...

Av Toarulle

On the next episode of Silicon valley.

Av Toarulle
Skrivet av Hamada:

Hej,

En kort fråga i samband med mitt andra inlägg.

Jag använder främst komponentkoll och planerar ett bygge med följande:

Moderkort: Gigabyte B650M GAMING X AX
RAM: G.skill Ripjaws S5

PCpartpicker och komponentkoll kan kombinera dessa. Men med Inets datorbyggare kan inga G.skill RAM moduler funka med moderkortet. Vilket ska man lite på? Jag har även kollat moderkortets hemsida och Ripjaws finns som kompatibla, men kunde inte matcha exakt modelnumret på RAM (F5-6000J3040F16GX2-RS5K).

Kan jag lita på pcpartpicker och komponentkoll och strunta i inet datorbyggare?

Ram minnen kan vara lite lurigare än "ska de fungera". Kolla på moderkortets info sida för att se vilka minnen som är verifierade att de fungerar. Förmodligen kommer minnen som inte är verifierade också fungera men då är man ju så säker man kan bli. Tekniskt sett så är ju alla högre hastigheter överklockning och räknas inte som standar och inte säkert att de högre hastigheterna fungerar.
Jag tror dessa byggare bara kollar, ddr5 goes in ddr5 hole i princip.

Av Toarulle

Vad är detta för dribblande? Skumt delux.

Av Toarulle
Skrivet av qwerty3225:

För det bara händer när displayport kabeln sitter i grafikkortet. Sitter den i moderkortet som det gör nu har det inte hänt.

Det skulle dock kunna vara strul med andra saker. Exempelvis pcie på moderkortet eller strömförsörjningen. Vad har du för PSU och hur gammal är den?

Av Toarulle

Varför antar du att det har att göra med grafikkortet? Finns det något som indikerar det?
Om temps på kortet ser bra ut så kan det ju vara något annat som sker.
Det blir rätt svårt att felsöka när fel händer sporadiskt och man inte kan byta ut komponenter.
Vad har du för PSU, och hur gammal är den? Samt vad har du för övriga delar i datorn?