Inlägg

Inlägg som Moehehe har skrivit i forumet
Av Moehehe
Skrivet av norrby89:

Köpte en dator med ett strix 3080 och en amd 5900x för 14k begagnat för snart ett år sen så skulle våga säga att runt 14-15 är rimligt, sen går säkert en likvärdig dator på blocket för betyderligt mer men då är också priserna där helt åt pipan.

Haha jo blocket priser är i princip nypris ju

Av Moehehe
Skrivet av Swedishchef_90:

3090 sälja för mellan 6500-8000k
Resten är väl värt någonstans mellan 8-12k beroende på vad för ddr 5/z690

Så minimum värde är väl 15k men troligare mot 20k

Tack för svaret! Själv hade jag räknat 18-22.

Jag för invänta mer information

Av Moehehe
Skrivet av sasfoxi:

3090 är ju inte värdelöst, säljs för 8000kr.

Jo, men det finns väll massa olika sorters 3090 med? lika med moderkortet det kan väll va 1500-3500 i princip?

Det enda jag känner att jag kan värdera utan problem är chassit och cpu kylaren

Av Moehehe

Generell värdering på dator

Sambons kompis säljer en dator (som jag inte har kunnat kolla på än. All info jag har är detta:

NZXT h7 elite
3090
Z690
DDR5
I9 12900k
Kraken CPU kylare
Corsair 1200

jag har bett om.mer information såklart men går det med enbart detta lista ut någon form av minimum värde? Datorn ä köpt 2022

Jag har hört mycket bra om 3090 men ett begagnat är.väll inte värt så många tusenlappar?

Av Moehehe

Uppdatering: Nu har den stått och fått gå med enbart microsoft edge, steam, discord och coretemp öppet sen jag skapade detta inlägg och nu ligger den på 62grader på samtliga kärnor helt plötsligt. ska låta den stå ett tag till sen testa att starta upp något lättare spel och se hur den reagerar.

Av Moehehe
Skrivet av Mullvaden83:

Är det fullt med damm i den?

Nej jag öppnade upp den innan jag formaterade och rengjorde den. kanske ska göra det igen och plocka bort flera komponenter än jag gjorde första gången...

Av Moehehe

Kritisk temp

Nyformaterad dator. Laddade ner core temp och körde. utan något igång så är det kritisk temperatur. datorn är ca 2 år gammal

Datorn är en https://www.dustinhome.se/product/5011183934/zenbook-pro-duo-...

https://ibb.co/N3w3N6f

Detta va dock när den kanske inte kylt ner helt efter jag uppdaterat allt.
Är det något jag bör oroa mej för eller är detta normalt? det känns lite oroande...

Av Moehehe
Skrivet av Snusious:

Hittade detta NZXT N7 (vit) men ja... Det är visserligen B650E.

Ja som sagt, tom 6000 Mhz CL36 har en 0.5 ns snabbare latens.

Det där är en bra strategi, gjorde likadant med mitt senaste bygge :). Är någon månad eller två gammalt nu och har fortfarande inte sett en enda av mina komponenter säljas för lägre än vad jag köpte dem för :D.

Ett problem jag har är att jag vet knappt vad ett chipset är... måste sätta mej och kolla youtube.. Jag kan inte avgöra om moderkortet du skickade är bättre eller sämre än det jag hade valt innan XD. Men det är bra mycket snyggare! kollade lite på det innan när jag valde chassit men då jag inte kunde se några fördelar med det förutom färgen så gick jag vidare pga prislappen.

Edit: Efter lite snabb läsning insåg jag kanska fort att jag vill ha X serien kanske till och med extreme för pcie5 stöd. då (om jag förstog rätt så håller AMD sitt stöd för pcu uppgradering på samma socket i ganska många år så det kan vara värt att lägga en slant på moderboarden. Tror att jag hade snålat lite mer om det va intel tbh. så det blir nog att strunta i den vita färgen här och leta prestanda ser det ut som. Kanske även ändrar looks konceptet lite. Tbx till ritbordet!

Av Moehehe
Skrivet av Snusious:

Kollat igenom nu och jag ser din tanke med allt. Det blir vettigt när man följer temat så i det stora hela okej.

Det enda är ram stickorna. Informationen från proshop och amazon skiljer sig men det är i alla fall cl40. Hittade ingen produktkod när jag kollade snabbt men hittar dem inte på QVL-listan för moderkortet (de har inga team group med cl40 från 5600 MHz och upp).
Måste de vara vita med RGB? Kan säga dig att moderkortet ändå är svart (VRM silver), så där kommer synas svart ändå. Vill du köra helvitt får man leta annat moderkort också.
Om de kan vara svarta med RGB finns tryggare val som är både snabbare och billigare. Två exempel som är 6000 MHz cl30:
https://www.proshop.se/RAM/GSkill-Trident-Z5-Neo-RGB-DDR5-600...

https://www.webhallen.com/se/product/359660-Corsair-Vengeance...

Edit: en till sak. Nu när du ändå gått upp i budget annars. Kanske värt det att gå upp till 2TB på SSD. Går nästan jämnt ut om du byter RAM.

Tack för input. Letat ich letat efter ett moderkort som har bättre tema menndetta va vinnaren om jag inte skulle gå över till intel.

Ram har jag hoppat emellan vita utannrgb och svarta. Sen landade jag på dom här. Ska kolla dom du tipsade om och kanske byta till dom.

Då jag med tanke på mitt jobb inte kommer kunna sätta mej vid datorn förens mitten av november endå så är detta ett bygge jag tänkte börja leta rea delar till och köpa en del här och en del där. Så det riskerar eventuellt att bli nå tok i slutändan endå hehe.

Av Moehehe

Efter att jag startade denna tråden har jag funderat lite och råkat dragit på mej ett intresse av att bygga en maskin själv. Kanske är otroligt mainstream men fastnat för vitt tema med vitt RGB.

Tagit till mej massa info i den här tråden och landat på det här:

https://komponentkoll.se/bild/KXLUQ.png

Är jag helt lost eller ser det ut att kunna vara något vettigt? Budgeten fick såklart upp en del när jag fick för mej att jag ville ha ett tema. en stor fundering jag har är om PSUn klarar bygget eller inte. Sen funderar jag om allt detta passar ihop vilket jag tror att det ska göra och sist men inte minst är det framtids säkrat?

Av Moehehe
Skrivet av Yoshman:

För vissa kanske det är så.

För egen del handlar det bara om att kunna få vettig ljudvolym på systemet under last. Hatar verkligen min Intel-baserade "high-end" laptop, den låter förfärligt under last (kanske inte hjälper när min huvudlaptop är en MBP 16" som är helt tyst under last, oundvikligt att jämföra dessa och MBP är både snabbare och tystare...)!

Tycker även grabbens speldator lät rätt mycket. Enbart sett till kylning behöver inte en 7800X3D en vattenkylare, men datorn blev rätt mycket tystare med en bra vattenkylare jämfört med att kyla med luft som vi gjorde initialt.

Jag funderar lite på vattenkylning, mest flr att jag aldrig har gjirt det och det har en viss charm. Men tror det är mestadels slöseri på en budgetdator igentligen

Av Moehehe
Skrivet av SvenskEnkrona:

Ärligt så är både AMD och Intel superb.. välj det lag som har finast moderkort efter dina behov och stil.

Glöm inte en bra kylare bara oavsett AMD eller Intel.

Moderkort är nog det jag alltid har haft sämst koll på. Sitter och googlar rubt lite om det just nu ingen stress med att beställa datorn så kan lika gärna planera lite

Av Moehehe
Skrivet av Snusious:

Detta är en bättre rekommendation om man ska ta allt från Inet (förutom då kanske deras överpris på B650E). Ville bara uppmärksamma att du råkat lägga in MAG versionen av PSUn och inte MPG (att de säljs för samma pris är lite knasigt).

Är inte mag veritionen det bättre valet om dom kostar lika? Eller har jag läst hekt tokigt?

Av Moehehe

Känner endå att jag kommit längre i planeringen på vad jag ska köpa idag än dom senaste 3 dagarna! Rekomenderar ni att man beställer från billigaste sidorna eller allt ifrpn tex inet? Är det en försäkringsfråga eller så pass allvarligt som att vissa sidor inte levererar det man beställt?

Av Moehehe

Fick denna rekomendation av en kompis nu med.
https://www.inet.se/kundvagn/visa/bsIbARCEwNq6fGNNiLAq5jV07gw/rekomendation3

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/bsIbARCEwNq6fGNNiLAq5jV07gw/re...

hade ingen aning om att han hade någon koll (eller om han frågat på nätet efter hjälp kanske) men jag kör hans rekomendation igenom er för att höra vad ni tycker om denna kontra rekomendationerna jag fårr här innan.

Av Moehehe
Skrivet av Snusious:

Elpriset börjar väl ingå där ja. Annars handlar det väl om hur mycket värme som utvecklas och hur mycket man måste spendera på kylningen.

Ah ok, då denna maskin kommer stå i min hyresrätt där eöen ingår så är det inget jag bryr mej i. Däremot så spelar ju förslitningsr stor roll

Av Moehehe

Ser att flera pratar hur mycket ström dom drar. Är detta ur ett "elräkningen ökar" perspeltiv eller för att det tex sliter på komponenter eller kanske ökar i temp?

Av Moehehe
Skrivet av Snusious:

Ett Intel bygge på nedre delen av budgeten. Blir på gränsen med CPUn och bygget hänger inte riktigt med så bra en framtida GPU uppgradering (hade behövt uppgradera CPUn samtidigt). Man kan uppgradera CPUn fram till Intel 14e gen.
https://komponentkoll.se/bild/cjwWz.png

Ett "maxat" AMD bygge på övre gränsen av budgeten. Här är även SSD och PSU uppgraderat för att bättre följa med i framtiden. Inga problem vid framtida GPU uppgradering för denna. Man kan uppgradera CPUn fram till 2025-26 (preliminärt).
https://komponentkoll.se/bild/YDyRs.png

Så du menar att flr under 20k så får jag en riktigt bra maskin? Är det så.pass så man kan spela med bra fps på ultra eller är det "ok" bra?

Kanske blir att köpa något i denna stilen då! Har kollat en del på beg nu sista dagarna. Men jag landar på 13k för äldre cpu (i7-i9) med 3080 så känns ovärt när man inte vert vad delarna har blivit utsatta för hos deras senaste ägare

Av Moehehe

Tack för mycket svar! Hur hade ni tänkt kring gaming (2k) då? Då jag är van vid intel och troligtvis för enkelhetens skull (då det inte verlar vara en extrem skillnad) kommer stanna vid inte är det helt oknatt köpa en nyare i5a och saträsa på stabil gpu eller är det enorma fördelar med i7 (gissar att i9 är total overkill för min del) då budgeten flr själva maskinen kommer ligga på 15-20k

Eller bör man kanske fiska efter beg dator och sen uppgradera vissa komponenter. Tex en beg rtx 3080 med en äldre cpu som man ska köpa ny på sidan?

Av Moehehe

Amd och intel

Alla har väll en sida dom föredrar eller förstår bättre antar jag. För mej har det alltid varit intel. Men nu när jag har börjar kolla efter ny dator så ser jag amd i alla köpråd. Är det så att amd är mest prisvärt just nu så jag ska försöka dyka in i det med eller handlar det om att dom som rekomenderar gillar amd för dom är vana vid det?

Tack på förhand!