Inlägg

Inlägg som Bill50x har skrivit i forumet
Av Bill50x

Svårt val. Spelar inte mycket men Wordfeud i mobilen och Spindelharpan i PC'n är det jag ägnar mig åt när jag spelar. Inget utöver detta.

/ B

Av Bill50x
Skrivet av Trihxeem:

Jag byter sällan delar, blir nästan alltid ett helt nytt system så nej det är inte så relevant om saker och ting är framtidssäkra. Skulle det vara något nytt som akut krävs så får någon släkting en ny gaming-rig i förtid

Samma för mig. Jag kan i princip aldrig uppgradera min dator (förutom att addera lagring och liknande) eftersom det inte finns nya saker som processor/minnen och liknande som passar min gamla plattform. Det finns tex inga nya snabbare processorer/minnen som passar mitt moderkort (Asus - Socket 1366 - uATX Intel X58 (Rampage II Gene) - DDR3). Ska jag uppgradera handlar det om moderkort/processor/minne och förmodligen grafikkort och nätdel därutöver. I praktiken en ny dator. Och så har det varit sedan -95 när jag byggde min första dator, det hinner komma en (eller två) ny generation grejor innan jag skaffar nytt.

/ B

Av Bill50x

Har under 10 år nu arbetat med en 30" Apple-skärm med upplösningen 2560x1600 och är mycket nöjd med denna. Jag får ledigt plats med en (liggande) A3:a i skala 1:1 plus lite verktyg i tex Photoshop.

Jag skulle kunna tänka mig en något större skärm men absolut inte i lägre upplösning. "Brevlådor" med 3840 x 2160 i 4k gör ju ingen nytta, de rymmer ju knappt en A4 på höjden. Och 1600 på höjden ger ju 3200 på höjden i 4k men med bättre skärpa - eller tänker jag fel nu?

/ B

Av Bill50x

Sparar alltid på gamla kablar, vare sig det gäller dator, hifi eller video. De tar inte mycket plats och det händer då och då att de behövs, om inte annat bara för att testa saker. Men det var länge sedan jag behövde en IDE-flatkabel till en hårddisk. Men om jag måste så kan jag fortfarande koppla in en floppydiskenhet...

/ B

Av Bill50x

Använder foobar för att den är enkel att använda och gör precis det den ska. Strömmande med Tidal och Spotify, till stereon användeder jag Kazoo till min Linn DSM. Har även en anläggning i hobbyrummet som spelar genom en Squeezebox och då är det Logitechs spelare som gäller.

foobar går ju att i hög grad konfigurera till det utseende man önskar, men det har jag inte orkat sätta mig in i, så jag kör en standardvariant.

https://www.dropbox.com/s/yrg1rl9yr81xjhd/musikspelare.jpg?dl...

PS Skulle gärna slippa fönstret nedtill höger, någon som vet hur man gör?

/ B

Av Bill50x

Röstade på heltäckande men egentligen spelar det ingen roll. Perforerad kanske ett litet minus för insyg av damm och högre ljudnivå. Men precis som med en partner, det är insidan som räknas. Att chassit kan rymma det man önskar, är lättjobbat, tyst och svalt är alltid viktigare för mig än en massa bling-bling. Ett rimligt pris stör inte heller men ett bra chassi kan överleva flera generationer dator så en extra peng för något riktigt bra är OK.

/ B

Av Bill50x

Mus och tangentbord är som gamla skor, som skönast strax innan de går sönder Dvs sådant byts inte förrän det är trasigt. Samma gäller egentligen även skärmen, tidigare bytte jag så fort det kom något större till rimlig peng, men nu sitter jag med en 30" (2560x1600) som jag är så nöjd med att den nog inte byts förrän den rasar.
Högtalare är jag lite mer kinkig med, där har det blivit lite byten. Men det är ändå 5-6 år sedan jag bytte sist, mina Creative T-40 låter fortfarande mycket bra i närfältet. De duger inte om man vill spela för hela rummet. Har för övrigt samma högtalare, kompletterad med subwoofer, till TV'n och det låter mycket bättre än de inbyggda (i TV'n).

/ B

Av Bill50x

Tre. En större för hela lådan, en mindre för processorn och en skitliten för nordbryggan. Den senare är det enda som går varmt
NB 85C
CPU 38C

Har passivt kylda grafikkort och nätdel.

/ B

Av Bill50x

Hänger med ganska hyggligt.... Byggde min första dator -95 och då var det separata ljudkort som gällde. Även nätverkskort, fax osv. Grafikkort drog bara några watt och hade inte ens fläkt. Det hade inte processorn heller.

/ B

Av Bill50x

Jag minns när jag som tonåring var på väg till en kompis på Södermalm (Sthlm) och mötte en äldre dam med käpp. Hon viftade med den frmför mig och hojtade leende "Tänk, dom har landat på månen nu!". Ett kul minne.

/ B

Av Bill50x
Skrivet av HenrikM:

Så i min mening så måste man ha en kärlek till ljusa sommarkvällar och gilla snö och kyla på vintern för att verkligen trivas här.

Och fördra mygg/knott

Med det sagt, fantastiskt att man kan ta vara på spillvärmen från datacenter. Men borde inte den värmen kunna användas för uppvärmning av bostäder också?

/ B

Av Bill50x
Skrivet av Rouge of Darkness:

nej.
fördelen med blyfritt är att det inte är lika giftigt och är hållbarare.
blytennet lider av blyröta vilket leder till at lödpunkterna med tiden kommer bli dåliga även om det tar väldigt lång tid.

Det är ingen skillnad i hållbarhet mellan blyat och blyfritt. Dock kan blyfritt ställa till problem med att det med tiden växer ut små trådar som kan orsaka kortslutning (kallas för "whiskers" om jag minns rätt). Jag har besökt ett företag i Skottland som kan konvertera komponenter från blyfritt till blyat just för att slippa dessa problem, speciellt militärt där man har extrema krav på hållbarhet.
Blyfritt kräver dessutom högre lödtemperatur vilket kan ställa till problem med vissa komponenter. Miljön är viktig men om man bortser från denna är blyat lödtenn bättre i alla avseenden. Tack och lov har jag tillräckligt för min livstid.

/ B

Av Bill50x

NAS för 2,5" SSD - finns det?

Tänker bygga mig en NAS men sonderar först terrängen efter en färdig. Tanken är att den ska rymma 4 diskar i 2,5" format och alltså vara liten. Lagring huvudsakligen för musikfiler men även lite annan backup.

Finns det något färdigt eller måste man bygga?

/ B

Av Bill50x

Ganska dåligt utformat Quiz, bättre kan ni väl? Förhoppningsvis fixar nästa chefredaktör detta

(gjorde detta på skoj, är själv pensionär och har inga planer på att ändra detta!)

Mvh / B

Av Bill50x

Privatkopierat har jag gjort sedan mitten på 70-talet. Det är liksom lite svårt att spela sin vinyl när man befinner sig tågresa

Idag köper jag den mesta musiken digitalt för nedladdning, självklart backar jag upp den på min server. Jag kan ju inte vara säker på att företaget jag köpt filen av finns kvar (för ny nedladdning) ifall min dator pajar.

Privatkopiering innefattar även kopiering till egna familjen och närmaste vänner. Någon definition på det senare har jag dock aldrig sett.

Ovanstående handlar om ljud/musik. När det gäller film och program privatkopierar jag inget annat än för egen säkerhet. Jo, förresten. När jag tittar/lyssnar på TV4's "Så mycket bättre" laddar jag hellre ner programmet via Chromes eminenta plug-in. Programmet är tillgängligt ca 5 minuter efter live-start och man slipper reklamen. Förutom att även om nedladdningen tar sin lilla tid är man ändå färdig med programmet före IRL

/ B

PS. För övrigt anser jag att CopySwede ska läggas ned och hela lagstiftningen kring privatkopiering ska göras om så det passar dagens teknik.

Av Bill50x
Skrivet av anon201296:

Allt streamas men ibland kan jag ladda ner en film via streamingtjänst före flyg för att slippa ge flygbolaget mitt kreditkort.

Offtopic: Betalar man 20 000kr för ett flyg kan man ju tycka wifi för 150kr kunde ingå 2022 men nejdå..

Eller, betalar man 20 papp för en resa spelar väl 150 spänn till ingen roll? Whiskyn är väl gratis ändå

/ B

Av Bill50x
Skrivet av EDDETHEMAN97:

Hur kan detta ens vara en snackis i 2022??? WT* Vem rippar ens längre...Mennar back in the days kunde jag förstå men nuuu i 2022... what!

Inget konstigt alls. Om man använder musik som bakgrundsgodis och all musik är utbytbar mot någon annan, då förstår jag ditt resonemang. Men vissa av oss fungerar inte på det sättet. Kanske vill man ha en speciell utgåva av ett album, en utgåva som inte finns på någon streamingtjänst. Lyckas man då komma över detta album så ser man givetvis till att man har en kopia ifall olyckan skulle vara framme.

Backar vi några år så finns det många äldre album (pratar om 60-70-80-tal nu) som släpptes i CD'ns första stapplande år. Dessa utgåvor var ofta direkta graveringar från masterbanden som användes för att göra LP-skivor (kallas oftast för vinyler). Vid senare nyutgivningar ville man ofta "förbättra" ljudet, vilket blev enklare med digital teknik. "Förbättringen" gjordes då i form av komprimering (så skillnaden mellan det starkaste och svagaste ljudet minskade) samt nivålimitering (där man dämpar eller klipper starka transienter) vilket gör att man totalt sett kan öka medelnivån kraftigt. Ljudet blir fetare/kraftigare men utan nyanser och dessutom ganska distat.

Att då många letar efter de oförstörda utgåvorna är inte så konstigt, och dessa finns med få undantag på på våra streamingtjänster. Hittar man en sådan CD är man lycklig och (i alla fall för mig) kopieras denna CD direkt över till hårddisk och jag kan strömma den från min NAS.

Tyvärr är det många idag som inte bryr sig om ljudkvaliteten på musiken, bara det låter högt och "fett". Och då spelar det ju ingen roll varifrån musiken kommer eller i vad man lyssnar den på.

/ B

Av Bill50x
Skrivet av PatrickP:

Jag ställer mig bland de som inte riktigt förstår varför det här är ett problem. Det finns väl ingenting som än så länge pekar på att de strömsnåla och energieffektiva korten försvinner från marknaden, utan det här är väl mer en utvidgning av prestanda och strömförbrukning uppåt pga att Nvidia känner press på att AMD för första gången på forever faktiskt har något att konkurrera med (och att Nvidia eventuellt tappar prestandakronan om de inte ökar prestandan och därmed strömförbrukningen rejält)?

De som vill köpa kort i 100-300W kategorin kommer väl fortfarande att kunna göra det? Och de kommer med största sannolikhet ha bättre prestanda per watt än dagens kort.

I princip har du rätt. Så länge det finns bra kort med liten förbrukning så är det OK. Men ur ett mer globalt perspektiv tycker jag det är fel att släppa produkter som drar massor med ström. Alltså, 900W värmer en hel sommarstuga. Och detta bara för att feta grodor ska hoppa runt på din skärm?

Personligen skulle jag tycka det vore bra om det fanns en maxgräns för en dator, säg 300W för en komplett dator med skärm. Eller någon form av skattereduktion för snåla varianter, som med EU-regler för bilar.

Med dagens (rusande) energipriser kommer detta iofs regleras automatiskt, vem vill betala 5:- i timmen för sin speldator?

/ B

Av Bill50x
Skrivet av Hulle:

Baserat på mina barn och deras vänner så är det ett evigt kånkande på datorer när det ska lanas, och då är det wifi som gäller. Väldigt få föräldrar idag som har switch och kablar redo, men alla har wifi.
/hulle.

Må så vara, men om man nu gillar att ränna runt med sin dator kanske man kan kosta på sig ett wifi-kort?
Har ännu aldrig stött på ett wifi som kan stå upp mot en trådad anslutning när det gäller säkerhet och snabbhet.

/ B

Av Bill50x

Nycklar (förstås), mobil/plånbok i ett samt oftast en tunn ihopvikt sytembolagskasse i bakfickan. Ofta snuvig så ett paket näsdukar brukar medfölja, i alla fall vintertid. That's it.

/ B