Inlägg

Inlägg som Deone har skrivit i forumet
Av Deone

[QUOTE]Ursprungligen inskrivet av -=FULLMOON=-
Jordfelsbrytare fungerar i alla uttag, även ojordade sådana.

Nej, portabla jordfelsbrytare fungerar inte i TN-C system (ojordade uttag).

För att det skulle fungera så måste jordfelsbrytaren vara byggd för att konvertera TN-C till TN-S (jordat). Detta skulle medföra vissa problem:
1. Om du redan har ett TN-S system så innebär anslutandet av en sådan komponent ett regelbrott och även livsfara. Man får aldrig återgå till TN-C när man väl har separerat på neutralledare och skyddsjord.
2. Om du har ett TN-C system i rummet så innebär anslutandet av en sådan komponent att du får TN-C och TN-S blandat i ett och samma rum... AJA BAJA... man får aldrig blanda jordat och ojordat i ett och samma utrymme.

Åter igen... portabla jordfelsbrytare kräver att uttaget är jordat, men det behöver inte ha jordfelsbrytare.

Av Deone
Citat:

Ursprungligen inskrivet av crow2
Ett spel som jag blir överraskad om nån av känner igen och har spelat är:

Sanitarium is a point-and-click adventure game released in 1998 by ASC Games.

Riktigt härligt spel... tror jag varvade det 3ggr.. älskade den lite skräck-thriller storyn. Jag älskar spel som t.ex monkey island 3 .. sanitarium och liknande äventyrsspel.. underbara.. förstår inte varför dessa typer av spel nästintill försvunnit =/

Haha, jag är inte ensam
Helt underbart spel, men ack så okänt.

Av Deone

Jordfelsbrytare som sätts mellan uttag och sladd kräver att uttaget redan har skyddsjord för att fungera. Att det är skyddsjordat är inte detsamma som att det finns jordfelsbrytare, det betyder bara att installationen måste vara ett TN-S system/5-ledar system/ha gulgrön ledare ansluten.

Av Deone

köp två nya 3,5 stereoproppar som du byter ut de gamla med, minus kopplar du som i dom gamla men den ena plus anluter du till vänster stift och den andra plus till höger stift (i varsin kontakt). sedan kör du med en vanlig y-adapter.

Av Deone

Om det är lämpligt med en brandsläckare beror helt på vad du ska använda den till. Som sagt så är maxtryck runt 15 bar, vilket gör att det är fullt möjligt att fylla den med en vanlig kompressor för garagebruk (du kommer inte att få fylla den på brandstation, dykcenter eller annat seriöst ställe). Att tänka på är att brandsläckaren efter modifiering inte bör se ut som en brandsläckare, kan vara tråkigt om det bara pyser ut lite luft vid ett skarpt läge. Använder du en dykflaska så ska du vara medveten om att det är enormt mycket högre tryck i en full sådan, den ska absolut inte modifieras om du är rädd om ditt eget liv. En dykflaska kräver dessutom en för endamålet avsedd regulator, det finns inte många tillämpningar som klarar av att hantera 300 bar.

Av Deone

Är det någon som vet ifall det finns en bra fungerande svensk rättstavning till Open Office? Eller är det fortfarande MS enda fördel?

Av Deone

Första dagen av Blizzcon 2008 avklarad, någon som hört något nytt?

EDIT: nästan avklarad

Av Deone

Jag misstänker att det är många som ljuger i omröstningen, alternativt så vågar de som missat inte rösta.

För bara någon vecka sedan fanns det statistik i någon dagstidning över antal klarade uppkörningar i östergötland. Det stod att 45% av alla uppkörningar misslyckades, dvs 9/10 missar första försöket (50% innebär ju att SAMTLIGA som genomför provet skulle ha missat i snitt en gång).

Verkar lite osannolikt att forumets medlemmar skulle ligga så långt över snittet, även om jag vet att vi är bra

Av Deone

Jag har provat ett antal D-link och jag har bara en sak att säga... ALDRIG MER. Bytte sedan till Netgear och har provat två modeller, WPNT834 och en till, båda har gått felfritt i flera år. Enda gången man kan få rycka sladden och starta om är efter strömavbrott, men det beror inte på routern utan på att modemet måste starta och få kontakt med ISP innan man får ansluta något till det.

Av Deone

Med risk för att verka helt blåst, vilken "egenskap" syftar man på när man säger 8-bitars ljud? Jag antar att det är ljudets upplösning men samtidigt vet jag att 8 bitars ljud kan hålla en mycket högre kvalitet än de blip-blop som förekom i tex NES-spel och det kan omöjligt vara bithastigheten.

Upplys mig

Av Deone

Skillnaden mellan D2 och D2X är endast vilken buss de använder för att kommunicera med moderkortet, och eftersom PCI än så länge inte är någon flaskhalls för ljudkorten så har det absolut ingen betydelse för prestandan. Enda fördelen med D2X är att det är lite mer framtidssäkert ifall man vill ta med sig kortet till nästa dator.

Däremot finns det en U2-modell som är ett externt ljudkort och det har inte samma prestanda som D2/D2X, samt D1/DX som är ett billigare alternativ än D2/D2X. Liksom D2/D2X så är D1 och DX också samma kort men med olika gränssnitt mot moderkortet.

Så jag undrar varför D2 skulle vara sämre än Elite Pro, Prelude och D2X.

Jag påstår inte att Elite Pro är ett sämre kort, jag har aldrig hört det själv, men glöm inte bort att en betydande del av prislappen beror på den externa enheten och inte på påkostade analoga komponenter.

Av Deone
Citat:

Ursprungligen inskrivet av passionmasteR
Tack för de fina svaren.

Du tycker alltså jag ska lägga till 1000:- för att få en vettig hörlursförstärkare också?

Lutar åt ett Xonar nu, men ska man välja D2 eller D2X? PCI-E är väl ända skillnaden? (Vad spelar det för roll vilken man väljer?)

Börja med ljudkortet och ett par lurar, det kommer att bli bra ljud redan så. Men om du märker att det saknas lite detaljer i ljudet eller att basen inte är så snabb som du upplevde vid provlyssningen i butik så är det en förstärkare som du ska komplettera med. Seriösa handlare lämnar öppet köp, vill du senare prova med en förstärkare så se bara till att du kan lämna tillbaka om du inte blir nöjd.

Jo, anslutningsgränssnittet är enda skillnaden.

Av Deone

frekvensen varierar ju efter ljudet, mellan ca 30 och 20 000 Hz, amplituden avgör ljudstyrkan så den beror helt på vilken volym du spelar med. Om du spelar upp en 50Hz ton så kan du mäta upp amplituden med vilken voltmeter som hellst, multiplicera värdet med sqrt(2) så får du toppvärdet.

Av Deone
Citat:

Ursprungligen inskrivet av passionmasteR
1. Är det värt 1500:- för ett ljudkort, är det verkligen så stor skillnad mot mitt inbyggda, om du nu säger att hörlurarna är det viktiga?

2. Vad är skillnaden på HD555 och 595? Testade 555 på HiFi-klubben (heter det va?) och jag blev såld på en gång.

3. Kan du rekommendera någon billig och bra sådan? Den här kanske: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=92624 ?

1. Ja, om du lyssnar mycket på analog signal och dessutom har ett system som lätt avslöjar brister i ljudet så är det helt klart en stor skillnad. Ett par bra hörlurar är mycket avslöjande.

2. HD595 har lite klarare ljud, mer detaljer i mellanregister och diskant, samt lite bättre rumskänsla så ljudet upplevs mer som att det spelas i hela rummet. Nackdelen är väll att basen är lite svagare, men det kan åtgärdas med en EQ, D2 har en mycket bra EQ :P. Men som sagt, det är min personliga åsikt, eftersom ljuduppfattning är objektivt så kan du ha en annan åsikt utan att det är fel.

3. Det är just den förstärkaren jag har. Den är inte på något sätt bäst men värd priset. Skillnaden jag upplever är att basen blir mer exakt, istället för ett mullrande som kanske döljer andra detaljer så blir basen snabb och distinkt när den ska vara så. Det är svårt att förklara men skillnaden finns där och den är lätt att höra om man jämför med och utan förstärkare.

Precis som andra sagt så är valet av hörlur viktigast, men närmar man sig 800-1000:- klassen så är det oftast ljudkortet som blir den svagaste punkten. Och till sist så är det en förstärkare man bör titta på, för oavsett hur bra ljudkort man köper så är de inte avsedda att driva några tyngre laster vilket först och främst leder till att djupbasen blir lidande.

Ska jag våga mig på lite mer konkreta produktförslag så blir det dessa:
Om musik är "the one and only" - ESI Juli@
Endast spel - Något Creative XFi
Mest spel men även en del musik och film - Auzentech XFi Prelude
Musik, film och spel i lika delar - Asus Xonar D2/D2X

Prelude och Xonar presterar ljudmässigt väldigt lika, men Prelude har samma spelstöd som Creatives egna kort, tyvärr används då även creatives drivrutiner vilka är värdelösa.

Hörlurar vill jag inte tipsa mer om, det är bättre att lyssna och skapa sig en egen uppfattning. Åk till en bra hifi-butik och be att få prova allt i din prisklass. Ta med en egen CD så att du kan provlyssna med just din musik. En orginal-skiva ska det vara, ingen hemmagjord mp3-samling.

Tyvärr kan jag inte tipsa mer om förstärkare. Project Headbox är prisvärd, vill man ha något bättre så stiger priset alldeles för fort.

Av Deone

Har D2 och det är ett klockrent allroundkort, finns bättre musikkort och bättre spelkort men du hittar knappast ett annat kort som är är lika bra på allt. När det gäller film vet jag inte om det ens finns nått bättre utan att kliva upp ordentligt i prisklass.

Själv föredrar jag HD595 före HD555, men det är en smaksak. Köp ALDRIG hörlurar i prisklass över 500:- utan att provlyssna först.

Under förutsättning att du provlyssnat lurarna så tror jag att du blir nöjd. En rekommendation är att utöka listan med en hörlursförstärkare, den är absolut inget krav men har du väl hört skillnaden i framförallt basåtergivningen så vill du inte vara utan. Även en lite billigare förstärkare kan göra stor skillnad eftersom utgångarna på ljudkort inte är anpassade för att driva lurar större än in-ear.

Av Deone

Nu är jag absolut ingen expert på motorcyklar men finns det inga 2-taktare med insprutning? De motorerna har nästan alla fördelar från både 2-takt och 4-takt. Titta på Evinrude E-tec tex.

Av Deone

Som flera varit inne på så beror det nog på vad man relaterar musen till. När jag läste igenom inläggen så reagerade jag på att de som kör standard säger att musen förs upp eller ner och de som kör inverted säger framåt eller bakåt. För man musen uppåt så tittar man uppåt men om musen förs framåt så tittar man neråt.

Själv anser jag att musen förs framåt/bakåt och relaterar den alltså till huvudet eller en styrspak, inverted för min del.

Av Deone
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ako
Då bör det väl vara ett ganska stort problem, tycker du inte!?

Vad jag menar är att fyllerister inte är så stort problem för andra båtar, och om passagerarna på den aktuella båten drabbas bryr jag mig inte om eftersom de är medskyldiga. Det problem som oftast drabbar andra båtar är arrogans, okunskap, osv.

Av Deone
Citat:

Ursprungligen inskrivet av fesen
Jaha...varför detta? Inte bättre å lägga lite mer resurser på att ta sjöfylleristerna istället för att göra livet surt för alla båtmänniskor...

Sjöfylleristerna är inte det stora problemet, de tar oftast bara död på sig själva och sina passagerare, det är alla okunniga stadsapor med sina motorbåtar för 1 miljon och uppåt som orsakar problem.

Och hur menar du att man ska bli av med sjöfylleristerna? Som det ser ut idag så finns det till att börja med för lite pengar för att kunna utföra tillräckligt med kontroller, dessutom finns det inget som hindrar en person som åkt fast från att sätta sig i båten igen redan dagen efter. Efterson det inte krävs något tillstånd att köra båt så kan man inte heller ta ifrån någon den rättigheten.

Som jag ser det så finns det bara ett par möjliga alternativ för att komma tillrätta med detta: Öka antalet kontroller så att folk anser att risken för att åka fast är för stor, kostar tyvärr välldigt mycket pengar, eller inför så höga straff att det inte ens är värt den minimala risk som finns redan idag, straffen kan vara t.ex. höga böter, fängelse, ta både båt- och bilkörkort...

Fördelen med båtkörkort är alltså dels att man kan mista tillståndet att framföra båten och dessutom så får vi en högre allmänn kunskap på sjön.

Kanske är det kunskapen som är den största vinsten med krav på utbildning. Ett exempel på bristande kunskap som jag upplevt flera gånger och som dessutom är direkt livshotande gäller signalflagga A, som jag nämnde i tidigare inlägg. Jag sysslar en hel del med dykning och det har hänt ett par gånger att folk kommer fram till vår båt och undrar om vi har problem eftersom vi ligger still mitt ute i vattnet, de har då inte noterat dykflaggan överhuvud taget och har därför utsatt personerna i vattnet för en direkt livshotande situation. Jag tror inte någon skulle tycka att det är kul att strimla en person med propellern bara för att man inte noterat eller känt igen en flagga på 1*1 meter som dessutom har en internationellt fastställd betydelse.

Av Deone

Vad jag läst så ska det träda i kraft till nyåret men med tanke på hur mycket som är oklart så känns det ganska långsökt. Klasserna som citerades högst upp är vad jag också läst på flera ställen, som det ser ut nu så är det det som kommer att gälla.

När det gäller körkortets "vara eller icke vara" så är det enligt mig helt klart befogat att införa något sådant. Även om jag förstår att många blir upprörda och inte anser sig behöva någon utbildning så är det ett faktum att flertalet av alla som vistas på våra vatten är riktiga landkrabbor med rorkulten i röven.

Innan du förkastar det hela som ett idiotiskt påfund så svara ärligt ja eller nej, kan du svaret på följande frågor?
- Vad avgör om en prick ska vara röd eller grön?
- Om du ser en vit och en röd lanterna i mörkret, på vilken sida om båten befinner du dig?
- Vad betyder signalflagga A?
- Två segelbåtar är på kollisionskurs, vem ska väja?

Själv skulle jag gärna se att det infördes körkortskrav på alla motordrivna båtar och på alla segelbåtar över kanske 5 meter.

--------------------------------------------------------------
Svar på frågorna:
- Om man färdas i farledens nominella riktning så ska de på styrbords sida vara gröna och de på babords sida röda.
- Du befinner dig på båtens babordsida, något för om båten.
- Dykare i vattnet, håll avstånd.
- Den segelbåt som har vinden in om babord ska väja. Om båda båtarna seglar för samma halsar ska båten i lovart väja.