Inlägg

Inlägg som Undie har skrivit i forumet
Av Undie

Lönt att kyla en SocketA eller köpa nytt?

Hejsan Sweclockers.
Jag har ett litet dilemma och jag uppskattar om ni offrar lite tid för att hjälpa mig.

I dagsläget har jag en linuxserver som jag har främst till NAT, webbserver, ev. dnsserver samt i fortsättningen min huvudcentral för ner- & uppladdning av semesterbilder.

Kortfattat om burken:
CPU ----- AMD Athlon XP 3200+ (2.2 GHz --- 11 * 200FSB)
MB ------ Asus A7N8X-E
Minnen - 2GB PC3200 (Ingen aning om timings)
HDD ---- 40 GB Seagate (som jag uppskattar inte har jättelänge kvar att snurra)

Problemet är att burken låter som ett närliggande sågverk och jag använder denna burken till ganska mycket. Ett annat problem är att den har svårt att uppnå en längre uptime i 2.2 GHz då jag verkligen måste dämpa fläkten om nätterna för att ha minsta chans att kunna somna vilket gör att den blir ganska varm. För att således få den att kunna uppnå en längre uptime och att jag ska kunna sova om nätterna har jag klockat ner den till en 1900+ (~1.4 GHz) vilket tar emot lite mentalt

Jag har kikat på lite olika tänkbara lösningar och summerat dem till följande:

1. Restaureringen + Delvis uppgradering av kylning
I detta scenario hade jag tänkt:
* Lappa cpun och kylaren (cpun har tyvärr en extremt liten kärna på kanske 1.5x2 cm men lite gör det väl alltid).

* Införskaffa lite billiga chassifläktar och köra dem i 7V (vet inte hur man gör atm men jag söker i forumet om ni inte orkar skriva )

* Finputsa lite här o där helt enkelt.

2. Vattenkylningen
Där jag hade tänkt:

Köpa följande:
* Zalman ZM-WB3 Gold
* Zalman Northbridge Water Block
* Någon Pump
* Någon hemmagjord stor tank av aluminium (typ 25 liter) som ska fungera som radiator där jag även kan slänga ner lite isbitar för skojs skull

Även som tidigare införskaffa lite billiga chassifläkar...
Här hade jag även tänkt klocka den extra, kanske till 12/13 * 200

3. Uppgraderingen
Här hade jag tänkt införskaffa helt nya delar.

Ny CPU typ en E6850
Nytt MB (men integrerat VGA, läs neråt varför)
Nytt Nätagg
En fet cpufläns typ Scythe Orochi.
Något liknande till chipset.

Detta är ungefär vad jag hade tänkt. Kostnaden är inget jättestort problem men jag känner inte att jag vill bränna upp pengar bara för att jag har möjlighet till det.
Värt att tillägga är att jag endast kör CLI på servern, så jag har ingen använding av ett nämnvärt grafikkort eller kylning till det (Jag har faktiskt ett Radeon X800 i hehe )

Så mina frågor till er lyder:

1. Vilket alternativ tycker ni verkar rimligast?
2. Är det rimligt, ifall jag väljer alt.3, att införskaffa ett mAtx kort. Är det bara antalet pci(-e) platser som skiljer typ eller är det prestandaminskingar också? Jag använder väldigt få pci-e platser och minnena kan jag anpassa till antalet DIMM-slots (då jag köper nya minnen)
3. Är vattenkylning ett "bra alternativ" för en server? Jag vill kunna resa bort under en längre tid och veta att datorn fortf. snurrar när jag kommer hem

Nu kommer jag inte på mer tyvärr, mer skriv era tankar och frågor vore det jättesnällt!

Hälsningar
Undie

Av Undie

Ny kylning & Ny hårdvara! Tips sökes!

Hejsan kära forumanvändare!

Min fläkt på grafikkortet, som är standard, har börjat sacka lite och snurrar kanske bara 1/4 av maxfarten ..

Detta påverkar FPSen i diverse spel men är inget kritiskt mot sjävla kortet. Har hållt handen vid fläkten för att känna hur pass varm luften är ... den är inte varm direkt men kunde varit svalare.
För övrigt har jag kännt att datorn har blivit långsammare med tiden trots formatering för inte så länge sen .. Det beror inte på spyware/virus mm då jag är väldigt noga med att hålla rent systemet.

Jag har bestämt mig för att investera i vattenkylning och således kunna snabba upp systemet genom lite överklockning.

Datorn består av bla:
Amd Athlon XP 3200+
1024 MB DDR 400 mhz (2x 256 körs som Dual .. 1x 512)
Nvidia Gefore4 Ti4600 128 MB (AGP)

Grafikkortet är väldigt gammalt och i World of Warcraft, som för nuvarande är ett favoritspel, är spelet hackigt (10-30 fps med LÅGA grafikinställningar). Drivar har jag uppdaterat och så.

Här kommer ni in i bilden

Jag skulle vilja ha lite tipps på dels vattenkylning (kit eller lösa delar). Även ett BRA och BILLIGT grafikkort som relativt enkelt kan klockas och det ska såklart vara bättre än mitt nuvarande

Totalt vill jag lägga ut kanske 3000-4500 kr på vattenkylning + grafikkortet. Nu är det ju så att AGP känns lite gammalmodigt och ni känner till detta "fenomen" bättre än vad jag gör och undrar ifall det inte vore bättre att vänta tills jag köper nytt moderkort och processor där jag kan köra PCI-E.

Hur som helst vill jag ha vattenkylningen nu!
Jag glömde skriva att CPUn är av sockeln "Socket A".
Ifall det nu blir så att jag väntar och istället köper nytt moderkort mm med PCI-E grafikkort så kommer jag bara köpa nytt vattenblock till CPU'n.

Det jag vill ha till vattenkylningen är GPU & CPU (Socket A) kylning.
Ge gärna tipps till själva bygget också ifall det är något speciellt man ska tänka på. Detta blir mitt första bygge med vattenkylning.

Så ... låt tipsen flöda
(Ursäkta om tråden blev lång)

EDIT: Kan tillägga att jag har ett relativt stort chassi och vill HELST ha såkallat "slutet vatten" (Fast har ni tipps på tank också har jag inget emot det). Sen undrar jag också om man kan fästa pumpen så att man kan flytta runt datorn utan att den irrar omkring där inne (Om det nu är slutet vatten)