Inlägg

Inlägg som intenZe har skrivit i forumet
Av intenZe
Skrivet av Petterk:

@intenZe: Det kan vara värre än det jag jag skrev och det kan givetvis gå utan problem också. Socialnämnden behöver inte följa domstolsbeslut då det inte händer något när de ignorerar en dom, förvaltningsdomstolen brukar döma två identiska mål gällande samma person men för en annan månad olika och ett beslut 6-12 månader efter juni gör inte mycket nytta i juni. Prövningsrätt är inte helt enkelt att få om det ska vidare till kammarrätten eller högsta förvaltningsdomstolen heller.

Får du studiemedel i maj så har du självklart studiemedel kvar i början av juni när det är dags att ansöka om bistånd. Pratar inte om perioden innan dess, och denna inkomst kommer räknas bort från biståndsbeslutet, åtminstone det du hade kvar på kontot vid ansökningstillfället. Fick du 10860 kr 25 maj, har 3500 kr i hyra, 50 kr i hemförsäkring och spenderar 500 kr i mat i veckan och söker bistånd 8 juni har du vid det tillfället kanske så mycket som 6310 kr vid ansökningstillfället även om du gjort slut med alla pengar innan 25 maj. Då är det som mest 1580 kr du kan få i juni. Tar du inte eget ansvar är risken stor att du inte kan betala hyran.

Invänder inte mot något av ovanstående förutom att det om socialnämnderna kan vara lite väl mycket av en hyperbol. De gör absolut misstag på löpande band men det hör ändå till undantagen att de utövar regelrätt lagtrots efter lagakraftvunnen dom. Rätten till ekonomiskt bistånd är inte kravlös utan fungerar som ett yttersta skyddsnät när den enskilde har uttömt alla andra alternativ – så givetvis kommer krav ställas på att den enskilde tar ansvar. Detta är vi överens om!

Av intenZe
Skrivet av Petterk:

@intenZe: Det fungerar inte så i praktiken, i praktiken är inte riksnormen botten inte ens när domstolar blandar sig i och de behöver inte blanda in missbruk. Får du studiemedel i maj så kommer du förväntas att hushålla med dessa och en ny ansökan tar minst tre veckor att behandla. Gör du ansökan säg 15 juni så kommer du få betala både hyra och mat med dina egna pengar, möjligen att du får nödbistånd när matpengarna tagit slut, kan du låna pengar (snylta av vänner och familj) förväntas du däremot göra det.

Det är inte min mening att framstå som dryg men jag är en jurist som är specialiserad på just den här måltypen. Det är direkt felaktigt vad du skriver om handläggningen av måltypen i domstol vad gäller reducerad norm. Särskilda skäl är ett kvalificerat krav som inte tolkas lättvindigt i praxis. Högsta förvaltningsdomstolen har vidare varit väldigt tydlig i sin praxis med att en student inte förväntas att hushålla med studiemedel utanför studieperioden (HFD 2011 ref. 56). Det stämmer att handläggningstiden vid socialnämnd kan vara hela tre veckor men det relevanta är när ansökan har getts in. Om den enskilde gör sitt behov gällande den 15 juni får den bistånd från och med den dagen när det väl beviljas (RÅ 1989 ref. 90). Vad gäller nödbistånd brukar socialnämnderna och domstolarna i regel godkänna såväl reducerad norm till mat som boendekostnader. Så det är inte bara matnorm som beviljas med andra ord.

Jag vill återigen framhålla att jag inte skriver det här för att vinna någon diskussion. Som en person som arbetar med det här dagligen är jag bara väldigt mån om att folk som i dessa kristider kan komma att bli i behov av det inte får en felaktig föreställning om vad som krävs för att bli beviljad det. Jag hoppas du tar det i rätt anda!

För kännedom bifogar jag ingresser till ovan nämnda rättsfall.

HFD 2011 ref. 56
Det saknas grund för att i ett biståndsärende kräva att den studerande med studiemedel ska täcka kostnader som hänför sig till tid efter terminens slut.

RÅ 1989 ref. 90
Rätt till bistånd enligt 6 § socialtjänstlagen för vistelse vid enskilt behandlingshem har, då den biståndsökande inte varit förhindrad eller ur stånd att före vårdens påbörjande ta kontakt med socialförvaltningen, ansetts föreligga endast för tid efter det att biståndsfrågan aktualiserats. (I). - Rätt till bistånd enligt 6 § socialtjänstlagen har inte ansetts föreligga i fråga om redan avslutad vård som genomförts utan socialnämndens medverkan. (II).

Av intenZe
Skrivet av Petterk:

@intenZe: Det kommer nog blir svårt att få mer än matpengar i juni däremot, alltså nödbistånd i princip.

Det är inte så det fungerar. Uppfyller den enskilde de materiella förutsättningarna för ekonomiskt bistånd har han eller hon rätt till full riksnorm om inte särskilda skäl är för handen (4 kap. 3 § 2 st. socialtjänstlagen (2001:453)). Om särskilda skäl gör sig gällande kan riksnormen såväl ökas som minskas. Ett av de få undantag där reducerad riksnorm har tillåtits i praxis är om en missbrukare uppenbart kommer använda pengarna till narkotika. Ett annat är det nödbistånd du talar om. Nödbistånd är emellertid av en helt annan karaktär och ska snarare ses som ett utlopp för kommunens yttersta ansvar (2 kap. 1 § socialtjänstlagen). Nödbistånd tillämpas i de fall där den enskilde inte uppfyller de materiella förutsättningarna för att bli beviljad försörjningsstöd men riskerar att försättas i akut nödsituation vid avslag.

Summa summarum kommer det inte bli svårare att bli beviljad bistånd än det jag anförde i mitt föregående inlägg. Varför är du av uppfattningen det skulle vara svårt att få mer än matnorm i juni?

Av intenZe

Ang. försörjningsstöd/ekonomiskt bistånd

Jag kan inte hjälpa att notera att det förekommer en hel del missuppfattningar om hur försörjningsstöd/ekonomiskt bistånd fungerar här i tråden. Att socialnämnden skulle beakta redan förbrukade medel upp till tre månader bakåt i tiden (s.k. rullande normöverskott) gäller inte för en nyansökan, d.v.s. en person som aldrig tidigare eller inte på en lång tid har ansökt om ekonomiskt bistånd (HFD 2017 ref. 51). Faktum är att det för en nyansökan i regel inte ens finns skäl att beakta förbrukade medel den föregående kalendermånaden, vilket är utgångspunkten för personer som uppburit bistånd löpande (SOU 1993:30 s. 218). Med andra ord kommer det vara fullt möjligt för personer som för första gången har hamnat i en kris att redan första månaden bli beviljade bistånd.

Det stämmer visserligen att det uppställs krav på att lätt realiserbara tillgångar som t.ex. kontobalanser, aktieinnehav och i vissa fall även bilar avyttras innan rätten till bistånd inträder men i fråga om bostäder godkänns den faktiska boendekostnaden de fyra första månaderna (s.k. skäligt rådrum). Fristen förlängs så länge den enskilde aktivt medverkar till att hitta ett billigare boende men bostadsmarknaden och omständigheterna i övrigt inte möjliggör att en billigare bostad hittas (SOSFS 2013:1 s. 9).

Inom ramen för att stå till arbetsmarknadens förfogande uppställs bl.a. ett krav på att i princip dagligen och i en vid geografisk utsträckning söka de arbeten som finns tillgängliga. Detta inbegriper arbeten som man kan utföra men som ligger utanför ens utbildning. Även deltagande i arbetsmarknadspolitiska åtgärder eller, som huvudregel om man är max 25 år, kommunalt anvisade kompetenshöjande åtgärder kan uppställas som krav av socialnämnden.

Hoppas det har rätat ut en del frågetecken för de som berörs.

Av intenZe

Löjligt snabbt!

Av intenZe

Nu börjar det hända grejer!

Av intenZe

Föredömlig hörna! Stilrent!

Av intenZe

Stilren!

Av intenZe

Lovande!

En sådan batteritid klagar man inte på!

Av intenZe

Uptime: 23d, 12h, 34m.

Av intenZe

ASUS ROG Strix GeForce RTX 2080 Ti 11GB OC Gaming

Jag säljer ett ASUS ROG Strix GeForce RTX 2080 Ti 11GB OC Gaming inhandlat i februari som är i toppskick. Pm för vidare samtal!

Av intenZe

Hur krävande är installationen?

Trevlig nyhet!

Någon kunnig som skulle kunna estimera vad som krävs för att installera ett sådant här set? Jag har likt de flesta byggt ihop ett antal system genom åren, men endast på hobbynivå. Min erfarenhet när det gäller vattenkylning är obefintlig. Hur lång tid skulle det ungefär ta och är det värt eventuella risker med läckage eller bör jag outsourca uppgiften till någon yrkesverksam inom området? Det inkluderar arbetet som måste anläggas på GPU:n för att koppla in den till loopen.

Vänliga hälsningar,
IntenZe

Av intenZe

Moderkortet känner inte av grafikkortet...

God kväll kära Sweclockare!
Har stött på ett tämligen enerverande problem i datorväg... Det är som så att jag har köpt en ny dator och jag lyckades installera allt och köra med den en dag tills den slutligen laggade ihop inuti CS. Därefter så fungerade inte mitt externa "PCI-E"grafikkort... Fläkten på grafikkortet snurrar så det är inte det att den inte får ström. Men när jag kopplar in skärmsladden (DVI) så kommer det ingen bild. Oftast. Ibland då kan jag se BIOS men sen då laggar datorn ihop vid Windowsloggan när den laddar.

Vad jag inte kan förstå är varför den reagerar som den gör, det är som att moderkortet känner av grafikkortet ibland men annars inte, fast den får ström och fläkten snurrar hela tiden. Visst någon krets kanske är trasig men det tvivlar jag starkt på då datorn är helt ny.

Information som kan vara värd att nämnas:
1.Moderkortet är av märket ASUS
2.Grafikkortet är av typen: ATI Radeon HD 4650

PS. Jag har flashat bios till det senaste så det är inte ouppdaterat. Men kanske felinställt? Vad vet jag. Hoppas att någon sakkunnig kan belysa mig i det här problem, snart lär jag börja utveckla grova abstinensbesvär om jag inte får PANGA JÄVEL Ô_ô

Tack på förhand // MVH IntenZe

Av intenZe

Datorn stängs av i spel.

Jag har en 3200+ amd barton, x800 pro,1 gb ddr-sdram, i windows funkar allt bra men när jag ska spela spel såsom wow eller cs så får jag bluescreen och sedan stängs datorn av.

Det händer inte efter exakt 10 minuter eller liknande utan problemet uppstår lite då och då. Men oftast inom 30 min efter att ett spel har startats.

Jag är ingen expert inom området men kan det ha att göra med att mitt nättag är för klent? Eller är graffekortet demolerat? Någon enhet som blir överhettat pga dåliga fläktar? Jag har inte papprerna med datorinformationen (Ligger på farsans jobb) så jag vet inte vilket nättagg jag har.

Jag har tagit ett screen på variablerna angående fläktarna i programmet Speedfan som jag har fått tips att ladda hem för att se ifall någonting är överhettat.
Som ni kan se på screenen nedan så är : Temp, HD0 och även Temp1 överhettad (Temp1 är bara överhettad när jag spelar spel).

<a target="_blank" href="http://rapidshare.de/files/3722981/Vaarmt.JPG.html"> http://rapidshare.de/files/372 2981/Vaarmt.JPG.html </a>

Jag har moderkortet : Fält Värde
Moderkortsnamn Asus A7N8X-E Deluxe

Jag har laddat hem följande drivrutiner : <a target="_blank" href="http://support.asus.com/download/download.aspx?Type=All&model..."> http://support.asus.com/downlo ad/download.aspx?Type=All&mode l=A7N8X-E%20Deluxe </a>
och installerat dem med hjälp av programmet AWDFlashutility.

Jag tog den senaste bios drivrutinen(Den som är högst upp under fliken "Bios".
Har jag tagit fel drivrutiner eller har bios drivrutiner inget med mitt "problem" att göra?
Värt att nämnas är att ingen förbättring har skett sen jag uppdaterade dem

Nu har jag gett er all information jag har och som jag antagit att ni behöver för att hjälpa mig med detta problem men ifall det är något ni vill veta så fråga.

Ps. Jag har formaterat osv men detta problem har jag haft ända sedan en vän i byggde datorn åt mig..

Beskriv noga hur jag ska göra ifall ni vet felet för jag är ingen expert.

Tack i förhand!