Inlägg

Inlägg som MrPasty har skrivit i forumet
Av MrPasty
Skrivet av SiggeEklund:

Tack för tålamodet, men jag förstår ändå inte. Bilderna jag länkat stämmer överens med den tv'n jag. Att gul kabel går in i det gula hålet på tv'n är jag med på, men sen skriver du att de andra två kablarna(röd,vit) ska kopplas in i ljudingångarna. Vilka ljudingångar ? Jag har ju inga fler hål än det på bilden ? Dvs ett blått och ett gult hål? Jag kan inte trycka in de resterande två kablarna någonstans ?

Mvh

På bilden ser jag fem märkningar; Pb, Pr, Y, L och R. Du ska koppla in gul i Y, vit i L och röd i R. Eftersom jag bara ser två kontakter bredvid antar jag att det behövs en adapter som brukar följa med moderna TV-apparater för att kunna koppla in några analoga sladdar.

Av MrPasty
Skrivet av SiggeEklund:

Tack för svar återigen. Jag är såklart intresserad att få det att fungera med det jag redan har, och jag kanske tolkade MrPasty felaktigt. Ni måste ursäkta min totala avsaknad av kunskap i detta. Men jag har förstått att component in inte är ett alternativ, utan jag ska använda mig av AV IN istället. AV IN har ju endast ett hål(gul) på tv'n. Så jag kan ju endast ansluta Nintendot med en av mina 3 kablar(Röd,Gul,Vit). Är det bara den gula från videokabeln som ska in i det gula hålet på tv'n, eller behöver jag någon adapter som gör om alla tre kablarna till en, som jag sedan trycker in i gula hålet på tv'n ?

Jag förstår att det här kan vara knepigt för den som inte är insatt. Jag har fått förklara det här många gånger förut. När videokabeln (gul) är korrekt inkopplad så ska du ha två sladdar kvar. En röd och en vit för var sin ljudkanal. De ska kopplas in i ljudingångarna, röd i röd och vit i vit. Om det ser ut som på bilden du länkade ska alltså den vita sladden kopplas in i det vita uttaget märkt L och den röda sladden ska kopplas in i det röda uttaget märkt R.

Av MrPasty
Skrivet av mrqaffe:

Tvn har kompositingång enligt bilden (den gula kontakten) inte bara komponent.

Rca är endast en kontakttyp, säger inget om vad det är frö typ av signal, ungefär som usb c....

Tack för påpekandet! Jag satt och valde mellan att skriva komposit eller RCA men har aldrig riktigt fattat skillnaden mellan dem. Ska lägga det där på minnet!

Skrivet av SiggeEklund:

Tack så mycket allihopa för svar. Jag får helt enkelt ta och köpa till en hdmi konverter, så tycks det lösa sig !

Bättre och billigare vore om du kopplade in sladdarna i kompositingångarna på din TV.

Av MrPasty

Precis som du redan själv har konstaterat så har Nintendo 64 ingen komponentutgång, utan helt vanlig RCA. Det kommer alltså inte att fungera att koppla in den på en komponentingång. Den ska kopplas in på kontakterna som heter Video, L och R på bilden med gul kontakt i Video, vit kontakt i vitt uttag och röd kontakt i rött uttag.

Av MrPasty
Skrivet av frankz55:

Men min väns Facebook-profil visar INTE hans e-postadress så det stämmer inte heller.

Då kan det vara någon annan profil hen har någonstans där den här informationen finns tillgänglig. Har inte din vän konton på några andra sidor?

Det kan också vara att din vän har valt att dela informationen med någon app i Facebook. Det är en väldigt vanlig källa till sådant här.

Av MrPasty
Skrivet av frankz55:

Tack för svar men en del felaktigheter: Min mail har aldrig förekommit. Endast mitt namn där ett e-post-meddelande skickats från valencia424@emcali.net.co. Den mailadressen har i ett mail använt mitt exakta namn som avsändarnamn, och i ämnesraden står det 'for <min väns exakta namn>

Jag förstår inte riktigt var jag hade fel. Din mail måste ha förekommit eftersom det är dit meddelandet är skickat. Jag antar att din polares adress inte är valencia424@emcali.net.co, så hens verkliga adress har inte haft med det här att göra. Det du vet att någon har fått tillgång till är din adress, ditt namn, din polares namn och att ni är polare. Det brukar inte vara jättesvårt att komma över den informationen.

Redigering: Ok, nu inser jag var jag klantade mig. Det var din polare som hade fått mail av dig men jag läste fel. Sorry! Det är alltså exakt tvärt om. Någon har kommit över din polares adress, din polares namn, ditt namn och att ni är polare. Slutsatsen du drog om att informationen kommer från din polares Facebook-profil eller liknande är alltså fullt rimlig.

Av MrPasty

Ingen har fått sitt konto hackat och din polares mail har väl inte dykt upp någonstans i samband med detta? Det är bara som flera redan har sagt, att någon har skickat ett mail till dig och låtsats vara din polare. Det enda som behövs för att åstadkomma det är att hitta din mail på någon sida där det går att se vad du har för vänner. Det är alltså förmodligen ingen som har tittat på din polares profil eftersom det inte är han som har fått ett mail. Någonstans står din adress och att du är polare med den här personen, det räcker.

Av MrPasty

Skulle det inte bli stor risk för potentialskillnader och elände som skulle kunna paja komponenter i datorn?

Av MrPasty
Skrivet av Phoenix_1976:

Vad jag kan utläsa av kommentarerna i tråden så verkar folk hata Apple av någon anledning. Dyra produkter, allt deras skit de håller på med osv. Har diverse produkter hemma, android , Apple, Chromebook med flera.
Hur är micro usb laddare bättre kvalitetsmässigt än lightning?
Har en 8 år gammal 30 pins kontakt som fortfarande funkar kanon efter 8 års användning. Sen har jag nyare lightning laddare till nyare telefoner och har inte haft några problem med dem heller.
(Kanske pga att fettet från fingrarna smörjer pinsen. )
Har däremot flertalet micro usb kablar från bland annat Samsung som har lagt av. Har då köpt billiga kablar från tex DELTACO mfl. Dessa har hållit ett tag för att sedan behövt bytas ut.
Har bara skummat igenom artikeln men ska en gemensam standard minska elektronikskrotet?

Lobbar absolut inte för Apples produkter men kanske ska lightning vara den gemensamma standarden just för att minska elektronikskrotet?

Sen när EU ändå är i farten kan de ju lagstadga för en gemensam standard på övriga elkontakter vi har i husen. Vore kanon när man ska resa. Slipper man adaptrar som man efter en resa sen tappar bort och köper nya inför varje kommande resa.

Den här diskussionen handlar inte om micro-USB över huvud taget. Enda anledningen till att Apple får skäll här är att de är den enda mobiltillverkaren som inte har gått över till de-facto-standarden USB-C. Okej, lite för att folk här tenderar att ogilla Apple generellt men i sak handlar det om att det bara är de som inte följer standarden och dessutom gnäller nu när de kanske kommer att tvingas.

Tillägg: Kul förresten att du verkar ha gjort dig besväret att skapa ett konto här bara för att skriva ett inlägg om hur dåliga micro-USB var men inte orkade läsa artikeln så noga först att du insåg att den handlar om USB-C.

Skrivet av BerraJobb:

Thunderbolt är dock snabbare med 40gbps mot USB-C som klarar 10 gbps.

Skickades från m.sweclockers.com

Nej, USB-C är en kontakt och har ingen hastighet i sig. Thunderbolt är snabbare än exempelvis USB 3.1 men eftersom båda använder USB-C har det ingenting med kontakten att göra. Det blir lite knäppt när du använder Thunderbolt som ett exempel på saker som är bättre än USB-C när det faktiskt är USB-C.

Av MrPasty
Skrivet av PlogarN97:

Vissa budgetenheter kör väl inte med usb c? Samt många tillbehör gör väl inte det heller?

Skickades från m.sweclockers.com

Jo det har du rätt i men att vissa tillbehör kör med äldre kontakter för att hålla nere kostnaden är ändå rimligt på något sätt. Micro-USB tillhör ju ändå standarden. Att köra med en egen kontakt för att tjäna licenspengar på tillbehör är bara sniket och konsumentfientligt.

Skrivet av BerraJobb:

Apples Thunderbolt/Ligthning är den bästa tekniska lösningen med högre kapacitet, då borde Apples produkt vinna standardkriget om vi ska ha en standard som håller 10 år framåt.

Thunderbolt är framtaget av Intel och ingår väl numera i USB-standarden? Dessutom använder den sedan ett tag tillbaka USB-C för anslutning. Lightning är bara en kontakt som Apple använder för att koppla in USB-sladdar i sina telefoner.

Av MrPasty
Skrivet av Irregular Programming:

Apple borde böta miljarder för allt deras skit de håller på med. Tvinga dem att byta till USB är ett steg i rätt riktning.

Det "roligaste" är väl att det faktiskt är USB de använder redan idag. Det är ju en gammal USB-A-kontakt på den, de har bara satt en egen kontakt i andra änden av sladden så att de ska kunna håva in licenspengar.

Skrivet av PlogarN97:

Men frågan är om det verkligen väger upp den begränsningen det defacto innebär.

Vilken begränsning är det? Hela mobilmarknaden utom Apple har ju rättat sig i ledet och kör USB-C och även de gör det på allt utom just sina telefoner. De sladdarna är dessutom, som jag nämnde ovan, ändå USB fast med en egen kontakt.

Av MrPasty
Skrivet av BerraJobb:

Ja och detta är vad som suger med EU, man skapar lagar för att gynna företagen och inte konsumenten.
En ny standard skulle innebära massor av merkostnader då många produkter inte längre skulle bli kompatibla utan tex klumpiga adaptrar, och vad vinner man på det ?
Nej företag ska få designa sina egna produkter anser jag.

Skulle påtvingad standardisering gynna företagen och inte konsumenten? Skulle standardisering av kontakter göra att enheter INTE vore kompatibla med varandra utan adaptrar? Vet du inte vad en standard är eller var det ett skämt som jag inte förstod?

Av MrPasty

Jag kör Bitwarden och är jättenöjd. Man har möjlighet att köra på egen server vilket ställer lite krav på att man har koll på backups och sådant, annars har de egen gratis molnlösning också.

Av MrPasty
Skrivet av _robban:

Ett alternativ är något som kallas staking på pi'n, alltså du håller viss given mängd av viss coin viss tid där du senare premieras för detta se tex https://www.stakingrewards.com för vidare info om det.

Intressant! Jag skrev om sådant i min rapport men det var fortfarande ett ganska nytt koncept då. Ska ta en titt på det där!

Av MrPasty

@forcevision: Skumma igenom rapporten som jag länkade ovanför och kolla om du tycker att det ser kul ut! I så fall är det bara att höra av dig om du har några frågor.

Beräkningarna som utgör själva "miningen" är designade för att vara svåra så jag skulle inte föreslå att du försöker göra dem själv.

Av MrPasty

@dlq84: Jag såg det och det känns lite tråkigt att inte använda pajens egen hårdvara för beräkningarna. I det här sammanhanget har jag svårt att se hur skillnaden mellan applikationsspecifik hårdvara och vanlig har någon större betydelse. Artikelförfattaren pratar om en energiförbrukning i storleksordningen enstaka watt som konkurrerar mot enorm beräkningskapacitet på nätverket. Även ansluten till en pool (vilket såklart är ett krav för att få se några pengar över huvud taget) antar jag att det blir extremt små vinster. Sedan ska elen betalas.

Redigering: Såg nu att du också sade att det förmodligen är svårt att gå plus på en USB-miner så jag antar att vi är överens. Som sagt känns projektet lite meningslöst eftersom det inte är lönsamt och man ändå använder färdig hårdvara. Roligare att använda själva pajen till något.

Av MrPasty
Skrivet av forcevision:

Kollade lite på denna https://www.instructables.com/id/Bitcoin-Mining-using-Raspberry-Pi/
Finns det något annat kul projekt man kan använda sin Raspberry pi till inom krypto ?

Skickades från m.sweclockers.com

Kul länk och roligt projekt om du bara vill testa att göra något med en överbliven paj. Det artikelförfattaren har skrivit om att göra det här för att tjäna några pengar är antingen ett skämt eller så har hen ingen som helst koll på hur Bitcoin fungerar. Det kan också vara så att artikeln är skriven när Bitcoin var väldigt nytt, vilket också skulle kunna förklara varför det inte står något om förvaringen av den idag ca 250 GB stora blockkedjan.

Jag har själv experimenterat lite med blockkedjehantering på Raspberry Pi och vilka svårigheter det medför. Det var ett par år sedan nu men du får gärna läsa min rapport här. Mitt arbete riktade mest in sig mot Ethereum men principen är densamma.

Av MrPasty

@musse pigg: Kul att det funkar! Tänk på det som många av oss har sagt om skrivbordsmiljöer också! Det är väldigt ofta som det räcker att installera en annan miljö för att få den upplevelse man vill ha.

En annan grej nu när du är igång, som jag brukar säga till alla som är nya i Linux; Nu har visserligen saker och ting ändrats en del i Windows på senare år men många som går över brukar vara ovana vid pakethanteringen. I Linux ska du i allmänhet aldrig gå ut på webben för att ladda ner program utan det mesta finns att installera genom distributionens pakethanterare. Där är programmen testade och godkända och går att installera med bara ett kommando eller klick.

Ubuntu kommer med ett lättanvänt grafiskt gränssnitt som heter Software Manager och jag kan tänka mig att Mint har något liknande. Annars går det att installera Synaptic men det är inte riktigt lika användarvänligt för nybörjare. I framtiden kommer du säkert att föredra att använda terminalen för sådant men i början kan det vara skönt med grafiska hjälpmedel.

Av MrPasty
Skrivet av anon42512:

Går gärna över till linux när man kan spela allt där.

Väldigt många spel går bra att lira redan nu tack vare Valves Proton. Kolla de spel du är intresserad av på Proton DB, sedan är det bara att ha någon trevlig dist installerad vid sidan av Windows ett tag för att känna hur det känns.

Av MrPasty

Det känns verkligen som att spel på Linux snabbt blir mer och mer attraktivt just nu.