Inlägg

Inlägg som jetblack har skrivit i forumet
Av jetblack
Skrivet av brickerbro:

AIn måste lära sig av något. Slutar folk skriva kod och överlåter det till AI kommer det bli otroligt mycket fel och bloatad kod. AI är fortfarande otroligt långt från att ens kunna jämföras med en människa, det är ju språkmodeller som är avancerade, men det är inget medvetande bakom som förstår vad det är den säger. Samma med AI "konst" som måste lära sig genom att titta på massa material som människor skapat, vad händer när AI tränar på AI tillslut? Då blir det väldigt fel: https://venturebeat.com/ai/the-ai-feedback-loop-researchers-w...

Vi är ju inte där än utan vi är fortfarande i en fas där det är en del "hit-and-miss" med AI som du säger. (Vilket för övrigt gäller människor med, annars vore ju inte buggar en grej men vi låter det vara). Men någonstans når vi en tröskel där modellerna har fått så mycket indata och genererat så mycket fungerande utdata att det slår över till att de oftare har rätt än fel. Då kan man bara loopa den på sig själv och se den öka i sofistikation på ett sätt som den inte kunnat när miljontals organiska kodare matat den. Sedan kan ju en AI hålla på in absurdum och generera versioner av samma kod på minuter eller timmar som skulle tagit flera livstider för en mänsklig kodare. Sannolikheten att den kommer hitta mer optimal kod än en människa är ju 1.

Jag tror Jensen har rätt och det han säger är inget häpnadsväckande egentligen. Det han faktiskt säger är att vi snart kommer koda i nästa abstraktionsnivå, på "mänskligt språk"-nivå. Detta matar man sedan in i en komplitaor som sedan tar det ner till maskinkod. Precis som sker idag. Istället för att vi ska tvingas lära oss ett kodspråk, tvingar vi datorn att lära sig vårt språk.

Funkar ju redan delvis för enkla grejer. Du kan kan "koda" på engelska och be typ copilot generera dig appar eller delar av appar i Power Apps. Steget är ju inte långt borta nu.

Vi kommer alla bli promptare, vilket inte behöver vara så dåligt. "Jag vill ha en app som gör detta!". Och så finns den. Låter rätt fint faktiskt. Det jobbiga kommer ju sen, när vi inte ens behöver prompta...

Av jetblack

Apple Vision Pro

"USB Type-C-kabel"

Äntligen har vi nått framtiden, fusionsreaktorer i källaren härnäst

Av jetblack

Kommer sälja som smör till butikslokaler.

Av jetblack

Fina bidrag, ser ut som bra AI-bilder! Men hoppas de är ritande med egenbyggda penslar och krita😂

Av jetblack
Skrivet av KennethMolund:

Bygg fler kärnkraftverk = Problem solved.

Rita bara ugglan

Av jetblack

Sitter på jobbet och gör saker för att det ska finnas ett papper därför att det finns ett papper som säger att det ska finnas ett papper. Så det går rätt bra nu kan man säga.

Av jetblack

Hoppa in loser, den nya moralpaniken har precis droppat.

Av jetblack
Skrivet av Bakgrund:

Hittills har EU alltså gett oss minst tre bra grejer: fri roaming, type C-tvång, harmoniserad snabbladdning (USB PD).

Nu håller vi tummarna för att förslaget om fem års uppdateringar för mobiltelefoner går igenom också. https://i.imgur.com/sVQtMm1.gif

EU har gett så mycket till vår "smidiga" vardag. Det skämtas mycket om bananers böjning och annat tjafs, men det är denna astråkiga byråkrati som i grunden gör att det mesta vi köper "bara funkar".

Av jetblack

Har 2st 27" som står på medföljande fötter. Men jag har är ett sådant här från IKEA och skivan misstänker jag är en sån där kexig med wellpapp inuti. Finns det någon chans att montera en gasarm för 2 skärmar i den? Känns som det skulle bryta av skivan... Någon som har ett bra tips på lösning? Funderade att montera på vägg, men vill ju kunna höja/sänka bordet.

Av jetblack

15k för en mobil utan USB-C?

Av jetblack

Va, ska vi ha kapitalism och inte företagssocialism i landet längre? Nej lägg av, företag är alldeles för inkompetenta för det, de lär konka hela bunten.

Av jetblack

Är detta marknadsundersökning för ett SweChassi?

Av jetblack

Perfekt! Äntligen lite uppstyrning bland konsumentfientliga företag.

Av jetblack
Skrivet av moonblase:

Det där med repor är intressant, kan jag köpa en ny bil, repa lacken och påvisa att den fanns där vid köp och kräva omlackering? kommer bilaffärer hålla fotografier på alla fordon de säljer i 24månader, hur står detta enligt datalagar?

Låt oss inte måla fan på väggen över att våra rättigheter stärks. Finns säkert idioter som kommer utnyttja det för idiotiska ändamål. Såvida bilen i ditt scenario inte åkt en enda mil sen den köptes, tror jag man kommer ha svårt att hävda lackrepor som fel.

Av jetblack

Det här med abonnemangsmodell kanske vore något, men jag har svårt att försvara det med nuvarande månadskostnad. Det blir ju 1200 om året, eller ca 2 spel vid release. Sedan finns ju också katalogen sen innan som man får tillgång till. Men spel brukar vara rätt hårt rabatterade rätt omgående, varför man lätt kan betala avsevärt mindre bara man är någon månad efter release. Än värre blir det om man är som jag, som har sina spel som de kör till leda och bara köper lite då och då. Svårt att se att det kan bli en grej om det inte blir typ 50% av nuvarande pris...

Av jetblack
Skrivet av Mrbond:

Det är ett väldigt vurmande för fundamental analys, samt totalt avskrivande av TA här enligt mig. Fråga er själva, hur stor del av era beslut baserar ni på rek. från någon med direkt intresse i aktien eller upphaussande nissar på diverse aktieforum eller Youtube? Hur många böcker eller kurser har ni läst i förhållande till hur mycket tid ni har lagt på det första?

Jag kan ju bara gissa, men för egen del insåg jag för några år sedan att jag la alldeles för stor vikt vid det första. Det finns så mycket bra material tillgängligt i form av bland annat kurser och böcker, och jag har tidigare rekommenderat en gratiskurs som Yale tillhandahåller i tråden, se #18907074

För att slå ett slag för TA vill jag varmt rekommendera Technical Analysis of Stock Trends av John Magee och Robert D. Edwards. Finns för inte många kronor som e-bok. En fantastisk bok som jag har haft så mycket nytta av som på ett mycket enkelt vis beskriver grunderna av teknisk analys (samt tydligt pekar ut svagheterna med fundamental analys).

TA handlar inte om att hitta en topp eller en botten, det handlar om att identifiera en trend på kort, medel eller lång sikt. Som regel så fungerar det alldeles utmärkt och sedan jag tagit till mig av vad som får anses vara mycket grundläggande kunskap och börjat tillämpa den har jag gjort väsentligt mycket bättre resultat, trots att börsen varit skakig.

Bara en liten röst bland er fundamentalister

Hur mycket överavkastning har du gentemot MSCI World under din sparkarriär?

Av jetblack
Skrivet av Knotvillage:

Extremt är väl att ta i. Skulle snarare säga mid-end.

det kostar 7700, är detta inte extremt numera?!

Av jetblack

"I testandet använder "der8auer" Asus påkostade ROG Maximus Z690 Apex-moderkort"

Förlåt, men är det inte lite intresseklubben? Detta moderkort är ju förvisso extremt, men man får ju i princip en 12600K + lämpligt moderkort och en rimlig kylarlösning istället för att skaffa sig en z690+12400 och försöka dopa den?

Av jetblack
Skrivet av Stefflo:

Men överföringskapaciteten kommer snart vara löst då som jag skrev, norrland kommer själva utnyttja all energi själva och inte ha något att skicka i kabeln till sydsverige.

Problemet med el är att det är dyrt att lagra så elen som alstras klockan 14:52 måste användas samma minut. Om vi får överskott 23 timmar per dygn så är det skitsamma när vi den 34:de timmen har underskott.
Än så länge har vi kunnat importera el men nu stänger Tyskland ner mycket av sin kärnkraft och vi har fortfarande Januari och Februari kvar av kalla månader.

Tror något drastiskt måste ske om all el effekt som finns i SE1/SE2 också måste förbrukas där. Det mer troliga scenariot är att överföringskapacitet byggs ut och Sverige blir ett elområde med ett pris för det mesta. Precis som SE1/2 idag. Ambitionen med den europeiska elmarknaden är att det ska finnas så bra överföringskapacitet att vi blir ett enda elområde med effektivaste möjliga elproduktion.

Återigen, vi importerar väldigt lite el från Tyskland (eller Polen). Sverige är en nettoexportör årets alla månader till de flesta länder. Den el vi importerar kommer oftast från Norge och Danmark.

Av jetblack
Skrivet av Stefflo:

Så om jag kan lägga undan 100 kronor till sparkontot en månad och alla andra månader på året så går jag back 500 kr, har jag då för hög lön?
Klart vi kan exportera den dagen det blåser ute, solen lyser och vattenmagasinen är fulla men den dagen hela norra europa sitter med -10 till -30 grader på termometern och vädret är klart och vindstilla så kommer vi inte kunna exportera en filidutt och då börjar det nog bli jävligt kallt i våra hushåll efter ett tag när man blir tvungen att ransonera elen. Vi behöver ett reglerbart system där vi kan ha el till hela vårt land i första hand till ett maxpris och sen det som blir över kan vi exportera för högre priser om de nu vill köpa.
Norra sverige kommer snart dra igång ett antal stora produktioner som drar enorma mängder med el så det som tidigare har kunnat skickas till södra sverige kommer i framtiden stanna och användas i norr.

Om vi ska använda den dåliga metaforen pengar så går vi aldrig back. Vi går 500 spänn plus varje månad, oavsett om det inte blåser eller lyser. Vi saknar nästan aldrig effekt. Det vi skulle kunna sägas ha brist på är överföringskapacitet. Ska vi ha ett system som är dimensionerat för ett fixt maxpris i hela landet utan vind, sol eller vatten lär vi få betala betydligt mer än vad vi gör idag... Det är inte gratis att ha grejer