Asus Ares kallas ett nytt grafikkort som visats upp i omgångar, senast på Cebit i början av mars. Till skillnad från Radeon HD 5970 som också baseras på dubbla Cypress-kretsar erbjuder Ares samma klockfrekvenser som Radeon HD 5870, samt hela 4 GB GDDR5-minne – 2 GB per grafikprocessor.

Det innebär att klockfrekvenserna höjs till 850 MHz GPU och 4 800 MHz minne, en hälsosam ökning från Radeon HD 5970 som stannar vid 750 respektive 4 000 MHz. Det extra minnet ger dessutom utrymme för skyhöga upplösningar, vilket passar bra till Eyefinity-konfigurationer.

Asus nya grafikkort är en värstingmodell i ordets rätta bemärkelse. Ares är utrustat med en specialdesignad kylare av koppar och kräver dubbla 8-pinnars PCI Express samt ytterligare en 6-pinskontakt för strömförsörjningen, förmodligen något slags rekord.

Asus Ares tillverkas i begränsad upplaga och väntas finnas ute på marknaden innan sommaren. Den som är uppgraderingssugen får dock räkna med att öppna plånboken rejält; ett exemplar kan komma att kosta uppemot 9 000 kronor.