Data kan överföras med en mängd olika tekniker beroende på faktorer som kostnad, tillämpning och avstånd. För privatpersoner i hemmiljö handlar det oftast om till exempel elektriska impulser i kablar eller radiovågor, metoder som är förhållandevis kostnadseffektiva.

För framtiden handlar dock mycket om optisk dataöverföring i extrema hastigheter, och en forskargrupp vid universitet i tyska Karlsruhe har kommit en bra bit på väg. Gruppen har lyckats överföra data i hela 26 terabit per sekund med hjälp av en ensam laserstråle över 50 km fiberkabel. Det motsvarar över 700 DVD-skivor eller nästan 70 Blu-ray-skivor med dubbla lager - varje sekund.

Tekniken bygger på att varje laserpuls genom fiberkabeln kan innehålla upp till 325 olika färger, där varje färg rymmer en bit data. I mottagaränden splittras strålen i flera delar som registreras med en viss fördröjning. En optisk Fouriertransform används sedan för att identifiera färgerna och hämta ut informationen.

Ett tidigare experiment har nått ännu högre hastigheter med laseröverföring, över 100 terabit per sekund. Tekniken bygger dock på hela 370 samverkande strålar, något som kräver pengar, plats och framför allt tillgång till ordentliga mängder elektricitet.

Källa: BBC.