År 2011 har inte varit lätt för tillverkarna av mekaniska hårddiskar. Allt hårdare konkurrens från flashbaserad lagring i kombination med översvämningskatastrofen i Thailand har renderat i en riktig mardröm med svaga försäljningssiffror och skenande priser.

Problemen till trots meddelar Seagate att affären rörandes Samsungs division för hårddiskar nu är formellt slutförd. I korthet innebär det att Seagate för cirka 1,4 miljarder dollar tar över hela tillverkningen, inklusive personal, infrastruktur och fabriker.

De båda företagen inleder även ett tätt samarbete runt SSD-enheter, där Samsung ska leverera flashminnen och lösningar till Seagates företagsprodukter. Åt andra hållet lovar även Seagate att förse Samsung med mekanisk lagring till företagets produkter, bland annat bärbara datorer. Sist men inte minst, på plats finns även ett antal licenser och avtal för att reglera samarbetet.

Med Samsung officiellt borta ur matchen finns endast fyra stora aktörer kvar på marknaden för mekanisk lagring. Om Western Digital får igenom uppköpet av Hitachi, trots problem med EU-kommisionen, kan dessa snabbt reduceras till tre - Western Digital, Seagate och Toshiba.